Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2023.02.20 Módosítva: 2023.02.26

Az akut arcüreggyulladás következtében az orrmelléküregekben nyálkahártya duzzanat alakul ki, váladék termelődik. A náthás tünetek mellett kellemetlen arcfeszülés és erős fejfájás is jelezheti a betegséget. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta az akut arcüreggyulladás tüneteivel és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

Arcüreggyulladás vizsgálatra online bejelentkezés

A legtöbb panaszt okozza

Az orrmelléküregek az orrüregből nyíló nyálkahártyával bélelt, levegővel teli üregek, az arckoponyát alkotó csontokon belül. Elhelyezkedésük szerint megkülönböztetjük a homloküreget, rostasejteket, ékcsonti üreget és arcüreget. Amikor ezek az üregek begyulladnak, ezt az állapotot orrmelléküreg-gyulladásnak (szinuszitisz) hívjuk. A két legnagyobb a homlok és az arcüreg. Felnőttkorban az orrmelléküregek közül a panaszok többségét az arcüreg gyulladása okozza.

Az akut arcüreggyulladás tünetei

Az érintett terület érzékeny, fájdalom jelentkezhet az arc, vagy a homlok területén. Lüktető, lehajlásra, köhögésre fokozódó fejfájás is jellegzetes panasz, emellett orrdugulás, orrfolyás, hátsó garatfali csorgás is kialakulhat az akut arcüreggyulladás következtében. Kísérő tünetként a betegek olykor fülfájásról, fogfájásról (az állkapocsba sugárzó fájdalomról), rossz leheletről, köhögésről is beszámolnak, illetve láz is előfordulhat.

Fogfájást is kiválthat?

Arcüreggyulladás esetén gyakran jelentkezik fogfájás is. Ennek oka, hogy az orrmelléküregek a felső állkapocs fogai felett találhatók. A felső fogak gyökerei nagyon közel vannak, vagy akár bele is nyúlhatnak az üregbe. Következésképpen az orrmelléküregek gyulladása fájdalmat okozhat a közeli fogakban. Hasonlóképpen, a fog sérülése vagy fertőzése krónikus arcüreggyulladáshoz vezethet.

Legtöbb esetben vírus okozza

Az akut arcüreggyulladás tünete lehet nátha és arcfeszülés.Az akut arcüreggyulladás leginkább valamilyen felső légúti fertőzés, megfázás kapcsán jelentkezik. Az esetek többségében vírusfertőzés okozza. Hacsak nem alakul ki bakteriális fertőzés, a legtöbb eset egy héten-tíz napon belül megszűnik. Mivel vírusfertőzés esetén nincs szükség antibiotikumra, ezért tüneti kezeléssel lehet a panaszokat enyhíteni: orrspray, szükség szerint fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő szedése, a túl száraz levegő párásítása a lakásban, tengervizes orrspray, illetve orrmosás segíthet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha a tünetek egy hét alatt nem szűnnek.
  • A kezdeti javulást követően felerősödnek a tünetek. Ez azt is jelezheti, hogy bakteriális fertőzés alakult ki, ami miatt antibiotikumra lesz szükség.
  • Tartós láz esetén.
  • Visszatérő, gyakori arcüreggyulladás esetén. A kiújuló betegség arra figyelmeztet, hogy nem pusztán a fertőzés a gond, hanem egyéb ok is állhat a háttérben.
  • Nem szabad halogatni a szakember felkeresését, ha a szem körül a fájdalom, duzzanat és vörösség jelentkezik, ha látásproblémák – kettős látás, tarkótáji fájdalom alakul ki.
  • Veszélyes szövődményekhez vezethet, ha elmulasztjuk az orvosi kivizsgálást! Az orrmelléküregek gyulladása látásproblémákat vagy agyhártyagyulladást is okozhat!

Ezért újulhat ki az arcüreggyulladás

Ha a probléma rendszeresen visszatér, vagy krónikus arcüreggyulladás alakul ki, mindenképp részletes kivizsgálás indokolt. A kiújuló panaszok hátterében állhat szénanátha, orrsövényferdülés vagy orrpolip is. Életmódbeli tényezők is elősegíthetik a betegség megjelenését, a dohányzás vagy a magas légszennyezettség, - esetleg munkahelyi környezetben is – tartós irritációt okoz az orrnyálkahártyán, ami elősegítheti a panaszok kiújulását.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK