Orrsövényműtét

Orrsövényműtét

Szerző: dr. Csóka János | Létrehozva: 2015.07.02 15:52 | Módosítva: 2019.10.22 16:10

Az orrsövény ritkán helyezkedik el pontosan a középvonalban, de ez nem jár minden esetben orrlégzési zavarral. A jelentős ferdülések akadályozzák az orrlégzést, a melléküregek szellőzését, állandó gyulladást, fejfájást okozhatnak.

Kapcsolódó cikkünk

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Ha valakinek fáj a torka, az első, hogy megnézi, látható-e valamilyen elváltozás, például vörösség, duzzanat, illetve fehér foltok a mandulák területén. Ezek a tünetek azonban több betegséget is jelenthetnek. Arról, hogy milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni miattuk, dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégéközpont garat-specialista orvosát kérdeztük.

A műtét minden esetben egyénre szabottan, az aktuális anatómiai szituáció függvényében történik. Felnőttkorban, az arckoponya növekedésének befejeződése után végezzük. A porc és csonthártya valamint a nyálkahártya megőrzésével - gyakran endoszkóp ellenőrzése mellett - távolítjuk el vagy helyreigazítjuk az orrsövény azon csontos-porcos részét, amely az orrüreg szellőzését akadályozza. A beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben történik, 1-2 napos kórházi kezelést igényel.

 

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FÜL-ORR-GÉGE KÖZPONT

06708826307   

 

 

 

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Csóka János

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
  • Specialitások:
    • garat és mandula specialista
    • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
    • horkolás gátlás 
    • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
    • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

     

    További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

Páciensek mondták

Empatikus

"Egy pillanatot sem kellett várakozni. Egyenrangúként kezeli az orvos a beteget illeve a beteg gyermek felé is kellő empátiával ugyanakkor kellő határozottsággal fordul. Kellő alapossággal áttanulmányozta a korábbi leleteket, ki is kérdezett, nem várta el, hogy én foglaljam össze a gyermek kórtörténetét. Nagyon kedves, minden kérdésünkre alaposan válaszolt. Éreztük, hogy a vizit csak rólunk szól, ránk szánják az időt: ránk szabott személyes szolgáltatást kaptunk, nem futószalag ellátást. Türelemmel, alaposan vizsgálta a gyermeket, külön szimpatikus volt, hogy a gyermeket is figyelmesen és türelmesen, a részletekre is odafigyelve kikérdezte, nemcsak engem, mint szülőt. Nagyon fontos, hogy ellátott tanáccsal és fontos dolgokra felhívta a figyelmünket, tájékoztatott a betegség természetéről és arról, hogy milyen esetben kell már a megbeszélt kontroll vizsgálat előtt jelentkeznünk soron kívül. Nekem nagyon megnyugtató, hogy komolyan veszik a tüneteket és akár csak ellenőrző vizsgálatra is megértéssel várnak minket. Érezzük, hogy bátran fordulhatunk az Önök orvosához, mindenképpen megnyugtató és gondos ellátásban részesülünk."

További vélemények

Orvos Válaszol

biopszia

Tisztelt Doktornő/Úr!

Szeretnék véleményt, segítséget kérni.
Mellékleletként nyaki UH-n találtak két jókora, inhomogén nyirokcsomót a nyakamon, ami nem fáj, nem is tapintható. Az egyik 20 mm-es, kerekded, érhez közeli, a másik asszimetrikus, 26x12 mm-es. Gégészeti státusz az negatív, de elsősorban a családi kórelőzmény miatt aspiratiós cytológiat kértek, ami sikertelen volt.
A fül-orr-gégész kizárólag(!) kontrasztanyagos nyaki MR-t kérne, de az GFR 30 alatt van és korábban az előkészítés ellenére is baj volt a kontrasztanyag után.
Sajnos, nem engedhetem meg magamnak még azt a luxust sem, hogy egy hétre elmenjek táppénzre, nemhogy hetekre, így nekem ez nagyon rossz megoldás lenne.
Natív nyaki MR-t tudnék csináltatni, de nem tudom van-e értelme vagy ez felesleges pénzkidobás.
Nem tudom van-e okom izgulni, próbáljak-e meg lépni valamerre. Azzal próbálom nyugtatni magam, hogy a kardiológus az UH előtt egy héttel szívburokgyulladást (fibrines) talált, amiről én nem tudtam, hogy talán amiatt van. Én ezt említettem, de választ nem kaptam, hogy állhat-e ez a háttérben, mert ha igen, akkor akkor 3 hónap múlva elmegyek UH-ra és ennyi, nem izgulok és szorongok feleslegesen.
Szeretnék véleményt és tanácsot kérni.

Köszönöm szépen előre is! Csaba

Kedves Csaba!

UH-vezérelt nyaki nyirokcsomó vékony tű biopsziát (UH-vezérelt FNAB) javasolnék az Ön esetében, annak nagyobb a találati aránya, amennyiben a korábbi szúrás sikertelennek bizonyult.

Tisztelettel:
Dr. Csóka János


 

 

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat