Gyakori hibák a gyerekkori orrdugulás kezelésénél

Gyakori hibák a gyerekkori orrdugulás kezelésénél

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2019.06.13 Módosítva: 2023.11.30

Sok küzdelem lezajlik, mire a gyermek nem lesz elég nagy ahhoz, hogy önállóan ki tudja fújni az orrát, de sokan még az orrspray-től is idegenkednek, az orrfújást pedig – mivel rengeteg időt elvesz a játéktól – igyekeznek minél gyorsabban letudni. Pedig orrfújásra és az orrdugulás kezelésére szükség van, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondja miért, és tanácsokat ad a gyakorláshoz is.

Derítsük ki, hogy mitől dugul be az orra

  • Az orrdugulás leggyakoribb oka, ha a gyermek megfázott, náthás, folyik és dugul az orra. Hasonló tüneteket azonban légúti allergia is okozhat, így ha a tünetek nem múlnak el egy hét alatt és tüsszögés, szem- és orrviszketés is jelentkezik, akkor erre is gondolni kell, már óvodáskorú gyerekek esetében is. Az orrdugulás kezeléséhez ez esetben speciális, allergia elleni, hosszú távon is alkalmazható készítményekre van szükség. Ilyenkor a nátha esetére való orrpsray nem megfelelő.
  • Ha az orrdugulás mellett gennyes, bűzös, esetleg véres orrfolyás is jelentkezik, akkor az orrban lévő idegentest is lehet az oka. Az orrdugulás csak akkor fog megszűnni, ha az orrjáratba szorult apró tárgyat – például golyó, borsó – fül-orr-gégész eltávolítja. Otthon ne kísérletezzünk ezzel, mert még beljebb tolhatjuk.
  • Fül-orr-gégészeti vizsgálatra van szükség akkor is, ha orrpolip vagy orrmandula megnagyobbodás miatt dugul a gyerek orra. Ilyenkor akár műtétre is szükség lehet az orrdugulás kezeléséhez.

    Online Bejelentkezés

    Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Először az orrlégzést kell megtanulni

A gyerekek legtöbbször a szájukon át veszik a levegőt, így ahhoz, hogy majd ha náthás lesz, ki tudja fújni az orrát vagy be tudja szívni az orrspray-t, először is a tudatos orrlégzést kell gyakorolni. 2 éves kortól ezt már érdemes játékosan fejleszteni. Erre jó gyakorlás lehet, ha egy tollpihét vagy pingpong labdát az asztalra teszünk, amit a kicsinek befogott szájjal kell eljuttatnia – kizárólag az orrán át kifújva a levegőt – az asztal másik végére. Fontos, hogy váltott orrlyukkal is gyakoroljuk ezt a játékot, hiszen orrfújás közben is csak az egyik orrnyílás szabad.

Mire figyeljünk?

  • Előfordul, hogy a náthás gyerekek az önálló próbálkozás során mindkét orrnyílást befogják. Az orrváladék így könnyen az orrmelléküregekbe vagy akár a középfülbe juthat, szövődményként arcüreg-, vagy középfülgyulladást is okozhat.
  • Ha túl sűrű az orrváladék, megnehezítheti az orrfújást. Érdemes ilyen esetben előtte sós vizes orrspray-t használni.

Nem mindegy, hogyan használjuk az orrspray-t!

Ha a gyermek akár segítséggel vagy már önállóan is megfelelően fújja az orrát, akkor következik az orrdugulás megszüntetésének másik fontos lépése: a megfelelő orrspray használat. A cél az lenne, hogy egy fújással a hatóanyag minél nagyobb része az orrnyálkahártyára kerüljön, hogy ott a hatását ki tudja fejteni. Ha nem jól használjuk, az orrdugulást sem tudjuk megfelelően kezelni.

„Gyakori hiba szokott lenni, hogy a fejet hátra hajtják, így a hatóanyag csak azgyerekkori orrdugulás rosz kezelése orrüreg első felső részébe csapódik. Használat közben az egyik orrnyílást be kell fogni, fújás közben a másikon a levegőt be kell szívni. Ez sem szokott mindig jól sikerülni, ezért is fontos az orrlégzés begyakorlása gyerekeknél. Fújás után a levegőt a szájon át kell kiengedni, hiszen az orron át a hatóanyag egy részét is kifújjuk. Fontos még az is, hogy a flakont ne ferdén vagy vízszintesen tartsuk, mert így nem tud kijönni a teljes dózis.”

Komoly következménye lehet, ha nem kezeljük az orrdugulást!

  • A gyermekkori orrdugulás kezelésénél tehát nagyon fontos kideríteni, hogy mi okozza: nátha, allergia, idegentest vagy orrmandula megnagyobbodás, esetleg orrpolip.
  • Egészséges gyerekeknél 2 éves kortól javasolt az orrlégzést gyakorolni.
  • Ne hagyjuk magára a gyereket, amíg nem biztos a tudása, ne fújja egyedül az orrát, szükség esetén kisebbeknél használjunk orrszívót.
  • Ügyeljünk az orrspray megfelelő használatára.

„Az orrdugulás kezelése azért is fontos, mert ha a gyerekek tartósan szájon át veszik a levegőt, arccsont- és fogfejlődési zavarok, hangképzési és beszédproblémák is kialakulhatnak. Ilyen esetben a kezeléshez fogszabályozásra és logopédus bevonására is szükség lehet.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm, a kislanyom 12 hetes. 2 hete hallom, hogy el van dugulva az orra (röfög).
1 hete voltunk a gyerekorvosnal, aki felirt egy orrcseppet max 1 hetre es mondta, hogy gyakran tisztitsam vattaval es sooldattal az orrat. Hat ez gyakorlatilag semmit sem er. 3 napja kaptam beszereztem orrszi-porszit es naponta többször alkalmazom. Atlatszos kicsit habos valadek tavozik az orrabol, de szivas utan is “röfög”. Tegnap ota 2x is ugy tünt, hogy semmi sincs a noziban, de több perc szivas utan kezdett csak tavozni a valadek. Erdekelne, hogy mennyi ideig szabas hasznalni egy ilyen készüleket? Mert az „amig jön ki a cucc“ magasan meghaladhatja a 10-15 percet is.... kezeles elött tengervizes orrcseppezek. Sajnos külföldön elunk es az itteni orvosok nem ismerik ezt a fajta orrszivast es inkabb odzkodnak töle, mig otthon nem ismerek olyat aki ne ajanlana.
Köszönettel,
Egy ketsegbeesett anyuka

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Fazekas Eszter !

Ne legyen kétségbe esve! Az orrszívást nem kell olyan hosszan alkalmazni cseppentés után várjon pár percet és csak akkor szívja. A "röfögést " pedig az orrnyálkahártya duzzanata és az orrmandula megnagyobbodása is okozhtja, ami a fertőzésre adott válasz is lehet. Próbálja az ágy fejvégét kicsit megemelni az is segíthet egy kicsit. Amennyiben szopik és sokat bukik a baba, akkor a nyitott gyomorszájra és a refluxra is reagálhat így az orrnyálkahártya.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekcentrikus

"A doktornő kedves, alapos, gyerekcentrikus, türelmes és igazán meggyőző volt pozitív kisugárzásával. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a magsasszintű szolgáltatást. A rendelő felszereltsége is kifogástalan. Köszönjük a lehetőséget és további jó munkát kívánunk!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok