Mandulakő

Mandulakő

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.12.02 16:11

A mandulakő a mandula felületén megjelenő apró rizsszem nagyságú, fehéres sárgás színű „kő”. A mandula felszíne egyenetlen, így az apró hasadékokban elhalt sejtek, baktérium maradványok és váladékok gyűlhetnek össze, majd idővel mandulakövekké alakulhatnak. A mandulakő ellenben a vese- és epekővel, valamint a test egyéb részein megtalálható kövekkel szemben nem szilárd kőkeménységű, hanem puhább, gumiszerű.

A mandulakő pár milliméterestől akár néhány centiméteres nagyságig megnőhet. A mandulakövek előfordulhatnak a szájpadláson és a torokban is, de jellemzően a mandulákon találhatóak.

A mandulakő általában nem jár egészségügyi kockázattal, de kellemetlen szájszagot és diszkomfortérzetet okozhat. Ha nagyra nő, a mandulák is megduzzadhatnak tőle.

Kapcsolódó cikkünk

A mandulakő tünetei

A mandulakő tünetei az alábbiak lehetnek:

A mandulakő kialakulásának okai

A mandulakövek kialakulásának hátterében nem áll egzakt dolog, bárkinél, bármilyen életkorban kialakulhat. Van néhány mandulakőre hajlamosító  tényező, mint például a gyakori mandulagyulladás, a felső légúti betegségek, valamint a szájhigiénia hiánya.

Mandulakő kezelése

Otthon házi módszerekkel nem érdemes a mandulakő eltávolításával próbálkozni, főleg akkor, ha a kövek időről időre visszatérnek. Könnyedén megsérthetjük a mandulát, ha magunk próbáljuk a köveket eltávolítani. Amennyiben enyhíteni szeretnénk a tüneteket, enyhe sós vízzel öblögethetünk.  Mindenképpen javasolt fül-orr-gégészhez fordulni, aki vizsgálat alapján a legjobb megoldást és kezelést fogja javasolni.

A mandulakő eltávolítását a fül-orr-gégész speciális eszközzel végzi, helyi érzéstelenítésben.

Amennyiben visszatérő probléma a mandulakő és a mandulagyulladás, érdemes lehet a mandula eltávolítását is fontolóra venni. Érdemes kikérni fül-orr-gégész véleményét, aki a legjobb megoldást fogja javasolni.

A mandulakő megelőzése

A mandulakövek ellen védekezhetünk antibakteriális és immunerősítő ételek fogyasztásával. Ilyenek lehetnek a hagymafélék, melyek rendszeres fogyasztásával ellenállóvá válik szervezetünk a mikrobákkal szemben. Érdemes tehát a fokhagymát és a vöröshagymát beépíteni az étrendünkbe.

Téma szakértői

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok