Fülfájás gyerekeknél – mikor forduljunk orvoshoz?

Fülfájás gyerekeknél – mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2020.04.28 Módosítva: 2023.12.07

A fülfájás gyerekeknél évszaktól függetlenül gyakori panasz. Anatómiai okok miatt könnyen kialakulhat nátha szövődményeként is, de strandolás után is sokan fordulnak orvoshoz a gyermeküknél jelentkező fülfájás miatt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogyan csillapíthatjuk a fülfájást otthon és mikor forduljunk orvoshoz?

Fülfájás gyerekeknél-miért gyakori panasz?

Gyerekeknél a fület az orral összekötő fülkürt rövidebb, szűkebb és lefutása is eltér a felnőttekétől. Emiatt egy nátha vagy orrmandula nagyobbodás miatt a fülkürt könnyebben elzáródik, a középfül így nem tud megfelelően szellőzni, ami ideális feltételeket teremt a középfülben a kórokozók elszaporodásához. A savós középfülgyulladás szintén gyakori panasz gyerekkorban, ami akár sokáig lappanghat is, gyakran már csak a hallásromlás hívja fel rá a figyelmet. Gyermekeknél a hallójárat megbetegedései sem ritkák, ezek különösen a nyári szezonban fordulnak elő. Ha sok időt töltenek medencében, víz alatt, a fül érzékeny bőre felázik, a kórokozók így könnyebben fertőzéseket okozhatnak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit tehetünk otthon a gyógyulásért?

  • Ha a gyermek fülfájásra panaszkodik, a sok esetben hirtelen és intenzív tünetek ellenére is jóindulatú, spontán betegségről van szó. A legfontosabb ilyenkor, hogy a fájdalmat csillapítsuk, erre használjuk a házi patikában elérhető, korábban bevált gyógyszert. Ezt a gyermek életkorának megfelelően, a betegtájékoztatóban leírt rendszerességgel adagolhatjuk a nap folyamán.
  • Ha jól esik a fül melegítése, használjunk infralámpát, naponta 3-5 alkalommal, 15-20 percig. Ha ez nincs kéznél, akkor egy tányérban melegítsünk sót és azt kanalazzuk egy zokniba, ezt tegyük a fülére. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
  • Ha a fülfájást náthás betegség előzte meg, akkor nagyon fontos az orr tisztán tartása, az orrdugulás kezelése rendszeres orrfújással és orrspray használatával.
  • Fülcseppet ne használjunk és semmit se csepegtessünk a fülébe, amíg orvos nem látta. Nem tudjuk, hogy milyen állapotban van a dobhártya, így ezzel akár árthatunk is! A hajmosást és a kádban fürdést is mellőzzük, amíg a fülfájás nem múlik. Zuhanyozás közben is tartsuk szárazon a fülét.
  • Az ágy fejvégi részét érdemes megemelni, mert fekvő helyzetben a lüktető fülfájás erősödhet. Tegyünk a feje alá több párnát.

Mikor forduljunk orvoshoz?gyerekfülfajas

A fülfájás gyerekeknél az esetek többségében egy-két nap alatt spontán gyógyul. Bizonyos helyzetekben azonban elkerülhetetlen az orvosi vizsgálat.

 

2 évesnél idősebb gyermekek esetében erre az alábbi tünetek kapcsán van szükség:

- a fülfájás az otthoni kezelés és fájdalomcsillapító hatására, két nap alatt nem múlik, vagy fokozódik

- csillapíthatatlan magas láz

- gennyes fülfolyás esetén

- a fül mögötti területen fájdalmas duzzanat, bőrpír

- ismétlődő hányás

- gyógyszerre nem szűnő fejfájás.

2 évesnél fiatalabb gyermekek, csecsemők esetében a fülfájás tüneteit nem mindig könnyű beazonosítani. Erre utal féléves kor alatt általában:

- az éjszakai nyugtalanság,

- sírás,

- láz

- táplálási nehézség

- nagyobb csecsemő már kapkodhat a füléhez is.

2 évesnél fiatalabb gyermeknél ezért várakozás nélkül javasolt az orvosi vizsgálat magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttes fennállásakor!

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Nő/Úr!
A kslányomnak ( 5 éves) bevágták a jobb fülét mert víz volt benne. Műtét utáni kontrollokon jobb volt az eredménye de még mindig nem tökéletes. Az utolsót vizsgálat után ismét vágni kell a fülét és valami csövet tesznek be hogy kifollyon a víz. A kórházba nov 29.-re kaptunk időpontot. Addig megesz a fene. Sajnálom szegényt mert megint ez az altatás miziéria. Borzasztó volt amíg kiment az altató.
Azt kérdezném, hogy ezt a csövet el fogják távolítani ? Az is altatással jár? És miért termelődik a fülben a víz? Mi oka lehet? Itt nem mondanak semmit interneten nem akarok utána nézni mert sok a fars információ. ( Már így is kellő képen ideges vagyok) .
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel
Czinegéné Gabriella

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Czinege Gabriella !

A behelyezés történik rövid altatásban, ilyenkor általában csak vénás altatást alkalmaznak, ami talán nem jár olyan vad tünetekkel. Általában nem kell kivenni mert szép lassan magától kilökődik és a hallójáratból kiemelhető.
A termelődésnek nagyon sok oka lehet, az orrmandula megnagyobbodástól kezdve, allergián, refluxon keresztül több tényező is felmerül Általában ez a 7-8 éves kor körül rendeződik.


Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Professzionális

"Nagyon köszönöm orvosuk professzionális hozzáállását, türelmét, figyelmét, körültekintését, gondosságát."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK