Torokgyulladás

Torokgyulladás

Módosítva: 2023.10.19 14:28

Az őszi-téli időszak gyakori fül-orr-gégészeti panasza a torokgyulladás. A torokgyulladás egy gyakori egészségügyi probléma, amellyel sokan találkoznak életük során. Ez a gyulladásos állapot kellemetlen tünetekkel jár. Bár általában nem veszélyes, a torokgyulladás rendkívül kellemetlen tud lenni, és jelentősen befolyásolhatja az érintettek mindennapi életét. Részletesen áttekintjük a torokgyulladás okait, tüneteit, kezelési lehetőségeit és megelőzési tanácsokat annak érdekében, hogy segítsünk jobban megérteni ezt az állapotot és hatékonyan kezelni azt.

 

Torokgyulladás okai

A torokgyulladás egy olyan egészségügyi állapot, amely során a garat nyálkahártyája gyulladásos reakcióba kerül. Ennek következtében a torok területe fájdalmassá és irritálttá válik, ami különböző kellemetlen tüneteket okoz. A torokgyulladás lehet akut vagy krónikus, és ha kiterjed a mandulákra, akkor beszélhetünk mandulagyulladásról is, mely a torok- és az orrgaratmandulát is érintheti.

A torok- és mandulagyulladás általában a fül-orr-gégészeti megbetegedések közé sorolható, és gyakran gyermekeket és fiatal felnőtteket érint. Ennek oka, hogy a torokgyulladás könnyen terjed cseppfertőzéssel, különösen zárt terekben, például óvodákban és iskolákban. A torokgyulladásos állapot lefolyása változó lehet, és az orvosi kezelést az okozó tényező (vírus vagy baktérium) és a tünetek súlyossága határozza meg. Szükség esetén antibiotikumokat is alkalmaznak a torokgyulladás kezelésben, de az orvos által előírt kezelést mindig be kell tartani torokgyulladásos állapot esetén. torokgyulladás

Heveny torokgyulladás

Heveny torokgyulladást legtöbb esetben vírus vagy baktérium okoz. Ritkábban bakteriális fertőzések, gombás fertőzések vagy vegyi anyagok felelősek érte. Kezelésnél fontos a kiváltó ok meghatározása, hiszen más terápiát igényel egy bakteriális, és mást egy vírusos torokgyulladás.

A leggyakoribb okok közé tartoznak a vírusfertőzések, például a nátha vagy az influenza, de az alábbi vírusok is okozhatnak torokgyulladást:

 • Rhinovírus: A közönséges megfázás leggyakoribb kiváltója.
 • Koronavírus: Többféle koronavírus okozhat garatgyulladást, de a COVID-19 is hasonló tünetekkel járhat.
 • Parainfluenza vírus: Gyakran okoz torokfájást, torokgyulladást és megfázást.
 • Adenovírus: Lehet felelős a közönséges megfázás és a kötőhártya gyulladása (pink eye) mellett.

Bakteriális eredetű torokgyulladás: Bár a torokgyulladás jellemzően vírusos eredetű, fontos megjegyezni, hogy bizonyos bakteriális kórokozók is okozhatnak hasonló torokgyulladásos tüneteket. A legjelentősebb ilyen baktérium a Streptococcus pyogenes, mely a streptococcus torokfájás vagy streptococcus garatgyulladás nevű fertőzéseket okozhatja. Ezek a bakteriális fertőzések is súlyos torokgyulladással járhatnak, és speciális orvosi kezelést, például antibiotikumokat igényelhetnek a gyógyuláshoz.

Krónikus torokgyulladás okai

Krónikus torokgyulladás hátterében állhat elhúzódó légúti fertőzés, hátsó garatfali csorgás, de akár hormon zavarok is. Krónikus torokgyulladás esetén nem használ sem fájdalomcsillapító, sem torokfertőtlenítő tabletta. Amennyiben légúti fertőzéssel küzdünk, és nem enyhülnek a panaszok, mindenképpen forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz.

Krónikus gyulladás hátterében állhat a reflusx is. Reflux során a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel keveredett gyomortartalom (refluxátum) a helyes haladási iránnyal ellentétesen visszakerül a nyelőcsőbe, ahol a savas gáz a lúgos garat nyálkahártyát irritálja, kellemetlen panaszokat okozva. Tünetei között szerepel a gyomorégés, a mellkas fájdalom, a fulladásérzés, és a torokgyulladás. A reflux kezelése diéta beállításával történik

Egyéb torokgyulladást okozó tényezők

A torokgyulladás valóban sokféle tényező miatt alakulhat ki, és nem csak fertőzések okozhatják. Az alábbiakban néhány olyan tényezőt olvasható, amelyek hozzájárulhatnak a torokgyulladás kialakulásához:

 • Allergiák: Az allergia különféle tüneteket okozhat, például orrdugulást, orrfolyást, szem- és orrviszketést. Emellett a légúti allergiával küzdők gyakran tapasztalhatnak torok irritációt, kaparó és viszkető érzést a torokban, torokgyulladást. Ezen kívül a hátsó garatfali csorgás is lehet egy következménye az allergiának.
 • Irritáció: Az irritáció egy olyan tényező, amely jelentősen hozzájárulhat a torokgyulladás kialakulásához. Ilyen tényező lehet a dohányzás, amelynek számos káros hatással van a légutakra. A dohányfüstben található vegyi anyagok és irritáló származékok irritálják a torok nyálkahártyáját, és hosszú távon súlyos torokgyulladást és más légúti problémákat okozhatnak. Ezenkívül a dohányzás szintén hozzájárulhat a nyálkahártya kiszáradásához, ami kellemetlen száraz, kaparó érzést okoz a torokban.

A száraz levegő, amely gyakran belső helyeken, például fűtött lakásokban vagy munkahelyeken, különösen légkondicionálók használatakor fordul elő és okoz torokgyulladást. A száraz levegő hozzájátul a nyálkahártya kiszáradásához, ami kellemetlen érzést okoz a torokban, és hajlamosíthat a torokgyulladásra. Emellett, ha a száraz levegő miatt nem fogyasztunk elegendő folyadékot, a nyálkahártya még inkább kiszáradhat, ami további kellemetlenségeket okoz.

 • Hangszál túlzott használata: Különösen olyan foglalkozásokban, ahol sok beszélgetés vagy éneklés szükséges, például tanárok, ügyfélszolgálati munkatársak vagy zenészek esetében, gyakran előfordul a hangszálak túlzott használata. Fontos tudni, hogy a hosszú távon fennálló ilyen terhelés károsíthatja a hangszálakat és a torokat, rekedtséghez, torokgyulladáshoz vezethet.

A torokgyulladás tünetei

A torokgyulladás megjelenő tünetei változhatnak attól függően, hogy vírusos vagy bakteriális eredetű gyulladásról van-e szó. Azonban általánosságban vannak olyan tünetek, amelyek gyakran utalhatnak torokgyulladásra. Ezek közé tartozik:noitorokgyulladas

 • Torokfájás: A legjellemzőbb tünet, ami általában fájdalmas és kellemetlen érzést okoz a torokban.
 • Nyelési nehézség: A torokfájás miatt a nyelés fájdalmas lehet, és az érintett személy nehézségeket tapasztalhat az étkezésnél és a ivásnál.
 • Vörösség és duzzanat: A gyulladt torok nyálkahártyája vörös és duzzadt lehet, ami további kellemetlenséget okoz.
 • Magas testhőmérséklet: A torokgyulladást általában láz is kíséri, amely a testhőmérséklet emelkedését okozza.
 • Hangváltozás: A torokgyulladás miatt az érintett személy hangja rekedtté válhat vagy más módon is megváltozhat.
 • Száraz köhögés: A torok irritációja miatt száraz köhögés is kialakulhat.
 • Fejfájás és általános gyengeség: A torokgyulladás gyakran járhat együtt fejfájással és általános gyengeséggel.

A torokgyulladás diagnózisát általában orvosi vizsgálat és, ha szükséges, torokváladék mintavétel segíti elő. A kezelés módja pedig változhat az alapján, hogy mi okozza a torokgyulladást. Az orvos a megfelelő kezelési tervet fogja meghatározni az ok és a tünetek alapján.

Torokgyulladás kezelése

Mivel a torokgyulladás különböző okok miatt fordulhat elő, fontos, hogy szakemberrel konzultálj, aki megfelelő diagnózist állít fel, és az alapján határozza meg a megfelelő kezelést. A gyógyszerek, az antibiotikumok és a megfelelő pihenés segíthetnek csökkenteni a torokgyulladás veszélyeit és szövődményeit.

A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során az orvos kikérdez a panaszainkról, tünetekről és a fizikális vizsgálat során kiemelt figyelmet fordít a szájüreg, a garat, a fül, az orr és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatára. Amennyiben ezek alapján egyértelműen megállapítható, a baktériumok okozta torokgyulladásra antibiotikumot ír fel. A teljes kúrát végig kell szedni, nem szabad elhagyni a gyógyszert, ha már jobban érezzük magunkat, mert a tünetek kiújulhatnak!

Torokgyulladás kezelése vírusos fertőzés esetén:

Vírusos torokgyulladás nem igényel antibiotikumos kezelést, így elegendőek a vény nélkül kapható gyógyszerek. Fontos a bőséges folyadékbevitel és az ágynyugalom, gyógyteák fogyasztása, valamint borogatás alkalmazása. Vírusos torokgyulladás esetén antibiotikumot nem szabad szedni, ezzel csak fokozzuk a kórokozók ellenálló képességét. Világméretű probléma napjainkban az indokolatlan antibiotikum szedés, hiszen ez hatástalan a vírusfertőzésekkel szemben, ellenben súlyos szövődményeket okozhat. Amennyiben bizonytalan a kezelési módszerekkel kapcsolatban, keresse fel fül-orr-gégészeti magánrendelésünket.

Torokgyulladás kezelése bakteriális fertőzés esetén:

Torokgyulladás mindössze az esetek 20%-ban bakteriális eredetű. Amennyiben úgy sejtjük, hogy bakteriális torokgyulladással állunk szemben, (egyre erősödő, nem múló fájdalom, tartós láz, duzzadt nyirokcsomók) minél előbb forduljunk orvoshoz! Bakteriális torokgyulladásért leggyakrabban a streptococcus baktérium felelős. Kezelése antibiotikummal történik, az öngyógyítás veszélyes, és súlyos szövődményeket okozhat!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Torokgyulladás fertőző jellege

Kiemelkedően fontos megérteni, hogy a torokgyulladás fertőző jellegű betegség lehet, ahol mind a vírusok, mind a baktériumok könnyen terjedhetnek más emberekre okozva ezzel torokgyulladást. A fertőzés gyakran a köhögés és tüsszentés során kibocsátott apró cseppek révén történik. Amikor valaki torokgyulladásban szenved, és köhög vagy tüsszent, ezek a cseppek olyan vírusokat vagy baktériumokat tartalmaznak, amelyek a levegőbe kerülhetnek.

Más emberek fertőződhetnek, ha belélegzik ezeket a cseppeket, vagy ha megérintik a fertőzött felületeket, majd az arcukhoz érnek. Azonkívül, ha valaki torokgyulladásban szenved, és közösen használt ételeket vagy italokat fogyaszt, ez is terjedési forrás lehet.

Azért is kiemelten fontos a megfelelő higiéniai intézkedések betartása, mint például a gyakori kézmosás és a köhögési etikett, mivel ezek a gyakorlatok hozzájárulhatnak a fertőzés terjedésének megelőzéséhez. Fontos megérteni azonban, hogy a vírusok lappangási ideje miatt az emberek fertőzők lehetnek, mielőtt bármilyen tünet megjelenne, így még inkább a megelőzés és a figyelmesség kulcsfontosságú.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok