Fülfájás

Fülfájás

Módosítva: 2023.12.19 12:40

A fülfájás egy igencsak gyakori panasz mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. Gyermekek körében a fertőzés jelenti a fülfájás legfőbb okát, míg felnőtteknél a fülfájás olyan hétköznapi okok miatt alakul ki, mint a repülésből eredő barotrauma vagy a temporomandibuláris ízületi szindróma. A fülfájás lehet átmeneti vagy krónikus, és sok betegség tünete lehet, például gyakran a középfülgyulladás jele. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a fülfájás leggyakoribb okait, a tüneteket, és áttekintjük a lehetséges kezelési módokat.

Fülfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban
Mit jelent a fülfájás?
Miért olyan gyakori a fülfájás a gyermekek között?
Milyen más tünetek jelentkezhetnek fülfájás esetén?
Mi lehet a fülfájás oka?
Mi lehet a fülfájás elsődleges oka?
Mi lehet a fülfájás másodlagos oka?
Hogyan kezelhető a fülfájás?
Mire kell odafigyelni a fülfájás megelőzése érdekében?

Fülfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban

Mit jelent a fülfájás?

A fülfájás egy olyan tünet, ami az emberek nagy többségét érintette már élete során. A fülfájás számos betegség tünete lehet, melyek érinthetik a fület vagy más szerveket, csak a fülre kisugárzó fájdalmat okoznak. A fülfájás hátterében állhat például fogzás, torokfájás, fülgyulladás vagy elzáródott Eustachi cső. A fülfájás tehát egy figyelemfelhívó jel, ami arra utal, hogy baj van és ki kell vizsgálni. A fülfájás igen gyakori a gyermekek között. A fülfájás valójában az egyik leggyakoribb ok, amiért gyermekeinket elvisszük az orvoshoz. Fontos a mihamarabbi orvosi kivizsgálás, a megfelelő kezelés elkezdése. Megeshet, hogy figyelmen kívül hagyná a fülfájást egyszerűen azért, mert a fülfájás gyakori probléma. Kezeletlenül hagyva azonban a fülfájás rosszabbodik, valamint esetenként a fülfájás súlyos alapbetegség jele lehet. A fülfájás kezelésében fül-orr-gégész szakorvosaink segítenek a gyerekek és a felnőttek esetében egyaránt.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért olyan gyakori a fülfájás a gyermekek között?

Fülfájás szinte bárkinél kialakulhat, mégis gyakrabban látjuk a kisgyermekek között, mint az idősebb gyermekek és a felnőttek körében. Egy tanulmány szerint a harmadik születésnapjukig a gyermekek 80%-ának középfülgyulladása van. Gyermekkorban sok kellemetlenséget okozhat a fülfájás, mind a kicsiknek, mind pedig a szülőknek. A fülfájás valójában egy tünet, és leggyakrabban valamilyen mögöttes betegség jele. Gyakori eset, hogy megfázáskor a gyermek hallószerve fokozottan érzékennyé válik és első tünetek között a fülfájás jelentkezik. A fülfájás miatt panaszkodhatnak olyan esetben is a gyermekek, amikor valójában más szerv az érintett. Ilyen lehet például a fogzás, a fültőmirigy gyulladása, az arcüreggyulladás, de a nyaki gerinc sérülése is. Amint látható a gyermekkori fülfájás mögött számos dolog állhat, köztük súlyosabb állapotok is. Ezért is fontos a fülfájás szakszerű fül-orr-gégészeti kivizsgálása. Forduljon orvoshoz gyermekével a fülfájás miatt, ha az alábbiakat tapasztalja:

 • A fülfájás súlyosbodik, tartósan fennáll vagy nem kontrollálható
 • A fülfájás mellett vér vagy genny folyik a hallójáratból
 • A fül körül vagy a fül mögött duzzanat és bőrpír jelentkezik
 • Gyermekének a fülfájáson túl újkeletű vagy magasabb láza van
 • Gyermeke kevés folyadékot fogyaszt, vagy sokat hányik és fennáll a kiszáradás veszélye
 • A fülfájásos fül jobban kiemelkedik a fej oldalából, mint a másik oldali fül
 • Gyermeke a fülfájás mellett nyaki fájdalmat vagy fejfájást is tapasztal

Milyen más tünetek jelentkezhetnek fülfájás esetén?

A fülfájás mellett más tünetek is megjelenhetnek, amik utalnak egy adott betegségre. Ezek a tünetek változatosak lehetnek, és azok intenzitása is eltérő egyénenként. A fülfájás mellett jelentkező leggyakoribb tünetek a következők lehetnek:Fülfájás - Fül-Orr-Gége Központ

Mi lehet a fülfájás oka?

A fülfájás hátterében számos dolog állhat. A fülfájás két fő csoportját különböztetjük meg az alapján, hogy mi okozta a fülfájást. Az elsődleges fülfájás magából a fülből ered. Például a fertőzések okoznak elsődleges fülfájást. Az elsődleges fülfájás jellemzően idővel rosszabbodik, és gyakoribb a gyermekek körében. A másodlagos fülfájás akkor fordul elő, amikor a test más részeit, például a fogakat érintő betegségek tüneteként megjelenik a fülfájás. Ez nevezik kisugárzó fájdalomnak.

Mi lehet a fülfájás elsődleges oka?

A fülfájás gyakori elsődleges okai a következők lehetnek:

Mi lehet a fülfájás másodlagos oka?

A fülfájás gyakori másodlagos okai közé tartozhatnak:

 • Torokgyulladás vagy mandulagyulladás: A test más részein zajló gyulladások, például torokgyulladás vagy mandulagyulladás is kisugározhatnak fájdalmasan a fülbe.
 • Fogászati problémák: Néha a fogászati problémák, például az elhanyagolt fogszuvasodás vagy a fogínygyulladás is sugározhatnak fájdalmat a fülbe.
 • Gasztrooesophageális refluxbetegség (GERD): Ennek következtében is kialakulhat fülfájás, ez a betegség idősebb felnőttek körében gyakoribb.
 • Temporomandibuláris ízületi szindróma: A temporomandibuláris ízületi szindróma tünete lehet, hogy fáj a füle, amikor kinyitja a száját vagy amikor rág.

Hogyan kezelhető a fülfájás?

A fülfájás kezelése a tünetek súlyosságától és a fülfájás kiváltó okától függ. Otthon is kipróbálhat néhány gyógymódot a fülfájás enyhítésére. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek. Egyeseknek jót tesz, ha meleg vagy hideg borogatást tesznek a fájó fülükre. Ne feledje, hogy a fülfájás lehet fertőzés vagy más probléma jele is. Beszéljen orvosával, ha a fülfájás két-három napnál tovább tart vagy rosszabbodik. A fülfájás szakszerű kivizsgálása során derülhet ki a fülfájás mögött álló igazi ok, és kezdhető meg a hatékony kezelés. A fülfájás kezelése az alábbi módokon történhet:

 • Fájdalomcsillapítók: Az egyszerű fájdalomcsillapítók, például acetaminofen vagy ibuprofen, segíthetnek a fájdalom enyhítésében.
 • Meleg borogatás: A meleg borogatás alkalmazása a fül környékén csökkentheti a fájdalmat és enyhítheti a gyulladást.
 • Pihenés: A fülnek időre van szüksége a gyógyuláshoz, ezért fontos a pihenés és a megfelelő idő a regenerációhoz.
 • Fülzsír eltávolítása: Ha a fülzsír felhalmozódása okozza a fájdalmat, konzultáljon szakemberrel a biztonságos eltávolítás érdekében.
 • Antibiotikumok: Bakteriális fertőzés esetén az orvos antibiotikumot írhat fel.
 • Fülmosás: A fül-orr-gégész fülmosást végezhet, hogy eltávolítsa a fülzsírt vagy idegentesteket.
 • Szükség esetén sebészi beavatkozás: Például fülkagyló sérülés vagy idegentest eltávolítása céljából szükség lehet sebészeti beavatkozásra.

Fül-Orr-Gége Központunkban a legmodernebb felszerelés segítségével magasan képzett orvosaink gyorsan és hatékonyan segítenek a fülfájásban szenvedő felnőtteken és gyermekeken egyaránt!

Mire kell odafigyelni a fülfájás megelőzése érdekében?

A fülfájás egy gyakori panasz, de megfelelő kezeléssel és gondoskodással a legtöbb esetben sikeresen kezelhető. Ne hagyja figyelmen kívül a fájdalmat, és forduljon szakemberhez, ha szükséges. Az egészséges fül és hallás hozzájárul a jó életminőséghez. A fülfájás megelőzésében is fontos az egészséges életmód fenntartása és a megfelelő higiénia betartása, de vannak olyan speciális lépések, amelyekkel csökkentheti a fülfájás kialakulásának kockázatát. A fülfájás csökkenthető, ha odafigyel a következőkre:

 • Védje a fülét, amikor repülőgépen utazik, hogy ne szenvedjen barotraumát.
 • Óvatosan tisztítsa meg a fülét. Használjon tampont a külső fül tisztításához, és kerülje a hallójáratba való beletúrást.
 • A felső légúti fertőzések fájdalmas fülgyulladást okozhatnak. Csökkentse a fertőzések kialakulásának kockázatát kézmosással, különösen akkor, ha szokása az orrához, a szeméhez és a szájához nyúlni. Kerülje a beteg embereket is, és kérje a szezonális védőoltásokat.

  Téma szakértői

  Dr. Fülöp Györgyi

  Dr. Fülöp Györgyi

  fül-orr-gégész, audiológus
  Dr. Holpert Valéria

  Dr. Holpert Valéria

  fül-orr-gégész, foniáter
  Dr. Moric Krisztina

  Dr. Moric Krisztina

  fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK