BPPV - jóindulatú helyzeti szédülés

BPPV - jóindulatú helyzeti szédülés

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.15 19:43

A BPPV (benignus paroxizmális pozicionális vertigo) egy belsőfül-rendellenességből kialakuló betegség, amely testhelyzeti szédülés okoz. A szédülés általában hirtelen lép fel, reggel, vagy éjszaka jelentkezik először. A panaszok nem tartanak sokáig, 40-50 másodperces rohamok formájában jelentkeznek. Habár a jelenség ijesztő lehet, általában nincs mögötte komoly, szervi elváltozás, vagy daganat.  

Tünetek:

  • Hányingerrel, hányással járó szédülés

Szédülés formái: időszakos, hirtelen fellépő, reggeli és éjszakai szédülés.

Kapcsolódó cikkünk

A szédüléses panaszok leggyakoribb oka a BPPV. A kiváltó okok pontosan nem ismertek, a belső fülben, a félkörös ívjáratokban lerakódott kristályok felelősek érte. A lerakódott kristályok az egyensúlyozó szervet ingerlik, így a fej helyzetének változtatásával rohamszerűen beindul a szédülés. Ezek a kristályok apró kalcium-karbonát részecskék, melyek leválnak eredeti helyükről, és elmozdulnak a fej bizonyos mozdulatainak hatására. Statisztikák alapján a BPPV fejet, vagy nyakat ért trauma után gyakoribb, de fertőzéssel is összefüggésbe hozható.

A panaszok a fej mozgásával köthetőek össze. A beteg szédülést tapasztalhat reggel ébredésnél, amikor felül az ágyban, illetve éjszaka forgolódás közben. A szédülés lehet enyhébb, vagy erősebb, amit hányinger is kísér. A panaszok jelentkezhetnek felfelé, vagy lefelé tekintéskor, például ha felnézünk az órára, vagy ha lehajolunk cipőt kötni.

Diagnózis:

BPPV gyanújának esetén a diagnózis a kórtörténeten, a fizikális vizsgálaton, valamint a hallás-és egyensúlyérzékelés teszteken alapszik. A kivizsgálás fül-orr-gégész, és neurológus szakorvos együttműködésével lehetséges. Más, idegrendszert érintő betegségeket kizárása érdekében alapos neurológiai vizsgálat szükséges.

A diagnózis felállítása az ún. Dix-Hallpike teszt segítségével is történhet. A teszt során a beteget ülő helyzetből hanyattfekvésbe kell helyezni, majd fejét süllyeszteni, 45 fokkal oldalra fordítani és ismét felültetni.

Kezelés

Ma már egy egyszerűen végezhető mozgássorozat segítségével panaszmentessé válhat a beteg. Az Epley-manőver segít, hogy az apróbb kristályok eltűnjenek a belsőfül érzékeny területeiről.  Ez a speciális mozgatás kb. 15 percet vesz igénybe. A manővert csak szakember végezheti, ugyanis kiválthat neurológiai tüneteket! A kezelésre érdemes üres gyomorral és egy kísérővel érkezni, arra az esetre, ha a páciens hazafelé még nem lenne teljesen jól.

Szédüléses panaszok esetén keresse fel Fül-orr-gége Központunkat, és kérjen időpontot vizsgálatra. A BPPV gyanú beigazolódása után, gyógytornász szakember segítségével a panaszok teljesen megszüntethetők.

Téma szakértői

Dr. Mező Anita

Dr. Mező Anita

neurológus
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok