BPPV - jóindulatú helyzeti szédülés

BPPV - jóindulatú helyzeti szédülés

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.15 19:43

A BPPV (benignus paroxizmális pozicionális vertigo) egy belsőfül-rendellenességből kialakuló betegség, amely testhelyzeti szédülés okoz. A szédülés általában hirtelen lép fel, reggel, vagy éjszaka jelentkezik először. A panaszok nem tartanak sokáig, 40-50 másodperces rohamok formájában jelentkeznek. Habár a jelenség ijesztő lehet, általában nincs mögötte komoly, szervi elváltozás, vagy daganat.  

Tünetek:

  • Hányingerrel, hányással járó szédülés

Szédülés formái: időszakos, hirtelen fellépő, reggeli és éjszakai szédülés.

Kapcsolódó cikkünk

A szédüléses panaszok leggyakoribb oka a BPPV. A kiváltó okok pontosan nem ismertek, a belső fülben, a félkörös ívjáratokban lerakódott kristályok felelősek érte. A lerakódott kristályok az egyensúlyozó szervet ingerlik, így a fej helyzetének változtatásával rohamszerűen beindul a szédülés. Ezek a kristályok apró kalcium-karbonát részecskék, melyek leválnak eredeti helyükről, és elmozdulnak a fej bizonyos mozdulatainak hatására. Statisztikák alapján a BPPV fejet, vagy nyakat ért trauma után gyakoribb, de fertőzéssel is összefüggésbe hozható.

A panaszok a fej mozgásával köthetőek össze. A beteg szédülést tapasztalhat reggel ébredésnél, amikor felül az ágyban, illetve éjszaka forgolódás közben. A szédülés lehet enyhébb, vagy erősebb, amit hányinger is kísér. A panaszok jelentkezhetnek felfelé, vagy lefelé tekintéskor, például ha felnézünk az órára, vagy ha lehajolunk cipőt kötni.

Diagnózis:

BPPV gyanújának esetén a diagnózis a kórtörténeten, a fizikális vizsgálaton, valamint a hallás-és egyensúlyérzékelés teszteken alapszik. A kivizsgálás fül-orr-gégész, és neurológus szakorvos együttműködésével lehetséges. Más, idegrendszert érintő betegségeket kizárása érdekében alapos neurológiai vizsgálat szükséges.

A diagnózis felállítása az ún. Dix-Hallpike teszt segítségével is történhet. A teszt során a beteget ülő helyzetből hanyattfekvésbe kell helyezni, majd fejét süllyeszteni, 45 fokkal oldalra fordítani és ismét felültetni.

Kezelés

Ma már egy egyszerűen végezhető mozgássorozat segítségével panaszmentessé válhat a beteg. Az Epley-manőver segít, hogy az apróbb kristályok eltűnjenek a belsőfül érzékeny területeiről.  Ez a speciális mozgatás kb. 15 percet vesz igénybe. A manővert csak szakember végezheti, ugyanis kiválthat neurológiai tüneteket! A kezelésre érdemes üres gyomorral és egy kísérővel érkezni, arra az esetre, ha a páciens hazafelé még nem lenne teljesen jól.

Szédüléses panaszok esetén keresse fel Fül-orr-gége Központunkat, és kérjen időpontot vizsgálatra. A BPPV gyanú beigazolódása után, gyógytornász szakember segítségével a panaszok teljesen megszüntethetők.

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Mező Anita

Dr. Mező Anita

neurológus

Hírek

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Mit tegyek, ha a náthás gyerek horkol?

Az őszi és téli időszakban a közösségben lévő bölcsődés és óvodás korú gyerekek egy év alatt többször is náthásak. A megfázások egyik kellemetlen tünete az alvás közbeni horkolás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk, ha a náthás gyerek horkol.

További részletek
Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hallásszűrés újszülöttkorban – ezért fontos a vizsgálat elvégzése

Hazánkban 2015 óta kötelező az újszülöttek hallásvizsgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy így egy objektív eredményt adó, kifejezetten a gyerekek hallásszűrésére kifejlesztett eszközzel, már a születést követően meg lehet állapítani, ha gond van a pici hallásával. Arról, hogy ez miért fontos és hogyan zajlik a vizsgálat Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense, hallásakusztikus nyilatkozott.

További részletek
Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Injekcióval kezelhető az orrpolip?

Mit tehet a beteg, akinél a műtétet, vagy műtéteket követően kiújul az orrpolip? Mi hozhat javulást azok számára, akiknél nem segít a hagyományos kortikoszteroid orrspray és a rendszeres orrmosás az orrpolip kezelésében? Megoldást a biológiai terápia nyújthat, a hazánkban még újdonságnak számító módszerről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa nyilatkozott.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!