Fülfájás kezelése otthon-mit tegyen, míg eljut az orvoshoz?

Fülfájás kezelése otthon-mit tegyen, míg eljut az orvoshoz?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2018.12.17 Módosítva: 2023.11.24

Kellemetlen, ha az ünnepek alatt tör ránk a fülfájás. Ilyenkor első körben házilagos kezeléssel próbálkozunk, amíg megfelelő orvosi ellátáshoz nem jutunk. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a fülfájás otthoni kezeléséről kérdeztük.

A fülfájás okai

A téli hónapokban főként nátha szövődményeként jelentkezik fülfájás. Megeshet, hogy az ünnepek előtti rohanásban nem volt ideje rendesen kikúrálnia a nátháját, az elhúzódó orrdugulás miatt azonban az orrot a füllel összekötő fülkürt nem tudott megfelelően szellőzni. A kiegyenlítetlen légnyomás következtében a dobhártya behúzódott, amiből Ön most csak azt érzékeli, hogy fülfájás jelentkezik, melyet dugulásérzés, enyhe halláscsökkenés is kísérhet. Ez az állapot a fülkürthurut, amit azért fontos kezelni, mert ha tartósan fennáll, akkor középfülgyulladás is kialakulhat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Fülfájásra gyógyszer

Ha nátha kapcsán jelentkezik fülfájás, akkor először is fontos, hogy a szabad orrlégzést biztosítsuk, hogy a fülkürt is megfelelően tudjon szellőzni. Patikában vény nélkül kapható orrcsepp, orrspray segíthet ebben, használjuk az előírás szerinti adagolásban. A kezdődő fülfájdalomra szintén recept nélkül is kapható gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású gyógyszert szedjünk.

Só és infralámpa

A fájdalom csökkentésében segíthet a fül melegítése. Infralámpát használjunk naponta többször, de egy alkalom ne tartson tovább 20 percnél! Ha nincs otthon infralámpa, akkor a rég bevált módszer is segíthet: egy tányérban melegítsünk sót mikrohullámú sütőben, majd a meleg sót kanálazzuk egy zokniba és ezt tegyük a fájó területre.Fülfájás kezelése otthon

Fülcseppek fülfájásra

A recept nélkül kapható fülcseppekkel inkább bánjunk óvatosan. Amíg fül-orr-gégész nem vizsgálta át a fület, nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban van például a dobhártya. Amíg az épségéről nem vagyunk meggyőződve, inkább semmit ne csepegtessünk a fülbe, mert többet ártunk vele, mint használunk.

Fülfájás kezelése kövirózsával?

A népi gyógyászat ajánlja a kövirózsát fülfájásra, innen is ered a „fülbecseppentő növény” elnevezése. Aszparaginsav és fenolkarbonsav tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, hűsítő és érösszehúzó hatású. Kipréselt, zselés nedvét kell a fülbe csepegtetni, így fejti ki a hatását. Használatával kapcsolatban gondot szintén az jelenthet, mint a fülcseppeknél: orvosi vizsgálat nélkül nem tudjuk, hogy a dobhártya milyen állapotban van.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Várakozás nélkül

"Tetszett,hogy az előre foglalt időpontban behívtak,várakozás nélkül. A doktornő nagyon alaposan vizsgált,maximálisan elégedett vagyok vele."

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok