Milyen betegségeket jelezhet a féloldali orrdugulás?

Milyen betegségeket jelezhet a féloldali orrdugulás?

fulorrgegekozpont.hu Módosítva: 2023.11.23 10:53

Gyakori náthás és allergiás tünet az orrdugulás, ám ilyenkor jellemzően mindkét orrnyílás eldugul, vagy felváltva egyik, majd a másik. Ha azonban csak az egyik oldalon jelentkezik orrdugulás, az akár súlyos betegségek tünete is lehet. 

Orrpolip

Az orrpolip az orrnyálkahártya gyulladásos túlburjánzása az orrüregben vagy az orrmelléküregekben , ami ha elér egy bizonyos nagyságot, attól függően, hogy melyik oldalon helyezkedik el, féloldali tartós orrdugulás is jelentkezhet. Jelenléte orrhangú beszédet, szagláscsökkenést , orrváladékozást , ismételt heveny arcüreggyulladást , felső légúti hurutot és gyakori fejfájást is okozhat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Orrsövényferdülés

Az orrüreget belül közel két egyenlő részre választó orrsövény rendellenességére utal az egyoldali, orrdugulás, de gyakran csak a szövődmények hívják fel a figyelmet az elváltozásra: gyakori fejfájás, fülészeti- és garatproblémák , idült, vagy visszatérő heveny arcüreggyulladás jelentkezhetnek. Orrsövényferdülés jele lehet az orrhangú beszéd is, az eltérés társulhat a külső orr deformitásaival is. Ilyenkor szabad szemmel is láthatóak az eltérése: lehet az egész orr tengelye ferde, vagy a sövény alsó éle valamelyik orrnyílásban aszimmetrikusan megjelenik.

Daganat

Daganatos elváltozás az orrüregben, orrmelléküregekben is kialakulhat, ennek kockázata magasabb azok körében, akik fa-, festék- és vegyipari anyagokkal dolgoznak, számukra ezért is fontos a megfelelő védőfelszerelés viselése. A féloldali orrdugulás mellett felvetheti a rosszindulatú elváltozás gyanúját az orr, az arc duzzanata, az orr váladékozása, szaglászavarok és a gyakori orrvérzés is.

Orrkagyló megnagyobbodás

Az orrnyálkahártya tartós gyulladása, vagy hosszan tartó orrspray használat következménye is lehet az orrkagylók megnagyobbodása. Az orrüregben elhelyezkedő három – alsó, középső és felső – orrkagylók a levegő szűréséért, felmelegítéséért és párásításáért felelősek. Ha a felsorolt okok miatt az alsó orrkagylók néha féloldali túlsúllyal megnagyobbodnak, akkor akadályozzák a légzést és tartós orrdugulást okoznak. A középső orrkagyló csontos váza veleszületetten megnagyobbodhat, szintén nehezített orrlégzést okozva.

Idegentest az orrban

Kisebb gyerekeknél fordul elő, hogy valamilyen apróorcsepp függés játékot – például gyöngyöt, gyurma-, vagy szivacsdarabot – dugnak az orrukba. Gondoljunk erre a lehetőségre is, ha a féloldali orrdugulás mellett a gyereknél kellemetlen szagú, vagy véres orrfolyás jelentkezik. Ilyenkor ne kísérletezzünk otthoni eltávolítással, a rendelőben gyorsan és szakszerűen eltávolítható az idegentest.

Ne legyen orrcsepp-függő!

Orrcsepp-, vagy orrspray-függőségről beszélünk, ha a betegnek valamilyen okból tartós orrdugulása van és emiatt hetek-hónapok óta rendszeresen használja a recept nélkül kapható készítményeket. Ezeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt ideig szabad alkalmazni, huzamosabb idő alatt ugyanis az orrnyálkahártyát tönkretehetik, tartós orrdugulást, orrkagyló megnagyobbodást és szaglásvesztést is okozhatnak. Ha tartós orrdugulástól szenvedünk, fül-orr-gégészeti kivizsgálás során meg lehet állapítani a pontos kiváltó okot és így megfelelő kezelésben részesülhetünk, amivel az orrdugulás szövődményeit is megelőzhetjük.

Téma szakértője

  • Dr. Csóka János

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
  • Specialitások:
    • garat és mandula specialista
    • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
    • horkolás gátlás 
    • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
    • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

     

    További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

Orvos válaszol

Tisztelt FÜL-ORR-GÉGÉSZ szeretnék segítséget kérni kb 1 hónapja kezdődött a problémám azt éreztem hogy a torkomban valami fúlaszt olyan szinten hogy már féltem attól hogy megfúlok,mintha valaki fojtogatott volna ahogy forditóttam a fejem jött rám a hányinger éjszaka is folyamatosan a fulladást éreztem nem tudtam piheni ,éreztem mintha gombóc lenne amitől megfullok,hétvége volt elmentem ügyeletre ahol doktor úr azt mondta szerinte vírus és szerezek be glycosept oldatot és azzal gargalizáljak amit sikerült is váltanom, elkezdtem használni és nagyon jó volt szüneteltette a fojtó érzést majd rá 2-3 napra, elkezdtem nagyon csúnyán köhögni szinte ugattam nagyon fájt a torkom és a fülem, sárga váladék jött az orromból és a köhögés álltal is szakadt föl, ekkor elkezdtem szedni aughmentin tablettát 875/125 ös ezt 7napig plusz ambroxol köptető tablettát ez idő alatt jobban éreztem magam megszünt a torok fájás de a gombócérzés még mindig a torkomban volt de már kevésbbé fulasztott nem úgy mint az elején ,közben háiorvost váltottam mert az előző mindig csak augmhentint irt a panaszaimra, mind ezeket elmondtam az új háziorvosnak és beleértve a panaszaimat is és ő azt mondta nem szabad mindig úgyan azt az antibiótikumot szedni mert immunisá válik a szervezetemnek ,ő azt mondta hogy torokgyulladásról lehet ez a fojtógattó érzés ami ráhatól a füllemre is ,felirt nekem azibiot nevű 250mg 6 dbos antibiotikum, elkezdtem szedni 3 nap alatt kellett bevenni közben volt hőemelkedésem fülfájás a ugatósköhögögés rengeteg sárgaváladék szakadt fel elfogyott az antibiótikum csak néha van ugatos köhögés mely álltal mindig szakad fel váladék már legtöbbször fehér de nagyon ritkán még sárga is a fülem is kevésbé fáj inkább csak néha hasogat vagy nyíllal bele, de nagyon viszket belül és a gombócót is érzem még a torkomban de már nem fullaszt nagyon ,csak kellemetlen hogy ott van!! Mi a véleménye ön szerint mi lehet a gond ? A kérdésem hogy inkább gyulladásra utalók a panaszaim vagy állhat a hátérben más is ?

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tistzelt Bristyán Erzsébet!

Első sorban gégészeti szakvizsgálatot javasolnék, majd ezt követően a lelet függvényében esetleg gasztroenterológiai, és/vagy pulmonológiai kivizsgálást is.
A gyulladás mellett akár reflux-betegség is állhat panaszai hátterében.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, nagyon kedves

Nagyon elégedett vagyok, már nem először jártunk itt, csak másik orvosnál. A kisfiamat vizsgáló Doktor Úr végig nagyon kedves, türelmes volt a kisfiamhoz, alaposan megvizsgálta, válaszolt minden kérdésünkre, és a kisfiam problémájára is fény derült. A Recepciós Hölgy is nagyon segítőkész volt, késtünk 3 percet, telefonáltam, megvártak, nem hívták be az utánunk következőt.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK