BPPV - jóindulatú helyzeti szédülés

BPPV - jóindulatú helyzeti szédülés

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2023.11.20 15:06

A BPPV (benignus paroxizmális pozicionális vertigo) egy belsőfül-rendellenességből kialakuló betegség, amely testhelyzeti szédülés okoz. A szédülés általában hirtelen lép fel, reggel, vagy éjszaka jelentkezik először. A panaszok nem tartanak sokáig, 40-50 másodperces rohamok formájában jelentkeznek. Habár a jelenség ijesztő lehet, általában nincs mögötte komoly, szervi elváltozás, vagy daganat.  

 

Tünetek:

  • Hányingerrel, hányással járó szédülés

Szédülés formái: időszakos, hirtelen fellépő, reggeli és éjszakai szédülés.

A szédüléses panaszok leggyakoribb oka a BPPV. A kiváltó okok pontosan nem ismertek, a belső fülben, a félkörös ívjáratokban lerakódott kristályok felelősek érte. A lerakódott kristályok az egyensúlyozó szervet ingerlik, így a fej helyzetének változtatásával rohamszerűen beindul a szédülés. Ezek a kristályok apró kalcium-karbonát részecskék, melyek leválnak eredeti helyükről, és elmozdulnak a fej bizonyos mozdulatainak hatására. Statisztikák alapján a BPPV fejet, vagy nyakat ért trauma után gyakoribb, de fertőzéssel is összefüggésbe hozható.

A panaszok a fej mozgásával köthetőek össze. A beteg szédülést tapasztalhat reggel ébredésnél, amikor felül az ágyban, illetve éjszaka forgolódás közben. A szédülés lehet enyhébb, vagy erősebb, amit hányinger is kísér. A panaszok jelentkezhetnek felfelé, vagy lefelé tekintéskor, például ha felnézünk az órára, vagy ha lehajolunk cipőt kötni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Diagnózis:

BPPV gyanújának esetén a diagnózis a kórtörténeten, a fizikális vizsgálaton, valamint a hallás-és egyensúlyérzékelés teszteken alapszik. A kivizsgálás fül-orr-gégész, és neurológus szakorvos együttműködésével lehetséges. Más, idegrendszert érintő betegségeket kizárása érdekében alapos neurológiai vizsgálat szükséges.

A diagnózis felállítása az ún. Dix-Hallpike teszt segítségével is történhet. A teszt során a beteget ülő helyzetből hanyattfekvésbe kell helyezni, majd fejét süllyeszteni, 45 fokkal oldalra fordítani és ismét felültetni.

Kezelés

Ma már egy egyszerűen végezhető mozgássorozat segítségével panaszmentessé válhat a beteg. Az Epley-manőver segít, hogy az apróbb kristályok eltűnjenek a belsőfül érzékeny területeiről.  Ez a speciális mozgatás kb. 15 percet vesz igénybe. A manővert csak szakember végezheti, ugyanis kiválthat neurológiai tüneteket! A kezelésre érdemes üres gyomorral és egy kísérővel érkezni, arra az esetre, ha a páciens hazafelé még nem lenne teljesen jól.

Szédüléses panaszok esetén keresse fel Fül-orr-gége Központunkat, és kérjen időpontot vizsgálatra. A BPPV gyanú beigazolódása után, gyógytornász szakember segítségével a panaszok teljesen megszüntethetők.

Téma szakértője

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok