RSV- a leggyakoribb légúti vírus gyermekeknél

RSV- a leggyakoribb légúti vírus gyermekeknél

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2023.01.23 14:36

Az RSV (Respiratory Syncytial Virus) egy olyan vírus, ami a légúti rendszert érinti. A legtöbb esetben enyhe tüneteket okoz, mint például köhögés, légzési nehézség és orrfolyás, de a kisgyermekek, idősebbek és immunhiányos emberek esetében súlyosabb lehet.

Tartalom:

 

Az RSV a leggyakoribb légúti vírus, ami csecsemőknél és kisgyermekeknél jelentkezik. Az esetek döntő többsége enyhe, de a kisgyermekek kisebb százaléka esetében szükségessé válik a kórházi kezelés. Az idősebb emberek esetében is előfordulhat, de ritkább.

TüneteiRSV

Az RSV-fertőzés legfőbb tünetei közé tartozik:

 • Köhögés
 • Légzési nehézség
 • Orrfolyás
 • Láz
 • Torokfájás 

 

Az esetek döntő többségében enyhe tüneteket okoz, de a kisgyermekek, idősebbek és immunhiányos emberek esetében súlyosabb lehet. Súlyos esetekben tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget és még halált is okozhat.

 

Az RSV az emberek széles körben elterjedt kórokozója, ami annak is köszönhető, hogy a fertőzést követően nincs hosszú távú immunitás, így gyakori az újrafertőződés. A gyermekek 90%-át az élet első 2 évében fertőzi meg, és gyakran újrafertőzi az idősebb gyermekeket és felnőtteket. Az RSV-vel fertőzött betegek többsége felső légúti megbetegedésben szenved, de jelentős kisebbségüknél alsó légúti megbetegedés alakul ki, elsősorban bronchiolitis formájában. Az egyévesnél fiatalabb gyermekeknél különösen valószínű az alsó légutak érintettsége, az elsődleges fertőzések bronchiolitishez vezethetnek.

 

Az RSV okozta légúti megbetegedések - mint például a hörghurut vagy a tüdőgyulladás - általában körülbelül egy hétig tartanak, de egyes tünetek, például a köhögés, több hétig is eltarthatnak.

 

Az RSV-fertőzés a következőkhöz vezethet:

 • zihálás (légzés közben hallható sípoló hang)
 • hörghurut vagy tüdőgyulladás, különösen koraszülött csecsemőknél, 1 évesnél fiatalabb csecsemőknél, valamint olyan gyerekeknél, akiknek a betegségei a tüdőt, szívet vagy az immunrendszert érintik (pl. asztma)
 • kiszáradás

Terjedése

Az RSV általában cseppek útján terjed, amikor valaki köhög, tüsszent, vagy beszél. A vírus könnyen terjedhet a kézről kézre való érintkezés útján is, illetve az érintett tárgyakról és felületekről is.

Diagnosztizálása

Az egészségügyi szolgáltatók általában kórtörténet felvétele és vizsgálat révén diagnosztizálják a légúti vírust. Sok gyermeknél nem kell megkülönböztetniük az RSV-t a közönséges megfázástól.

 

RSVHa azonban a gyermeknek más egészségügyi állapota vagy súlyosabb tünetei vannak, az orvosok esetleg konkrét RSV-diagnózist akarnak felállítani. Ebben az esetben a vírust az orrváladék vizsgálatával azonosítják. A mintát vagy vattapamaccsal, vagy gumós fecskendőn keresztül történő leszívással gyűjtik.

Kezelése

Az RSV-fertőzés kezelése tüneti. A lázcsillapítók és a fájdalomcsillapítók segíthetnek a tünetek enyhítésében. A kisgyermekek és idősebbek esetében a kórházi kezelés lehet szükséges, ha súlyos tünetek jelentkeznek.

 

Az RSV-vel fertőzött emberek 3-8 napig fertőzőképesek. Egyes csecsemők és a legyengült immunrendszerű emberek azonban a tünetek megszűnése után is tovább terjeszthetik a vírust, akár 4 hétig is.

 

Az RSV-fertőzés megelőzése érdekében fontos a kézmosás, a tisztaság és a személyes higiénia betartása. A kisgyermekeknek és idősebbeknek ajánlott kerülni a tömeges rendezvényeket, mert ezeken a helyeken könnyen terjedhet a vírus. A kisgyermekeknek és idősebbeknek ajánlott kerülni a köhögő, tüsszentő embereket, mert a vírus könnyen terjedhet. 

Kapcsolódó cikkünk

 

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

 

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok