Hajlamos vagyok a hangszálgyulladásra?

Hajlamos vagyok a hangszálgyulladásra?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.08.19 Módosítva: 2021.08.25

Visszatérő hangszálgyulladás esetén elgondolkodunk, hogy vajon a probléma hátterében lehet-e valamilyen hajlam a betegségre, vagy egyéb oka van annak, hogy ilyen gyakran jelentkeznek a tünetek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi okozhatja a kiújuló panaszokat.

A hangszálgyulladás kiváltó okai

Ha a hangszálgyulladást megelőzték egyéb légúti tünetek, náthás panaszok, torokfájás, akkor ez valószínűleg a felsőlégúti hurutos megbetegedés részjelensége. Ilyen esetben a hangszálgyulladás a fül-orr-gégész által javasolt kezelésre elmúlik.

 

A rekedtség is a hangszalaggyulladás jele lehet.Ha azonban a betegség, egyéb légúti tünetek nélkül is rövid időn belül kiújul, akkor visszatérő hangszálgyulladásról beszélünk, melynek hátterében mindig találni valamilyen – nem fertőzéses eredetű - kiváltó okot. Ez lehet az életmódból fakadó, vagy hangképzési probléma, de akár komolyabb betegség is.

 

 • A visszatérő hangszálgyulladás azokat veszélyezteti leginkább, akik sokat beszélnek. Tanárok, előadók, színművészek, énekesek vagy ügyfélszolgálaton dolgozók, értékesítéssel foglalkozók, olyan személyek, akik akár teljes munkaidőben használják a hangjukat.
 • Ha ehhez társul még valamilyen hangképzési hiba is, akkor az egész napos beszéd mellett még egy plusz terhelés, megerőltetés a hangszálak számára. Ezt az érintettek onnan vehetik észre, hogy a hangjuk napközben egyre erőtlenebbé válik, fátyolos lesz, délutánra pedig akár rekedtség is jelentkezhet.
 • A helyzetet súlyosbítja, de önmagában is fokozhatja a hangszálgyulladás kockázatát, ha kevés folyadékot fogyasztunk. A hangszálaknak hidratálásra van szüksége, különösen, ha sokat beszélünk. Bizonyos gyógyszerek szedése mellett erre fokozottan kell ügyelni, például vízhajtók esetében is.
 • Gyakran a krónikus rekedtség talaján fejlődik ki az újabb és újabb hangszálgyulladás. Ilyenkor alapos kivizsgálásra van szükség, mert az elhúzódó rekedtség, amellett, hogy a hangszalagok túlerőltetéséhez vezet, komolyabb betegségek, például hangszalag-csomó, reflux vagy daganatos elváltozás tünete is lehet.

Visszatérő panaszok esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Ismétlődő hangszálgyulladás vagy tartós rekedtség esetén ne elégedjünk meg a tüneti kezeléssel, forduljunk szakemberhez, aki a tünetek kiváltó okát keresi és kezeli. A hangszálak állapotát fül-orr-gégészeti, foniátriai vizsgálat során lehet feltérképezni.

 

Ilyenkor a beteg kikérdezése mellett gégetükrözésre és stroboszkópos vizsgálatra is sor kerülhet. Ezek segítségével tisztázni lehet, ha hangképzési hiba, hangszalagcsomó áll a háttérben, és a gége és garat, a hangszalagok területén kialakult daganatos elváltozás is felfedezhető. Az orvosi kivizsgálást tehát nem érdemes halogatni panaszok esetén, különösen, ha dohányzás mellett jelentkeznek!

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Nő/Úr!
A kslányomnak ( 5 éves) bevágták a jobb fülét mert víz volt benne. Műtét utáni kontrollokon jobb volt az eredménye de még mindig nem tökéletes. Az utolsót vizsgálat után ismét vágni kell a fülét és valami csövet tesznek be hogy kifollyon a víz. A kórházba nov 29.-re kaptunk időpontot. Addig megesz a fene. Sajnálom szegényt mert megint ez az altatás miziéria. Borzasztó volt amíg kiment az altató.
Azt kérdezném, hogy ezt a csövet el fogják távolítani ? Az is altatással jár? És miért termelődik a fülben a víz? Mi oka lehet? Itt nem mondanak semmit interneten nem akarok utána nézni mert sok a fars információ. ( Már így is kellő képen ideges vagyok) .
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel
Czinegéné Gabriella

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Czinege Gabriella !

A behelyezés történik rövid altatásban, ilyenkor általában csak vénás altatást alkalmaznak, ami talán nem jár olyan vad tünetekkel. Általában nem kell kivenni mert szép lassan magától kilökődik és a hallójáratból kiemelhető.
A termelődésnek nagyon sok oka lehet, az orrmandula megnagyobbodástól kezdve, allergián, refluxon keresztül több tényező is felmerül Általában ez a 7-8 éves kor körül rendeződik.


Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"Köszönjük a doktornő alapos munkáját, kedvességét és részletes magyarázatát."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

A fülzúgás maradéktalan kezeléséhez nagyon fontos a mielőbbi, lehetőleg a tünetek jelentkezését követő egy vagy két héten belül megkezdett terápia. Az ennél régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor már csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség. A fülzúgás okainak felderítése komplex kivizsgálást igényel, melynek része a hallásvizsgálat is. Ennek menetéről Gazdag Gábor a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztensét kérdeztük.

További részletek
Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Pedagógusok körében gyakran előforduló probléma a visszatérő rekedtség és torokfájás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi áll a tanárbetegségként is ismert tünetek hátterében.

További részletek
Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Bizonyos foglalkozások esetében nagyon fontos a rendszeres hallásvizsgálat. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mire figyel a szakember, hogyan zajlik a hallás vizsgálata.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat