Belsőfül-gyulladás

Belsőfül-gyulladás

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.18 14:29

A belsőfülben található az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős rendszer. A benne elhelyezkedő idegsejteken érzékelő szőrök találhatóak, amelyek a hanghullámok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át, majd továbbítják az agy felé. Ezt a rendszert labirintusszervnek nevezzük. Részei: 3 félkörös ívjárat, csiga, zsákocska és a tömlőcske. A labirintusszerv gyulladásos folyamatát nevezzük belsőfül-gyulladásnak. (másnéven Labyrinthitis)

Belsőfül-gyulladás okai:

A gyulladásos megbetegedés hátterében általában vírus vagy baktérium áll. Gyakran jelentkezik megfázás vagy influenza következményeként. Ritkábban herpeszvírus, bárányhimlő, középfülgyulladás vagy agyhártyagyulladás szövődménye. Egyes gyógyszerek, illetve allergia is okozhat belsőfül-gyulladást.

Belsőfül-gyulladás tünetei: 

Kapcsolódó cikkünk

Belsőfül-gyulladás szövődményei:

A kezeletlen gyulladás az egyensúly-érzékelő rendszer károsodásához, BPPV-hez, vagy akár halláscsökkenéshez is vezethet. Súlyosabb esetben agytályog és trombózis is kialakulhat, ezért panaszok esetén mindenképpen fül-orr-gégész szakorvos segítségét kell kérni!

A belsőfül-gyulladás kezelése:

Általában a gyulladást kiváltó betegség kezelésével a panaszok megszüntethetők, de orvos dönthet gyógyszeres kezelésről. Ebben az esetben gyulladáscsökkentőt, hányingercsillapítót írhat fel.

Belsőfül-gyulladás gyermekeknél:

Gyermekeknél inkább a középfülgyulladás a jellemző, belsőfül-gyulladás bakteriális agyhártyagyulladás következtében alakul ki. Agyhártyagyulladásban szenvedő gyermekek 20%-a hallásproblémával, egyensúlyzavarral és szédüléssel is küzd a betegség szövődményeként. Agyhártyagyulladás gyakran okoz hallószerv csontosodást. A süketség elkerülése végett egy elektromos eszköz kerül beültetésre azoknál a gyermekeknél, akiknél súlyos halláscsökkenés áll fent.

Téma szakértői

Dr. Mező Anita

Dr. Mező Anita

neurológus
Dr. Kiss Sándor

Dr. Kiss Sándor

Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

Hírek

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

További részletek
Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Az akut arcüreggyulladás következtében az orrmelléküregekben nyálkahártya duzzanat alakul ki, váladék termelődik. A náthás tünetek mellett kellemetlen arcfeszülés és erős fejfájás is jelezheti a betegséget. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta az akut arcüreggyulladás tüneteivel és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

További részletek
Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!