Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2024.03.07 Módosítva: 2024.03.07

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A fülfolyás

- Fülfolyásról beszélünk, ha a hallójáratból valamilyen váladék ürül. Ennek a jellege különböző, gyakran szagtalan, vízszerű, de sűrű gennyes, akár bűzös, véres is lehet. A fülből származó folyadék vagy váladék lehet fülzsír, a hallójáratba került víz vagy könny, de a fül betegségeire vagy sérülésre is utalhat. Leginkább a dobhártya sérülése, a hallójárat- és középfülgyulladása miatt alakul ki – mondja dr. Holpert Valéria.

Akut középfülgyulladás és fülfolyás

-Az akut középfülgyulladás baktériumok vagy vírusok által okozott megbetegedés, ami megfázás és felső légúti hurutos fertőzések szövődményeként jön létre. Csecsemő- és kisgyermekkorban az anatómiai sajátságoknak, illetve az immunrendszer éretlenségének köszönhetően gyakran találkozhatunk vele. Lázzal, fülfájással, halláscsökkenéssel, esetleg fülfolyással jár; csecsemők esetében étvágytalanság, nyűgösség, a fülhöz kapkodás és hányás hívhatja fel rá a figyelmet – magyarázza Holpert doktornő. Mivel a gyulladás következtében a dobüreg nem tud szellőzni, a középfülben savós vagy gennyes folyadék gyűlhet fel, ami a dobhártyát megrepesztve a hallójáraton keresztül ürül a külvilág felé. Középfülgyulladás esetén a dobüreg szellőzésének helyreállítása és fenntartása az elsődleges feladat, ami csecsemők és kisgyermekeknél a rendszeres és alapos orrszívást, továbbá lohasztó orrcsepp vagy orrspray használatát jelenti. Fontos emellett a fájdalom és láz csillapítása is, az életkornak megfelelő készítmények használatával. A középfülgyulladás többnyire egy jóindulatú, spontán gyógyuló betegség, ami otthoni ápolás mellett gyakran pár napon belül magától is elmúlik. Amennyiben a gyermeknél gennyes fülfolyás, láz alakul ki, fájdalmát nem tudjuk csillapítani, forduljunk fül-orr-gégészhez! – tanácsolja a szakember. Fertőzéses, bakteriális eredet esetén antibiotikumos kezelést javasolunk, de virális gyulladás esetén az antibiotikum adása felesleges, a szövődményeket sem tudjuk vele megelőzni. Néhány, a konzervativ kezelésre nem gyógyuló esetben gennyes középfülgyulladás esetén pedig szükség lehet a felgyülemlett váladék lebocsátására is.

Elhúzódó savós fülgyulladásban a dobüreg szellőzését egy a dobhártyába rögzített kis tubus segítségével biztosítjuk a külső fül felé. A középfülgyulladás súlyos szövődménye a csecsnyúlvány gyulladása (mastoiditis), melynek vezető tünete az elhúzódó lázas állapot, fülfolyás és fájdalom, valamint az elálló fülkagyló.

A fülfolyás egyéb okai

 • Idegen tárgy

-Előfordulhat, hogy a gyermek valamilyen apró tárgyat (gyöngyöt, apró magvakat, borsót) dug a fülébe, ami minél hosszabb ideig marad bent, annál nagyobb valószínűséggel okoz fertőzést. Ilyenkor vért vagy gennyet tartalmazó folyadék szivároghat a fülből, a hallójárat duzzanata, vörössége figyelhető meg, a gyermek fájdalomra panaszkodik, vagy sokszor piszkálja a fülét. Ha ezeket a tüneteket tapasztalják a szülők, a fül-orr-gégész mielőbbi felkeresése javasolt! – figyelmeztet Holpert doktornő.

 • Úszófül (otitis externa)

-A strandolás kellemetlen velejárója, amikor nedvesség kerül a gyermek hallójáratába. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, és ideális környezetet teremt a baktériumok növekedéséhez. A külső hallójárat-gyulladás a hallójárat viszketésével, fájdalommal, a fül környékének érzékenységével, a fülben kialakuló bőrpírral és fülváladékozással járó megbetegedés. A váladék lehet savós, de gennyes is. A hallójárat kitisztítását követően gyulladáscsökkentő fülcseppet írunk fel pácienseinknek, néha antibiotikum szedésére is szükség lehet.  

 • Gyöngydaganat (koleszteatóma)

A fül-orr-gégész, foniáter szakember elmondta, hogy ritkább esetben a középfülben kialakuló rendellenes hámbetüremkedés (koleszteatóma) okozhat kellemetlen szagú fülfolyást, amihez fülzúgás és szédülés is társulhat. Ez a krónikus fülgyulladás mindenképpen műtéti megoldást igényel.

 • Koponyatrauma

-Végül meg kell említeni, hogy koponyasérülések következtében is kialakulhat a fülből és az orrból származó folyadékcsorgás, valamint vérzés. Gyermekek esetében a koponyát ért sérülésre hívhatja fel a figyelmet a szem körül elhelyezkedő vérömleny az ún. pápaszem-haematoma, a fül körüli területeken, valamint a tarkótájékon kialakuló haematoma is. Ezek a sérülések azonnali kórházi orvosi ellátást igénylő állapotok!  – hangsúlyozza dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Forrás: Fül-orr-gége Központ (www.fulorrgegekozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt dr-nő! Szakmámból kifolyólag sokat beszélek, mivel bölcsődében dolgozom. Imádok énekelni és már 18 éve egy kis kórusban énekelek. Pár hónapja úgy érzem elfáradtak a hangszálaim, egyre nehezebben esik a beszéd és az ének. Ezzel voltam is orvosnál aki azt állapította meg hogy a hangszalag hátsó harmadában jelzett záródási defektus van. Erre nincs gyógyír, a hangterhelés mérséklését ajánlotta. A kérdésem az lenne, hogy ezt a problémámat hangképzésekkel lehet e gyógyítani.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Orosz Katalin !


Mindenképpen fontos a pihentetés majd utána lehetséges, hogy szükséges lenne egy foniátriai vizsgálat illetve logopédiai hanggyakorlat.Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes

"Szeretném megköszönni a doktornőnek a figyelmességét, az alapos kivizsgálást és a részletes tanácsadást a terápiát illetően."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK