Orrvérzés

Orrvérzés

Módosítva: 2023.04.29 12:39

Az orrüreggel kapcsolatos leggyakoribb kórtünet az orrvérzés. Az orrvérzés legtöbbször veszélytelen, de rendkívül kellemetlen. Ha gyakran ismétlődik az orrvérzés, vagy nagyfokú, veszélyessé válhat. Az orrvérzés lehet általános betegség tünete, de helyi okok is kiválthatják. Az orrvérzés általános okai közé tartoznak: lázas, fertőző betegségek (influenza, kanyaró, nátha, stb), ér- és keringési betegségek (érszűkület, magasvérnyomás), vérképző szervi betegségek (hemofilia, leukémia, vérlemezke betegségek).

Orrvérzéssel kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az az orrvérzés?
Mik az orrvérzés leggyakoribb okai?
Mik az orrvérzés típusai?
Mik az orrvérzés tünetei?
Mikor kell orvoshoz fordulni orrvérzés kapcsán?
Mit tehetek otthon az orrvérzés elállítására?
Hogyan előzhető meg az orrvérzés?
Mi okozza az alvás közbeni orrvérzést?
Normális, hogy orrvérzéskor vérrögök keletkeznek?

Orrvérzéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az az orrvérzés?

Az orrvérzés, más néven epistaxis az orr belsejéből származó vérzést jelenti. Az orrnyálkahártya sok apró eret tartalmaz, amelyek a felszínhez közel helyezkednek el, és könnyen irritálódnak. Ezeknek a pici ereknek a sérülése orrvérzéshez vezet. Sok embernek van alkalmi orrvérzése, különösen fiatalabb gyermekek és idősebb felnőttek körében gyakori az orrvérzés. Bár az orrvérzés ijesztő lehet, általában csak kisebb bosszúságot okoz, és nem veszélyes. A gyakori orrvérzés az, amely hetente többször fordul elő.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik az orrvérzés leggyakoribb okai?

Az orrvérzés két leggyakoribb okai a száraz levegő és az orrpiszkálás. A száraz levegő hatására az orrnyálkahártyák kiszáradnak, hajlamosabbak a vérzésre és a fertőzésekre; míg orrpiszkálás során könnyen felsérthetünk egy eret, ami következménye orrvérzés lesz. Fontos megtalálni a gyakori orrvérzés hátterében álló okot, ugyanis úgy lesz megszüntethető a gyakori orrvérzés, hogyha ezt az okot kezeljük.

Az orrvérzés egyéb okai közé tartoznak:

 • Akut arcüreggyulladás
 • Allergia
 • Aszpirin használata
 • Vérzési rendellenességek, például hemofília
 • Vérhígítók (véralvadásgátlók), mint például a warfarin és a heparin
 • Kémiai irritáló anyagok, például ammónia
 • Krónikus arcüreggyulladás
 • Kokainhasználat
 • Megfázás
 • Elferdült orrsövény
 • Idegen test, tárgy az orrban
 • Orrspray-k, például az allergia kezelésére használtak, ha gyakran használják őket
 • Nem allergiás nátha
 • Az orr sérülése

Az orrvérzés kevésbé gyakori okai a következők:

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben az orrvérzés általában nem a magas vérnyomás tünete vagy következménye.

Mik az orrvérzés típusai?

Az orrvérzésnek két fő típusa van. Az orrvérzés típusait a kiindulási helyük alapján különítjük el.

Mik az orrvérzés tünetei?

Leggyakrabban az orrvérzésen kívül más tünete nem lesz. Ha hátsó orrvérzés van, előfordulhat, hogy némi vér a torok hátsó részén lefolyik a gyomorba. Ez rossz ízt okozhat a torok hátsó részében, és hányingert érezhet a beteg. Ha már tünetek is jelentkeznek az orrvérzés mellett, az valamilyen más betegség jele lehet.

Mikor kell orvoshoz fordulni orrvérzés kapcsán?

A legtöbb orrvérzés nem súlyos, és magától megszűnik, vagy pár egyszerű trükkel mi magunk is segíthetünk abban, hogy elmúljon az orrvérzés. Vannak azonban olyan állapotok, amikor sürgősségi ellátást igényel az orrvérzés.

Orrvérzés esetén forduljon sürgősségi orvosi ellátáshoz:

 • Sérülést, például autóbalesetet követően
 • Ha az orrvérzés a vártnál nagyobb mennyiségű vérrel jár
 • Ha az orrvérzés akadályozza a légzést
 • Ha az orrvérzés 30 percnél tovább tart, még kompresszióval is
 • 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél fordul elő az orrvérzés

Mit tehetek otthon az orrvérzés elállítására?

Néha az orrvérzés olyan érzés, mintha örökké tartana. A valóságban azonban az átlagos orrvérzés nem tart tovább 20 percnél. Ha azonban gyakran jelentkezik orrvérzés, vagy az orrvérzés több, mint 20 percig tart, vagy erős orrvérzést tapasztal, mindenképpen hívja fel orvosát. Ha ez az orrvérzés az arcát ért sérüléssel kapcsolatos, mindenképpen forduljon azonnal orvoshoz, hogy kiértékeljék a sérülés mértékét, ami akár a koponyán túl az agyat is elérhette.
Még 20 percig vagy annál rövidebb ideig tartó orrvérzés is elég riasztó és irritáló lehet. Az alkalmi orrvérzéssel kapcsolatban otthon is alkalmazhatunk néhány módszert, hogy megszüntessük az orrvérzést. Ennek a lépései a következők:Orrvérzés

 • 1. lépés: Üljön egyenesen és hajoljon előre. Az egyenes tartás és az előredőlés segít elkerülni, hogy a vér a garatfalon át lecsorogjon, és lenyelje, ami irritálhatja a gyomrát.
 • 2. lépés: Használjon orrspray-t: Ha véletlenül van Önnél vény nélkül kapható orrdugulásgátló (oximetazolin vagy fenilefrin), akkor fújja be az orrába a vérző oldalra. Ezek a szerek segítenek összehúzni az ereket, ezáltal szüntetni az orrvérzést.
 • 3. lépés: Nyomás gyakorlás: Ehhez szükség lesz egy plusz zsebkendőre, csak a biztonság kedvéért. Mivel az erek az orrlyukak közelében helyezkednek el, gyakoroljon határozott nyomást az orra oldalára - mintha összecsípné az orrát. Óvatosan csípje meg az orr puha oldalát, közvetlenül az orrlyukak felett. A hüvelyk- és mutatóujjával csípje össze mindkét orrlyukat, még akkor is, ha csak az egyik oldalon vérzik. Lélegezzen a száján keresztül. Folytassa a csípést 10-15 percig az óra szerint.
 • 4. lépés: Várja meg, amíg a vérzés eláll: A türelem és a várakozás itt kulcsfontosságú - állítson be egy időzítőt, és várjon. És ne engedje fel a nyomást az ellenőrzésre szánt idő lejárta előtt, 10-15 percig tartsa nyomva az orrát, mert akkor újraindulhat a vérzés.
 • 5. lépés: Próbálja ki a jeget: Ha a vérzés 15 perc után sem áll el, tegyen jégcsomagot vagy hideg borogatást az orrnyeregre, ami összeszűkítheti az ereket, és segíthet a véráramlás megállításában.
 • 6. lépés: Maradjon nyugodt: Bármilyen vérzés bárkit megijeszthet. De próbáljon meg a lehető legjobban nyugodt maradni. Minél jobban pánikol, annál tovább tarthat, amíg a vérzés eláll - és ugyanez igaz akkor is, ha szülő vagy gondviselő, aki gyermeke orrvérzésével foglalkozik. Ha nyugodtnak tűnik, a gyermekek is nagyobb valószínűséggel követik a példáját.
 • 7. lépés: Ismételje meg. Ha a vérzés nem áll el, ismételje meg ezeket a lépéseket.
 • 8. lépés: A vérzés elállása után, hogy az ne induljon újra, ne piszkálja vagy fújja az orrát, és néhány óráig ne hajoljon le. Tartsa a fejét a szíve szintjénél magasabban.

Hogyan előzhető meg az orrvérzés?

Az orrvérzés megelőzését segítő tippek a következők:

 • Az orrnyálkahártya nedvesen tartása. Különösen a hidegebb hónapokban, amikor a levegő száraz, naponta háromszor vékonyan, enyhén kenje be vazelinnel (vazelin) vagy más kenőccsel egy vattapamacs segítségével. A sóoldatos orrspray is segíthet a száraz orrnyálkahártya nedvesítésében.
 • Gyermeke körmének vágása. Ha gyakran fordul elő orrvérzés gyermekénél, a körmök rövidre vágása segít az orrpiszkálás visszaszorításában.
 • Párásító használata. A párásító ellensúlyozhatja a száraz levegő hatását azáltal, hogy nedvességet ad a levegőhöz.

Mi okozza az alvás közbeni orrvérzést?

Az alvás közbeni orrvérzés oka ugyanaz, mint amiért nappal is jelentkezik - a száraz levegő, az allergia és a felső légúti fertőzések okozta kiszáradt orrmembrán, amelyek károsítják az orrát bélelő érzékeny orrmembránt. Az oldalra hajtott fejjel való alvás szintén közvetlen nyomást gyakorolhat az orrüregre, és ez is állhat az éjszakai orrvérzés mögött.

Normális, hogy orrvérzéskor vérrögök keletkeznek?

Igen. A vérrögök egy sérült érre reagálva alakulnak ki. A vérrögképződés megakadályozza a túlzott vérzést, amikor egy ér sérül. Amikor megcsípi az orrát, hogy elállítsa az orrvérzést, a vér elkezd alvadni, és vérrög képződik. A vérrög általában ott marad, amíg el nem távolítja vagy óvatosan ki nem fújja az orrát.

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok