Hangszalag gyulladás

Hangszalag gyulladás

Szerző: dr. Holpert Valéria | Módosítva: 2023.11.21 14:27

A hangszalagok, a hangok képzéséért felelős szervek, tehát az éneklés és a kommunikáció alapvető elemét alkotják a mindennapi életünkben. Mint bármely más testrész, a hangszalagok is hajlamosak lehetnek a gyulladásra és sérülésre. A hangszalag gyulladás legjellemzőbb tünete a rekedtség. A következő cikkben a sokak által tapasztalt hangszalag gyulladás témakörét mutatjuk be.

Hangszalag gyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban
Mi is az a hangszalag gyulladás?
Hogyan történik a hangok képzése a gégében?
Hogyan változik meg a hangok képzése hangszalag gyulladás esetén?
Milyen tünetekkel jelentkezik a hangszalag gyulladás?
Mik a hangszalag gyulladás gyakori okai?
Mit jelent a hangszalag bénulás?
Mi történik a hangszalag gyulladás kivizsgálása során?
Hogyan zajlik a hangszalag gyulladás kezelése?
Mit tehetünk a hangszalag gyulladás megelőzése érdekében?

Hangszalag gyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban

Mi is az a hangszalag gyulladás?

A hangszalag gyulladás a hangok képzéséért felelős szalagok gyulladását jelentik. A hangszalagok a gégében helyezkednek el és a hangok kialakításáért és továbbításáért felelősek. A hangszalagok két rugalmas rétegből állnak, amelyek vibrálva hozzák létre a hangokat. Ha a hangszalagok gyulladnak, elveszíthetik rugalmasságukat és megszűnhetnek megfelelően rezegni. A hangszalag gyulladás súlyossága különböző lehet, az enyhe fájdalomtól a súlyos hangkiesést okozó sérülésig terjedhet. A gégegyulladást gyakran hangaszalag gyulladás is kíséri. A hangszalag gyulladás legjellemzőbb tünete a tartós rekedtség, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, az szintén intő jel lehet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hogyan történik a hangok képzése a gégében?

A hangképzés egyik legfontosabb szerve a gégében elhelyezkedő páros hangszalag. A gégét számos porc alkotja, melyeket szalagok, inak és izmok kötnek össze. A mindössze pár centiméter hosszú hangszalagok a gége közepén helyezkednek el. A két hangszalag valójában két nyálkahártya-redő, amely izmot és porcot borít. A hangszalagok légzéskor kinyílnak, majd összezáródnak, hogy együtt rezegve hangot hozzanak létre. Az emberi hangok a gégén átáramló levegő hatására képződnek, a kiáramló levegő megrezegteti a hangszalagokat, amelyek mozgását a belső gégeizmok irányítják. A hangot a lágy szájpadlást, a nyelvet és az ajkakat irányító izmok formálják. Az ekkor keletkezett alaphang aztán a garat, a száj-és az orrüregben nyeri el az emberre jellemző végső formáját. Normális esetben a hangszalagok simán nyílnak és záródnak, mozgásukkal és rezgésükkel hangokat képeznek. Ha ez a folyamat valahol sérül, nem tudunk tisztán csengő hangot képezni, így tehát az első tünet rendszerint a hang megváltozása, a rekedtség.

Hogyan változik meg a hangok képzése hangszalag gyulladás esetén?

Hangszalag gyulladás esetén a hangszálak begyulladnak, ami megváltozott hangképzéshez vezet. A gyulladás miatt a hangszalagok megduzzadnak, ami torzítja a rajtuk áthaladó levegő által keltett hangokat. Ennek eredményeképpen a hang rekedtnek hangzik. A hangszalag gyulladás egyes eseteiben a hang szinte észrevehetetlenné válhat.

Milyen tünetekkel jelentkezik a hangszalag gyulladás?Hangszalag gyulladás - Fül-Orr-Gége Központ

A hangszalag gyulladás tünetei a gyulladás súlyosságától függően változnak. A hangszalag gyulladás legjellemzőbb tünete a tartós rekedtség, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, az szintén intő jel lehet. A hangszalag gyulladás általános tünetei közé tartoznak:

 • Rekedtség: Az egyik leggyakoribb tünet, amikor a hang torokszárazság vagy fájdalom miatt megváltozik.
 • Hangvesztés: Súlyos esetekben a  hang teljesen eltűnhet.
 • Torokfájdalom: A gyulladás okozta irritáció miatt jelentkezhet.
 • Nehézkes beszéd: A hangszalagok rugalmatlansága miatt beszédproblémák jelentkezhetnek

Mik a hangszalag gyulladás gyakori okai?

A hangszalag gyulladásnak számos oka lehet, ideértve:

 • Túlzott hanghasználat: Hosszú ideig tartó vagy erőteljes beszéd, ének vagy kiabálás károsíthatja a hangszalagokat.
 • Füst és irritáló anyagok: A dohányzás, a légszennyezettség és a környezeti irritáló anyagok is okozhatnak gyulladást.
 • Vírusfertőzések: A vírusfertőzés is lehet a hangszalag gyulladás oka, például a megfázás során.
 • Helytelen énektechnika: Énekesek és énektanárok között gyakran fordul elő hangszalag gyulladás, amikor a helytelen énektechnika okoz kárt.
 • Szénanátha vagy allergiák: Az allergiák és az orrmelléküreg gyulladásai is okozhatják a hangszalagok gyulladását.
 • Mit jelent a hangszalag bénulás?

A hangszalag bénulás tünetei hasonlítanak a hangszalag gyulladás tüneteire. A hangszalag bénulás azonban egy súlyosabb, akár visszafordíthatatlan állapot. Hasonlósága és fontossága miatt röviden összefoglaljuk, hogy mi az a hangszalag bénulás.

A hangszalagok bénulása lehet egy-, vagy kétoldali. Mindkét hangszalag egyidejű bénulása viszonylag ritkán fordul elő, azonban ha bekövetkezik súlyos, életveszélyes állapotot idéz elő. Az egyoldali bénulás jóval gyakoribb eset, mely jellemzően a nyaki területet érintő műtétek után tapasztalható. A hangszál-bénulás daganatos betegség első figyelmeztető tünetei is lehet, gyakran pajzsmirigy-daganat idézi elő. Ízületi gyulladásos betegeknél is előfordulhat, ha a betegség tünetei a gége kisízületei területén is jelentkeznek, a hangszalagmozgás korlátozódik vagy akar meg is szűnhet. Előfordul még az idiopátiás eredet, vagyis bizonyos esetekben a vizsgálatok során nem derül fény a kiváltó okokra.

A rekedtség mellett a hangszál bénultsága a hangképzésében egyéb zavarokat is okozhat: a beteg egy levegővétellel rövidebb ideig képes csak beszélni, hamarabb elfárad beszéd közben, nehezére esik a hangos beszéd. Egyoldali bénulás esetén fizikai terhelésre légszomj is jelentkezhet, gyakoriak lehetnek a félrenyelések, köhécselés.

A hangszalag bénulás esetén a tisztán csengő hang visszanyerésének az egyedüli módszere a foniátriai és logopédia kezelés. A gyógyulás egyéntől függően hosszabb időt is igénybe vehet, nélkülözhetetlen azonban a panaszok súlyosbodásának, vagy a stagnálás megelőzésére. Megfelelő kezelés mellett megelőzhetjük az érintett terület további leépülését, a bénult hangszál újra működésbe hozható, az egészséges hangszál működése alakítható.

Mi történik a hangszalag gyulladás kivizsgálása során?

A hangszalag gyulladás kivizsgálása fül-orr-gégész szakorvos által történik. Az orvos megkérdezi Önt a hangproblémáiról, és megvizsgálja. A vizsgálat előtt esetleg zsibbasztó gyógyszert is adhat Önnek annak érdekében, hogy könnyebben hozzáférjen a hangszalagokhoz. A hangszalagok a gégében találhatóak, így a vizsgálatukhoz bizonyos eszközökre lehet szükség:

Hogyan zajlik a hangszalag gyulladás kezelése?

A hangszalag gyulladás kezelése a hangszalag gyulladást kiváltó októl és a tünetektől függ. Az enyhe esetek gyakran otthoni kezeléssel javulnak. A következőket lehet tenni a hangszalag gyulladás enyhítése érdekében otthon:

 • Pihenés: Pihenés a hangszalagoknak segíthet a gyógyulásban. Próbálja minimalizálni a hanghasználatot.
 • Sok folyadék fogyasztása: A hidratálás segíthet enyhíteni a torokfájdalmat és serkentheti a gyógyulást.
 • Szobahőmérsékletű párologtató használata: A nedves levegő segíthet enyhíteni a torokfájdalmat.
 • Gyógynövényteák: A gyógynövényeket tartalmazó italok segíthetnek enyhíteni a gyulladást.
 • A dohányzás abbahagyása: A dohányzásról való leszokás csökkenti a hangszalag gyulladás előfordulását, javíthatja a hangot és az egészség számos más területét. Például javíthatja a szív egészségét és csökkentheti a rák kockázatát.

A hangszalag gyulladás súlyosabb eseteiben orvosi kezelésre lehet szükség. Számos gyógyszer alkalmazható a hangszalag gyulladás kezelésére. Az orvos antibiotikumokat, szteroidokat vagy más gyógyszereket is felírhat. Az énekeseknek vagy más hangszakembereknek gyakran terápiára is szükségük van, hogy helyesen használják a hangszalagjaikat. A logopédiai szakemberek megtanítják, hogyan használja jobban a hangját, hogyan tisztítsa a torkát és mennyi folyadékot igyon.

Mit tehetünk a hangszalag gyulladás megelőzése érdekében?

A hangszalag gyulladás megelőzése érdekében néhány óvintézkedést mi magunk is megtehetünk. Ezek a következőek:

 • Dohányzás és az alkoholfogyasztást kerülése, ezek ugyanis irritálhatják a hangszalagokat.
 • Próbáljuk minimalizálni a kapcsolatot olyan irritáló anyagokkal, mint a füst és a vegyszerek.
 • Helyes énektechnika megtanulása énekeseknek, vagy azoknak, akik sokat használják a hangjukat.
 • Figyeljünk arra, hogy elég vizet igyunk, és engedjünk időt a hangszalagoknak a pihenésre.

Rekedtség, hangképzési nehézségek, hangszalagbénulás kezelésében szakértőnk áll az Ön rendelkezésére:

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok