Belsőfül-gyulladás

Belsőfül-gyulladás

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2023.11.22 15:00

A belsőfülben található az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős rendszer. A benne elhelyezkedő idegsejteken érzékelő szőrök találhatóak, amelyek a hanghullámok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át, majd továbbítják az agy felé. Ezt a rendszert labirintusszervnek nevezzük. Részei: 3 félkörös ívjárat, csiga, zsákocska és a tömlőcske. A labirintusszerv gyulladásos folyamatát nevezzük belsőfül-gyulladásnak. (másnéven Labyrinthitis)

 

Belsőfül-gyulladás okai:

A gyulladásos megbetegedés hátterében általában vírus vagy baktérium áll. Gyakran jelentkezik megfázás vagy influenza következményeként. Ritkábban herpeszvírus, bárányhimlő, középfülgyulladás vagy agyhártyagyulladás szövődménye. Egyes gyógyszerek, illetve allergia is okozhat belsőfül-gyulladást.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Belsőfül-gyulladás tünetei: 

Belsőfül-gyulladás szövődményei:

A kezeletlen gyulladás az egyensúly-érzékelő rendszer károsodásához, BPPV-hez, vagy akár halláscsökkenéshez is vezethet. Súlyosabb esetben agytályog és trombózis is kialakulhat, ezért panaszok esetén mindenképpen fül-orr-gégész szakorvos segítségét kell kérni!

A belsőfül-gyulladás kezelése:

Általában a gyulladást kiváltó betegség kezelésével a panaszok megszüntethetők, de orvos dönthet gyógyszeres kezelésről. Ebben az esetben gyulladáscsökkentőt, hányingercsillapítót írhat fel.

Belsőfül-gyulladás gyermekeknél:

Gyermekeknél inkább a középfülgyulladás a jellemző, belsőfül-gyulladás bakteriális agyhártyagyulladás következtében alakul ki. Agyhártyagyulladásban szenvedő gyermekek 20%-a hallásproblémával, egyensúlyzavarral és szédüléssel is küzd a betegség szövődményeként. Agyhártyagyulladás gyakran okoz hallószerv csontosodást. A süketség elkerülése végett egy elektromos eszköz kerül beültetésre azoknál a gyermekeknél, akiknél súlyos halláscsökkenés áll fent.

Téma szakértője

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok