Orrfolyás

Orrfolyás

Módosítva: 2023.05.31 09:28

Az orrváladék nem véletlenül képződik szervezetünkben, hiszen fontos védelmi funkciót lát el: megakadályozza az orrnyálkahártya kiszáradását, így megelőzve a kiszáradás következményeként az apró sérüléseket, ezzel pedig a kórokozók szervezetbe jutását. A felesleges orrváladék észrevétlenül távozik, a torok irányába lecsorog.

Mitől alakulhat ki orrfolyás?

Miről árulkodik az orrváladék színe?

Orrfolyás gyerekeknél

Hogyan vigyázhatunk az orrnyálkahártya egészségére? 

Az orrváladék 95 százaléka víz, a fennmaradó rész pedig nagyrészt fehérje. Az egészséges szervezet folyamatosan termeli a váladékot, ennek mennyisége naponta 500-700 milliliter. Ha nem termelődik elegendő mennyiség, az száraz orr kialakulásához vezet. Az orr belsejében a váladéktól nedves, ragacsos felületen a vírusok, baktériumok mellett fennakadnak a különböző szennyeződések, pollenek és porszemcsék is. A váladék olyan antitesteket is tartalmaz, amik a kórokozók felismerésében segítik szervezetünket, illetve enzimek találhatóak még benne, ezek pedig elpusztítják a fertőzést okozó betolakodókat. Az egészséges orrváladék áttetsző, állaga pedig egyénenként változóan nem túl híg, de nem is túl sűrű.

Mitől alakulhat ki orrfolyás?

A fokozott váladéktermelődés több okra vezethető vissza. Gyakran felső légúti fertőzés, nátha okozza, ilyenkor az orrfolyás általában 2-3 nappal a kóróokozóval történő megfertőződés után jelentkezik. A leggyakrabban náthát okozó vírusok a rhinovírusok, a koronavírusok, az RS (respiratory syncytial) vírusok, valamint a metapneumvírusok. Ilyen esetekben az orrfolyás mértékét csökkenthetjük orrcsepp vagy orrspray alkalmazásával. Ha az orrfolyás tünetei 10 napnál tovább állnak fenn, érdemes felkeresni az orvost, bakteriális felülfertőződés esetén ugyanis antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Az orrfolyás igen gyakori kiváltó oka az allergia, illetve szénanátha, ilyen esetekben is ajánlott a spray, vagy az orrcsepp alkalmazása, de ha ezek nem bizonyulnak elégségesnek, második generációs antihisztamin szedése is javasolt. Orrcsepp és orrspray tartós használata esetén fennáll, a hozzászokás kockázata.orrfolyás kezelése a Fül-orr-gége Központban

Náthás tünetek esetén a túlzásba vitt orrspray használat következménye is lehet az orrfolyás. A lohasztó orrspray-ket általában nem szabad egy hétnél tovább használni, ugyanis komoly nyálkahártya károsodást, tartós orrdugulást és orrfolyást is okozhatnak. Ha nem ismerjük a tartós orrfolyás okát, akkor ne a nátha esetén használt orrspray legyen a megoldás. Fül-orr-gégészeti kivizsgálást követően megfelelő, hosszútávon is biztonságos készítményeket kaphatunk orrfolyás ellen.

A vazomotoros nátha tünete is lehet a vizes orrfolyás, ilyenkor sem allergia, sem nátha nem áll a háttérben, a tüneteket beidegzési zavar következtében az orrnyálkahártyában futó erek tágulata és az így előidézett orrváladékozás és orrnyálkahártya duzzanat okozza. Orrfolyás ellen ilyenkor tüneti kezelés, antihisztamin tabletta, orrspray vagy sós vizes orrmosás segíthet.

Bizonyos gyógyszerek, például nem-szteroid gyulladáscsökkentők, nyugtatók, antidepresszánsok és magas vérnyomás elleni szerek szedése kapcsán is jelentkezhet mellékhatásként orrfolyás. Ilyen esetben az orrfolyás ellen a gyógyszer cseréje – orvossal egyeztetve - jelent megoldást.

Orrsövényferdülés esetén gátolt orrlégzés, tartós orrdugulás, visszatérő arcüreggyulladás és tartós orrfolyás is jelentkezhet.

Az orrpolip egyik tünete is lehet a gyakori orrfolyás. A tartós orrnyálkahártya-gyulladás miatt megjelenő kinövések, duzzanatok az orrban sokáig csak enyhe tüneteket idéznek elő. Ahogy viszont egyre nagyobb teret foglalnak el az orrüregben, tartós orrdugulást és szaglásvesztést is okozhatnak. Ha orrpolip okozza az orrfolyást, akkor a fül-orr-gégész szteroid orrspray használatát vagy műtétet fog javasolni.

Nőknél a klimax idején zajló hormonális változások is előhozhatják az orrfolyásos tüneteket. A terhesség alatt is előfordulhat orrfolyás, orrdugulás, aminek hátterében a megnövekedett progeszteronszint lehet, a terhességi rhinitis a várandós nők 20-30 százalékát érintheti. Ilyen esetben feltétlenül ajánlott orvossal egyeztetni a kezelésről, ugyanis egyes készítmények károsíthatják a magzat állapotát.

Orrfolyás okozója lehet a hideg, száraz levegő azzal, hogy kiszárítja az orrnyálkahártyát, megváltozik az orrjáratok folyadékegyensúlya, így gyulladásos reakciót és orrfolyás jelentkezik.

Az erősen fűszeres, csípős ételek fogyasztásakor jelentkező orrfolyás idegrendszeri válasz, ez a tünet a 20-60 év közöttieknél jelentkezik nagyobb számban a szénanáthától amúgy is szenvedők, valamint a dohányosok körében. Az ilyen orrfolyásos tünetek a csípős ételek kerülésével megelőzhetőek. 

Kapcsolódó cikkünk

Miről árulkodik az orrváladék színe?

  • Ha orrfolyás esetén az orrunkból távozó váladék áttetsző és tiszta, az általában azt jelenti, hogy rendben van az egészségünk, de allergia esetén is színtelen a váladék.
  • Ha az orrváladék fehér, illetve zavaros, az bedagadt, gyulladt szövetekre utal, és arra, hogy emiatt a nyálka áramlása lelassult az orrban. Mindez a fertőzés vagy megfázás jele lehet.
  • A sárga színből arra következtethetünk, hogy a fertőzés előrehaladott állapotban van. A kórokozók elpusztítására a fehérvérsejtek az orrba áramlanak, majd a nyákba kerülve megjelennek a váladékban is, ez adja a sárgás színt.
  • Zöldes színűvé válik a váladék, ha a fehérvérsejtek mellett más sejtmaradék is megjelennek benne. Mindez azt jelenti, hogy szervezetünk nagyobb erőbedobással harcol a kórokozókkal, de a zöld szín orrmelléküreg-gyulladásra, bakteriális fertőzésre is utalhat, ha pedig láz, hányinger is jelentkezik, vagy a panaszok 10 napnál tovább is fennállnak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
  • A rózsaszín vagy piros szín arra utal, hogy vér került az orrváladékba, ami orrszárazság vagy irritáció miatt is bekövetkezhet, de okozhatja a túl gyakori és erőteljes orrfújás is.
  • A barna orrváladékot is eredményezheti vér, vagy az orrjáratba került por, piszok, egyéb szennyeződés.

Orrfolyás gyerekeknél

A gyerekek többségénél, amint közösségbe kerülnek, egyik betegséget követi a másik. Gyakran csak az elhúzódó orrfolyás az egyetlen tünet, ami a krónikus rhinorrhea néven ismert szakaszos vagy állandó orrfolyást okozó kórképről árulkodik.

Ha nem nátha miatt alakul ki, akkor állandó orrfolyás jelentkezhet gyerekeknél az orrmelléküregek fertőzése miatt. Egy egyszerű nátha következménye is lehet elhúzódó orrmelléküreg-gyulladás, amit a tartós orrfolyás jelez.orrfolyás gyerekeknél

Allergia már gyermekkorban is jelentkezhet, a szénanátha jellegzetes tünete a vizes orrfolyás. Télen a lakáson belüli allergének – poratka, penészgomba és háziállatok – okozhatnak tüneteket.

Tartós orrfolyást, szénanátha szerű tüneteket nem csak allergia okozhat, hanem füst, vegyszerek, vagy szennyezett levegő belélegzése is.

Az orrmandula megnagyobbodása miatt szntén jelentkezhet gyakori orrfolyás.

Az orr belsejében három orrkagyló található, amelyek fontos szerepet töltenek be a belélegzett levegő tisztításában, melegítésében és nedvesítésében. Nem, vagy nem megfelelően kezelt allergiák illetve gyakori fertőzések miatt azonban ezek az orrkagylók megnagyobbodhatnak, amit tartós orrdugulás és orrfolyás is jelezhet.

Már gyerekkorban is kialakulhatnak szőlőfürtszerű növekedések az orr nyálkahártyájában, ez az orrpolip, ami orrdugulást és tartós orrfolyást okozhat. 

Féloldali orrfolyás okozója lehet az orrsövényferdülés. Gyermekeknél ez az elváltozás a szülés során szokott kialakulni. A későbbi életkorban az orrsövényferdülés kiváltó oka lehet az orr sérülése is.

Ritkán jó vagy rosszindulatú daganatok következtében is előfordulhat orrdugulás és orrfolyás gyermekkorban. Ezek az elváltozások is jellemzően csak az orr egyik oldalán jelentkeznek, így itt is jellemző a féloldali orrfolyás.

Előfordulhat, hogy az orr hátulja csonttal illetve szövettel van bezárva születéskor. Amikor ez kétoldalú, vagyis mindkét oldalon jelen van, gyakran már közvetlenül a születés után észlelhető. Ha azonban csak az egyik oldalon van jelen, akkor sok esetben csak későbbi életkorban fedezik fel.

Kisgyermekeknél előfordulhat az is, hogy valamilyen apróbb tárgyat dugnak az orrukba. Az idegen test orrdugulást okoz, jelenlétére a jellegzetes féloldali, sok esetben kellemetlen szagú orrfolyás hívhatja fel a figyelmet. 

A gyerekeknél jelentkező állandó orrfolyás kivizsgálása során a fül-orr-gégész szakember részletesen kikérdezi a szülőket a meglévő vagy korábbi betegségekről, majd megvizsgálja a gyermeket is. A fájdalmatlan vizsgálat során kiderül, ha például orrsövényferdülés áll fenn vagy idegen test zárja el az orrnyílást. További vizsgálatra is szükség lehet, ha felmerül például allergia gyanúja. Az orrfolyás kezelése a kiváltó októl függ. Bizonyos esetben gyógyszerekkel, orrspray segítségével megszüntethető, de olykor műtétre is szükség lehet.

Orrfolyás kezelésére hasznos tanácsokat találhat korábbi cikkünkben is: 7 tanács az orrfolyás ellen.

Hogyan vigyázhatunk az orrnyálkahártya egészségére?

Orröblítés

Fontos tudni, hogy a tengervizes orrsprayt és az orröblítés nem csak a már kialakult betegség, például orrdugulás, orrfolyás esetén alkalmazhatjuk, hanem megelőzésképp is. Az orrsprayt érdemes naponta többször is használni orrfolyás esetén, segítségével megtisztíthatjuk az orrnyálkahártyát és nedvesíteni is tudjuk, ezzel ellensúlyozva például a légkondicionálók levegő szárító hatását. Az orrmosáshoz speciális eszközt és vízben feloldandó készítményt patikából is beszerezhetjük.

Hidratálás

Az orrnyálkahártya nedvesítésére használhatunk párásító készüléket a lakásban. Ha tartósan 40% alatti a páratartalom, akkor ezt az eszközt érdemes bevetni, de figyeljünk, hogy ne legyen 60% felett, mert így a lakáson belüli allergének számára teremtünk kedvező életfeltételeket. A belső hidratálás is fontos, kiszáradhat az orrnyálkahártya is.

Légtisztító és porszívó

Érdemes a beltéri levegőben lévő allergének, irritáló anyagok mennyiségét csökkenteni az orrnyálkahártya egészségének védelmében is. Ennek érdekében HEPA szűrős porszívó és légtisztító berendezés használata javasolt.

Amit érdemes elkerülni

Az orr piszkálása, vagy az orrszőrnyíró nem megfelelő, vagy túlzásba vitt használata is felsértheti az orrnyálkahártyát, sérülés miatt pedig fertőzések is kialakulhatnak ezen a területen.

A nátha esetén használt lohasztó orrspray vagy orrcsepp betegtájékoztatóban előírt időn túl használva károsíthatja az orrnyálkahártyát. Tartós orrdugulás vagy orrfolyás esetén a kiváltó okot kell kezelni, forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük az orrspray-függőséget!

Orrfújásnál is védhetjük az orrnyálkahártyát azzal, ha nem túlzottan erőltetve végezzük. A letapadt orrváladék eltávolításához orrfújás előtt használjunk tengervizes orrsprayt. 

Téma szakértői

Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK