Belsőfül-gyulladás

Belsőfül-gyulladás

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2023.11.22 15:00

A belsőfülben található az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős rendszer. A benne elhelyezkedő idegsejteken érzékelő szőrök találhatóak, amelyek a hanghullámok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át, majd továbbítják az agy felé. Ezt a rendszert labirintusszervnek nevezzük. Részei: 3 félkörös ívjárat, csiga, zsákocska és a tömlőcske. A labirintusszerv gyulladásos folyamatát nevezzük belsőfül-gyulladásnak. (másnéven Labyrinthitis)

 

Belsőfül-gyulladás okai:

A gyulladásos megbetegedés hátterében általában vírus vagy baktérium áll. Gyakran jelentkezik megfázás vagy influenza következményeként. Ritkábban herpeszvírus, bárányhimlő, középfülgyulladás vagy agyhártyagyulladás szövődménye. Egyes gyógyszerek, illetve allergia is okozhat belsőfül-gyulladást.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Belsőfül-gyulladás tünetei: 

Belsőfül-gyulladás szövődményei:

A kezeletlen gyulladás az egyensúly-érzékelő rendszer károsodásához, BPPV-hez, vagy akár halláscsökkenéshez is vezethet. Súlyosabb esetben agytályog és trombózis is kialakulhat, ezért panaszok esetén mindenképpen fül-orr-gégész szakorvos segítségét kell kérni!

A belsőfül-gyulladás kezelése:

Általában a gyulladást kiváltó betegség kezelésével a panaszok megszüntethetők, de orvos dönthet gyógyszeres kezelésről. Ebben az esetben gyulladáscsökkentőt, hányingercsillapítót írhat fel.

Belsőfül-gyulladás gyermekeknél:

Gyermekeknél inkább a középfülgyulladás a jellemző, belsőfül-gyulladás bakteriális agyhártyagyulladás következtében alakul ki. Agyhártyagyulladásban szenvedő gyermekek 20%-a hallásproblémával, egyensúlyzavarral és szédüléssel is küzd a betegség szövődményeként. Agyhártyagyulladás gyakran okoz hallószerv csontosodást. A süketség elkerülése végett egy elektromos eszköz kerül beültetésre azoknál a gyermekeknél, akiknél súlyos halláscsökkenés áll fent.

Téma szakértője

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok