Mandulakő

Mandulakő

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.12.02 16:11

A mandulakő a mandula felületén megjelenő apró rizsszem nagyságú, fehéres sárgás színű „kő”. A mandula felszíne egyenetlen, így az apró hasadékokban elhalt sejtek, baktérium maradványok és váladékok gyűlhetnek össze, majd idővel mandulakövekké alakulhatnak. A mandulakő ellenben a vese- és epekővel, valamint a test egyéb részein megtalálható kövekkel szemben nem szilárd kőkeménységű, hanem puhább, gumiszerű.

A mandulakő pár milliméterestől akár néhány centiméteres nagyságig megnőhet. A mandulakövek előfordulhatnak a szájpadláson és a torokban is, de jellemzően a mandulákon találhatóak.

A mandulakő általában nem jár egészségügyi kockázattal, de kellemetlen szájszagot és diszkomfortérzetet okozhat. Ha nagyra nő, a mandulák is megduzzadhatnak tőle.

Kapcsolódó cikkünk

A mandulakő tünetei

A mandulakő tünetei az alábbiak lehetnek:

A mandulakő kialakulásának okai

A mandulakövek kialakulásának hátterében nem áll egzakt dolog, bárkinél, bármilyen életkorban kialakulhat. Van néhány mandulakőre hajlamosító  tényező, mint például a gyakori mandulagyulladás, a felső légúti betegségek, valamint a szájhigiénia hiánya.

Mandulakő kezelése

Otthon házi módszerekkel nem érdemes a mandulakő eltávolításával próbálkozni, főleg akkor, ha a kövek időről időre visszatérnek. Könnyedén megsérthetjük a mandulát, ha magunk próbáljuk a köveket eltávolítani. Amennyiben enyhíteni szeretnénk a tüneteket, enyhe sós vízzel öblögethetünk.  Mindenképpen javasolt fül-orr-gégészhez fordulni, aki vizsgálat alapján a legjobb megoldást és kezelést fogja javasolni.

A mandulakő eltávolítását a fül-orr-gégész speciális eszközzel végzi, helyi érzéstelenítésben.

Amennyiben visszatérő probléma a mandulakő és a mandulagyulladás, érdemes lehet a mandula eltávolítását is fontolóra venni. Érdemes kikérni fül-orr-gégész véleményét, aki a legjobb megoldást fogja javasolni.

A mandulakő megelőzése

A mandulakövek ellen védekezhetünk antibakteriális és immunerősítő ételek fogyasztásával. Ilyenek lehetnek a hagymafélék, melyek rendszeres fogyasztásával ellenállóvá válik szervezetünk a mikrobákkal szemben. Érdemes tehát a fokhagymát és a vöröshagymát beépíteni az étrendünkbe.

Téma szakértői

Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Az orrdugulás kiváltó oka az őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett allergia is lehet, elhúzódó panaszok esetén azonban mégsem ez áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy krónikus tünetek kapcsán javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert ha túlzásba visszük az orrspray használatát, az csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

További részletek
Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

További részletek
Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok