Allergiás nátha

Allergiás nátha

Szerző: dr. Balogh Katalin | Létrehozva: 2018.12.10 14:54 |
Az allergiás nátha (rhinitis allergica) gyakori megbetegedés, mindkét nemnél bármely életkorban előfordulhat. A hétköznapi nyelvben gyakran „szénanáthaként” emlegetjük. Az allergiás nátha lehet szezonális vagy állandó. Olyan légzőszervi megbetegedés, melyhez tipikus allergiás tünetek kapcsolódnak. Leggyakrabban pollen, por, penész, gombaspóra, állatszőr okozzák, de füst, illatanyagok is kiválthatják.

Mi az allergiás nátha?

A légzőszerveket, így az orrot és a torkot is érintő megbetegedés akkor alakul ki, ha a levegőben, környezetében lévő allergént belélegzi. Az allergén egyébként egy ártalmatlan anyag, de a páciens szervezetében ellenanyag-termelést vált ki és az állapot orr és a torok nyálkahártyájának gyulladásával jár.

allergiás nátha, szénanátha

 

A rhinitis allergica lehet szezonális (csak bizonyos hónapokban jelentkező), illetve ún. perzisztáló (állandó) rhinitis, vagyis mikor a tünetek több hónapon keresztül, akár egész évben fennállnak. Szezonálisan általában a különböző növények (fák, füvek) virágzásakor jelentkezik. Egész évben fennálló tünetekkel jelentkezik az atka, a toll, állatszőr által kiváltott allergiás nátha.

A hétköznapi nyelvben gyakran „szénanáthaként” emlegetik az allergiás rhinitist, azonban a „széna” hajdanán a füvekre jelentkező allergiás panaszok megnevezése volt. Ma már azonban az összes pollen (virágpor) okozta allergiás náthás tünetre a szénanátha kifejezést használjuk.

Allergiás nátha okai

Kapcsolódó cikkünk

Égő érzés az orrban – mi okozhatja?

Fertőzés, allergia vagy egyéb irritáció is okozhat égő érzést az orrban. A problémáról részletesebben dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa ad felvilágosítást.

Az allergia az immunrendszer túlzott, „téves” reakciója, immunválasza a környezetünkben található egyébként ártalmatlan anyagokra. Ezeket az anyagokat a szervezet allergénként ismeri fel, ellene ellenanyagot termel.

Ha a családban az egyik szülőnél előfordul allergia, a gyermekeknél az érzékenység kialakulásának kockázata kb. 25%-kal nagyobb. Ha mindkét szülő érintett, a gyermekek esélye az allergiára 50%-kal nagyobb, mint ha egyik felmenő sem lenne érintett. (Utóbbi esetben kb. 10% az esélye az allergia kialakulásának.) Az életkörülmények (stressz, éghajlat-változás, tisztító- és vegyszerek minősége, mennyisége) változásával az allergiák előfordulása megnőtt.

Az allergiás náthát kiválthatják a növények pollenje(i), házipor atka, toll, állatszőr, cigarettafüst, illatszer, bizonyos ételek.

Allergiás nátha tünetei

 

Az por, toll, állatszőr okozta szénanátha egész évben fennálló tüneteket okoz.

A tavasztól őszig tartó hónapokban különböző virágporok (pollenek) jelentenek veszélyt az arra érzékenyekre. Van, aki ezt az időszakot súlyos tünetekkel vészeli át, súlyos, életminőséget is rontó panaszaik vannak. Érdemes a pollen naptárat figyelni! A legtöbb panaszt augusztus közepétől október végéig a parlagfű okozza.

Leggyakoribb tünetek:

  • orrviszketés, orrfolyás (tiszta, átlátszó orrváladék), orrdugulás
  • tüsszögés
  • torokkaparás, torokfájás
  • könnyezés, vörös szem, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás

Súlyos esetben, szövődményként asztma is kialakulhat.

Allergiás nátha kivizsgálása

Fontos a kiváltó ok azonosítása, illetve egyéb betegségek kizárása.

Fontos megvizsgálni az orr- és szájnyálkahártya állapotát, gyakran fény derülhet másfajta elváltozásra is, mely a panaszokat okozza. Ilyen lehet például az orrpolip.

allergiás nátha tünetei

Allergiás nátha kezelése

Ha bebizonyosodik, hogy allergiás nátha áll a panaszok hátterében, a legfontosabb a tüneteket kiváltó anyag(ok) kerülése.

A szakorvos dönthet gyógyszeres kezelés mellett, mely antihisztamint, szteroidot, de helyi szert (pl. orrspray) is jelenthet. Hosszútávú megoldást jelent az immunterápia, de számos alternatív gyógymód (pl. sóbarlang, akupunktúra) is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Kivizsgálásra jelentkezzen be az alábbi gomb segítségével!

+36 70 8826 307

 

Téma szakértői

Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat