Orrsövény ferdülés

Orrsövény ferdülés

Szerző: dr. Csóka János | Módosítva: 2023.11.21 14:52

Az orrsövény ferdülés egy sok embert érintő, gyakori orvosi probléma. Az orrsövény az orr középső részében található porcszövet és csontok összekapcsolódásából áll, és a megfelelő működése kulcsfontosságú az orrlégzéshez és az általános egészséghez. Vannak, akik orrsövényferdüléssel születnek, míg másoknál orrsérülés okozza az orrsövény ferdülés kialakulását. A súlyos orrsövény ferdülés légzési problémákat, orrdugulást és fejfájást okozhat. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az orrsövény ferdülés betegségét, annak okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit.

Orrsövény ferdüléssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gégészeti Központban
Mit jelent az orrsövény ferdülés?
Hogyan alakul ki az orrsövény ferdülés?
Mik az orrsövény ferdülés tünetei?
Milyen szövődményeket okozhat az orrsövény ferdülés?
Gyanítom, hogy orrsövény ferdülésem van, hogyan vizsgálhatom ki otthon?
Hogyan történik az orrsövény ferdülés kivizsgálása?
Hogyan kezelhető az orrsövény ferdülés?
Megelőzhető-e az orrsövény ferdülés?

Orrsövény ferdüléssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gégészeti Központban

Mit jelent az orrsövény ferdülés?

Az orrsövény ferdülés azt jelenti, hogy az orrüreget elválasztó csont és porc nem középen helyezkedik el. Az orrsövény elválasztja az orrüreg jobb és bal oldalát. Ezért van két orrlyukunk. Az általános népesség akár 80%-ánál felfedezhető az orrsövény ferdülés. Néhányan észre sem veszik, hogy orrsövényferdülésük van, mert nincsenek tüneteik. Egyeseknél azonban az orrsövényferdülés légzési problémákat, fejfájást és egyéb problémákat okozhat. Az orrsövény ferdülés ugyanis akadályozza a levegő egyenletes áramlását a két orrjáratban. Vannak, akik orrsövényferdüléssel születnek, míg másoknál orrsérülés okozza az orrsövény ferdülés kialakulását. Ha az orrsövény ferdülés súlyos, elzárhatja az orr egyik oldalát, és csökkentheti a légáramlást, légzési nehézséget okozva. Az orrsövény ferdülés gyakran okoz orrvérzést az orron átáramló levegő szárító hatásából fakadóan, melynek áramlása orrsövény ferdülés esetén megváltozik. Az orrsövény ferdülés emellett gyakran társul orrdugulással, habár az orrdugulás az orrot bélelő szövetek duzzanatából is kialakulhat. Az orrdugulás kezelése magában foglalhatja a duzzanatot csökkentő gyógyszereket. Az orrsövényferdülés korrigálásához műtétre van szükség.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hogyan alakul ki az orrsövény ferdülés?

Az orrsövény ferdülés sok embernél egy veleszületett állapot, míg másoknál idővel az élet során, például az orrot ért traumák hatására alakul ki az orrsövényferdülés. Veleszületett orrsövény ferdülés kialakulását például nehéz szülés vagy kötőszöveti betegség okozhatja. Az orrsövényferdülés lehet a normális fejlődés eredménye is: ahogy az orr nő, az orrsövény is növekszik, és néha az egyik oldalra dőlhet. Ez a leggyakoribb ok az orrsövény ferdülés hátterében. Az orrsövény ferdülés másik leggyakoribb oka a trauma vagy sérülés, például ütés következtében létrejött orrsövény ferdülés. Az orr területén bekövetkező sérülések során az orrsövény könnyen kitérhet eredeti helyéről és ferde helyzetbe kerülhet. Emellett a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az orrsövény ferdülés kialakulásában, hiszen egyes emberek hajlamosabbak lehetnek erre a problémára, még sérülés nélkül is.orrsövény ferdülés - Fül-orr-gége Központ

Mik az orrsövény ferdülés tünetei?

Az orrsövény ferdülés tünetei változhatnak az egyéntől függően. Az orrsövényferdülés néhány gyakori tünete a következők lehetnek:

 • Nehezített orrlégzés: Az orrsövény ferde helyzete miatt az egyik orrjárat beszűkülhet, és ez nehezítheti az orrlégzést. Ez a tünet különösen alvás közben és nappal is kellemetlenségeket okozhat, zajos légzéshez vezethet.
 • Horkolás és alvási apnoe: A nehezített orrlégzés következtében éjszaka horkolás és légzés kimaradások (apnoe) alakulhat ki alvás közben.
 • Orrvérzés: Az orrsövény ferdesége esetén a nyálkahártya sérülhet, ami gyakori orrvérzéseket okozhat.
 • Ismétlődő orrmelléküreggyulladás: Az orrlégzés nehézsége miatt a váladék a melléküregekben is panghat, ami hajlamosabbá tehet az ismétlődő orrmelléküreggyulladásra, például arcüreggyulladásra. Ennek tünetei az orrdugulás, arcfájdalom lehetnek, és kialakulhat krónikus arcüreggyulladás.
 • Fejfájás: Az orrsövény ferdülés miatt nő a fejfájás kockázata, mivel az orr környékén fellépő nyomás fájdalmat okozhat.
 • Az orr megváltozott alakja: A súlyosan elferdült orrsövényűek észrevehetik az orruk alakjának megváltozását.
 • Egy adott oldalon való alvás preferenciája: Egyesek egy bizonyos oldalon szeretnek aludni, hogy optimalizálják az éjszakai orron keresztüli légzést, ha az egyik orrjárat beszűkült.

Milyen szövődményeket okozhat az orrsövény ferdülés?

A kisebb orrsövény ferdülés nem feltétlenül okoz komplikációkat. Ha azonban az orrsövény ferdülés súlyos, bizonyos szövődmények léphetnek fel. Az orrsövény ferdülés lehetséges szövődményei:

 • Krónikus arcüregproblémák, például visszatérő arcüreggyulladás
 • Alvási apnoe
 • Horkolás vagy hangos légzés alvás közben
 • Orrdugulás
 • Orrvérzés
 • Szájszárazság (xerosztómia)

Gyanítom, hogy orrsövény ferdülésem van, hogyan vizsgálhatom ki otthon?

Amennyiben a fent leírt tünetek és szövődmények jellemzőek Önre, érdemes kivizsgálni, hogy fennáll-e az orrsövény ferdülés. Az orrsövény ferdülés pontos diagnózisát és a javasolt kezelési tervet a fül-orr-gégész szakorvos tudja megadni, azonban otthon mi magunk is megnézhetjük, hogy van-e orrsövény ferdülés. Ennek lépéseit itt találja:

 • Hajtsa hátra a fejét, és nézzen a tükörbe. (Le is fényképezheti az orra alsó részét.)
 • Ha az orrlyukai egyenetlenek, vagy ha két különböző méretűek, akkor lehet, hogy orrsövényferdülése van.
 • Az ujjával fogja össze az egyik orrlyukát.
 • Lélegezzen be, és figyelje meg a légáramlást. Figyeljen arra, hogy mennyire könnyű vagy nehéz az adott orrlyukon keresztül lélegezni.
 • Most tartsa csukva a másik orrlyukát, és ismételje meg a gyakorlatot.
 • Ha az egyik vagy mindkét orrlyukon keresztül nehezen lélegzik, akkor lehet, hogy orrsövényferdülése van.

Ez a teszt hasznos önvizsgálati eszköz lehet. De az egyetlen biztos módja annak, hogy megtudja, van-e orrsövényferdülés Önnél, az, ha egy szakorvostól kap diagnózist.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan történik az orrsövény ferdülés kivizsgálása?

Az orrsövény ferdülés kivizsgálása a fül-orr-gégész szakorvos területe. Amennyiben felmerül az Ön esetében az orrsövény ferdülés, háziorvosa beutalhatja egy szakrendelésre. A kivizsgálás első lépéseként a kezelőorvosa a tüneteiről fogja kérdezni. Olyan kérdéseket tehet fel, mint például:

 • Milyen tünetei vannak?
 • Mióta tapasztalja ezeket a tüneteket?
 • Vannak légzési nehézségei?
 • Vannak alvászavarai?
 • Horkol alvás közben?
 • Előfordult már korábban orrmelléküreg-probléma vagy orrdugulás?

A kezelőorvosa egy orrspekulum segítségével megvizsgálja ezután az orrát. Ez az eszköz óvatosan szétnyitja az orrlyukakat, hogy az orvos láthassa az orr belsejét. Megnézi az orrsövényt és az orr járatainak méretét. Az orr belsejének vizsgálatához az orvos erős fényt használ. Időnként a kezelőorvos ellenőrzi az orr szöveteket dekongesztáló spray alkalmazása előtt és után. E vizsgálatok alapján diagnosztizálható az orrsövényferdülés, valamint annak állapota és súlyossága.

Hogyan kezelhető az orrsövény ferdülés?

Az orrsövény ferdülés kezelése különböző módszereken alapulhat, és attól függ, milyen súlyos a ferdülés és milyen tünetek jelentkeznek. Az orrsövény ferdülés kezdeti kezelése a tünetek kezelésére irányulhat konzervatív módon. A kezdeti kezelés célja a nyálkahártya duzzanat csökkentése, nem az orrsövény ferdülés valódi korrekciója. Ennek során a lehetséges kezelési lehetőségek a következők lehetnek:orsövény ferdülés

 • Dekongesztánsok: A dekongesztánsok olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik az orrszövet duzzanatát, segítve az orr mindkét oldalán lévő légutak nyitva tartását. A dekongesztánsok tabletta vagy orrspray formájában kaphatók. Az orrspray-ket azonban óvatosan használja. Gyakori és folyamatos használata függőséget okozhat, és a tünetek súlyosbodhatnak, miután abbahagyta a használatát. A szájon át szedhető dekongesztánsok stimuláló hatásúak, és idegességet okozhatnak, valamint megemelhetik a vérnyomást és a pulzusszámot.
 • Antihisztaminok: Az antihisztaminok olyan gyógyszerek, amelyek segítenek megelőzni az allergiás tüneteket, beleértve az orrdugulást vagy orrfolyást. Néha segítenek a nem allergiás állapotokon is, mint például a megfázás során fellépő panaszokon. Egyes antihisztaminok álmosságot okoznak, és befolyásolhatják a fizikai koordinációt igénylő feladatok, például a vezetés képességét.
 • Szteroidos orrspray-k: A vényköteles szteroidos orrspray-k csökkenthetik az orrjárat duzzanatát és segíthetnek a vízelvezetésben. Általában 1-3 hétig tart, amíg a szteroidos spray-k elérik maximális hatásukat, ezért fontos, hogy a használatuk során kövesse orvosa utasításait.
 • Orrcseppek vagy orrsprayk, orröblítés: Ezek a módszerek segítenek az orrjáratok kitágításában. Az orvosok gyakran javasolják az orröblítést is, hogy segítsék a váladék eltávolítását.

Ha a gyógyszeres kezelés ellenére továbbra is jelentkeznek a tünetek, fontolóra veheti az orrsövényferdülés korrekcióját célzó műtétet (szeptumplasztika). A műtéttől várható javulás mértéke az eltérés súlyosságától függ. Az orrsövény ferdülés miatti tünetek - különösen az orrdugulás - teljesen megszűnhetnek. Azonban az orrnyálkahártya- vagy orrmelléküreg-rendellenességek, nem gyógyíthatók csak műtéttel. Az orrsövény ferdülés korrigáló kezelései:

 • Sebészeti beavatkozás: Súlyosabb orrsövényferdülés esetén sebészeti korrekciót lehet javasolni. A sebészeti beavatkozás során az orrsövényt visszaállítják az eredeti helyzetébe. Ez a műtét orrplasztikai beavatkozás keretében is elvégezhető, ha a beteg egyszerre orrformát is változtatni szeretne.
 • Endoszkópos sinusműtét: Amennyiben az orrsövényferdülés mellé orrmelléküreggyulladás is kialakult, az orvosok endoszkópos sinusműtétet is javasolhatnak. Ez során a sinusokat tisztítják és szükség esetén az orrsövényt is korrigálják.

Megelőzhető-e az orrsövény ferdülés?

Az orrsövény ferdülés bizonyos esetei megelőzhetőek, míg mások nem. Vannak, akik orrsövényferdüléssel születnek, másoknál a gyermekkori fejlődés során alakulhat ki az orrsövény ferdülés. Ezekben az esetekben nem lehet megelőzni az orrsövényferdülést.

Ha még nincs orrsövényferdülése, van mód a kockázat csökkentésére. A sérülésekből, traumákból származó orrsövény ferdülés kockázata a következő módszerekkel csökkenthető:

 • Viseljen védőfelszerelést (például arcmaszkot és sisakot), amikor kontakt sportokat űz.
 • Mindig használja a biztonsági övet utazás közben.

  Téma szakértője

  • Dr. Csóka János

  • Szakterületek:
   • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
  • Specialitások:
   • garat és mandula specialista
   • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
   • horkolás gátlás 
   • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
   • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

    

   További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

    

   Rendelés típusa:

   • Személyes, rendelői vizit

    

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK