Nátha és megfázás: a legtöbb esetben rhinovírus okozza

Nátha és megfázás: a legtöbb esetben rhinovírus okozza

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2023.11.30 14:38

Ősszel gyakrabban kapunk el légúti fertőzéseket, szinte alig köszönt be a hűvösebb idő, máris egyre többen tüsszögnek, köhögnek és náthásak. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a megfázás okairól, megelőzéséről és kezeléséről kérdeztük.

Rhinovírusok és a megfázás

Felnőttek körében a náthát a legtöbb esetben a rhinovírusok okozzák. Kutatások szerint a rhinovírusok számára a 37oC alatti testhőmérséklet kedvező feltételeket jelent. Az orrüreg kellemes 33oC fokos hőmérsékletével ideális környezet biztosít számukra. Vélhetően tehát ez is szerepet játszik abban, hogy a felnőttek évente átlagosan két vagy három megfázáson átesnek.

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Miért épp ősszel okoznak betegségeket?

A vírusok emberről emberre, cseppfertőzéssel – tüsszentés során a levegőbe jutva, onnan belélegezve – terjednek. De vajon miért épp a hűvösebb évszakokban okoznak betegségeket? A Viruses folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hőmérséklet és a páratartalom csökkenése már egy háromnapos időszak alatt is jelentősen növeli a rinovírus fertőzések kockázatát a résztvevők körében. Ugyanebben a tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a fertőzések többsége 0oC és az alatti hőmérsékleten fordult elő.

Az őszi-téli időjárás hatása az immunrendszerre

Az alacsony hőmérséklet tehát kedvező a rhinovírus számára, ám ez még önmagában nem magyarázza meg azt, hogy miért esnek egyesek ágynak a kórokozó jelenléte miatt.

  • Könnyebben lesz náthás, akinek alacsony a szervezetében a D-vitamin szintje. A kutatások szerint ugyanis ez a szervezetben hormonként is viselkedő vitamin, alapvető szerepet játszik az immunrendszer fenntartásában.
  • Kevesebb a napfény, emellett több időt töltünk zárt térben, a közösségekben a kórokozók könnyen terjednek.
  • Egy lehetséges magyarázat, hogy a kórokozók elleni védekezésben kulcsszerepet játszó fehérvérsejtek kevésbé hatékonyan képesek felvenni a harcot a betolakodókkal szemben.
  • Fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt légúti allergia vagy reflux betegség is tartós gyulladást okozhat az orrnyálkahártyán, ami miatt megnő a fogékonyság a légúti betegségekkel szemben.

Hogyan előzhetjük meg?

A kutatások tehát azt sugallják, hogy a náthát okozó vírusok számára a hidegebb hőmérséklet kedvező feltételeket biztosít: hatékonyabban szaporodhatnak, több embert képesek megfertőzni. A hideg időjárás emellett csökkentheti az immunválaszt is, megnehezíthetve a szervezet számára a kórokozók elleni küzdelmet. Az időjárási viszonyokat befolyásolni nem tudjuk, amit megtehetünk a védekezés érdekében, az az, hogy a szervezetünk számára a lehető legtöbb támogatást és védelmet nyújtjuk.D vitamin nátha ellen

  • Nagyon fontos a D-vitamin szedése. Ha bizonytalanok vagyunk az egyéni dózist illetően, vérvizsgálatot érdemes végeztetni, így a kezelőorvos pontosan meg tudja állapítani, hogy milyen kezdő, majd fenntartó adagra van szükségünk.
  • Emellett az immunrendszer működését vas, cink és C-vitamin pótlással is támogathatjuk.
  • Alapvető az elegendő alvás, a rendszeres, mértékkel végzett testmozgás és a tápanyagokban gazdag, egészséges étrend.
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres kézmosás fontosságát.
  • Tüsszentésnél, ha nincs kéznél zsebkendő, akkor ne a tenyerünket, hanem a könyökhajlatot használjuk, hogy meggátoljuk a kórokozók levegőbe jutását.
  • Kerüljük a közös evőeszköz, pohár használatot, ha betegek vagyunk.
  • Fontos, hogy az orrüreg és a hörgők ne legyenek gyulladásos táptalaj a vírusok számára. A légúti allergia, krónikus arcüreggyulladás, reflux és asztma kezelése ezért is fontos.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Az orvosok, recepciósok, asszisztens hölgyek nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Alapos magyarázatokat kaptam a kérdéseimre. Elégedett vagyok.

További vélemények

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK