7 tanács orrfolyás ellen

7 tanács orrfolyás ellen

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.07.23 Módosítva: 2023.12.11

Az orrfolyás kezeléséhez a kiváltó okot kell megszüntetni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont főorvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat és elmondta, hogy mit tehetünk orrfolyás ellen.

Bizonyos mértékben természetes

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását. A felesleges orrváladék észrevétlenül távozik, a torok irányába lecsorog. Irritáció vagy gyulladás következtében több orrváladék termelődhet, emiatt orrfolyás jelentkezhet. Ez történik nátha, megfázás esetén is, ám ha tartósan jelentkezik, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni.

Orrfolyás szénanátha miatt

Az orrfolyás a szénanátha tipikus tünete. Pollenek, háziállatok, poratka és penészgomba is kiválthatja a tüneteket. Ha az orrfolyás mellett orrdugulás, szem-, orr-, és torokviszketés és tüsszögés is panaszt okoz, és a tünetek heteken vagy hónapokon át is jelentkeznek - főleg ha évről évre visszatérően ugyan abban az időszakban, vagy évszaktól függetlenül ugyan azon a helyen, ugyan olyan körülmények közt - akkor valószínű, hogy ez áll a háttérben. Orrfolyás ellen ilyen esetben a szénanáthát kell kezelni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nátha tünete

Egy egyszerű megfázás is okozhat orrfolyást. Télen a vírusok, nyáron a klímahasználat miatt. A nátha miatt jelentkező orrfolyás általában 7-10 nap alatt elmúlik, kísérheti enyhe láz, rossz közérzet, fejfájás, fáradtság, torokfájás is. Orrfolyás ellen ilyen esetben a nátha kezelése segít: nyálkahártya lohasztó orrspray, bőséges folyadékfogyasztás és pihenés, esetleg tüneti szerek a torok-, vagy fejfájás ellen.

Orrsövényferdülés

Az orrsövény a jobb és bal orrüreget választja el egymástól. Habár teljes mértékben senkinél sem teljesen egyenes, orrsövényferdülésről akkor beszélünk, ha az egyik oldal irányába vagy S alakban elferdült. Ha ez a görbület nagyobb mértékű, akkor gátolt orrlégzés, tartós orrdugulás, visszatérő arcüreggyulladás és tartós orrfolyás is jelentkezhet. Ha ez áll a háttérben, orrfolyás ellen az orrsövényferdülés műtéti kezelése jelent megoldást.

Orrfolyást okozó gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek – nem-szteroid gyulladáscsökkentők, nyugtatók, antidepresszánsok és magas vérnyomás elleni szerek - szedése kapcsán is jelentkezhet mellékhatásként orrfolyás. Ilyen esetben az orrfolyás ellen a gyógyszer cseréje – orvossal egyeztetve - jelent megoldást.

Nem-allergiás rhinitisz

Vazomotoros rhinitisz néven is ismert, a szénanátha tüneteire teljes mértékben hasonlító, de nem allergiás eredetű tünetegyüttes. Az orrfolyást ilyen esetben valamilyen egyéb körülmény váltja ki, ez lehet akár a tűző napfény, hőmérsékletváltozás vagy valamilyen egészségügyi ok, például hormonális hatás pubertás és terhesség idején vagy fogamzásgátló szedése mellett. Orrfolyás ellen ilyenkor tüneti kezelés, antihisztamin tabletta, orrspray vagy sós vizes orrmosás segíthet.orrfolyás kezelése

Orrpolip is okozhat orrfolyást

Az orrpolip egyik tünete lehet a gyakori orrfolyás. A tartós orrnyálkahártya-gyulladás miatt megjelenő kinövések, duzzanatok az orrban sokáig csak enyhe tüneteket okoznak. Idővel azonban, ahogy egyre nagyobb teret foglalnak el az orrüregben, tartós orrdugulást és szaglásvesztést is előidézhetnek. Ha orrpolip okozza az orrfolyást, akkor a fül-orr-gégész szteroid orrspray használatát vagy műtétet fog javasolni.

Orrfolyás ellen kevesebb orrspray-vel?

Náthás tünetek esetén a túlzásba vitt orrspray használat is okozhat orrfolyást. A lohasztó orrspray-ket nem szabad általában egy hétnél tovább használni, ugyanis komoly nyálkahártya károsodást, tartós orrdugulást és orrfolyást is okozhatnak. Ha nem ismerjük a tartós orrfolyás okát, akkor ne a nátha esetén használt orrspray legyen a megoldást. Fül-orr-gégészeti kivizsgálást követően a megfelelő, hosszútávon is biztonságos készítményeket kaphatunk orrfolyás ellen.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
  • Specialitások:
    • Orrpolip kezelése
    • akut felnőtt fül-orr-gégészeti panaszok kivizsgálása, kezelése
    • felső légúti allergiák kivizsgálása és kezelése
    • fül-orr-gégészeti góckutatás
    • szaglásvesztés kivizsgálása COVID után
    • orrdugulás, orrfolyás 
    • váladékos torok
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • immunterápia

     

    További vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (*telefonon) - csütörtöki napokon kizárólag távkonzultációra lehet időpontot foglalni
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    *Első vizit esetén - megfelelő fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 3 éves lesz, néhány napja elkezdett folyni az orra..rendszeresen szívatom neki, viszont már a füle is fáj orrszívás közben,ezért az orrszívást is nehezen engedi. Sterimar orrsprayt használunk. És mikor tudom,akkor Nasivin Kids orrcseppet.
Elég sokáig kell neki szívni,hogy teljesen kitisztuljon az orra. Láza nincs. Mit tehetnék , hogy javuljon? Mikor szükséges fül orr gégeszetre menni?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Brigitta

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Brigitta!

3-4 napos orrváladékozás esetén a Nasivint még 3-4 napig adni kellene a sóoldat mellett. Fontos a fülek melegen tartása is. Amennyiben fülfájdalmat panaszok érdemes adni Nurofent gyulladáscsökkentőnek és fájdalomcsillapítónak, ha nem szűnnek a panaszok ,láz jelentkezne ,abban az esetben kellene szakorvosi vizsgálat.

Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz tájékoztatás

Nagyon tetszett a tájékoztatás precizitása és a kedves fogadtatás. A Doktornőt mindenkit csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok