Allergiás nátha

Allergiás nátha

Szerző: dr. Balogh Katalin |
Az allergiás nátha (rhinitis allergica) gyakori megbetegedés, mindkét nemnél bármely életkorban előfordulhat. A hétköznapi nyelvben gyakran „szénanáthaként” emlegetjük. Az allergiás nátha lehet szezonális vagy állandó. Olyan légzőszervi megbetegedés, melyhez tipikus allergiás tünetek kapcsolódnak. Leggyakrabban pollen, por, penész, gombaspóra, állatszőr okozzák, de füst, illatanyagok is kiválthatják.

Mi az allergiás nátha?

A légzőszerveket, így az orrot és a torkot is érintő megbetegedés akkor alakul ki, ha a levegőben, környezetében lévő allergént belélegzi. Az allergén egyébként egy ártalmatlan anyag, de a páciens szervezetében ellenanyag-termelést vált ki és az állapot orr és a torok nyálkahártyájának gyulladásával jár.

allergiás nátha, szénanátha

 

A rhinitis allergica lehet szezonális (csak bizonyos hónapokban jelentkező), illetve ún. perzisztáló (állandó) rhinitis, vagyis mikor a tünetek több hónapon keresztül, akár egész évben fennállnak. Szezonálisan általában a különböző növények (fák, füvek) virágzásakor jelentkezik. Egész évben fennálló tünetekkel jelentkezik az atka, a toll, állatszőr által kiváltott allergiás nátha.

A hétköznapi nyelvben gyakran „szénanáthaként” emlegetik az allergiás rhinitist, azonban a „széna” hajdanán a füvekre jelentkező allergiás panaszok megnevezése volt. Ma már azonban az összes pollen (virágpor) okozta allergiás náthás tünetre a szénanátha kifejezést használjuk.

Allergiás nátha okai

Kapcsolódó cikkünk

Az allergia az immunrendszer túlzott, „téves” reakciója, immunválasza a környezetünkben található egyébként ártalmatlan anyagokra. Ezeket az anyagokat a szervezet allergénként ismeri fel, ellene ellenanyagot termel.

Ha a családban az egyik szülőnél előfordul allergia, a gyermekeknél az érzékenység kialakulásának kockázata kb. 25%-kal nagyobb. Ha mindkét szülő érintett, a gyermekek esélye az allergiára 50%-kal nagyobb, mint ha egyik felmenő sem lenne érintett. (Utóbbi esetben kb. 10% az esélye az allergia kialakulásának.) Az életkörülmények (stressz, éghajlat-változás, tisztító- és vegyszerek minősége, mennyisége) változásával az allergiák előfordulása megnőtt.

Az allergiás náthát kiválthatják a növények pollenje(i), házipor atka, toll, állatszőr, cigarettafüst, illatszer, bizonyos ételek.

Allergiás nátha tünetei

 

Az por, toll, állatszőr okozta szénanátha egész évben fennálló tüneteket okoz.

A tavasztól őszig tartó hónapokban különböző virágporok (pollenek) jelentenek veszélyt az arra érzékenyekre. Van, aki ezt az időszakot súlyos tünetekkel vészeli át, súlyos, életminőséget is rontó panaszaik vannak. Érdemes a pollen naptárat figyelni! A legtöbb panaszt augusztus közepétől október végéig a parlagfű okozza.

Leggyakoribb tünetek:

  • orrviszketés, orrfolyás (tiszta, átlátszó orrváladék), orrdugulás
  • tüsszögés
  • torokkaparás, torokfájás
  • könnyezés, vörös szem, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás

Súlyos esetben, szövődményként asztma is kialakulhat.

Allergiás nátha kivizsgálása

Fontos a kiváltó ok azonosítása, illetve egyéb betegségek kizárása.

Fontos megvizsgálni az orr- és szájnyálkahártya állapotát, gyakran fény derülhet másfajta elváltozásra is, mely a panaszokat okozza. Ilyen lehet például az orrpolip.

allergiás nátha tünetei

Allergiás nátha kezelése

Ha bebizonyosodik, hogy allergiás nátha áll a panaszok hátterében, a legfontosabb a tüneteket kiváltó anyag(ok) kerülése.

A szakorvos dönthet gyógyszeres kezelés mellett, mely antihisztamint, szteroidot, de helyi szert (pl. orrspray) is jelenthet. Hosszútávú megoldást jelent az immunterápia, de számos alternatív gyógymód (pl. sóbarlang, akupunktúra) is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Kivizsgálásra jelentkezzen be az alábbi gomb segítségével!

+36 70 8826 307

 

Téma szakértői

Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok