Torokgyulladás-gyakori kérdések

Torokgyulladás-gyakori kérdések

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.06.21 Módosítva: 2021.06.21

Torokgyulladás egész évben előfordulhat. Az őszi és téli időszakban elsősorban a különböző kórokozók miatt, nyáron a légkondicionáló vagy a hideg ételek, italok fogyasztása is okozhatja. Emellett bizonyos betegségek megléte, sőt az életkor is befolyásolja, hogy kinél jelentkeznek a panaszok. A torokgyulladással kapcsolatban gyakran feltett kérdésekre dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa válaszolt.

Baktériumok: megtelepedhetnek a torokban?

A torokgyulladást vírus és baktérium is okozhatja. A kiváltó októl függően tüneti kezeléssel vagy antibiotikum szedésével a tünetek általában 7-10 nap alatt teljesen elmúlnak. Elhúzódó vagy nagyon gyakran visszatérő torokfájást okozhat, ha a torokban, a garat nyálkahártyáján baktériumok telepedtek meg. Ezek hosszú ideig inaktívan, gyulladást, panaszokat nem okozva ott élhetnek, míg egy megfázás, az immunrendszer legyengülése miatt a baktériumok „aktiválódnak” és kialakul egy torokgyulladás. Ilyen esetben bakteriális tenyésztést javasolt végezni. A torokból mintát vesznek és abból a kórokozót beazonosítva lehet megfelelő kezelést adni, célzott, az adott baktérium elleni antibiotikumot tud az orvos felírni.

Hogyan okozhat a reflux állandó torokfájást?

Reflux is okozhat torokfájást.Gyakori, hogy a panasz hátterében reflux betegség áll. A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe egészen a garatig eljuthat. A nyálkahártyát ingerli, tartós gyulladást is okozhat. Krónikus torokfájás esetén erre a lehetőségre is gondolni kell, noha a reflux nem mindig okoz jellegzetes tüneteket. Hiányozhat a gyomorégés, mellkasi nyomás, égő érzés, ún. néma reflux esetén csak a gége, garat területét maró, savas nyomornedv irritáló hatása miatt fordulnak orvoshoz a betegek. Ilyen esetben a fül-orr-gégész és a gasztroenterológus együtt kezeli a beteget, mert savlekötők szedése is szükséges a panaszok megszüntetésére.

Mit jelez a jellegzetes szag?

Torokgyulladás esetén bizony gyakran előfordul, hogy kellemetlen szájszagot is tapasztalnak a betegek. Torokfájás esetén, náthás, garat felé csorgó orrváladékos betegeknél jelentkezhet ez a bakteriális, gyulladásos szag, amit a betegséget okozó baktériumok termelnek. Érdekesség, hogy az egyes baktériumok ebben is különbözhetnek, a kezelőorvos néhány esetben már vizsgálat közben, a jellegzetes szag alapján jó eséllyel meg tudja állapítani, hogy melyik baktériumtörzs okozza a torokgyulladást és eszerint tud antibiotikumot választani.

Miért gyakori idősebb korban a torokgyulladás?

A kor előrehaladtával jellemző, hogy idős embereknél a nyálkahártyák szárazabbá válnak, ami a kellemetlen torokszárazság érzése mellett krónikus száraz garatgyulladáshoz is vezethet. A kiszáradt nyálkahártya sérülékenyebb, fogékonyabb a kórokozókkal szemben, gyakoribb bakteriális, gombás fertőzés is jelentkezhet. A krónikus garatgyulladás esetén fontos a gyakori folyadékfogyasztás, többször kevesebbet inni, megfelelően táplálkozni és a rövid ideig alkalmazott fertőtlenítő torokcukorka is segíthet.

Mikor van szükség antibiotikumra?

A betegek általában kétféleképpen reagálnak a torokfájásra. Valaki már egy-két nap után antibiotikumot szeretne, míg másokat akár egy hetes panaszok után is csak nehezen lehet rábeszélni a szedésére. A torokfájást, torokgyulladást az esetek többségében vírusok, ritkábban baktériumok okozzák, esetleg bakteriális felülfertőzés áll fenn. A kezelőorvos a tünetek és a vizsgálatok alapján el tudja dönteni, hogy adott esetben melyik kórokozóról van szó és a megfelelő kezelést fogja felírni. Antibiotikum vírus ellen hatástalan, csak bakteriális fertőzés esetén, akkor viszont az orvos utasítása alapján, az előírt dózisban és ideig kell szedni.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Másfél hete gennyedzik és vérzik az orronyálkahártyám. Kisebesedett belülről és kellemetlen szaga van. Ezekmellett bal oldalon az állkapcsom alatt egs nyirokcsomó is beduzzadt, ami érintésre érzékeny.

Tisztelt Richárd!

Rendelésünkre az alábbi linken tud időpontot foglalni: https://www.fulorrgegekozpont.hu/online-bejelentkezes

Üdvözlettel,
Bettina
Asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekközpontúan bánt a kisfiammal

"A doktornő barátságosan és gyerekközpontúan bánt a kisfiammal. Minden kérdésemre választ kaptam és úgy tűnik a kisfiam betegségére, ami már sajnos évek óta elhúzódik végre megoldást talált már az első alkalomkor a doktornő. Teljesen új, egyszerű kezelést javasolt a kisfiam fülbetegségére a korábbi más orvosok által javasolt antibiotikum kúra helyett. Ezért nagyon hálás vagyok."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK