Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2023.08.09 Módosítva: 2023.08.09

Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

Férfiaknál gyakoribb az előfordulása

A koleszteatóma egy hám betüremkedés, amely a középfülben alakul ki. A BMJ Best Practice szerint a cholesteatoma „keratinizálódó laphám jelenléte a középfülben”, vagyis egy olyan növedék, amely felhalmozódó hámsejtek és keratin keveréke. A dobhártyán kialakult, elhalt hámmal kitöltött, baktériumokkal, gombákkal felülfertőződött betüremkedés, mely a dobüreg és a környező képletek felé terjed, azokat fokozatosan elpusztítva.

 

A koleszteatóma lehet veleszületett, illetve a másik formája a szerzett, amely a későbbi életévekben alakul ki. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a szerzett koleszteatóma előfordulása 1,4-szer gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. Mivel a koleszteatómák néha családokban fordulnak elő, a szakértők egy lehetséges öröklött genetikai kapcsolatra gyanakszanak.

A koleszteatóma tünetei

Fülfájás lehet koloszteatóma tünete is.A betegség lassan alakul ki, a beteg hosszabb ideig is panaszmentes lehet, mire a tünetek jelentkeznek. A koleszteatóma növekedésével esetleg átmeneti tünetmentes időszakokat követően azonban a panaszok is egyre fokozódnak. A gyakori és visszatérő fülfertőzések, fülfájás mellett kellemetlen szagú fülfolyás, fülzúgás és szédülés is jelentkezhet. Helyzetéből adódóan, ahogy növekszik, az elváltozás károsíthatja a középfül csontjait, és esetleg a belső fülre is ráterjedhet. Ez hallásromlást, egyensúlyzavarokat és az arcizmok működésének problémáit okozhatja.

A kezeletlen koleszteatóma okozta szövődmények

Számos komplikáció adódhat abból, ha a betegséget nem kezeltetjük idejében. Növekedésével, ahogy az elhalt hámsejtek felhalmozódnak a fülben, ideális környezetet biztosítanak a baktériumok és gombák szaporodásához. Ennek eredményeként a koleszteatóma területén is fertőzések, gyulladások alakulhatnak ki. A csontfalak elpusztítása és a vénás hálózatba történő behatolás során terjedhet a koponyaűr felé is, agyhártyagyulladás, tályogok kialakulásához vezethet. Az elhanyagolt betegség a krónikus fülfertőzéseken felül maradandó hallásvesztést, a hallócsontok károsodását, arcideg bénulást, tartós egyensúlyproblémákat is okozhat.

Kivizsgálás és kezelés

A fül-orr-gégészeti és a képalkotó (CT / MRI) vizsgálat során a koleszteatóma kiterjedése és elhelyezkedése megállapítható. A megoldás a növedék teljes eltávolítása. Itt fontos az idejében történő beavatkozás, hiszen kisebb méretű elváltozás esetén egyszerűbben végezhető el a műtét, nagyobb az esély a hallás megőrzésére.

 

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy a tartós kezelés érdekében a kivizsgálás során fel kell deríteni a kiváltó okot is. A veleszületett eseteket nem lehet megelőzni, azonban ha a szerzett koleszteatóma kialakulása például gyakori fülfertőzésekhez köthető, akkor utána kell járni, hogy ezeket mi okozhatta. Gyakori kiváltó ok például a fülkürt tartós működés zavara, ami lehet egy kezeletlen légúti allergia szövődménye is. Alapos kivizsgálás után az idejében elvégzett műtét és a nyomon követés jelenti a megoldást koleszteatoma esetén.

Téma szakértői

Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Az orvosok, recepciósok, asszisztens hölgyek nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Alapos magyarázatokat kaptam a kérdéseimre. Elégedett vagyok.

További vélemények

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok