Hangszalag gyulladás

Hangszalag gyulladás

Szerző: dr. Holpert Valéria | Módosítva: 2024.01.04 14:57

A hangszalagok, a hangok képzéséért felelős szervek, tehát az éneklés és a kommunikáció alapvető elemét alkotják a mindennapi életünkben. Mint bármely más testrész, a hangszalagok is hajlamosak lehetnek a gyulladásra és sérülésre. A hangszalag gyulladás legjellemzőbb tünete a rekedtség. A következő cikkben a sokak által tapasztalt hangszalag gyulladás témakörét mutatjuk be.

Hangszalag gyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban
Mi is az a hangszalag gyulladás?
Hogyan történik a hangok képzése a gégében?
Hogyan változik meg a hangok képzése hangszalag gyulladás esetén?
Milyen tünetekkel jelentkezik a hangszalag gyulladás?
Mik a hangszalag gyulladás gyakori okai?
Mit jelent a hangszalag bénulás?
Mi történik a hangszalag gyulladás kivizsgálása során?
Hogyan zajlik a hangszalag gyulladás kezelése?
Mit tehetünk a hangszalag gyulladás megelőzése érdekében?

Hangszalag gyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban

Mi is az a hangszalag gyulladás?

A hangszalag gyulladás a hangok képzéséért felelős szalagok gyulladását jelentik. A hangszalagok a gégében helyezkednek el és a hangok kialakításáért és továbbításáért felelősek. A hangszalagok két rugalmas rétegből állnak, amelyek vibrálva hozzák létre a hangokat. Ha a hangszalagok gyulladnak, elveszíthetik rugalmasságukat és megszűnhetnek megfelelően rezegni. A hangszalag gyulladás súlyossága különböző lehet, az enyhe fájdalomtól a súlyos hangkiesést okozó sérülésig terjedhet. A gégegyulladást gyakran hangaszalag gyulladás is kíséri. A hangszalag gyulladás legjellemzőbb tünete a tartós rekedtség, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, az szintén intő jel lehet.

Hogyan történik a hangok képzése a gégében?

A hangképzés egyik legfontosabb szerve a gégében elhelyezkedő páros hangszalag. A gégét számos porc alkotja, melyeket szalagok, inak és izmok kötnek össze. A mindössze pár centiméter hosszú hangszalagok a gége közepén helyezkednek el. A két hangszalag valójában két nyálkahártya-redő, amely izmot és porcot borít. A hangszalagok légzéskor kinyílnak, majd összezáródnak, hogy együtt rezegve hangot hozzanak létre. Az emberi hangok a gégén átáramló levegő hatására képződnek, a kiáramló levegő megrezegteti a hangszalagokat, amelyek mozgását a belső gégeizmok irányítják. A hangot a lágy szájpadlást, a nyelvet és az ajkakat irányító izmok formálják. Az ekkor keletkezett alaphang aztán a garat, a száj-és az orrüregben nyeri el az emberre jellemző végső formáját. Normális esetben a hangszalagok simán nyílnak és záródnak, mozgásukkal és rezgésükkel hangokat képeznek. Ha ez a folyamat valahol sérül, nem tudunk tisztán csengő hangot képezni, így tehát az első tünet rendszerint a hang megváltozása, a rekedtség.

Hogyan változik meg a hangok képzése hangszalag gyulladás esetén?

Hangszalag gyulladás esetén a hangszálak begyulladnak, ami megváltozott hangképzéshez vezet. A gyulladás miatt a hangszalagok megduzzadnak, ami torzítja a rajtuk áthaladó levegő által keltett hangokat. Ennek eredményeképpen a hang rekedtnek hangzik. A hangszalag gyulladás egyes eseteiben a hang szinte észrevehetetlenné válhat.

Milyen tünetekkel jelentkezik a hangszalag gyulladás?Hangszalag gyulladás - Fül-Orr-Gége Központ

A hangszalag gyulladás tünetei a gyulladás súlyosságától függően változnak. A hangszalag gyulladás legjellemzőbb tünete a tartós rekedtség, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, az szintén intő jel lehet. A hangszalag gyulladás általános tünetei közé tartoznak:

 • Rekedtség: Az egyik leggyakoribb tünet, amikor a hang torokszárazság vagy fájdalom miatt megváltozik.
 • Hangvesztés: Súlyos esetekben a  hang teljesen eltűnhet.
 • Torokfájdalom: A gyulladás okozta irritáció miatt jelentkezhet.
 • Nehézkes beszéd: A hangszalagok rugalmatlansága miatt beszédproblémák jelentkezhetnek

Mik a hangszalag gyulladás gyakori okai?

A hangszalag gyulladásnak számos oka lehet, ideértve:

 • Túlzott hanghasználat: Hosszú ideig tartó vagy erőteljes beszéd, ének vagy kiabálás károsíthatja a hangszalagokat.
 • Füst és irritáló anyagok: A dohányzás, a légszennyezettség és a környezeti irritáló anyagok is okozhatnak gyulladást.
 • Vírusfertőzések: A vírusfertőzés is lehet a hangszalag gyulladás oka, például a megfázás során.
 • Helytelen énektechnika: Énekesek és énektanárok között gyakran fordul elő hangszalag gyulladás, amikor a helytelen énektechnika okoz kárt.
 • Szénanátha vagy allergiák: Az allergiák és az orrmelléküreg gyulladásai is okozhatják a hangszalagok gyulladását

Mit jelent a hangszalag bénulás?

A hangszalag bénulás tünetei hasonlítanak a hangszalag gyulladás tüneteire. A hangszalag bénulás azonban egy súlyosabb, akár visszafordíthatatlan állapot. Hasonlósága és fontossága miatt röviden összefoglaljuk, hogy mi az a hangszalag bénulás.

A hangszalagok bénulása lehet egy-, vagy kétoldali. Mindkét hangszalag egyidejű bénulása viszonylag ritkán fordul elő, azonban ha bekövetkezik súlyos, életveszélyes állapotot idéz elő. Az egyoldali bénulás jóval gyakoribb eset, mely jellemzően a nyaki területet érintő műtétek után tapasztalható. A hangszál-bénulás daganatos betegség első figyelmeztető tünetei is lehet, gyakran pajzsmirigy-daganat idézi elő. Ízületi gyulladásos betegeknél is előfordulhat, ha a betegség tünetei a gége kisízületei területén is jelentkeznek, a hangszalagmozgás korlátozódik vagy akar meg is szűnhet. Előfordul még az idiopátiás eredet, vagyis bizonyos esetekben a vizsgálatok során nem derül fény a kiváltó okokra.

A rekedtség mellett a hangszál bénultsága a hangképzésében egyéb zavarokat is okozhat: a beteg egy levegővétellel rövidebb ideig képes csak beszélni, hamarabb elfárad beszéd közben, nehezére esik a hangos beszéd. Egyoldali bénulás esetén fizikai terhelésre légszomj is jelentkezhet, gyakoriak lehetnek a félrenyelések, köhécselés.

A hangszalag bénulás esetén a tisztán csengő hang visszanyerésének az egyedüli módszere a foniátriai és logopédia kezelés. A gyógyulás egyéntől függően hosszabb időt is igénybe vehet, nélkülözhetetlen azonban a panaszok súlyosbodásának, vagy a stagnálás megelőzésére. Megfelelő kezelés mellett megelőzhetjük az érintett terület további leépülését, a bénult hangszál újra működésbe hozható, az egészséges hangszál működése alakítható.

Mi történik a hangszalag gyulladás kivizsgálása során?

A hangszalag gyulladás kivizsgálása fül-orr-gégész szakorvos által történik. Az orvos megkérdezi Önt a hangproblémáiról, és megvizsgálja. A vizsgálat előtt esetleg zsibbasztó gyógyszert is adhat Önnek annak érdekében, hogy könnyebben hozzáférjen a hangszalagokhoz. A hangszalagok a gégében találhatóak, így a vizsgálatukhoz bizonyos eszközökre lehet szükség:

 • Tükör: A kezelőorvosa egy olyan eszközt helyezhet a szájába, mint egy fogászati tükör, ami segítségével láthatóvá válik a hangszalag gyulladás.
 • Rugalmas laringoszkóp: Ez egy hajlítható cső, amely egy fényforrást és egy kamerát tartalmaz. A laringoszkópot az orron keresztül helyezi be kezelőorvosa, a garaton lefele haladva látható lesz a hangszalag gyulladás a kamera segítségével.
 • Merev laringoszkóp: A rugalmas laringoszkóppal ellentétben ezt a merev látócsövet a szájon keresztül helyezi be orvosa.
 • Videostroboszkóp: A stroboszkópos vizsgálat során egy villogó fénnyel kombinált kamera lassított felvételen mutatja a hangszalagok mozgását.
 • Hangelemzés: Ez a vizsgálat során egy számítógép segítségével rögzítik a hangszalagok által kibocsátott hangokat és a normálistól való eltérést.
 • Gége elektromiográfia: A bőrön keresztül behelyezett kis tűkkel mérik a hangszalag izmaiban lévő elektromos áramot.

Hogyan zajlik a hangszalag gyulladás kezelése?

A hangszalag gyulladás kezelése a hangszalag gyulladást kiváltó októl és a tünetektől függ. Az enyhe esetek gyakran otthoni kezeléssel javulnak. A következőket lehet tenni a hangszalag gyulladás enyhítése érdekében otthon:

 • Pihenés: Pihenés a hangszalagoknak segíthet a gyógyulásban. Próbálja minimalizálni a hanghasználatot.
 • Sok folyadék fogyasztása: A hidratálás segíthet enyhíteni a torokfájdalmat és serkentheti a gyógyulást.
 • Szobahőmérsékletű párologtató használata: A nedves levegő segíthet enyhíteni a torokfájdalmat.
 • Gyógynövényteák: A gyógynövényeket tartalmazó italok segíthetnek enyhíteni a gyulladást.
 • A dohányzás abbahagyása: A dohányzásról való leszokás csökkenti a hangszalag gyulladás előfordulását, javíthatja a hangot és az egészség számos más területét. Például javíthatja a szív egészségét és csökkentheti a rák kockázatát.

A hangszalag gyulladás súlyosabb eseteiben orvosi kezelésre lehet szükség. Számos gyógyszer alkalmazható a hangszalag gyulladás kezelésére. Az orvos antibiotikumokat, szteroidokat vagy más gyógyszereket is felírhat. Az énekeseknek vagy más hangszakembereknek gyakran terápiára is szükségük van, hogy helyesen használják a hangszalagjaikat. A logopédiai szakemberek megtanítják, hogyan használja jobban a hangját, hogyan tisztítsa a torkát és mennyi folyadékot igyon.

Mit tehetünk a hangszalag gyulladás megelőzése érdekében?

A hangszalag gyulladás megelőzése érdekében néhány óvintézkedést mi magunk is megtehetünk. Ezek a következőek:

 • Dohányzás és az alkoholfogyasztást kerülése, ezek ugyanis irritálhatják a hangszalagokat.
 • Próbáljuk minimalizálni a kapcsolatot olyan irritáló anyagokkal, mint a füst és a vegyszerek.
 • Helyes énektechnika megtanulása énekeseknek, vagy azoknak, akik sokat használják a hangjukat.
 • Figyeljünk arra, hogy elég vizet igyunk, és engedjünk időt a hangszalagoknak a pihenésre.

Rekedtség, hangképzési nehézségek, hangszalagbénulás kezelésében szakértőnk áll az Ön rendelkezésére:

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok