Belsőfül-gyulladás

Belsőfül-gyulladás

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2023.11.22 15:00

A belsőfülben található az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős rendszer. A benne elhelyezkedő idegsejteken érzékelő szőrök találhatóak, amelyek a hanghullámok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át, majd továbbítják az agy felé. Ezt a rendszert labirintusszervnek nevezzük. Részei: 3 félkörös ívjárat, csiga, zsákocska és a tömlőcske. A labirintusszerv gyulladásos folyamatát nevezzük belsőfül-gyulladásnak. (másnéven Labyrinthitis)

 

Belsőfül-gyulladás okai:

A gyulladásos megbetegedés hátterében általában vírus vagy baktérium áll. Gyakran jelentkezik megfázás vagy influenza következményeként. Ritkábban herpeszvírus, bárányhimlő, középfülgyulladás vagy agyhártyagyulladás szövődménye. Egyes gyógyszerek, illetve allergia is okozhat belsőfül-gyulladást.

Online Bejelentkezés

Dr. Fülöp Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Belsőfül-gyulladás tünetei: 

Belsőfül-gyulladás szövődményei:

A kezeletlen gyulladás az egyensúly-érzékelő rendszer károsodásához, BPPV-hez, vagy akár halláscsökkenéshez is vezethet. Súlyosabb esetben agytályog és trombózis is kialakulhat, ezért panaszok esetén mindenképpen fül-orr-gégész szakorvos segítségét kell kérni!

A belsőfül-gyulladás kezelése:

Általában a gyulladást kiváltó betegség kezelésével a panaszok megszüntethetők, de orvos dönthet gyógyszeres kezelésről. Ebben az esetben gyulladáscsökkentőt, hányingercsillapítót írhat fel.

Belsőfül-gyulladás gyermekeknél:

Gyermekeknél inkább a középfülgyulladás a jellemző, belsőfül-gyulladás bakteriális agyhártyagyulladás következtében alakul ki. Agyhártyagyulladásban szenvedő gyermekek 20%-a hallásproblémával, egyensúlyzavarral és szédüléssel is küzd a betegség szövődményeként. Agyhártyagyulladás gyakran okoz hallószerv csontosodást. A süketség elkerülése végett egy elektromos eszköz kerül beültetésre azoknál a gyermekeknél, akiknél súlyos halláscsökkenés áll fent.

Téma szakértője

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK