Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

T. Hölgyem/Uram,

szeretném megkérdezni, hogy torokgyulladáshoz hasonló panaszokat (fájdalom, irritáltság, kiszáradás, olyan érzés mintha vattacukrot ettem volna - összeragad a torkom, gombócérzés - mintha lenne valami a torkomban amit nem tudok se lenyelni se kiköpni) okozhatja reflux? Pantopazolt szedek, napi 2x20 mg-ot pár napja, de ez az érzés még mindig nem múlt el. Vírusos eredetű betegségem elvileg nincs. Válaszát köszönöm szépen!
2022.11.21
Tisztelt Hölgyem!

A válaszom igen, de egyéb eltérések is lehetnek a háttérben. A pár napos Pantoprazol szedéstől nem lehet csodát várni. Reflux esetén ezt 2-3 hónapig kell szedni, ha nincs eredmény ismételt vizsgálat szükséges.

Üdvözlettel
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
2022.11.21
Kedves Hölgyem/Uram!

Egy ideje már erősen gondolkozom azon, hogy fül-orr-gégészeti góckutatáson kéne részt vennem. Ebben az évben már két alkalommal volt tüszős mandulagyulladásom és 1 alkalommal arcüreggyulladásom, illetve minden évben (egészen általános iskola óta; jelenleg 23 éves vagyok) évente 1x biztosan gond volt a mandulámmal.

A leginkább zavaró dolog a hajhullásom, nem sűrűsödik vissza a hajkoronám. Alapjáraton pajzsmirigy-betegségem, azonban minden vitamint, hajkezelést kipróbáltam már, egészséges életmódot folytatok, illetve jelenleg is intenzíven azon vagyok, hogy visszanőjön a hajam.

A kérdésem az lenne, ebben az esetben indokolt-e a góckutatás?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel,
Berki Fanni
2022.11.18
Tisztelt Dr. Berki Fanni Dorina!

Igen, az Ön által leírt panaszok esetén lenne értelme részt venni góckutatáson.

Üdvözlettel:
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
2022.11.18
Tisztelt Dktornő/Doktorúr!

5 és fél éves kisfiunkkal magánlogopédushoz kezdtünk járni, azt mondta, hogy beszédértési problémája van, némelyik hangnál nem tesz különbséget, ő javasolta, hogy menjünk hallásvizsgálatra. A védőnő csinált hallás vizsgálatot júniusban (Audiometer 9000) nem talált problémát. Milyen vizsgálatot javasolna? Szeretnénk bejelentkezni!
Köszönettel:Vas Szilvia
2022.11.18
Kedves Vas Szilvia!

Egyeztetve audiológus szakasszisztensünkkel az emissziós és a bera vizsgálatokat javasolja ilyen esetben, mert ezek objektívek. Jó lenne tudni e mellett, hogy a védőnő pontosan milyen vizsgálatot csinált meg. Szubjektív beszédértési vizsgálathoz érdemesebb megvárni amíg idősebb lesz a gyermek.
Bejelentkezéshez kérem hívja a +36708826307-es telefonszámot, vagy írjon közvetlen e-mailcímünkre: info@fulorrgegekozpont.hu

Üdvözlettel:
Szatmári Adrienn
asszisztens
Audiológiai vizsgálat
Audiológiai vizsgálat Audiológiai vizsgálat
2022.11.18
Tisztelt Doktornő / Doktor úr

Azt hiszem orrcsepp függőséggel küzdök.
Nagyjából 8-10 hónapja napi rendszerességgel kell használnom orrcseppet. Elsősorban esténként 1-1 fújás az alváshoz. De néha napközben is kell 1-1 fújás.

A kérdésem az lenne hogy van e valami bevált módszer hogy elhagyjam az orrcseppet? Esetleg létezik gyógyszer rá esetleg valamilyen egyéb hatékony módszer? Tudom hogy hosszú távon komolyabb következményei is lehetnek. Olvastam már róla hogy "3-4 álmatlan éjszaka és a függőség abbamarad hagyd el egyszerűen".

De nem szeretnék 4 napig nem aludni azt nem tudom az életembe beiktatni most.

Köszönettel

Péter
2022.11.15
Kedves Péter!

Létezik gyógyszeres kezelés (spray, tabletta) amely segíthet az orrcsepp függőségen, illetve ha a gyógyszeres kezelés nem hoz kellő eredményt, akkor orrkagyló kisebbítő műtét is szóba jöhet. Viszont előtte érdemes tisztázni, hogy mi okozza az orrdugulás érzetet, ehhez elengedhetetlen a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat (orrendoszkópia stb.), ill. szükség esetém akár arckoponya CT vizsgálat is.

Üdvözlettel:
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
2022.11.15
Üdvözletem!
5 éves kislányom panaszaival fordulok Önökhöz. Tavaly kezdődött, az őszi periódusban, hogy folyamatos orrdugulasa lett, ez a nyári periódusban javult. Most 3 hete is beteg volt, akkor gége és légcső gyulladást állapítottak meg nála, antibiotikum használata után enyhultek a tünetek. Elkezdett hurutussa válni az előtte száraz, fulladásos, érces köhögése. Mára egyáltalán nem köhög, csak szaladgalas utan és azt hurutosan. Ez normális? Meddig tarthat? Orr váladék nincs neki, nem tudunk le szívni semmit. Tavasszal allergia tesztet végeztek rajta, kutya és nyúlszőr allergiát mutatott. Ez a szaladgalas utáni hurutos köhögés meddig tarthat? Mi a teendő vele? Köszönjük segítségét!
2022.11.10
Kedves Kérdező!

Fennálló panaszok esetén érdemes lehet tüdőgyógyászhoz fordulni a hurutos köhögéssel. Ha garatfali váladékcsorgást, arcüregi teltségérzést panaszol a gyermek, akkor lehet érdemes OMCT felvétel készítése és fül-orr-gégészeti vizit.

Üdvözlettel:
Dr. Moric Krisztina


Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus
2022.11.10
Tisztelt Doktornő / Doktór Úr!
Segítségét szeretném kérni!
Azzal a problémával fordulok önhöz h (csak) a bal fülemben egy kattogó hangot hallok, illetve nagyon halk sípoló hangot is.

A kattogó hang változó van h eggyet kattan, 10mp mulva pedig 3-4et.
Kb. fel eve hallom ezt. 1 hétig tart majd utana kb. 2 hétre eltűnik (csak néha-néha hallom),
majd újra hallani kezdem.
Elötte és közben sem voltam megfázva és nem is vagyok allergiás semmire.
Orrsprét használok már évek óta ,de ez a hang csak kb. fél éve van.
Nem nyeléskor hallom.
Nyomkodtam már a fülemet és annak környékét de semmi.
Abban az 1 hétben viszont nagyon megnehezíti az alvást, mert ahogy elaludnék hallom a kattogó hangot és nem sikerül.
Válaszát előre is köszönöm!
2022.11.10
Tisztelt Kérdező!

Egy kivizsgálás javasolt a panaszai miatt, ebben állunk rendelkezésére!
Fül-orr-gégészeti vizsgálat az első lépés.

Üdv
Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
2022.11.10
A mandulámon egy tűhegy nagyságnyi sárga pici hólyag keletkezett kb két három hónapja már..A fül orr gégészeten azt mondták nem kell vele foglalkozni de engem aggaszt,szeretném tudni mi lehet az ott..Torkom nem fáj semmi egyéb probléma..Esetleg képet is tudnék mutatni rola ha lehetséges..köszönöm előre is!
2022.11.10
Kedves Szabó Andrea!

Az Ön által leírt elváltozás fizikális vizsgálat nélkül vagy letokolt apró cisztának, vagy esetleg mandulakőnek imponál. Teljes bizonysággal erről egy vizit keretében lehet nyilatkozni. Amennyiben a fent említett két elváltozás a látott kép okozója, úgy aktív teendőt nem igényel.

Üdvözlettel:
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
2022.11.10
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni.Több éve mindkét fülemben időnként sípoló hangot hallok.Van amikor folyamatos, van amikor szakaszos.Cukor,édesség fogyasztása felerősíti.Hányinger,szédülés is társul hozzá. Labor,hallásvizsgálat,Koponya MR negatív. Otoneurológiai vizsgálaton is voltam, ott azt írták a diagnózisban hogy retrocochlearis laesio nem kizárható.Szeretném megkérdezni hogy ez mit jelent okozhatja-e a panaszaimat.
Előre is köszönöm a választ. Tisztelettel. K.János.
2022.10.12
Tisztelt Kuti János!

A retrocochlearis laesio irányában kéne tovább vizsgálni magát.
Ez a felvetés annyit jelent, hogy belső fül mögötti területen nem zárható ki eltérés.

Üdvözlettel
Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
2022.10.12
Tisztelt Doktornő! Kislányom 21 hónapos, teljesen egészségesnek mondott. Egészen pici kora óta (talán még csak 3 hetes volt) éjszakai orrdugulással küzd, rosszul alszik tőle, "horkol", fel-felébred arra, hogy nem kap levegőt. Vannak jobb és rosszabb éjszakák. Nappal semmi gond, sosem volt még náthás, sosem folyt az orra. 5 hónapos korában voltunk fül orr gégésznél ezügyben, mert aggódtunk, hogy legzeskimaradasa lehet, vagy bármi maradandó dolog, de ott sem állapítottak meg semmi rendellenességet. Mi lehet ez, ha szinte állandóan fennáll, de közben meg nem folyik sosem?! Újabb vizsgálat reménytelen, olyan korszakban van, hogy ránézni se lehet, nemhogy megvizsgalni! Köszönöm, ha válaszol!
2022.10.12
Tisztelt V. Szilvia!

A panaszok hátterében lehet orrmandula megnagyobbodás, esetleg reflux is okozhat hasonló tüneteket kisgyermekeknél. 5 hónaposan ez az orrmandula megnagyobbodás még nem igazán észlelhető.
Próbálják a kiságy fej felőli végét megemelni, rendszeres sóoldatos orrtisztítást ( sóoldatos orrspray befújás, leszívás) végezni.

Tisztelettel

dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
2022.10.12
Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!
2021 szeptember óta küszködök garat vagy gégefedő környéki folyamatos nyák képződéssel, ami ~ 1 -2-3 percenként torok köszörüléssel, illetve valamennyi nyák eltávolítás után folyamatosan ismétlődik. Különböző italok fogyasztása hatással van erre a problémára. Az elmúlt időszakban 10 x kerestem fel gégész orvosokat, de nem léptünk előre, a probléma továbbra is fennál. Kezeltek refluxra, valamint allergiára vagy 5 féle gyógyszert szedtem, eredmény nélkül. Közben elmentem egy nyaki ultrahangra, találtak egy 10 mm-es göböt a jobb pajzsmirigyen. A gégész elküldött tüdőgyógyászhoz, kb 6 x jártam ott, felvételeket készítettek és minden rendben a tüdővel. Nem köhögök, csak torokköszörülés van. Volt egy rossz fogam amit azóta meg is csináltattam, orrmelléküreg vagy arcüreg okozza a problémát? A fog panoráma röntgenen jobb álkapcson találtak csont elváltozást, fél évente kontroll, de szerintük ez sem lehet a probléma okozója. Elnézést egy kicsit hosszúra sikeredett az elmúlt 1 év előzményei ezek voltak.
Válaszukra várva.
Köszönettel :
Csiló Sándor

2022.08.12
Tisztelt Csiló Sándor!

Panasza hátterében lehetséges melléküreg probléma, mely párosulhat garati váladékcsorgással. Javasolt egy orrmelléküreg CT felvétel vizsgálat, amin nagy pontossággal áttekinthető ez a rész, majd a leletet célszerű szakemberrel megbeszélni. Amennyiben ez igazolódna, szerencsére az esetek többségében jól kezelhető, gyógyítható.

Üdvözlettel,
Dr Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus
2022.08.12

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!