Krupp kezelése: hogyan csillapítsuk a tüneteket otthon?

Krupp kezelése: hogyan csillapítsuk a tüneteket otthon?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2019.01.14 Módosítva: 2019.01.16

Ősztől tavaszig kisgyermekeknél gyakrabban fordul elő kruppos roham. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha gyermekünknél a jellegzetes ugató köhögéssel járó betegség jeleit észleljük.

Egyszerű nátha szövődménye is lehet

A kruppot leggyakrabban parainfuenza vagy influenza vírus okozza. Kialakulására rendszerint semmilyen komolyabb előjel nem utal, megjelenése előtti napokban a gyermeknél esetleg náthás, enyhe hurutos tünetek jelentkezhetnek, majd egyik éjszaka a gyermek arra ébred, hogy nehezen kap levegőt.

„Az egészen kis gyermekek többnyire minden roham után kórházi kezelésre szorulnak, ahol gyorsan javul az állapotuk a párásítóból belélegzett gyógyszerek hatására. A legtöbb kruppos roham a 0-3 éves korosztályban fordul elő, később a légutak keresztmetszetének növekedésével csökken a gyakorisága, ám 12-14 éves korig még jelentkezhet.”

Krupp vagy asztma?

gyerekbetegség_plüssmackó_kruppA kruppot sok esetben hasonlítják az asztmás rohamhoz. Valóban mindkét betegség légzési problémákat, nehézlégzést okoz. A gyerekek zihálva, sípolva veszik a levegőt, ám ennek más-más a kiváltó oka. Lényeges eltérés, hogy a krupp belégzési, az asztmás roham pedig kilégzési elégtelenséget okoz. A krupp további sajátossága a semmivel össze nem téveszthető, száraz, ugató köhögés és az ehhez társuló rekedtség. Hányás is előfordulhat.

Mit tegyünk kruppos roham esetén?

  •  Igyekezzünk a gyerek légzését javítani azzal, hogy megnyugtatjuk. Jó, ha látja rajtunk, hogy képesek vagyunk megoldani a helyzetet, tudjuk mit kell tenni, hogy jobban legyen. Ha megnyugszik, a légzése is egyenletesebbé válik.
  •  A gyulladt, kiszáradt és beszűkült légutak állapotán hideg párás levegővel tudunk javítani. Kruppos roham esetén az első dolgunk, hogy a gyereket – és magunkat – jól betakarjuk, az ölünkbe vesszük és együtt kiülünk a teraszra vagy erkélyre, ahol egyenletesen, lassan mélyeket lélegzünk a hideg-párás levegőből. Épp ilyen jó megoldás, ha ablakot nyitunk vagy a hűtő ajtó elé, esetleg a hideg folyóvíz mellé a fürdőszobába telepszünk le.
  •  Szükség esetén csillapítsuk a lázát.
  •  Ha a gyermeknél korábban már előfordult kruppos roham és a kezelőorvos szteroidos kúpot vagy gyulladáscsökkentő spray használatát javasolta, akkor használjuk a készítményeket az előírásnak megfelelően!

Mit ne tegyünk kruppos roham esetén?

- Ne adjunk nyugtatót a gyermeknek!

- Csak a hideg párás levegő hatásos, a meleg párás levegő – gőzölés, inhalálás - ront az állapoton.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • krupp köhögés fiú orvosi vizsgálat Ha a megnyugtatás, a hideg párás levegő vagy az előírás szerint alkalmazott gyulladáscsökkentő készítmények mellett a gyermek állapota javul, akkor is vigyük el még aznap orvoshoz.
  •  Hívjuk az ügyeletet vagy a mentőszolgálatot, ha nem tudunk dönteni arról, hogy orvoshoz kell-e fordulunk.
  •  Ha a gyermek nagyon fiatal, egyéb kísérőbetegsége van vagy az állapota a hideg párás levegő ellenére nem javul: a köhögés, nehézlégzés nem szűnik, vigyük orvoshoz.
  •  Azonnal hívjunk mentőt, ha sípoló légzés társul a panaszokhoz, az oxigénhiány miatt ajkai elkékülnek, légzése még nehezebbé válik.

Megelőzhető?

A kruppos roham rendszerint valamilyen vírusfertőzés következménye, így a legjobb volna, ha a gyermeknél ezeket meg tudnánk előzni, ám erre a közösségekben kevés az esély. Több mint 200 féle náthavírust ismerünk, a kruppos gyerekek ezek közül többre is érzékenyek lehetnek – magyarázza dr. Holpert Valéria. A kruppos gyerekeknek javasolt beszerezni otthoni használatra hideg párásító készüléket, ezt nemcsak rohamok esetén, hanem máskor is javasolt használni, ha a lakás levegője túl száraz. A légúti betegségek kerülése – amennyire megoldható – és a levegő párásítása mellett lényeges a dohányzás mellőzése a kruppra hajlamos gyermek környezetében.

 

Ajánlott bejegyzések

5 ok, ami orrdugulást okozhat gyermekkorban

Mi okozhat elhúzódó köhögést gyermekkorban? - Tüdőközpont

Asztmás roham gyermekkorban-figyeljen a kezdeti tünetekre! - Budai Allergiaközpont

Bejelentkezés gyermek fül-orr-gégészetre:

Gyermek fül-orr-gégészeti rendelésre jelentkezzen be, az alábbi gomb segítségével!

+36 70 8826 307

Téma szakértői

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

Gombócérzés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, ám néhány esetben mégsem sikerül konkrét elváltozást kimutatni. Ilyenkor felmerül, hogy a panaszt a stressz és/vagy a nyaki izmok feszessége okozza. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a feszültséget a torokban, nyakban és állkapocsban.

További részletek
Rekedtség: az omikron variáns első tünete is lehet

Rekedtség: az omikron variáns első tünete is lehet

Az omikron-variánst felbukkanása óta egyre többet tudunk az általa okozott tünetekről. Kutatók megállapítása szerint, ha rekedtséget tapasztalunk, akkor mindenképp érdemes gyanakodni és orvossal konzultálni. A részletekről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Nátha után orrhangzós beszéd – mit tegyek?

Nátha után orrhangzós beszéd – mit tegyek?

Ha megfázás, orrdugulás mellett orrhangzós beszéd jelentkezik, nem aggódunk, hiszen tudjuk, hogy pár nap alatt, ahogy a nátha elmúlik, a beszédhangunk is rendeződik. Más a helyzet, ha a betegség egyéb tüneteinek megszűnése után is megmarad az orrhang, vagy esetleg minden egyéb panasz nélkül, önmagában jelentkezik. Dr. Holpert Valéria foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat