Gyakori hibák a gyerekkori orrdugulás kezelésénél

Gyakori hibák a gyerekkori orrdugulás kezelésénél

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.30 11:43

Sok küzdelem lezajlik, mire a gyermek nem lesz elég nagy ahhoz, hogy önállóan ki tudja fújni az orrát, de sokan még az orrspray-től is idegenkednek, az orrfújást pedig – mivel rengeteg időt elvesz a játéktól – igyekeznek minél gyorsabban letudni. Pedig orrfújásra és az orrdugulás kezelésére szükség van, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondja miért, és tanácsokat ad a gyakorláshoz is.

Derítsük ki, hogy mitől dugul be az orra

  • Az orrdugulás leggyakoribb oka, ha a gyermek megfázott, náthás, folyik és dugul az orra. Hasonló tüneteket azonban légúti allergia is okozhat, így ha a tünetek nem múlnak el egy hét alatt és tüsszögés, szem- és orrviszketés is jelentkezik, akkor erre is gondolni kell, már óvodáskorú gyerekek esetében is. Az orrdugulás kezeléséhez ez esetben speciális, allergia elleni, hosszú távon is alkalmazható készítményekre van szükség. Ilyenkor a nátha esetére való orrpsray nem megfelelő.
  • Ha az orrdugulás mellett gennyes, bűzös, esetleg véres orrfolyás is jelentkezik, akkor az orrban lévő idegentest is lehet az oka. Az orrdugulás csak akkor fog megszűnni, ha az orrjáratba szorult apró tárgyat – például golyó, borsó – fül-orr-gégész eltávolítja. Otthon ne kísérletezzünk ezzel, mert még beljebb tolhatjuk.
  • Fül-orr-gégészeti vizsgálatra van szükség akkor is, ha orrpolip vagy orrmandula megnagyobbodás miatt dugul a gyerek orra. Ilyenkor akár műtétre is szükség lehet az orrdugulás kezeléséhez.

    Online Bejelentkezés

    Dr. Holpert Valéria

    Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Először az orrlégzést kell megtanulni

A gyerekek legtöbbször a szájukon át veszik a levegőt, így ahhoz, hogy majd ha náthás lesz, ki tudja fújni az orrát vagy be tudja szívni az orrspray-t, először is a tudatos orrlégzést kell gyakorolni. 2 éves kortól ezt már érdemes játékosan fejleszteni. Erre jó gyakorlás lehet, ha egy tollpihét vagy pingpong labdát az asztalra teszünk, amit a kicsinek befogott szájjal kell eljuttatnia – kizárólag az orrán át kifújva a levegőt – az asztal másik végére. Fontos, hogy váltott orrlyukkal is gyakoroljuk ezt a játékot, hiszen orrfújás közben is csak az egyik orrnyílás szabad.

Mire figyeljünk?

  • Előfordul, hogy a náthás gyerekek az önálló próbálkozás során mindkét orrnyílást befogják. Az orrváladék így könnyen az orrmelléküregekbe vagy akár a középfülbe juthat, szövődményként arcüreg-, vagy középfülgyulladást is okozhat.
  • Ha túl sűrű az orrváladék, megnehezítheti az orrfújást. Érdemes ilyen esetben előtte sós vizes orrspray-t használni.

Nem mindegy, hogyan használjuk az orrspray-t!

Ha a gyermek akár segítséggel vagy már önállóan is megfelelően fújja az orrát, akkor következik az orrdugulás megszüntetésének másik fontos lépése: a megfelelő orrspray használat. A cél az lenne, hogy egy fújással a hatóanyag minél nagyobb része az orrnyálkahártyára kerüljön, hogy ott a hatását ki tudja fejteni. Ha nem jól használjuk, az orrdugulást sem tudjuk megfelelően kezelni.

„Gyakori hiba szokott lenni, hogy a fejet hátra hajtják, így a hatóanyag csak azgyerekkori orrdugulás rosz kezelése orrüreg első felső részébe csapódik. Használat közben az egyik orrnyílást be kell fogni, fújás közben a másikon a levegőt be kell szívni. Ez sem szokott mindig jól sikerülni, ezért is fontos az orrlégzés begyakorlása gyerekeknél. Fújás után a levegőt a szájon át kell kiengedni, hiszen az orron át a hatóanyag egy részét is kifújjuk. Fontos még az is, hogy a flakont ne ferdén vagy vízszintesen tartsuk, mert így nem tud kijönni a teljes dózis.”

Komoly következménye lehet, ha nem kezeljük az orrdugulást!

  • A gyermekkori orrdugulás kezelésénél tehát nagyon fontos kideríteni, hogy mi okozza: nátha, allergia, idegentest vagy orrmandula megnagyobbodás, esetleg orrpolip.
  • Egészséges gyerekeknél 2 éves kortól javasolt az orrlégzést gyakorolni.
  • Ne hagyjuk magára a gyereket, amíg nem biztos a tudása, ne fújja egyedül az orrát, szükség esetén kisebbeknél használjunk orrszívót.
  • Ügyeljünk az orrspray megfelelő használatára.

„Az orrdugulás kezelése azért is fontos, mert ha a gyerekek tartósan szájon át veszik a levegőt, arccsont- és fogfejlődési zavarok, hangképzési és beszédproblémák is kialakulhatnak. Ilyen esetben a kezeléshez fogszabályozásra és logopédus bevonására is szükség lehet.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!

Sajnos valamilyen oknál fogva nem találtam meg a felületet, ahol dr. Holpert Valéria doktornőről tudnék véleményt írni ezért leírom ide és bízom benne, hogy eljutattják a doktornőhöz!
A héten jártam nála és nagyon elégedett voltam az alaposságával, nagyon kedves és megértő volt. Sikerült teljes mértékben megnyugtatni. Betartottam a tanácsait és minden a legjobban alakult, ahogy a doktornő is mondta. Mindenkinek szívből ajánlom! :)

Kedves Daniela!

Nagyon szépen köszönjük a megtisztelő értékelését. Természetesen továbbítjuk Holpert doktornőnek is a levelét.

Üdvözlettel,

Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes vizsgálat

"Részletes vizsgálat történt valamint további vizsgálatot tartott szükségesnek a doktornő a panasz minél teljesebb körű kivizsgálásához."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK