Hajlamos vagyok a hangszálgyulladásra?

Hajlamos vagyok a hangszálgyulladásra?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2024.01.05 16:34

Visszatérő hangszálgyulladás esetén elgondolkodunk, hogy vajon a probléma hátterében lehet-e valamilyen hajlam a betegségre, vagy egyéb oka van annak, hogy ilyen gyakran jelentkeznek a tünetek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi okozhatja a kiújuló panaszokat.

A hangszálgyulladás kiváltó okai

Ha a hangszálgyulladást megelőzték egyéb légúti tünetek, náthás panaszok, torokfájás, akkor ez valószínűleg a felsőlégúti hurutos megbetegedés részjelensége. Ilyen esetben a hangszálgyulladás a fül-orr-gégész által javasolt kezelésre elmúlik.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ha azonban a betegség, egyéb légúti tünetek nélkül is rövid időn belül kiújul, akkor visszatérő hangszálgyulladásról beszélünk, melynek hátterében mindig találni valamilyen – nem fertőzéses eredetű - kiváltó okot. Ez lehet az életmódból fakadó, vagy hangképzési probléma, de akár komolyabb betegség is.

  • A visszatérő hangszálgyulladás azokat veszélyezteti leginkább, akik sokat beszélnek. Tanárok, előadók, színművészek, énekesek vagy ügyfélszolgálaton dolgozók, értékesítéssel foglalkozók, olyan személyek, akik akár teljes munkaidőben használják a hangjukat.
  • Ha ehhez társul még valamilyen hangképzési hiba is, akkor az egész napos beszéd mellett még egy plusz terhelés, megerőltetés a hangszálak számára. Ezt az érintettek onnan vehetik észre, hogy a hangjuk napközben egyre erőtlenebbé válik, fátyolos lesz, délutánra pedig akár rekedtség is jelentkezhet.
  • A helyzetet súlyosbítja, de önmagában is fokozhatja a hangszálgyulladás kockázatát, ha kevés folyadékot fogyasztunk. A hangszálaknak hidratálásra van szüksége, különösen, ha sokat beszélünk. Bizonyos gyógyszerek szedése mellett erre fokozottan kell ügyelni, például vízhajtók esetében is.
  • Gyakran a krónikus rekedtség talaján fejlődik ki az újabb és újabb hangszálgyulladás.Hangszallag gyulladás Ilyenkor alapos kivizsgálásra van szükség, mert az elhúzódó rekedtség, amellett, hogy a hangszalagok túlerőltetéséhez vezet, komolyabb betegségek, például hangszalag-csomó, reflux vagy daganatos elváltozás tünete is lehet.

Visszatérő panaszok esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Ismétlődő hangszálgyulladás vagy tartós rekedtség esetén ne elégedjünk meg a tüneti kezeléssel, forduljunk szakemberhez, aki a tünetek kiváltó okát keresi és kezeli. A hangszálak állapotát fül-orr-gégészeti, foniátriai vizsgálat során lehet feltérképezni.

Ilyenkor a beteg kikérdezése mellett gégetükrözésre és stroboszkópos vizsgálatra is sor kerülhet. Ezek segítségével tisztázni lehet, ha hangképzési hiba, hangszalagcsomó áll a háttérben, és a gége és garat, a hangszalagok területén kialakult daganatos elváltozás is felfedezhető. Az orvosi kivizsgálást tehát nem érdemes halogatni panaszok esetén, különösen, ha dohányzás mellett jelentkeznek!

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!

Sajnos valamilyen oknál fogva nem találtam meg a felületet, ahol dr. Holpert Valéria doktornőről tudnék véleményt írni ezért leírom ide és bízom benne, hogy eljutattják a doktornőhöz!
A héten jártam nála és nagyon elégedett voltam az alaposságával, nagyon kedves és megértő volt. Sikerült teljes mértékben megnyugtatni. Betartottam a tanácsait és minden a legjobban alakult, ahogy a doktornő is mondta. Mindenkinek szívből ajánlom! :)

Kedves Daniela!

Nagyon szépen köszönjük a megtisztelő értékelését. Természetesen továbbítjuk Holpert doktornőnek is a levelét.

Üdvözlettel,

Krár Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ügyesen kezeli a gyerekeket

"A doktornő nagyon kedves volt és ügyesen kezelte a kislányom, aki nem félt a vizsgálat alatt."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK