Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Segítség, orrsprayfüggő lettem! Mit tegyek?

Dr. Csóka János Módosítva: 2024.02.12 18:24

Az orrdugulás egy igencsak kellemetlen tünet, ami napokon vagy heteken keresztül megkeserítheti az életünket. Ilyenkor nem érezzük a szagokat, nem élvezhetjük az ízeket, és gyakran a torkunk is kiszárad az állandó szájon át történő légzéstől. Az orrspray-től a párásításon át sokféle házi praktika létezik a kínzó tünetek enyhítésére, ám a tartós orrdugulás miatt érdemes fül-orr-gégészt is felkeresni – javasolja a Fül-orr-gége Központ orvosa, dr. Csóka János fül-orr-gégész.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mitől dugul be az orr?

Az orr feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása és mechanikus megtisztítása a szennyeződésektől, amit az erekkel gazdagon átszőtt nagy nyálkahártya felszínnek köszönhetően tud biztosítani. Időnként azonban előfordulhat, hogy a légvétel akadályozott lesz, orrdugulás alakul ki, a huzamosabb szájlégzés miatt pedig védtelenebbé válunk a különböző kórokozókkal szemben. A krónikus orrdugulás különböző okokra vezethető vissza, és akár komolyabb betegségeket is jelezhet. Leggyakrabban légúti allergiák, anatómiai eltérések (orrsövényferdülés, orrpolip, daganatok, illetve trauma okozta orrdeformitás), és heveny felső-légúti gyulladások okozhatnak ilyen tünetet. A tartós orrdugulás pontos okának meghatározásához azonban érdemes orvoshoz fordulni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Jóból is megárt a sok!

A felső-légúti megbetegedéseket, különösen az akut megfázásos állapotokat gyakran kíséri orrdugulás. Ilyenkor sokan választják automatikusan a recept nélkül kapható orrnyálkahártya- lohasztó készítményeket a gyors enyhülés reményében. Az orrspray-k és orrcseppek mérséklik az orrnyálkahártya vérátáramlását, csillapítják a környező szövetek duzzanatát, és az orrváladék termelődését is. - Bár ezek az érösszehúzó-hatású készítmények valóban rövid idő alatt megszüntetik az orrdugulást, tartós használatuktól óva intenék mindenkit, ugyanis hatásuk idővel csökken, az erek kitágulásával, az erek körüli kötőszövet felszaporodásával az orrnyálkahártya duzzanata csak még nagyobb lesz, ami miatt ismét az orrspray-hez nyúlnak az érintettek – figyelmeztet dr. Csóka János. Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg az orrcsepp-Az orrspray tartós használata függőséghez vezethet.függőségben szenvedő páciensek a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken, hogy akár több hónapja fennálló problémájuk miatt kérjék segítségünket. Az orrcsepp-függőség esetén orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya alakul ki, és a páciensek rendszeres használat mellett sem könnyebbülnek meg. Emellett a készítmény elhagyása miatti szorongás is kialakulhat, hiszen egy idő után sokan attól tartanak, hogy ha nem használják a spray-t, akkor nem kapnak levegőt. Ezért mindig maguknál tartják a készítményt. - Fontos tehát, hogy az orrnyálkahártya-lohasztó készítményeket legfeljebb egy hétig, naponta 3-4 alkalommal szabad csak alkalmazni. Amennyiben pedig az orrdugulás tartósan fennáll, és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem múlnak panaszaink, mihamarabb forduljunk fül-orr-gégészhez, hogy a betegségeket és az esetleges anatómiai elváltozásokat kizárhassuk – figyelmeztet Csóka doktor.

Ha tartósan fennállnak panaszaink

-A fül-orr-gégész szakorvos alapos kivizsgálást követően tudja feltárni, hogy pontosan mi az oka a gátolt orrlégzésnek, és specifikus kezeléssel segít megszüntetni panaszainkat. Ha kezeletlen allergia húzódik meg a háttérben, szteroidos orrspray segítségével jól orvosolható a probléma. Előfordulhat azonban, hogy a tartós orrdugulásért valamilyen fül-orr-gégészeti elváltozás a felelős (orrpolip, alsó orrkagyló túltengés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy orrsövényferdülés), ez esetben tüneteink az alapbetegség kezelésével – mely jelenthet konzervatív (gyógyszeres), vagy akár sebészi terápiát –megszüntethetőek – ismerteti dr. Csóka János.

Téma szakértője

 • Dr. Csóka János

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
 • Specialitások:
  • garat és mandula specialista
  • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
  • horkolás gátlás 
  • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
  • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

   

  További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

Orvos válaszol

Kedves Doktornő! Már egy éve erősen fáj a homlokom előre hajlásnál, köhögésnél, tüsszentésnél, bal fülem is azóta zúg, fülészeten antibiotikumot irtak fel semmit nem használt, nagyon rossz érzés ez a hosszan tartó fájdalom! Köszönöm válaszát! "

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Kedves Sikolainé Olga!

Orrmelléküreg CT vizsgálattal és orrendoszkópiával tisztázni kellene, hogy a fejfájása hátterében orrmelléküreg-gyulladás áll-e?

Tisztelettel:
Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elégedett

"Nagyon elégedett voltam dr. Csóka János vizsgálatával. Értékeltem, hogy ügyelt arra, hogy ne okozzon fájdalmat a vizsgálat során. Elmagyarázta az eü.problémám, szakszerűen és számomra is érthetően. Nagyon örülök, hogy megismertem, mert bízom benne. Férjem is kedvet kapott, hogy elmenjen hozzá, annyi dicsérőt mondtam róla."

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK