Arcidegbénulás

Arcidegbénulás

Módosítva: 2023.11.09 23:19

Az arcidegbénulás egy idegrendszeri zavar, amely leggyakrabban az arc idegvégződéseinek gyulladásos megbetegedése következtében alakul ki. Ez az állapot általában hirtelen jelentkezik, és az arc egyik oldalának részleges vagy teljes bénulását eredményezi. Bár a legtöbb esetben az arcidegbénulás önmagától gyógyul, mégis ijesztő lehet az érintettek és környezetük számára.

Az arcidegbénulással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban
Mi az arcideg feladata?
Mit jelent az arcidegbénulás?
Mi az arcidegbénulás két fő típusa?
Milyen tünetekkel jelentkezik az arcidegbénulás?
Mi állhat az arcidegbénulás hátterében?
Előfordulhat, hogy nincs kimutatható ok az arcidegbénulás mögött?
Milyen más kórképekben jelenhet meg arcidegbénulás?
Mik lehetnek az arcidegbénulás szövődményei?
Hogyan vizsgálható ki az arcidegbénulás?
Hogyan kezelendő az arcidegbénulás?

Az arcidegbénulással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban

Mi az arcideg feladata?

Az arcideg az arc izmait ellátó ideg. Az arcideg magja az agy belsejében, az agytörzsi területen található. Innen két ágra szakad, amelyek az agy két oldalán találhatók. Ezek az ágak vezetik az ideg impulzusait az arc különböző részeire kisebb ágakra oszolva. Az arcideg tehát egy páros ideg, ennek következtében az arcidegbénulás tüneteit csak az egyik oldalon látjuk. Az arcideg számos feladattal rendelkezik. Az arcideg szerepet játszik az arcizmok működésében. A segítségével tudunk érzelmeket kifejezni arcunkkal, grimaszolni, mosolyogni. Az izmok mozgatásán kívül az arcideg felelős az ízlelésért is egyes területeken. Például az elülső két harmadában a nyelv elülső két harmadára vonatkozó ízérzékelést is ellenőrzi. Ezek mellett a nyálkahártyák nedvességének szabályozásában is szerepe van az arcidegnek.

Mit jelent az arcidegbénulás?

Az arcidegbénulás az arc izmainak nagy részét beidegző arcideg sérülését jelenti. Ez izomműködés károsodással és számos egyéb tünettel jár. Az arcidegbénulás fül-orr-gégészeti szempontból azért is jelentős, mert az arcideg lefutása igen közel esik, sőt sok esetben azonos bizonyos fontos fül-orr-gégészeti anatómiai területekkel. Emiatt az arcideget érintő sérülés sokszor más struktúrákat is érint az agyban és a koponyán, aminek következtében egyéb változatos tünetek alakulhatnak ki. Az arcidegbénulás tehát sok esetben más, akár súlyos fül-orr-gégészeti vagy egyéb betegségek jele lehet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az arcidegbénulás két fő típusa?

Az arcidegbénulás két fő típusát az alapján különböztetjük meg, hogy az arcideg sérülése hol történt, ez ugyanis meg fogja határozni az arcidegbénulás által okozott tüneteket. Amennyiben az arcidegbénulás az arcideg központi, centrális részét érinti, vagyis a vestibuláris magok és az agykéreg közötti területet, ezt centrális arcidegbénulásnak nevezzük. Amennyiben a sérülés ettől perifériásabban történt (például a dobüregben), az a típus a perifériás arcidegbénulás. A centrális és a perifériás arcidegbénulás más tünetekkel jelentkezik, így már korán kiderülhet a pontos diagnózis.

Milyen tünetekkel jelentkezik az arcidegbénulás?

Az arcideg bénulás tünetei az általa beidegzett mimikai izmok működésének kieséséből erednek. Az arcidegbénulás típusos tünete a fél arc lebénulása. Ez azt jelenti, hogy az arcidegbénulás által érintett oldalon a szem nem csukható teljesen, a szájzug elhúzódik, az arc mozdulatlan. A tünetek súlyossága azonban változó lehet. Az esetek egy részében az arcidegbénulás csak enyhe, míg másoknál teljes arcidegbénulás léphet fel. A kiesés zavarja a beszédet, a táplálkozást, a nyelést és a látást is.

Az arcidegbénulás tünetei hirtelen jelentkeznek, és a következőket tartalmazhatják:Arcidegbénulás - Fül-orr-gége Központ

 • Az arc egyik oldalának lebénulása, gyengeségének érzése, ami azt eredményezi, hogy az érintett fél nem tud mosolyogni vagy a szemét csukni
 • Az arc petyhüdtsége
 • A könny- és nyáltermelés mennyiségének változása.
 • Csökkent ízérzékelés a nyelven
 • Beszédzavar
 • Gyűrűző vagy csengő hangok a fülben, fokozott hangérzékenység az érintett oldalon
 • Váratlan könnyezés vagy szemirritáció az érintett oldalon
 • Fájdalom az állkapocs körül vagy a fülben, vagy a fül mögött az érintett oldalon
 • Fejfájás

Amennyiben az arcidegbénulás centrális, a tünetek csak az alsó arcfélre terjednek ki. Ez azt jelenti, hogy a homlok ráncolható, ott az izomműködés megtartott, viszont a szájat már nem tudja mosolyra húzni az illető. Perifériás arcidegbénulás esetén a teljes arcfél érintett.

Mi állhat az arcidegbénulás hátterében?

Az arcidegbénulás pontos oka nem egyértelmű, ugyanis számos dolog miatt alakulhat ki arcidegbénulás. Az arcidegbénulás leggyakrabban az ideggyulladás (neuritis) következtében alakul ki. Az ideggyulladás lehet vírusos vagy bakteriális eredetű. Az arcidegbénulás kialakulását okozhatja még az arcideg daganata és a dobüreg vagy a középfül gyulladása. Az arcidegbénulás hátterében állhatnak egyéb tényezők is, például autoimmun reakciók, anyagcsereproblémák vagy egyidejűleg fennálló más betegségek, mint például cukorbetegség. Az arcidegbénulás trauma, például koponyaalapi törés következménye is lehet. Az arcidegbénulás gyakran azonban vírusfertőzéssel függ össze. A bénulással összefüggésbe hozott vírusok közé tartoznak a következők:

Előfordulhat, hogy nincs kimutatható ok az arcidegbénulás mögött?

Igen, az arcidegbénulások legnagyobb hányadában, körülbelül 70%-ában nem sikerül azonosítani a kiváltó okot. Ezt nevezik idiopátiás arcidegbénulásnak vagy Bell-féle parézisnek. Idiopátiás arcidegbénulás esetén a tünetek hirtelen kezdődnek, majd néhány napon belül tetőznek, ám szerencsére ugyanilyen fokozatosan enyhülnek és maguktól meg is szűnhetnek. Fél éven belül általában teljes gyógyulás érhető el. Az arcidegbénulás ezen eseteiben a kezelés nem a kiváltó ok megszüntetésére irányul, hanem a tünetek enyhítésére és a funkció mihamarabbi visszanyerésére.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen más kórképekben jelenhet meg arcidegbénulás?

Az arcidegbénulás hátterében nem csak a fent felsorolt betegségek állhatnak. Bizonyos más, sokszor súlyos betegség tünetei között is szerepel az arcidegbénulás. Az egyik leggyakoribb, féloldali arcidegbénulás tünetével járó állapot a stroke. Ilyenkor egy vérrög elzárja az agyi artériák egyikét, melynek következtében az agy vérellátottsága csökken, ami befolyásolja az idegek, és izmok működését is. Az agyat vagy az arcideget érintő daganatok is féloldali bénulást okozhatnak, ennek oka, hogy az arcideg nyomás alá helyeződik. Szintén neurológiai kórkép a myasthenia gravis, mely a neuromuszkuláris átvitel zavara, és több más tünet mellett az arcidegbénulás tüneteit is mutathatja.

Mik lehetnek az arcidegbénulás szövődményei?

Az arcidegbénulás szövődményei attól függenek, hogy mi okozta az arcidegbénulást. A leggyakoribb, idiopátiás esetben a tünetek általában egy hónapon belül megszűnnek. A súlyosabb esetből való felépülés, amikor az arc teljesen lebénult, változó lehet. A szövődmények közé tartozhatnak:

 • Az arcideg visszafordíthatatlan károsodása.
 • Az idegrostok szabálytalan visszanövése. Ez bizonyos izmok akaratlan összehúzódását eredményezheti, amikor más izmokat próbál mozgatni az illető (szinkinesis). Például, amikor mosolyog, az érintett oldalon lévő szem becsukódhat.
 • A nem záródó szem részleges vagy teljes vaksága. Ezt a szem szaruhártya túlzott kiszáradása és karcolódása okozza.

Hogyan vizsgálható ki az arcidegbénulás?

Az arcidegbénulás diagnózisát általában a beteg típusos, féloldali tünetei és orvosi vizsgálat alapján állítják fel. Fontos az arcidegbénulás hátterében keresni és kizárni más, súlyos okokat, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, például az agyvérzést vagy a daganatot. Az arcidegbénulás kivizsgálása fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálatot is magában foglal. Ezenkívül az EMG és ENG vizsgálat is segíthet az idegvégződések károsodásának mértékének és helyének meghatározásában. Fertőzés gyanúja esetén szükség lehet vérvételre vagy liquor vizsgálatra is. Amennyiben felmerül a sérülés gyanúja az egyéb agyi területek épségének és a vérömlenyek ellenőrzése céljából képalkotó vizsgálatokra lehet szükség. Ilyenek lehetnek az MRI, röntgen és CT vizsgálat.

Hogyan kezelendő az arcidegbénulás?

Az arcidegbénulás kezelésére nem létezik egyetlen gyógymód. Az arcidegbénulás kezelése ugyanis attól függ, hogy mi okozza a betegséget. Az arcidegbénulás lehetséges kezelési módjai:

 • Antivirális szerek: Ha a herpes simplex vírus vagy más vírus az arcidegbénulás kiváltó oka, antivirális gyógyszereket is felírhat az orvos.
 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Például kortikoszteroidok is alkalmazhatók a gyulladás csökkentése érdekében. Ezek erős gyulladáscsökkentő szerek. Ha csökkenteni tudják az arcideg duzzanatát, az ideg kényelmesebben elfér az őt körülvevő csontos folyosóban. A kortikoszteroidok akkor hatnak a legjobban, ha a tünetek kezdetétől számított néhány napon belül kezdik alkalmazni őket. A korán elkezdett szteroidok javítják a teljes gyógyulás valószínűségét.
 • Fizikai terápia: A lebénult izmok összezsugorodhatnak és megrövidülhetnek, ami maradandó lehet. Egy gyógytornász megtaníthatja arra a beteget arcidegbénulás esetén, hogy hogyan masszírozza és tornáztassa arcizmait, hogy ezt megelőzze. Esetenként elektromos stimulációval is kezelhetőek az arcizmok.
 • Műtét: Régebben dekompressziós műtétet alkalmaztak az arcidegre nehezedő nyomás enyhítésére azáltal, hogy megnyitották azt a csontos átjárót, amelyen az ideg áthalad. Ma már nem ajánlott a dekompressziós műtét. Az arcideg sérülése és a maradandó halláskárosodás a műtét lehetséges kockázatai. Ritkán plasztikai műtétre lehet szükség a tartós arcidegproblémák okozta deformitások korrekciójához.
 • Szemápolás: Az arcizombénulás érintettjeinek gyakran ajánlják, hogy szemüket mesterséges könnyekkel csepegtessék, hogy megelőzzék a szem kiszáradását.

  Téma szakértője

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK