Torokgyulladás terhesség alatt – hogyan kezelhető?

Torokgyulladás terhesség alatt – hogyan kezelhető?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.30 15:37

Torokgyulladás terhesség alatt is jelentkezhet, ám a kezelése hosszadalmas lehet, mivel a baba érdekében ilyenkor kerüljük a gyógyszerszedést. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy mi segíthet elmulasztani a kellemetlen tüneteket, és mikor forduljunk orvoshoz.

A torokgyulladás tünetei

A legjellemzőbb panasz a torokfájás, ami jelentkezhet hirtelen, de kialakulhat fokozatosan, lehet egyre erősödő is. Az érzést is változatosan írják le a kismamák: a torokban viszkető, kaparó, éles, égő vagy tompa fájdalomra panaszkodnak. A torok területe a gyulladás miatt piros, ilyenkor a nyelés is fájdalmas.

Mi okozhat torokgyulladást terhesség alatt?

Vírusfertőzések

A torokgyulladást az esetek többségében vírusok okozzák. Csakúgy, mint a vírusos megfázás vagy nátha és az influenza esetében, a vírusfertőzések ellen nem hat az antibiotikum. Időt kell adni a szervezetnek a gyógyulásra, a fertőzés leküzdésére, mely általában 5-7 nap alatt zajlik le. Eközben a tüneteket lehet csillapítani, a torokfertőtlenítő tabletták között találunk olyan készítményeket, melyek segítenek a fájdalmat csillapítani. Használatuk előtt mindig olvassuk el a betegtájékoztatót!

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Bakteriális torokgyulladás

Torokgyulladást baktériumok is okozhatnak. Erre utal, ha a fájdalom a napok múlásával nem csökken, hanem fokozódik. Bakteriális fertőzésre utal a torok és a mandulák területén fehér foltok megjelenése, mely általában magas lázzal is jár. Ilyen esetben antibiotikumra van szükség a gyógyuláshoz. A kezelőorvos a várandósság alatt is biztonsággal szedhető készítményt fog javasolni.

Irritáló anyagok a környezetben

Sok esetben a torokfájás lehet egy enyhe diszkomfort érzés, vagy tompa fájdalom, viszkető tünet, amit a levegőben lévő anyagok belélegzése vált ki. Okozhatja, ha túl száraz a levegő a lakásban, a por, pollenek vagy más allergének, a füst, légszennyezettség. Ilyen esetben a kiváltó forrást kell elkerülni. Ha allergének okozzák, az allergiát kell kezelni, a levegőt párásítani, ha túl száraz, és megfontolandó a lakásban légtisztító berendezés használata is.

Hátsó garatfali csorgás

Lezajlott vírusos vagy bakteriális fertőzések utáni időszakban is jelentkezhet, de krónikus orrmelléküreg-gyulladás, kezeltlen légúti allergia vagy orrpolip is okozhatja. Ilyen esetben az orrváladék hátra, a garat irányába csorog, ami – főleg fekvő helyzetben - ingerköhögést és torokfájást is okozhat. A kiváltó ok kezelésével szüntethető meg.

Gyakoribb fertőzések terhesség alatt

A várandósság időszakában az immunrendszer legyengül, emiatt fogékonyabbak lehetünk a különbözőtorkfájás betegségekre, így a torokfájás is gyakrabban jelentkezhet. A hormonok változása is okozhat kellemetlen tüneteket ebben az időszakban: szájszárazság, orrdugulás, ami szintén okozhatja a diszkomfort érzést a torokban. A terhesvitaminok szedésével támogathatjuk az immunrendszert, emellett fontos az alapos kézmosás. Fogyasszunk bőségesen folyadékot, ez enyhítheti a szájszárazság tünetét is és segíthet megelőzni, hogy a kiszáradt szájnyálkahártya védtelenebbé váljon a kórokozókkal szemben.

Gyomorsav problémák

A növekvő has mérete a belső szervekre is hatással van, ennek egyik kellemetlen megjelenési formája a terhesség alatti gyomorégés. Emellett a terhesség alatt emelkedett progeszteron hormon is segíti, hogy az izmok, így a nyelőcső izomzata is ellazuljon. Emiatt azonban a savas gyomornedv a nyelőcsőbe visszaáramlik és a mellkasban égő érzés mellett akár torokfájást, sőt még orrmelléküreg-gyulladást is okozhat. A torokgyulladás megelőzéséhez ilyen esetben fontos a reflux kezelésére vonatkozó ajánlások betartása.

Veszélyes a torokgyulladás terhesség alatt?

A torokgyulladás az esetek többségében jól kezelhető. Terhesség alatt azonban javasolt minden esetben a tüneti kezeléshez használt gyógyszerekről orvossal egyeztetni, a betegtájékoztatót elolvasni. Így tudjuk, hogy melyek azok a gyógyszerek, amiket a várandósság alatt is biztonsággal szedhetünk.

 

Aszpirin és ibuprofen tartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentőt nem szabad szedni várandósság esetén. A paracetamol szedhető, de csak meghatározott ideig. Bizonyos savlekötők szintén, torokfertőtlenítő spray és köhögés elleni cukorka is. Használatuk előtt azonban mindig olvassuk el a betegtájékoztatót, kérjük szakember segítségét.

 

Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a torokfájás mellett az alábbi tüneteket észleljük:

- magas láz

- hidegrázás

- rossz közérzet

- fehér foltok a mandulán vagy a torokban.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Dr. Holpert Valéria adjunktus nő!

Hajdú-Bihar megyéből írok Önnek. A kisfiam 3 éves és születése óta orrdugulása van. Már több fül-orr-gégésznél is jártunk vele, de nem oldódott meg a problémánk. Mindenütt azt a választ kapjuk, hogy használjunk orrsprayket, orrszívást. De már ez sem használ, nyitott szájjal alszik. Tisztelettel kérném az Ön segítségét, már nem tudunk hova fordulni. Természetesen a távolság nem akadály, felvisszük, ha Ön tud a problémánkra megoldást.
Köszönettel Kontor Ibolya

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kontor Ibolya !

A nyitott szájjal alvást okozhatja a megnagyobbodott orrmandula illetve a nagyra nőtt mandulák is. A túlzott orrcsepp használat is eredményezhet orrdugulást. Azt javaslom amennyiben a nyitott szájjal alváson kívül nincs más probléma próbáljanak csak egyszerű sós orrtisztítást végezni lefekvés előtt, kicsit emeljék meg az ágyvéget és várjunk így 1 hónapot változik-e valamennyit az orrdugulás. ! Amenyniben egyéb panaszai is vannak a gyermekének / rossz alvás, fülproblémák... / mindenképpen mielőbbi vizsgálat lenne szükséges.


Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria





Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Azonnal fogadtak, a kérdőív kitöltése után kb. 5 perccel már a vizsgálóban voltunk. A főorvos asszony nagyon alaposan vizsgálta meg a gyereket, közérthetően és részletesen elmondta a diagnózist, a kezelés módját és a gyógyulás várható folyamatát, időtartamát.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK