Allergia is állhat a gyakori orrvérzés hátterében

Allergia is állhat a gyakori orrvérzés hátterében

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2019.09.13 Módosítva: 2023.11.30

Sérülések, véralvadásgátlók szedése és magas vérnyomás is okozhatja, ha gyakrabban jelentkezik orrvérzés. Dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa további problémákat is említ, melyeknek szerepe lehet a kellemetlen tünet megjelenésében.

Allergia és orrmelléküreg-gyulladás

  • A légúti allergia jellegzetes tünete az orrdugulás. A jelenség nemcsak nekünk kellemetlen, de a tartós gyulladás miatt az erek fala is sérülékenyebbé válik, emiatt jelentkezhet allergiások körében gyakoribb orrvérzés.
  • Heveny orrmelléküreg-gyulladás jelentkezhet fertőzések, nem megfelelően kezelt légúti allergia következtében, de hajlamosítanak rá fül-orr-gégészeti elváltozások, például orrsövényferdülés vagy orrpolipokkal járó idült gyulladás. Ilyen esetben tartós gyulladás is kialakulhat, ami miatt a nyálkahártya sérülékenyebbé válik, ezáltal is gyakoribb orrvérzések jelentkezhetnek.
  • Ritkán daganatos betegség is állhat az orrvérzés hátterében.
  • Télen a száraz, fűtött lakásokban, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet orrszárazság. A kiszáradt nyálkahártya miatt is gyakoribbá válhat az orrvérzés.

    Online Bejelentkezés

    Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit tegyünk orrvérzés esetén?

Orrvérzés esetén, a sérülés helyén a vér megalvad, vérrög képződik, hogy megakadályozza az erek további vérzését. A szervezet tehát maga kezdi elzárni a vérzést okozó eret. Orrvérzéskor az alábbiakat javasolt betartani:

  1. Hajtsa előre a fejét, ez megakadályozza, hogy a vér a garat irányába csorogjon. Erőteljes orrfújással távolítsa el az orrüregben összegyűlt véralvadékot
  2. Finoman szorítsa meg az orr mindkét oldalát két ujjal, hogy megakadályozza a vérorverzes allergia miatt szivárgását. Tartsa ezt a pozíciót körülbelül 5 percig, és várjon, amíg a vérzés eláll. Ha ezután még mindig vér szivárog, ismételt orrfújás után tartsa az orr mindkét oldalát további 5-10 percig enyhe nyomással. Ha ennyi idő alatt nem áll el a vérzés, indokolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat és ellátás. Ha mód van rá, érdemes megmérni a vérnyomást

A kiváltó ok kezelése

A gyakori orrvérzést ne bagatellizáljuk el, különösen ha magasvérnyomás, emelkedett pulzus is fennáll vagy véralvadásgátló készítményt szedünk. Indokolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és kezelés.

- Légúti allergia esetén antihisztaminok, szteroid tartalmú orrspray , sós vizes orröblítés segítségével lehet az orrnyálkahártya fokozott reakcióját megszüntetni.

- Orrpolip, orrsövényferdülés esetén a műtét jelenthet megoldást.

- Orrszárazság esetén a tengervizes orrspray, vitamin tartamú orrolaj, bő folyadékfogyasztás, orrmosó használata és a szoba levegőjének párásítása segíthet a hidratálásban.

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész

Orvos válaszol

Jo napot kivanok! Olyan problemam lenne, hogy ejszaka arra ebredek hogy verzik az orrom. Ez korulbelul 2-3 havonta fordul elo egyszer. A vernyomasom 120/70 szokott lenni. Szeretnem megkerdezni hogy mitol van, es mit tudnek tenni. A verzes nem sok es gxorsan el is all. Koszonom!

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Németh Cecília!

Az éjszakai orrvérzések miatt javasolt lenne a szoba páratartalmát ellenőrizni, lehet, hogy túl száraz!
Minden este használjon mindkét orrnyílásába Emofix orrkenőcsöt akár heteken át! Ez gyógynövényeket tartalmaz, melyek hámosítanak és vérzéscsillapító hatásúak.
Amennyiben panaszai nem szűnnek, akkor fül-orr-gégészeti és laborvizsgálat lenne a következő ajánlott lépés az Ön számára!

Üdvözlettel,

dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden tökéletes

"Minden tökéletes! Nagyon örülök, hogy Önöknél voltam, kifogástalan szervezés, profi vizsgálat, baráti hangnem."

További vélemények

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok