Fülfájás

Fülfájás

Módosítva: 2023.12.19 12:40

A fülfájás egy igencsak gyakori panasz mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. Gyermekek körében a fertőzés jelenti a fülfájás legfőbb okát, míg felnőtteknél a fülfájás olyan hétköznapi okok miatt alakul ki, mint a repülésből eredő barotrauma vagy a temporomandibuláris ízületi szindróma. A fülfájás lehet átmeneti vagy krónikus, és sok betegség tünete lehet, például gyakran a középfülgyulladás jele. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a fülfájás leggyakoribb okait, a tüneteket, és áttekintjük a lehetséges kezelési módokat.

Fülfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban
Mit jelent a fülfájás?
Miért olyan gyakori a fülfájás a gyermekek között?
Milyen más tünetek jelentkezhetnek fülfájás esetén?
Mi lehet a fülfájás oka?
Mi lehet a fülfájás elsődleges oka?
Mi lehet a fülfájás másodlagos oka?
Hogyan kezelhető a fülfájás?
Mire kell odafigyelni a fülfájás megelőzése érdekében?

Fülfájással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban

Mit jelent a fülfájás?

A fülfájás egy olyan tünet, ami az emberek nagy többségét érintette már élete során. A fülfájás számos betegség tünete lehet, melyek érinthetik a fület vagy más szerveket, csak a fülre kisugárzó fájdalmat okoznak. A fülfájás hátterében állhat például fogzás, torokfájás, fülgyulladás vagy elzáródott Eustachi cső. A fülfájás tehát egy figyelemfelhívó jel, ami arra utal, hogy baj van és ki kell vizsgálni. A fülfájás igen gyakori a gyermekek között. A fülfájás valójában az egyik leggyakoribb ok, amiért gyermekeinket elvisszük az orvoshoz. Fontos a mihamarabbi orvosi kivizsgálás, a megfelelő kezelés elkezdése. Megeshet, hogy figyelmen kívül hagyná a fülfájást egyszerűen azért, mert a fülfájás gyakori probléma. Kezeletlenül hagyva azonban a fülfájás rosszabbodik, valamint esetenként a fülfájás súlyos alapbetegség jele lehet. A fülfájás kezelésében fül-orr-gégész szakorvosaink segítenek a gyerekek és a felnőttek esetében egyaránt.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért olyan gyakori a fülfájás a gyermekek között?

Fülfájás szinte bárkinél kialakulhat, mégis gyakrabban látjuk a kisgyermekek között, mint az idősebb gyermekek és a felnőttek körében. Egy tanulmány szerint a harmadik születésnapjukig a gyermekek 80%-ának középfülgyulladása van. Gyermekkorban sok kellemetlenséget okozhat a fülfájás, mind a kicsiknek, mind pedig a szülőknek. A fülfájás valójában egy tünet, és leggyakrabban valamilyen mögöttes betegség jele. Gyakori eset, hogy megfázáskor a gyermek hallószerve fokozottan érzékennyé válik és első tünetek között a fülfájás jelentkezik. A fülfájás miatt panaszkodhatnak olyan esetben is a gyermekek, amikor valójában más szerv az érintett. Ilyen lehet például a fogzás, a fültőmirigy gyulladása, az arcüreggyulladás, de a nyaki gerinc sérülése is. Amint látható a gyermekkori fülfájás mögött számos dolog állhat, köztük súlyosabb állapotok is. Ezért is fontos a fülfájás szakszerű fül-orr-gégészeti kivizsgálása. Forduljon orvoshoz gyermekével a fülfájás miatt, ha az alábbiakat tapasztalja:

 • A fülfájás súlyosbodik, tartósan fennáll vagy nem kontrollálható
 • A fülfájás mellett vér vagy genny folyik a hallójáratból
 • A fül körül vagy a fül mögött duzzanat és bőrpír jelentkezik
 • Gyermekének a fülfájáson túl újkeletű vagy magasabb láza van
 • Gyermeke kevés folyadékot fogyaszt, vagy sokat hányik és fennáll a kiszáradás veszélye
 • A fülfájásos fül jobban kiemelkedik a fej oldalából, mint a másik oldali fül
 • Gyermeke a fülfájás mellett nyaki fájdalmat vagy fejfájást is tapasztal

Milyen más tünetek jelentkezhetnek fülfájás esetén?

A fülfájás mellett más tünetek is megjelenhetnek, amik utalnak egy adott betegségre. Ezek a tünetek változatosak lehetnek, és azok intenzitása is eltérő egyénenként. A fülfájás mellett jelentkező leggyakoribb tünetek a következők lehetnek:Fülfájás - Fül-Orr-Gége Központ

Mi lehet a fülfájás oka?

A fülfájás hátterében számos dolog állhat. A fülfájás két fő csoportját különböztetjük meg az alapján, hogy mi okozta a fülfájást. Az elsődleges fülfájás magából a fülből ered. Például a fertőzések okoznak elsődleges fülfájást. Az elsődleges fülfájás jellemzően idővel rosszabbodik, és gyakoribb a gyermekek körében. A másodlagos fülfájás akkor fordul elő, amikor a test más részeit, például a fogakat érintő betegségek tüneteként megjelenik a fülfájás. Ez nevezik kisugárzó fájdalomnak.

Mi lehet a fülfájás elsődleges oka?

A fülfájás gyakori elsődleges okai a következők lehetnek:

 • Barotrauma: Ez az extrém nyomásváltozás okozta fülfájás akkor keletkezhet, ha repülőn repül vagy búvárkodik. A barotrauma dobhártyaszakadást okozhat, mert nem sikerül máshoy kiegyenlíteni a nyomást a dobhártya két oldalán.
 • Idegen tárgy a fülben: A kisgyermekek gyakran apró tárgyakat, például ételt, kavicsot vagy gyöngyöt helyeznek a fülükbe, melynek tünete lehet a fülfájás és a halláskárosodás.
 • Eustachi cső működési zavara: Eustachi cső működési zavar esetén előfordulhat, hogy fülzúgása van, vagy pattogó hangokat hall. Ebben az esetben a fülgyulladások előfordulása is gyakoribb.
 • Úszófülgyulladás: Ez akkor fordul elő, ha a külső hallójáratban fertőzés van, mert a fülcsatorna felülete megsérült, vagy idegen test jutott bele. Itt kell kiemelni a túlzott tisztítást, és az uszoda veszélyét. Mikor túl sok víz jut a hallójáratba, az a fülben keletkezett fül-zsírt eltávolítja, ami következtében a fülben gombák vagy baktériumok szaporodhatnak el. Ilyen esetben is jelentkezhet fülfájás, viszketés vagy váladékképződés.
 • Középfülgyulladás: A középfülgyulladás gyakran akkor fordul elő, amikor a gyermekek felső légúti fertőzései átterjednek a fülre. A tünetek ilyenkor, heves fülfájás, gennyes fülfolyás, láz, esetleg hányás.
 • Belsőfülgyulladás: Ennek tünetei közé tartozik a szédülés, a halláscsökkenés, a hányinger és hányás, valamint a gyors akaratlan szemmozgás.

  Kapcsolódó cikkünk

Mi lehet a fülfájás másodlagos oka?

A fülfájás gyakori másodlagos okai közé tartozhatnak:

 • Torokgyulladás vagy mandulagyulladás: A test más részein zajló gyulladások, például torokgyulladás vagy mandulagyulladás is kisugározhatnak fájdalmasan a fülbe.
 • Fogászati problémák: Néha a fogászati problémák, például az elhanyagolt fogszuvasodás vagy a fogínygyulladás is sugározhatnak fájdalmat a fülbe.
 • Gasztrooesophageális refluxbetegség (GERD): Ennek következtében is kialakulhat fülfájás, ez a betegség idősebb felnőttek körében gyakoribb.
 • Temporomandibuláris ízületi szindróma: A temporomandibuláris ízületi szindróma tünete lehet, hogy fáj a füle, amikor kinyitja a száját vagy amikor rág.

Hogyan kezelhető a fülfájás?

A fülfájás kezelése a tünetek súlyosságától és a fülfájás kiváltó okától függ. Otthon is kipróbálhat néhány gyógymódot a fülfájás enyhítésére. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek. Egyeseknek jót tesz, ha meleg vagy hideg borogatást tesznek a fájó fülükre. Ne feledje, hogy a fülfájás lehet fertőzés vagy más probléma jele is. Beszéljen orvosával, ha a fülfájás két-három napnál tovább tart vagy rosszabbodik. A fülfájás szakszerű kivizsgálása során derülhet ki a fülfájás mögött álló igazi ok, és kezdhető meg a hatékony kezelés. A fülfájás kezelése az alábbi módokon történhet:

 • Fájdalomcsillapítók: Az egyszerű fájdalomcsillapítók, például acetaminofen vagy ibuprofen, segíthetnek a fájdalom enyhítésében.
 • Meleg borogatás: A meleg borogatás alkalmazása a fül környékén csökkentheti a fájdalmat és enyhítheti a gyulladást.
 • Pihenés: A fülnek időre van szüksége a gyógyuláshoz, ezért fontos a pihenés és a megfelelő idő a regenerációhoz.
 • Fülzsír eltávolítása: Ha a fülzsír felhalmozódása okozza a fájdalmat, konzultáljon szakemberrel a biztonságos eltávolítás érdekében.
 • Antibiotikumok: Bakteriális fertőzés esetén az orvos antibiotikumot írhat fel.
 • Fülmosás: A fül-orr-gégész fülmosást végezhet, hogy eltávolítsa a fülzsírt vagy idegentesteket.
 • Szükség esetén sebészi beavatkozás: Például fülkagyló sérülés vagy idegentest eltávolítása céljából szükség lehet sebészeti beavatkozásra.

Fül-Orr-Gége Központunkban a legmodernebb felszerelés segítségével magasan képzett orvosaink gyorsan és hatékonyan segítenek a fülfájásban szenvedő felnőtteken és gyermekeken egyaránt!

Mire kell odafigyelni a fülfájás megelőzése érdekében?

A fülfájás egy gyakori panasz, de megfelelő kezeléssel és gondoskodással a legtöbb esetben sikeresen kezelhető. Ne hagyja figyelmen kívül a fájdalmat, és forduljon szakemberhez, ha szükséges. Az egészséges fül és hallás hozzájárul a jó életminőséghez. A fülfájás megelőzésében is fontos az egészséges életmód fenntartása és a megfelelő higiénia betartása, de vannak olyan speciális lépések, amelyekkel csökkentheti a fülfájás kialakulásának kockázatát. A fülfájás csökkenthető, ha odafigyel a következőkre:

 • Védje a fülét, amikor repülőgépen utazik, hogy ne szenvedjen barotraumát.
 • Óvatosan tisztítsa meg a fülét. Használjon tampont a külső fül tisztításához, és kerülje a hallójáratba való beletúrást.
 • A felső légúti fertőzések fájdalmas fülgyulladást okozhatnak. Csökkentse a fertőzések kialakulásának kockázatát kézmosással, különösen akkor, ha szokása az orrához, a szeméhez és a szájához nyúlni. Kerülje a beteg embereket is, és kérje a szezonális védőoltásokat.

  Téma szakértői

  Dr. Moric Krisztina

  Dr. Moric Krisztina

  fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
  Dr. Augusztinovicz Monika

  Dr. Augusztinovicz Monika

  fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  Dr. Holpert Valéria

  Dr. Holpert Valéria

  fül-orr-gégész, foniáter

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok