Torokgyulladás terhesség alatt – hogyan kezelhető?

Torokgyulladás terhesség alatt – hogyan kezelhető?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2020.02.18 Módosítva: 2023.11.30

Torokgyulladás terhesség alatt is jelentkezhet, ám a kezelése hosszadalmas lehet, mivel a baba érdekében ilyenkor kerüljük a gyógyszerszedést. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy mi segíthet elmulasztani a kellemetlen tüneteket, és mikor forduljunk orvoshoz.

A torokgyulladás tünetei

A legjellemzőbb panasz a torokfájás, ami jelentkezhet hirtelen, de kialakulhat fokozatosan, lehet egyre erősödő is. Az érzést is változatosan írják le a kismamák: a torokban viszkető, kaparó, éles, égő vagy tompa fájdalomra panaszkodnak. A torok területe a gyulladás miatt piros, ilyenkor a nyelés is fájdalmas.

Mi okozhat torokgyulladást terhesség alatt?

Vírusfertőzések

A torokgyulladást az esetek többségében vírusok okozzák. Csakúgy, mint a vírusos megfázás vagy nátha és az influenza esetében, a vírusfertőzések ellen nem hat az antibiotikum. Időt kell adni a szervezetnek a gyógyulásra, a fertőzés leküzdésére, mely általában 5-7 nap alatt zajlik le. Eközben a tüneteket lehet csillapítani, a torokfertőtlenítő tabletták között találunk olyan készítményeket, melyek segítenek a fájdalmat csillapítani. Használatuk előtt mindig olvassuk el a betegtájékoztatót!

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Bakteriális torokgyulladás

Torokgyulladást baktériumok is okozhatnak. Erre utal, ha a fájdalom a napok múlásával nem csökken, hanem fokozódik. Bakteriális fertőzésre utal a torok és a mandulák területén fehér foltok megjelenése, mely általában magas lázzal is jár. Ilyen esetben antibiotikumra van szükség a gyógyuláshoz. A kezelőorvos a várandósság alatt is biztonsággal szedhető készítményt fog javasolni.

Irritáló anyagok a környezetben

Sok esetben a torokfájás lehet egy enyhe diszkomfort érzés, vagy tompa fájdalom, viszkető tünet, amit a levegőben lévő anyagok belélegzése vált ki. Okozhatja, ha túl száraz a levegő a lakásban, a por, pollenek vagy más allergének, a füst, légszennyezettség. Ilyen esetben a kiváltó forrást kell elkerülni. Ha allergének okozzák, az allergiát kell kezelni, a levegőt párásítani, ha túl száraz, és megfontolandó a lakásban légtisztító berendezés használata is.

Hátsó garatfali csorgás

Lezajlott vírusos vagy bakteriális fertőzések utáni időszakban is jelentkezhet, de krónikus orrmelléküreg-gyulladás, kezeltlen légúti allergia vagy orrpolip is okozhatja. Ilyen esetben az orrváladék hátra, a garat irányába csorog, ami – főleg fekvő helyzetben - ingerköhögést és torokfájást is okozhat. A kiváltó ok kezelésével szüntethető meg.

Gyakoribb fertőzések terhesség alatt

A várandósság időszakában az immunrendszer legyengül, emiatt fogékonyabbak lehetünk a különbözőtorkfájás betegségekre, így a torokfájás is gyakrabban jelentkezhet. A hormonok változása is okozhat kellemetlen tüneteket ebben az időszakban: szájszárazság, orrdugulás, ami szintén okozhatja a diszkomfort érzést a torokban. A terhesvitaminok szedésével támogathatjuk az immunrendszert, emellett fontos az alapos kézmosás. Fogyasszunk bőségesen folyadékot, ez enyhítheti a szájszárazság tünetét is és segíthet megelőzni, hogy a kiszáradt szájnyálkahártya védtelenebbé váljon a kórokozókkal szemben.

Gyomorsav problémák

A növekvő has mérete a belső szervekre is hatással van, ennek egyik kellemetlen megjelenési formája a terhesség alatti gyomorégés. Emellett a terhesség alatt emelkedett progeszteron hormon is segíti, hogy az izmok, így a nyelőcső izomzata is ellazuljon. Emiatt azonban a savas gyomornedv a nyelőcsőbe visszaáramlik és a mellkasban égő érzés mellett akár torokfájást, sőt még orrmelléküreg-gyulladást is okozhat. A torokgyulladás megelőzéséhez ilyen esetben fontos a reflux kezelésére vonatkozó ajánlások betartása.

Veszélyes a torokgyulladás terhesség alatt?

A torokgyulladás az esetek többségében jól kezelhető. Terhesség alatt azonban javasolt minden esetben a tüneti kezeléshez használt gyógyszerekről orvossal egyeztetni, a betegtájékoztatót elolvasni. Így tudjuk, hogy melyek azok a gyógyszerek, amiket a várandósság alatt is biztonsággal szedhetünk.

 

Aszpirin és ibuprofen tartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentőt nem szabad szedni várandósság esetén. A paracetamol szedhető, de csak meghatározott ideig. Bizonyos savlekötők szintén, torokfertőtlenítő spray és köhögés elleni cukorka is. Használatuk előtt azonban mindig olvassuk el a betegtájékoztatót, kérjük szakember segítségét.

 

Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a torokfájás mellett az alábbi tüneteket észleljük:

- magas láz

- hidegrázás

- rossz közérzet

- fehér foltok a mandulán vagy a torokban.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlezem tisztelt Doktor úr/nő!
Abban szeretnem segìtségét kérni,hogy igazaból 3hete fáj a torkom a nyaki nyirokcsomóim az első hétben nagyon duzzadtak voltak mostanra ez enyhült !
Voltam házi orvosomnál adott egy antibiotikus illetve egy gyulladascsökkentős kúrat amit befejeztem de elmúlni a torok fájdalom az nem múlt el maximum csak enyhült jobbik napokon!
Megvannak még a manduláim lehet az tehet róla hogy folyamatosan faj nyelésnel illetve sok beszédnél a torkom? Válaszát előre is köszönöm legyen szép napja !
Tisztelettel : Micura Richard

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Micura Richard !

A panaszai hátterében állhat egy vírus fertőzés is, ami még hosszabb torokérzékenységgel járhat. gyomorpanaszok, reflux is lehet a torokfájás oka. A beszéd után kialakuló torokfájdalom hátterében helytelen beszédtechnika, túl erőltetés is gyakran szerepel.
Amennyiben panaszai a helyes táplálkozás, bő folyadék fogyasztás és gége diéta mellett sem szűnnek fokozatosan vizsgálatot javsolnék.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekközpontúan bánt a kisfiammal

"A doktornő barátságosan és gyerekközpontúan bánt a kisfiammal. Minden kérdésemre választ kaptam és úgy tűnik a kisfiam betegségére, ami már sajnos évek óta elhúzódik végre megoldást talált már az első alkalomkor a doktornő. Teljesen új, egyszerű kezelést javasolt a kisfiam fülbetegségére a korábbi más orvosok által javasolt antibiotikum kúra helyett. Ezért nagyon hálás vagyok."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok