Mandulakő

Mandulakő

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.12.02 16:11

A mandulakő a mandula felületén megjelenő apró rizsszem nagyságú, fehéres sárgás színű „kő”. A mandula felszíne egyenetlen, így az apró hasadékokban elhalt sejtek, baktérium maradványok és váladékok gyűlhetnek össze, majd idővel mandulakövekké alakulhatnak. A mandulakő ellenben a vese- és epekővel, valamint a test egyéb részein megtalálható kövekkel szemben nem szilárd kőkeménységű, hanem puhább, gumiszerű.

A mandulakő pár milliméterestől akár néhány centiméteres nagyságig megnőhet. A mandulakövek előfordulhatnak a szájpadláson és a torokban is, de jellemzően a mandulákon találhatóak.

A mandulakő általában nem jár egészségügyi kockázattal, de kellemetlen szájszagot és diszkomfortérzetet okozhat. Ha nagyra nő, a mandulák is megduzzadhatnak tőle.

Kapcsolódó cikkünk

A mandulakő tünetei

A mandulakő tünetei az alábbiak lehetnek:

A mandulakő kialakulásának okai

A mandulakövek kialakulásának hátterében nem áll egzakt dolog, bárkinél, bármilyen életkorban kialakulhat. Van néhány mandulakőre hajlamosító  tényező, mint például a gyakori mandulagyulladás, a felső légúti betegségek, valamint a szájhigiénia hiánya.

Mandulakő kezelése

Otthon házi módszerekkel nem érdemes a mandulakő eltávolításával próbálkozni, főleg akkor, ha a kövek időről időre visszatérnek. Könnyedén megsérthetjük a mandulát, ha magunk próbáljuk a köveket eltávolítani. Amennyiben enyhíteni szeretnénk a tüneteket, enyhe sós vízzel öblögethetünk.  Mindenképpen javasolt fül-orr-gégészhez fordulni, aki vizsgálat alapján a legjobb megoldást és kezelést fogja javasolni.

A mandulakő eltávolítását a fül-orr-gégész speciális eszközzel végzi, helyi érzéstelenítésben.

Amennyiben visszatérő probléma a mandulakő és a mandulagyulladás, érdemes lehet a mandula eltávolítását is fontolóra venni. Érdemes kikérni fül-orr-gégész véleményét, aki a legjobb megoldást fogja javasolni.

A mandulakő megelőzése

A mandulakövek ellen védekezhetünk antibakteriális és immunerősítő ételek fogyasztásával. Ilyenek lehetnek a hagymafélék, melyek rendszeres fogyasztásával ellenállóvá válik szervezetünk a mikrobákkal szemben. Érdemes tehát a fokhagymát és a vöröshagymát beépíteni az étrendünkbe.

Téma szakértői

Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész

Hírek

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek
Orrhangzós beszéd vizsgálata

Orrhangzós beszéd vizsgálata

A jellegzetes orrhangzós beszéd kialakulhat akár egy egyszerű náthától is, de kezeléséhez olykor műtétre is szükség lehet. Arról, hogy mi okozhatja és hogyan történik az orrhangzós beszéd vizsgálata, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás?

Szilveszter éjszakáján sokan fogadják meg, hogy a következő évtől kezdődően füstmentesen élnek. A dohányzás azonban függőség, így a leszokás kellemetlen mellékhatásokkal, elvonási tünetekkel is járhat. Ezekkel kapcsolatban kérdeztük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát, aki azt is elmondta, hogy milyen esetben járhat gombócérzéssel a dohányzásról leszokás.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!