Száraz orr kezelése

Száraz orr kezelése

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.30 14:12

Az orrszárazság gyakori panasz az őszi-téli időszakban. Ilyenkor főként a megfázások során használt és túlzásba vitt orrspray, a gyakori orrfújás és a lakás száraz levegője miatt jelentkezik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta, hogy mit tegyünk a kellemetlen égő, feszítő érzés ellen.

Gyulladás a háttérben

Ha az orrnyálkahártyán valamilyen okból tartós gyulladás alakul ki, akkor annak következtében orrszárazság jelentkezhet. A gyulladás létrejöhet például egy felső légúti fertőzés következtében is, de okozhatja allergia, vagy irritáló gázok, füst – például munkahelyi környezetben - tartós belélegzése is.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Egyéb betegségek, gyógyszerek is okozhatják

Orrszárazság lehet autoimmun betegség, például Sjögren-szindróma tünete is, de utalhat tápanyag, vitaminhiányra is. Kiválthatja bizonyos gyógyszerek – antihisztaminok, dekongesztánsok – szedése is, de a megjelenéséhez elég lehet, ha a lakásban vagy a munkahelyen túl száraz a belső levegő.

Gyakori orrvérzések, betegségek

A száraz orr nem pusztán kellemetlen, de szövődményekkel is járhat. A kiszáradt orrnyálkahártya miatt gyakori orrvérzések jelentkezhetnek. A nem megfelelően hidratált orrnyálkahártya védő funkcióját sem tudja betölteni. Az egészséges esetben is termelődő orrváladék hivatott ugyanis a kórokozók bejutását megakadályozni a szervezetbe, ám ennek hiányában gyakoribb fertőzésekre, betegségekre is számíthatunk.orrcsepp

„Fül-orr-gégészeti vizsgálat során képet kaphatunk az orrnyálkahártya aktuális állapotáról. A látottak és a beteg beszámolója alapján pedig meg lehet határozni a további kivizsgálás menetét, vagy a szükséges gyógykezelést. Ha a kiváltó okot megszüntetjük, az orrszárazság is el fog múlni.”

A száraz orr kezelése

  • Ha már tudjuk, hogy mi az orrszárazság valódi oka és azt kezeljük, akkor kiegészítésként meg lehet Panthenol és A vitamin tartalmú krémmel bekenni az orrjárat belsejét, de helyette használhatunk patikában beszerezhető e célra kifejlesztett olajat is.
  • Ha a belső levegő száraz – 40% alatti, páramérő készülékkel mérve – akkor párásítsunk. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba, mert a túl párás levegő más egészségügyi problémákhoz – poratka, penészgomba elszaporodása, allergiák – vezethet.
  • Az orrnyálkahártyát hidratálni külsőleg és belsőleg is fontos. Használjunk napközben akár többször is tengervizes orrsprayt és fogyasszunk elegendő folyadékot!

Téma szakértői

Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Kiss Sándor

Dr. Kiss Sándor

Audiológus, fül-orr-gégész

Orvos válaszol

Jó napot!

Az elmúlt 5-6 évben orrspray (nasivin/rhinospray) függő voltam. Kb. 1 hónap alatt sikerült leszoktatnom magam róluk annyira, hogy már nem használom őket. A problémám, hogy továbbra is van egy orrdugulásom ami a két oldal között váltakozik. Fekve pedig még rosszabb (gyakorlatilag percek alatt bedugul az az oldal, amin fekszem).

3 hete elmentem a kerületi orr-fül-gége rendelésre, ahol Mometason szteroidos orrsprayt írtak fel. A problémám, hogy 3 hét használat után nem érzem úgy, hogy javult volna a helyzet (főleg az éjszakai bedugulás).

A kérdésem az lenne, hogy bízhatok-e még abban, hogy a szteroidos orrspray kúra segít a helyzetemen (3 flakonnal írtak fel, most kezdtem bele a másodikba). Vagy 3 hét alatt már javulnia kellett volna a helyzetnek? Az internetet olvasgatva láttam, hogy sokszor csak az orrkagyló műtét segít a helyzeten. Mit javasol? Várjak még és folytassam a Mometasont vagy kérjek Önöknél időpontot mert ott végeznek orrkagyló műtét?

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Kedves Kérdező,

Ha 3 hónap használat után sem érez változást, akkor egy vizsgálat/vizit alkalmával beszéljük meg a műtét szükségességét.

Üdv. Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK