Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2023.02.20 Módosítva: 2023.02.26

Az akut arcüreggyulladás következtében az orrmelléküregekben nyálkahártya duzzanat alakul ki, váladék termelődik. A náthás tünetek mellett kellemetlen arcfeszülés és erős fejfájás is jelezheti a betegséget. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta az akut arcüreggyulladás tüneteivel és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

Arcüreggyulladás vizsgálatra online bejelentkezés

A legtöbb panaszt okozza

Az orrmelléküregek az orrüregből nyíló nyálkahártyával bélelt, levegővel teli üregek, az arckoponyát alkotó csontokon belül. Elhelyezkedésük szerint megkülönböztetjük a homloküreget, rostasejteket, ékcsonti üreget és arcüreget. Amikor ezek az üregek begyulladnak, ezt az állapotot orrmelléküreg-gyulladásnak (szinuszitisz) hívjuk. A két legnagyobb a homlok és az arcüreg. Felnőttkorban az orrmelléküregek közül a panaszok többségét az arcüreg gyulladása okozza.

Az akut arcüreggyulladás tünetei

Az érintett terület érzékeny, fájdalom jelentkezhet az arc, vagy a homlok területén. Lüktető, lehajlásra, köhögésre fokozódó fejfájás is jellegzetes panasz, emellett orrdugulás, orrfolyás, hátsó garatfali csorgás is kialakulhat az akut arcüreggyulladás következtében. Kísérő tünetként a betegek olykor fülfájásról, fogfájásról (az állkapocsba sugárzó fájdalomról), rossz leheletről, köhögésről is beszámolnak, illetve láz is előfordulhat.

Fogfájást is kiválthat?

Arcüreggyulladás esetén gyakran jelentkezik fogfájás is. Ennek oka, hogy az orrmelléküregek a felső állkapocs fogai felett találhatók. A felső fogak gyökerei nagyon közel vannak, vagy akár bele is nyúlhatnak az üregbe. Következésképpen az orrmelléküregek gyulladása fájdalmat okozhat a közeli fogakban. Hasonlóképpen, a fog sérülése vagy fertőzése krónikus arcüreggyulladáshoz vezethet.

Legtöbb esetben vírus okozza

Az akut arcüreggyulladás tünete lehet nátha és arcfeszülés.Az akut arcüreggyulladás leginkább valamilyen felső légúti fertőzés, megfázás kapcsán jelentkezik. Az esetek többségében vírusfertőzés okozza. Hacsak nem alakul ki bakteriális fertőzés, a legtöbb eset egy héten-tíz napon belül megszűnik. Mivel vírusfertőzés esetén nincs szükség antibiotikumra, ezért tüneti kezeléssel lehet a panaszokat enyhíteni: orrspray, szükség szerint fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő szedése, a túl száraz levegő párásítása a lakásban, tengervizes orrspray, illetve orrmosás segíthet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha a tünetek egy hét alatt nem szűnnek.
 • A kezdeti javulást követően felerősödnek a tünetek. Ez azt is jelezheti, hogy bakteriális fertőzés alakult ki, ami miatt antibiotikumra lesz szükség.
 • Tartós láz esetén.
 • Visszatérő, gyakori arcüreggyulladás esetén. A kiújuló betegség arra figyelmeztet, hogy nem pusztán a fertőzés a gond, hanem egyéb ok is állhat a háttérben.
 • Nem szabad halogatni a szakember felkeresését, ha a szem körül a fájdalom, duzzanat és vörösség jelentkezik, ha látásproblémák – kettős látás, tarkótáji fájdalom alakul ki.
 • Veszélyes szövődményekhez vezethet, ha elmulasztjuk az orvosi kivizsgálást! Az orrmelléküregek gyulladása látásproblémákat vagy agyhártyagyulladást is okozhat!

Ezért újulhat ki az arcüreggyulladás

Ha a probléma rendszeresen visszatér, vagy krónikus arcüreggyulladás alakul ki, mindenképp részletes kivizsgálás indokolt. A kiújuló panaszok hátterében állhat szénanátha, orrsövényferdülés vagy orrpolip is. Életmódbeli tényezők is elősegíthetik a betegség megjelenését, a dohányzás vagy a magas légszennyezettség, - esetleg munkahelyi környezetben is – tartós irritációt okoz az orrnyálkahártyán, ami elősegítheti a panaszok kiújulását.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt, alapos vizsgálat után számomra érthetően kaptam ismertetést az eredményekről és javaslatot a további kezelési lehetőségre.”

További vélemények

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok