Horkolás

Horkolás

Módosítva: 2023.11.22 08:55

A horkolás és orrdugulás oka leggyakrabban a felső légutak (orrüreg, orrgarat) szűkülete. A szűkület miatt a levegő áramlása megváltozik, ezzel hanghatást, horkolást hoz létre. Nincs olyan ember, akinek a közvetlen környezetében ne lenne valaki, aki horkol. A horkolás szinte életünk „normális” részét képezi. Pedig nem normális a horkolás. Sőt! A legújabb kutatások szerint a horkolás hátterében meghúzódó eltérések nagy számban komoly, sokszor életveszélyes betegségekhez vezetnek. A horkolás és a vele összefüggő obstruktív alvási apnoe magas vérnyomáshoz, agyvérzéshez, szívinfarktushoz vezethet, hogy csak a legismertebbeket említsük. 

Horkolással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mik a horkolás tünetei?
Milyen okok állnak a horkolás hátterében?
Milyen tényezők hajlamosítanak a horkolásra?
Milyen szövődményei lehetnek a horkolásnak?
Hogyan diagnosztizálható a horkolás?
Hogyan kezelhető a horkolás?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Horkolással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mik a horkolás tünetei?

A horkolás gyakran összefügg az obstruktív alvási apnoe (OSA) nevű alvászavarral, de nem minden horkolónak van OSA-ja. Az OSA-t gyakran hangos horkolás jellemzi, amelyet csöndes időszakok követnek, amikor a légzés leáll vagy majdnem leáll. Végül ez a légzéscsökkenés vagy légzésszünet indítja el, hogy felébredjen, és hangos horkantással vagy ziháló hanggal ébredhet fel.

Előfordulhat, hogy a megszakított alvás miatt könnyedén alszik. A légzésszüneteknek ez a mintázata az éjszaka folyamán többször is megismétlődhet. Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő emberek általában minden alvásórában legalább ötször tapasztalnak olyan időszakokat, amikor a légzés lelassul vagy leáll.

Ha a horkolást az alábbi tünetek bármelyike kíséri, az jelezheti, hogy orvoshoz kell fordulni az OSA további kivizsgálása céljából:

 • Alvás közbeni légzési szünetek észlelése
 • Túlzott nappali álmosság
 • Koncentrációs nehézségek
 • Reggeli fejfájás
 • Torokfájás ébredéskor
 • Nyugtalan alvás
 • Zihálás vagy fulladás éjszaka
 • Magas vérnyomás
 • Éjszakai mellkasi fájdalom
 • A horkolása olyan hangos, hogy megzavarja a partnere alvását
 • Gyermekeknél rossz figyelem, viselkedési problémák vagy gyenge iskolai teljesítmény

Milyen okok állnak a horkolás hátterében?

A horkolást számos tényező okozhatja, kezdve a száj és a melléküregek anatómiai variációitól, az alkoholfogyasztás, az allergia, a megfázás és a magasabb testsúlyig. Általánosságban az az elv igaz, hogy minden olyan tényező horkoláshoz vezet, amely szűkíti a garatot. Ennek oka, hogy amikor elszundít, és alvása a könnyűből mély alvássá válik, a lágy szájpadlás, a nyelv és a torok izmai ellazulnak, tónustalanná válnak. A torkában lévő szövetek (különösen, ha valami térszűkítés is fennáll) annyira ellazulhatnak, hogy részben elzárják a légutakat és rezegnek. Minél szűkebb a légút, annál erőteljesebb lesz a légáramlás, a horkolás. Ez növeli a szövetek rezgését, ami miatt a horkolás hangosabbá válik.

A következő állapotok szűkíthetik a légutakat és horkolást okozhatnak:

Milyen tényezők hajlamosítanak a horkolásra?

A horkoláshoz hozzájáruló kockázati tényezők közé tartoznak:

 • Férfi nem: A férfiak nagyobb valószínűséggel élnek át horkolást, vagy szenvednek alvási apnoéban, mint a nők.
 • Túlsúly: A túlsúly vagy elhízás hajlamosít horkolásra és nagyobb valószínűséggel okoz obstruktív alvási apnoét is.
 • Szűk légutak: Néhány embernek hosszú a lágy szájpadlása, vagy nagyok a mandulái, melyek beszűkíthetik a légutakat és horkolást okozhatnak.
 • Alkohol fogyasztás: Az alkohol ellazítja a torokizmokat, ami növeli a horkolás kockázatát.
 • Orrproblémák: Ha a légutaknak bármilyen szerkezeti hibája van, például orrsövényferdülés, orrpolip vagy az orra krónikusan eldugult, nagyobb a horkolás kockázata.
 • Családjában előfordult horkolás vagy obstruktív alvási apnoe: Az öröklődés az OSA és a horkolás egyik lehetséges kockázati tényezője.

Milyen szövődményei lehetnek a horkolásnak?

A horkolás több problémát okoz, mint gondolnánk. A horkolás nemcsak egy egyszerű kellemetlenség, és az ágyban fekvő partner alvásának megzavarása. A horkolás a rossz alvásminőség és a légzéskimaradások, valamint a légzéskimaradások alatti szimpatikus aktiváció miatt számos szövődményhez vezethet. Ha a horkolás OSA-val jár, más szövődmények kockázata is fennállhat, többek között:

Hogyan diagnosztizálható a horkolás?

Horkolás kivizsgálásnál a fül-orr-gégész mellett igen nagy szerep jut a belgyógyásznak, kardiológusnak, neurológusnak, alvási specialistának. Fül-orr-gégészeti szempontból a horkolás kapcsán az orr és garat- algarat működését, felépítését kell tüzetesen megvizsgálni. Horkolást okozhat a megnagyobbodott garatmandula, laza lágy szájpad, megnyúlt nyelvcsap (uvula), tömegesebb nyelv-nyelvgyök, állkapocsdeformitás, jelentős túlsúly. Ezen kívül lehet a háttérben allergiás nyálkahártya-duzzanat, orrsövényferdülés esetleg daganat. Egészséges anatómia mellett felmerül a garat beidegzési zavara, hormonális eltérések, cukorbetegség is.
Gyermekek esetében alvási légzéskimaradás és horkolás hátterében leggyakrabban megnagyobbodott orr- valamint garatmandula áll.
Az anatómiai felépítés vizsgálata történhet fizikális vizsgálattal és képalkotással. Orvosa képalkotó vizsgálatot kérhet, például röntgenfelvételt, számítógépes tomográfiát vagy mágneses rezonanciás képalkotást. Ezek a vizsgálatok a légutak szerkezetét ellenőrzik, a lágyrészek megnagyobbodása látható rajta.

Alvásvizsgálatra is továbbíthatja orvosa a horkolásának és egyéb tüneteinek súlyosságától függően. Az alvásvizsgálat néha otthon is elvégezhető, vagy egy éjszakára be kell feküdni a vizsgálat miatt az alvásközpontba. Itt egy poliszomnográfiának nevezett vizsgálatot végeznek, mellyel a légzéskimaradások és a szimpatikus aktiváció is felmérhető. A poliszomnográfia során Önt számos érzékelőhöz csatlakoztatják, és egész éjszaka megfigyelik. Az alvásvizsgálat során a következő információkat rögzítik:

Hogyan kezelhető a horkolás?

A horkolás kezelését a kiváltó tényezőnek megfelelően kell megválasztani, a súlyosságot is figyelembe véve. Az alábbiakban a horkolás leggyakoribb kezelési módjait ismertetjük. Allergiás nyálkahártya-duzzanat estén gyógyszeres kezelés is segíthet a duzzanat csökkentésében, ezáltal a légutak szabaddá tételében. A horkolás kezeléséhez orvosa valószínűleg először életmódbeli változtatásokat fog javasolni, például:

 • Fogyás
 • Az alkohol fogyasztásának kerülése lefekvés előtt
 • Orrdugulás kezelése
 • A háton alvás elkerülése

OSA-val járó horkolás esetén orvosa javasolhatja:Horkolás

 • Szájon át használható készülékek: Az orális készülékek olyan formára illeszkedő fogászati szájpadok, amelyek segítenek az állkapocs, a nyelv és a lágy szájpadlás helyzetének előretolásában, hogy nyitva tartsák a légutakat.
 • Folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP): Ez a módszer egy maszk viselését jelenti az orra vagy a szája felett alvás közben. A maszk egy kis ágy melletti pumpából nyomott levegőt irányít a légutakhoz, hogy azokat alvás közben nyitva tartsa. A CPAP megszünteti a horkolást, és leggyakrabban akkor alkalmazzák a horkolás kezelésére, ha az OSA-hoz társul. Bár a CPAP a legmegbízhatóbb és leghatékonyabb módszer az OSA kezelésére, egyesek kényelmetlenül érzik, vagy nehezen tudnak alkalmazkodni a gép zajához vagy érzéséhez.
 • Felső légúti műtét: Számos olyan műtéti eljárás létezik, amely a felső légutak megnyitására és az alvás közbeni jelentős szűkület megelőzésére törekszik különböző technikák segítségével. Az uvulopalatopharyngoplasztika (UPPP) nevű eljárás során általános érzéstelenítést kap, és a sebész megfeszíti és levágja a felesleges szöveteket a torkáról. Egy másik eljárás, az úgynevezett maxillomandibuláris előretolás (MMA) a felső és alsó állkapcsok előretolását jelenti, ami segít megnyitni a légutakat. Az esetek többségében azonban egy egyszerű ambuláns beavatkozással megszüntethető a horkolás. Az orrkagylók kisebbítésével, szájpad illetve a nyelvgyök kisebbítéssel. Az ambuláns, tehát járóbeteg-ellátásban végezhető műtétek gyors megoldást nyújthatnak a horkolás ellen. 
  A Fül-orr-gége Központban a horkolásgátló műtétek közül a rádiofrekvenciás orrkagyló kisebbítés és a rádiofrekvenciás lágyszájpad műtét is helyben végezhető, előzetes időpontfoglalással. A rádiófrekvenciás szöveteltávolítás alacsony intenzitású rádiófrekvenciás jelet alkalmaz a lágy szájpadlás, a nyelv vagy az orr szövetének zsugorítására. A horkolás elleni ambuláns műtétekről itt olvashat:

A horkolásgátló lágyszájpad műtétet megelőzően szükséges, helyben elvégezhető alváskivizsgálás is.

A horkolás neurológiai kivizsgálásában alvásszakértőnk áll az Ön rendelkezésére:

Dr. Vida Zsuzsanna - neurológus főorvos, alvás medicina szakértő

Társintézményünk:  www.joalvaskozpont.hu az alvásproblémák specializált központja.

Téma szakértője

 • Dr. Csóka János

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
 • Specialitások:
  • garat és mandula specialista
  • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
  • horkolás gátlás 
  • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
  • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

   

  További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok