Krupp kezelése: hogyan csillapítsuk a tüneteket otthon?

Krupp kezelése: hogyan csillapítsuk a tüneteket otthon?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2019.01.14 Módosítva: 2019.01.16

Ősztől tavaszig kisgyermekeknél gyakrabban fordul elő kruppos roham. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha gyermekünknél a jellegzetes ugató köhögéssel járó betegség jeleit észleljük.

Egyszerű nátha szövődménye is lehet

A kruppot leggyakrabban parainfuenza vagy influenza vírus okozza. Kialakulására rendszerint semmilyen komolyabb előjel nem utal, megjelenése előtti napokban a gyermeknél esetleg náthás, enyhe hurutos tünetek jelentkezhetnek, majd egyik éjszaka a gyermek arra ébred, hogy nehezen kap levegőt.

„Az egészen kis gyermekek többnyire minden roham után kórházi kezelésre szorulnak, ahol gyorsan javul az állapotuk a párásítóból belélegzett gyógyszerek hatására. A legtöbb kruppos roham a 0-3 éves korosztályban fordul elő, később a légutak keresztmetszetének növekedésével csökken a gyakorisága, ám 12-14 éves korig még jelentkezhet.”

Krupp vagy asztma?

gyerekbetegség_plüssmackó_kruppA kruppot sok esetben hasonlítják az asztmás rohamhoz. Valóban mindkét betegség légzési problémákat, nehézlégzést okoz. A gyerekek zihálva, sípolva veszik a levegőt, ám ennek más-más a kiváltó oka. Lényeges eltérés, hogy a krupp belégzési, az asztmás roham pedig kilégzési elégtelenséget okoz. A krupp további sajátossága a semmivel össze nem téveszthető, száraz, ugató köhögés és az ehhez társuló rekedtség. Hányás is előfordulhat.

Mit tegyünk kruppos roham esetén?

  •  Igyekezzünk a gyerek légzését javítani azzal, hogy megnyugtatjuk. Jó, ha látja rajtunk, hogy képesek vagyunk megoldani a helyzetet, tudjuk mit kell tenni, hogy jobban legyen. Ha megnyugszik, a légzése is egyenletesebbé válik.
  •  A gyulladt, kiszáradt és beszűkült légutak állapotán hideg párás levegővel tudunk javítani. Kruppos roham esetén az első dolgunk, hogy a gyereket – és magunkat – jól betakarjuk, az ölünkbe vesszük és együtt kiülünk a teraszra vagy erkélyre, ahol egyenletesen, lassan mélyeket lélegzünk a hideg-párás levegőből. Épp ilyen jó megoldás, ha ablakot nyitunk vagy a hűtő ajtó elé, esetleg a hideg folyóvíz mellé a fürdőszobába telepszünk le.
  •  Szükség esetén csillapítsuk a lázát.
  •  Ha a gyermeknél korábban már előfordult kruppos roham és a kezelőorvos szteroidos kúpot vagy gyulladáscsökkentő spray használatát javasolta, akkor használjuk a készítményeket az előírásnak megfelelően!

Mit ne tegyünk kruppos roham esetén?

- Ne adjunk nyugtatót a gyermeknek!

- Csak a hideg párás levegő hatásos, a meleg párás levegő – gőzölés, inhalálás - ront az állapoton.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • krupp köhögés fiú orvosi vizsgálat Ha a megnyugtatás, a hideg párás levegő vagy az előírás szerint alkalmazott gyulladáscsökkentő készítmények mellett a gyermek állapota javul, akkor is vigyük el még aznap orvoshoz.
  •  Hívjuk az ügyeletet vagy a mentőszolgálatot, ha nem tudunk dönteni arról, hogy orvoshoz kell-e fordulunk.
  •  Ha a gyermek nagyon fiatal, egyéb kísérőbetegsége van vagy az állapota a hideg párás levegő ellenére nem javul: a köhögés, nehézlégzés nem szűnik, vigyük orvoshoz.
  •  Azonnal hívjunk mentőt, ha sípoló légzés társul a panaszokhoz, az oxigénhiány miatt ajkai elkékülnek, légzése még nehezebbé válik.

Megelőzhető?

A kruppos roham rendszerint valamilyen vírusfertőzés következménye, így a legjobb volna, ha a gyermeknél ezeket meg tudnánk előzni, ám erre a közösségekben kevés az esély. Több mint 200 féle náthavírust ismerünk, a kruppos gyerekek ezek közül többre is érzékenyek lehetnek – magyarázza dr. Holpert Valéria. A kruppos gyerekeknek javasolt beszerezni otthoni használatra hideg párásító készüléket, ezt nemcsak rohamok esetén, hanem máskor is javasolt használni, ha a lakás levegője túl száraz. A légúti betegségek kerülése – amennyire megoldható – és a levegő párásítása mellett lényeges a dohányzás mellőzése a kruppra hajlamos gyermek környezetében.

 

Ajánlott bejegyzések

5 ok, ami orrdugulást okozhat gyermekkorban

Mi okozhat elhúzódó köhögést gyermekkorban? - Tüdőközpont

Asztmás roham gyermekkorban-figyeljen a kezdeti tünetekre! - Budai Allergiaközpont

Bejelentkezés gyermek fül-orr-gégészetre:

Gyermek fül-orr-gégészeti rendelésre jelentkezzen be, az alábbi gomb segítségével!

+36 70 8826 307

Téma szakértői

Dr. Csóka János Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Szaglásvesztés is lehet a koronavírus fertőzés tünete

Szaglásvesztés is lehet a koronavírus fertőzés tünete

A koronavírus-járvány kezdete óta a szakemberek egyre többet tudnak meg a kórokozóról. A kezdetben közölt láz, száraz köhögés és légszomj mellett az elmúlt időszakban kiderült, hogy a hasmenés is lehet a koronavírus fertőzés tünete. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa egy újabb, a napokban közölt tünetre, a szaglásvesztésre hívja fel a figyelmet.

További részletek
Koronavírus, megfázás, influenza vagy allergia?

Koronavírus, megfázás, influenza vagy allergia?

Köhögés, tüsszentés, náthás tünetek és láz – ártalmatlan tünetek voltak még pár héttel ezelőtt is, ám most a koronavírus járvány miatt komoly pánikra ad okot, ha valamelyiket a környezetünkben lévő személyeknél vagy magunkon észleljük. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetekről különböztethetjük meg az egyes betegségeket és melyik esetén mit tegyünk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista

Prima Medica

Központjaink