5 tipp a torokfájás enyhítéséhez

5 tipp a torokfájás enyhítéséhez

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2016.05.12 Módosítva: 2023.11.22

A változékony időjárás miatt ismét egyre többen panaszkodnak torokfájásra. A tünetek enyhítésére házi praktikákat érdemes bevetni az első napokban, de hosszabb ideje fennálló, vagy erősödő panaszok esetén orvosi vizsgálat szükséges.

Fagylalt pro és kontra

A hideg ételek és italok irritálhatják a nyálkahártyát, ezáltal megkönnyítik a kórokozók bejutását, vagyis hozzásegítenek a torokfájás kialakulásához. A fagylalt fogyasztásának azonban kedvező hatását is ismerjük: mandulaműtétek után, vagy torokfájás esetén kihasználhatjuk a hideg italok érösszehúzó, fájdalomcsillapító hatását, ha egy gombóc fagylalttal, vagy egy pohár lehűtött teával kínáljuk a beteget – javasolja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Teák, levesek

A bőséges folyadék fogyasztás nagyon fontos, a rendszeres hidratálás megkönnyíti a nyelést, segít csillapítani a gyulladt torok fájdalmát. A folyadékpótlást azért ne kizárólag a már említett hideg italokkal oldjuk meg, többségében inkább meleg – nem forró – mézes tea, levesek segítségével. A gyümölcslevek nem feltétlenül jelentenek jó alternatívát ebben az esetben, némelyek savtartalma – például a narancslé – irritálhatja a gyulladt nyálkahártyát.

Sós vizes gargalizálás

Kiválóan fertőtlenít és hidratál, ha egy teáskanál sót feloldunk 1dl langyos vízben és kis adagokban gargalizálunk vele. Az ízét nem mindenki találja kellemesnek, de egy próbát megér. A University of Maryland ajánlása szerint a sós vízhez érdemes egy teáskanál kurkumát is adni, de akár tabletta formájában is fogyasztani az erős gyulladáscsökkentő hatással bíró gyógynövényt.

Gyömbéres szirupgyömbbér a torokfájásra

Házilag is készíthetünk torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szirupot. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy darab gyömbért meghámozni és lereszelni, mézzel és citromlével elkeverni és egy kis fahéjjal ízesíteni. Naponta több alkalommal is érdemes egy-egy teáskanállal fogyasztani belőle.

Fokhagyma

Levesként, önmagában, vagy mézbe keverve, torokfájás esetén a fokhagyma fogyasztása bármilyen formában javasolt. A fokhagyma kiváló szelén forrás, a szelénről pedig több kedvező hatása mellett az is kiderült, hogy fontos szerepet játszik a vírusos eredetű fertőzések megelőzésében és leküzdésében.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A torokfájást döntően vírusok okozzák, de lehet bakteriális eredetű is, ilyenkor antibiotikum szedésére is szükség lehet. Ilyen esetekben nem javasolt otthoni kezeléssel próbálkozni, mert az elodázott orvosi vizsgálat miatt csak a szövődmények megjelenését kockáztatjuk. Az alábbi esetekben forduljunk orvoshoz:
- a torokmandulák gyulladtak, vörösek, genny látható rajtuk.
- a vírusos torokfájás erőssége általában pár napon belül fokozatosan csökken. A bakteriális eredetű ezzel szemben általában fájdalmasabb és hosszabb ideig is tart, hányás, étvágytalanság, fejfájás és nyirokcsomó duzzanat is kísérheti.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Nő! Érdeklödni szeretnék mi lehet annak háttérben, hogy hónapok óta erős köhögéssel kinlodok. Kaparja a torkom. Sárga váladékot köhögök fel. Elmulik egy hétre újra visszajön. Többször volt covid testem ami negatív. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Alács Pálné

Tisztelt Kérdező!

Javasolni tudom egyik korábbi cikkünket, melyet társközpontunk a Tüdőközpont weboldalán olvashat.
https://www.tudokozpont.hu/kohoges
Üdvözlettel,
Bettina
Asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, empatikus

"Rendkivül kedves, empatikus, mindamellett maximális profizmussal kezelte a problémámat."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok