Horkolás

Horkolás

Módosítva: 2023.11.22 08:55

A horkolás és orrdugulás oka leggyakrabban a felső légutak (orrüreg, orrgarat) szűkülete. A szűkület miatt a levegő áramlása megváltozik, ezzel hanghatást, horkolást hoz létre. Nincs olyan ember, akinek a közvetlen környezetében ne lenne valaki, aki horkol. A horkolás szinte életünk „normális” részét képezi. Pedig nem normális a horkolás. Sőt! A legújabb kutatások szerint a horkolás hátterében meghúzódó eltérések nagy számban komoly, sokszor életveszélyes betegségekhez vezetnek. A horkolás és a vele összefüggő obstruktív alvási apnoe magas vérnyomáshoz, agyvérzéshez, szívinfarktushoz vezethet, hogy csak a legismertebbeket említsük. 

Horkolással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mik a horkolás tünetei?
Milyen okok állnak a horkolás hátterében?
Milyen tényezők hajlamosítanak a horkolásra?
Milyen szövődményei lehetnek a horkolásnak?
Hogyan diagnosztizálható a horkolás?
Hogyan kezelhető a horkolás?

Online Bejelentkezés

Dr. Csóka János

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Horkolással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mik a horkolás tünetei?

A horkolás gyakran összefügg az obstruktív alvási apnoe (OSA) nevű alvászavarral, de nem minden horkolónak van OSA-ja. Az OSA-t gyakran hangos horkolás jellemzi, amelyet csöndes időszakok követnek, amikor a légzés leáll vagy majdnem leáll. Végül ez a légzéscsökkenés vagy légzésszünet indítja el, hogy felébredjen, és hangos horkantással vagy ziháló hanggal ébredhet fel.

Előfordulhat, hogy a megszakított alvás miatt könnyedén alszik. A légzésszüneteknek ez a mintázata az éjszaka folyamán többször is megismétlődhet. Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő emberek általában minden alvásórában legalább ötször tapasztalnak olyan időszakokat, amikor a légzés lelassul vagy leáll.

Ha a horkolást az alábbi tünetek bármelyike kíséri, az jelezheti, hogy orvoshoz kell fordulni az OSA további kivizsgálása céljából:

 • Alvás közbeni légzési szünetek észlelése
 • Túlzott nappali álmosság
 • Koncentrációs nehézségek
 • Reggeli fejfájás
 • Torokfájás ébredéskor
 • Nyugtalan alvás
 • Zihálás vagy fulladás éjszaka
 • Magas vérnyomás
 • Éjszakai mellkasi fájdalom
 • A horkolása olyan hangos, hogy megzavarja a partnere alvását
 • Gyermekeknél rossz figyelem, viselkedési problémák vagy gyenge iskolai teljesítmény

Milyen okok állnak a horkolás hátterében?

A horkolást számos tényező okozhatja, kezdve a száj és a melléküregek anatómiai variációitól, az alkoholfogyasztás, az allergia, a megfázás és a magasabb testsúlyig. Általánosságban az az elv igaz, hogy minden olyan tényező horkoláshoz vezet, amely szűkíti a garatot. Ennek oka, hogy amikor elszundít, és alvása a könnyűből mély alvássá válik, a lágy szájpadlás, a nyelv és a torok izmai ellazulnak, tónustalanná válnak. A torkában lévő szövetek (különösen, ha valami térszűkítés is fennáll) annyira ellazulhatnak, hogy részben elzárják a légutakat és rezegnek. Minél szűkebb a légút, annál erőteljesebb lesz a légáramlás, a horkolás. Ez növeli a szövetek rezgését, ami miatt a horkolás hangosabbá válik.

A következő állapotok szűkíthetik a légutakat és horkolást okozhatnak:

 • A száj anatómiája: Az alacsony, vastag lágy szájpadlás szűkítheti a légutakat. A túlsúlyos embereknek a torkuk hátsó részén extra szövetek lehetnek, amelyek szűkíthetik a légutakat. Hasonlóképpen, ha a lágy szájpadlásról lelógó uvula megnyúlt, a légáramlás akadályozott lesz, és a rezgés fokozódhat, ami horkolásban nyilvánul meg.
 • Alkoholfogyasztás: A horkolást a lefekvés előtti túl sok alkoholfogyasztás is előidézheti. Az alkohol ellazítja a torokizmokat, és csökkenti a légúti elzáródás elleni természetes védekezőképességet, így légutai könnyebben zárulnak és horkolást tapasztalhat.
 • Orrproblémák: A krónikus orrdugulás, az orrsövényferdülés vagy az orrpolip hozzájárulhatnak a horkoláshoz. Emellett a megnagyobbodott garat- vagy orrmandula is szűkíti a légutakat és horkolást okoz.
 • Alváshiány: Az elégtelen alvás további toroklazuláshoz vezethet, ami horkolásba torkollik és ördögi körként tovább rontja az alvásminőséget.
 • Alvási pozíció: A horkolás jellemzően akkor a leggyakoribb és leghangosabb, ha háton alszik, mivel a gravitációnak a torokra gyakorolt hatása beszűkíti a légutakat.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tényezők hajlamosítanak a horkolásra?

A horkoláshoz hozzájáruló kockázati tényezők közé tartoznak:

 • Férfi nem: A férfiak nagyobb valószínűséggel élnek át horkolást, vagy szenvednek alvási apnoéban, mint a nők.
 • Túlsúly: A túlsúly vagy elhízás hajlamosít horkolásra és nagyobb valószínűséggel okoz obstruktív alvási apnoét is.
 • Szűk légutak: Néhány embernek hosszú a lágy szájpadlása, vagy nagyok a mandulái, melyek beszűkíthetik a légutakat és horkolást okozhatnak.
 • Alkohol fogyasztás: Az alkohol ellazítja a torokizmokat, ami növeli a horkolás kockázatát.
 • Orrproblémák: Ha a légutaknak bármilyen szerkezeti hibája van, például orrsövényferdülés, orrpolip vagy az orra krónikusan eldugult, nagyobb a horkolás kockázata.
 • Családjában előfordult horkolás vagy obstruktív alvási apnoe: Az öröklődés az OSA és a horkolás egyik lehetséges kockázati tényezője.

Milyen szövődményei lehetnek a horkolásnak?

A horkolás több problémát okoz, mint gondolnánk. A horkolás nemcsak egy egyszerű kellemetlenség, és az ágyban fekvő partner alvásának megzavarása. A horkolás a rossz alvásminőség és a légzéskimaradások, valamint a légzéskimaradások alatti szimpatikus aktiváció miatt számos szövődményhez vezethet. Ha a horkolás OSA-val jár, más szövődmények kockázata is fennállhat, többek között:

Hogyan diagnosztizálható a horkolás?

Horkolás kivizsgálásnál a fül-orr-gégész mellett igen nagy szerep jut a belgyógyásznak, kardiológusnak, neurológusnak, alvási specialistának. Fül-orr-gégészeti szempontból a horkolás kapcsán az orr és garat- algarat működését, felépítését kell tüzetesen megvizsgálni. Horkolást okozhat a megnagyobbodott garatmandula, laza lágy szájpad, megnyúlt nyelvcsap (uvula), tömegesebb nyelv-nyelvgyök, állkapocsdeformitás, jelentős túlsúly. Ezen kívül lehet a háttérben allergiás nyálkahártya-duzzanat, orrsövényferdülés esetleg daganat. Egészséges anatómia mellett felmerül a garat beidegzési zavara, hormonális eltérések, cukorbetegség is.
Gyermekek esetében alvási légzéskimaradás és horkolás hátterében leggyakrabban megnagyobbodott orr- valamint garatmandula áll.
Az anatómiai felépítés vizsgálata történhet fizikális vizsgálattal és képalkotással. Orvosa képalkotó vizsgálatot kérhet, például röntgenfelvételt, számítógépes tomográfiát vagy mágneses rezonanciás képalkotást. Ezek a vizsgálatok a légutak szerkezetét ellenőrzik, a lágyrészek megnagyobbodása látható rajta.

Alvásvizsgálatra is továbbíthatja orvosa a horkolásának és egyéb tüneteinek súlyosságától függően. Az alvásvizsgálat néha otthon is elvégezhető, vagy egy éjszakára be kell feküdni a vizsgálat miatt az alvásközpontba. Itt egy poliszomnográfiának nevezett vizsgálatot végeznek, mellyel a légzéskimaradások és a szimpatikus aktiváció is felmérhető. A poliszomnográfia során Önt számos érzékelőhöz csatlakoztatják, és egész éjszaka megfigyelik. Az alvásvizsgálat során a következő információkat rögzítik:

Hogyan kezelhető a horkolás?

A horkolás kezelését a kiváltó tényezőnek megfelelően kell megválasztani, a súlyosságot is figyelembe véve. Az alábbiakban a horkolás leggyakoribb kezelési módjait ismertetjük. Allergiás nyálkahártya-duzzanat estén gyógyszeres kezelés is segíthet a duzzanat csökkentésében, ezáltal a légutak szabaddá tételében. A horkolás kezeléséhez orvosa valószínűleg először életmódbeli változtatásokat fog javasolni, például:

 • Fogyás
 • Az alkohol fogyasztásának kerülése lefekvés előtt
 • Orrdugulás kezelése
 • A háton alvás elkerülése

OSA-val járó horkolás esetén orvosa javasolhatja:Horkolás

 • Szájon át használható készülékek: Az orális készülékek olyan formára illeszkedő fogászati szájpadok, amelyek segítenek az állkapocs, a nyelv és a lágy szájpadlás helyzetének előretolásában, hogy nyitva tartsák a légutakat.
 • Folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP): Ez a módszer egy maszk viselését jelenti az orra vagy a szája felett alvás közben. A maszk egy kis ágy melletti pumpából nyomott levegőt irányít a légutakhoz, hogy azokat alvás közben nyitva tartsa. A CPAP megszünteti a horkolást, és leggyakrabban akkor alkalmazzák a horkolás kezelésére, ha az OSA-hoz társul. Bár a CPAP a legmegbízhatóbb és leghatékonyabb módszer az OSA kezelésére, egyesek kényelmetlenül érzik, vagy nehezen tudnak alkalmazkodni a gép zajához vagy érzéséhez.
 • Felső légúti műtét: Számos olyan műtéti eljárás létezik, amely a felső légutak megnyitására és az alvás közbeni jelentős szűkület megelőzésére törekszik különböző technikák segítségével. Az uvulopalatopharyngoplasztika (UPPP) nevű eljárás során általános érzéstelenítést kap, és a sebész megfeszíti és levágja a felesleges szöveteket a torkáról. Egy másik eljárás, az úgynevezett maxillomandibuláris előretolás (MMA) a felső és alsó állkapcsok előretolását jelenti, ami segít megnyitni a légutakat. Az esetek többségében azonban egy egyszerű ambuláns beavatkozással megszüntethető a horkolás. Az orrkagylók kisebbítésével, szájpad illetve a nyelvgyök kisebbítéssel. Az ambuláns, tehát járóbeteg-ellátásban végezhető műtétek gyors megoldást nyújthatnak a horkolás ellen. 
  A Fül-orr-gége Központban a horkolásgátló műtétek közül a rádiofrekvenciás orrkagyló kisebbítés és a rádiofrekvenciás lágyszájpad műtét is helyben végezhető, előzetes időpontfoglalással. A rádiófrekvenciás szöveteltávolítás alacsony intenzitású rádiófrekvenciás jelet alkalmaz a lágy szájpadlás, a nyelv vagy az orr szövetének zsugorítására. A horkolás elleni ambuláns műtétekről itt olvashat:

A horkolásgátló lágyszájpad műtétet megelőzően szükséges, helyben elvégezhető alváskivizsgálás is.

A horkolás neurológiai kivizsgálásában alvásszakértőnk áll az Ön rendelkezésére:

Dr. Vida Zsuzsanna - neurológus főorvos, alvás medicina szakértő

Társintézményünk:  www.joalvaskozpont.hu az alvásproblémák specializált központja.

Téma szakértője

 • Dr. Csóka János

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
 • Specialitások:
  • garat és mandula specialista
  • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
  • horkolás gátlás 
  • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
  • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

   

  További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK