A középfülgyulladás meddig tart?

A középfülgyulladás meddig tart?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2023.03.30 Módosítva: 2023.03.30

Középfülgyulladás általában felső légúti fertőzések, megfázások után alakul ki. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a betegség tünetei elmúlhatnak néhány nap alatt, ám sok esetben visszatérő vagy elhúzódó panaszokat okoz. Az, hogy a középfülgyulladás meddig tart, függ a betegség típusától és attól, hogy a kiváltó okot sikerült-e megtalálni és kezelni.

A középfülgyulladás típusai

A betegség lehet akut, vagyis gyorsan kialakuló és rövid lefolyású, illetve krónikus, tehát hosszan elhúzódó, nehezen gyógyuló és gyakran kiújuló. Mind az akut, mind pedig a krónikus forma két fő csoportra osztható: hurutos és gennyes középfülgyulladásra. A betegség típusa tehát meghatározza, hogy a középfülgyulladás meddig tart. Az egyes formák között nincs mindig éles határ, gyakran egymásba átalakuló kórképek.

Típustól függően a tünetek eltérhetnek

Középfülgyulladás meddig tart?A hurutos akut középfülgyulladás kezdetben általában nem okoz jellegzetes tüneteket, halláscsökkenés, fülpattogás jelentkezhet, felismerésére gyakran már csak a krónikus szakaszban kerül sor.

 

Az akut gennyes középfülgyulladásra ezzel szemben az erős fülfájdalom hívja fel a figyelmet, amihez láz is társulhat. A tünetek rendszerint néhány nap alatt megszűnnek, amikor a genny a dobhártyán keresztül a hallójárat felé utat tör. Ezt követően néhány napon, egy héten belül megszűnik a fülfolyás is, a beteg meggyógyul, a hallás is rendeződik. Szövődményként a környező üreges csont gyulladása előfordulhat, ezért ismét orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek felerősödnek, a beteg állapota romlik.

 

A krónikus középfülgyulladás is lehet hurutos vagy gennyes. Jellemzője, hogy legalább 6 héten át fennáll. Többnyire jellegzetes tünetek nélkül alakul ki, gyakran csak váladékozás, következményként megjelenő halláscsökkenés hívja fel rá a figyelmet.

A kiváltó ok kezelésétől függ, hogy a középfülgyulladás meddig tart

Középfülgyulladás esetén a kiváltó okot kell megtalálni és kezelni ahhoz, hogy a terápia eredményes legyen, az akut tünetek megszűnjenek, a betegség ne térjen vissza, hogy elkerüljük a krónikus panaszok megjelenését – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

  • A középfülgyulladás lehet bakteriális vagy vírusos eredetű. Az első esetben antibiotikumra is szükség lehet, a második esetben azonban csak akkor, ha következményes bakteriális felülfertőzés alakul ki.
  • Kialakulhat nátha szövődményeként, mert a kórokozók a középfülben található dobüreget az orrgaratüreggel összekötő fülkürtön keresztül a középfülbe is átjuthatnak.
  • Náthás, orrdugulással járó betegség – légúti fertőzés vagy akár allergia - esetén gyakran jelentkezik fülkürthurut, a fülkürt nem tud megfelelően szellőzni, ami középfülgyulladáshoz vezethet.
  • Visszatérő panaszok esetén ki kell zárni az orrpolip, orrsövényferdülés vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás lehetőségét is.
  • Fokozott a hajlam középfülgyulladásra gyermekkorban orrmandula megnagyobbodás következtében kialakult fülkürt működési zavar miatt.
  • Meglévő krónikus alapbetegség, pl. diabétesz esetén is magasabb lehet a középfülgyulladás előfordulásának rizikója.

 

A középfülgyulladás okainak feltárása során első lépés a fül-orr-gégészeti vizsgálat, az orrüregek endoszkópos áttekintésével, szükség esetén CT vizsgálattal, dobüregi nyomásméréssel (tympanometria). Sor kerülhet allergiateszt elvégzésére is, illetve hallásvizsgálatra is. Gyermekkori savós középfülgyulladás esetén, ha azt a megnagyobbodott orrmandula okozza, akkor felmerül a tejallergia lehetősége is. Középfülgyulladás esetén tehát, különösen visszatérő panaszok kapcsán ne elégedjünk meg a tüneti terápiával – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika. Teljeskörű, alapos kivizsgálással a kiváltó okot kell megkeresni és kezelni ahhoz, hogy a panaszaink megszűnjenek.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Abszolút elégedett

"Abszolút elégedett voltam: -gyors hatékony online bejelentkezés -rövid telefonos megerősítés, illetve sms értesítés az időponttal kapcsolatban -kedves recepciósok -kellemes váró -nagyon alapos és kedves doktornő."

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK