Belsőfül-gyulladás

Belsőfül-gyulladás

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.18 14:29

A belsőfülben található az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős rendszer. A benne elhelyezkedő idegsejteken érzékelő szőrök találhatóak, amelyek a hanghullámok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át, majd továbbítják az agy felé. Ezt a rendszert labirintusszervnek nevezzük. Részei: 3 félkörös ívjárat, csiga, zsákocska és a tömlőcske. A labirintusszerv gyulladásos folyamatát nevezzük belsőfül-gyulladásnak. (másnéven Labyrinthitis)

Belsőfül-gyulladás okai:

A gyulladásos megbetegedés hátterében általában vírus vagy baktérium áll. Gyakran jelentkezik megfázás vagy influenza következményeként. Ritkábban herpeszvírus, bárányhimlő, középfülgyulladás vagy agyhártyagyulladás szövődménye. Egyes gyógyszerek, illetve allergia is okozhat belsőfül-gyulladást.

Belsőfül-gyulladás tünetei: 

Kapcsolódó cikkünk

Belsőfül-gyulladás szövődményei:

A kezeletlen gyulladás az egyensúly-érzékelő rendszer károsodásához, BPPV-hez, vagy akár halláscsökkenéshez is vezethet. Súlyosabb esetben agytályog és trombózis is kialakulhat, ezért panaszok esetén mindenképpen fül-orr-gégész szakorvos segítségét kell kérni!

A belsőfül-gyulladás kezelése:

Általában a gyulladást kiváltó betegség kezelésével a panaszok megszüntethetők, de orvos dönthet gyógyszeres kezelésről. Ebben az esetben gyulladáscsökkentőt, hányingercsillapítót írhat fel.

Belsőfül-gyulladás gyermekeknél:

Gyermekeknél inkább a középfülgyulladás a jellemző, belsőfül-gyulladás bakteriális agyhártyagyulladás következtében alakul ki. Agyhártyagyulladásban szenvedő gyermekek 20%-a hallásproblémával, egyensúlyzavarral és szédüléssel is küzd a betegség szövődményeként. Agyhártyagyulladás gyakran okoz hallószerv csontosodást. A süketség elkerülése végett egy elektromos eszköz kerül beültetésre azoknál a gyermekeknél, akiknél súlyos halláscsökkenés áll fent.

Téma szakértői

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász
Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!