Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2022.08.08 Módosítva: 2022.08.08

Fülfájás és halláscsökkenés jelzi a dobhártya gyulladását. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok vezethetnek a betegség kialakulásához és hogyan lehet kezelni a tüneteket.

Ez történik, ha gyulladás alakul ki a dobhártyán

A fül három szakaszból épül fel, megkülönböztetjük a külső hallójárat, a közép- és a belsőfül területét. A dobhártya a külső hallójárat és a középfül határán helyezkedik el. Ez a vékony szövethártya közvetíti a hangokat a hallócsontok felé a belső fülbe. Ha a dobhártyán gyulladás alakul ki, akkor megvastagodhat, emiatt a hallás enyhén károsodhat.

Legtöbbször fülkürthuruttal jár együtt

A dobhártyagyulladást gyakran nátha okozza.A dobhártyagyulladás gyakori kiváltó oka, a fülkürt közvetítésével a garat és az orr területéről ideterjedő fertőzés. A fülkürt ugyanis a középfület az orrüreggel köti össze. Fő feladata, hogy a dobhártya dobüreg felőli részén a megfelelő légnyomást biztosítsa. Nátha esetén egyrészt a kórokozók is könnyen átjutnak a dobhártya területére a fülkürtön keresztül. Másrészt pedig, ha az orrgarati részen és a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, ezáltal beszűkül, vagy akár el is záródik a fülkürt nyílása. A dobüreg szellőzése ezáltal romlik, és a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik.

 

Ritkább esetben a kórokozók a külső hallójárat felől is érkezhetnek, akár a strandszezonban gyakori hallójárat-gyulladás következtében, de dobhártyagyulladást okozhat a külső hallójáratba került idegentest is.

 

A dobhártyagyulladást vírus is okozhatja. Ilyen esetben a dobhártya felületén hólyagok jelennek meg, melyekben híg folyadék gyülemlik fel.

A dobhártyagyulladás tünetei

A betegségre az erős, lüktető fülfájás és a hallás csökkenése hívja fel a figyelmet. Láz is jelentkezhet.

A dobhártyagyulladás kivizsgálása és kezelése

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során az orvos pontos képet kap a dobhártya állapotáról. Fontos elkülöníteni, hogy valóban dobhártyagyulladás áll-e fenn a betegnél, vagy pedig valójában középfülgyulladás okozza a panaszait. A kezelés ugyanis a kiváltó ok függvénye. Bakteriális eredetű középfülgyulladás esetén viszont igen, vírusfertőzés esetén viszont nincs szükség antibiotikumra. Ilyenkor fájdalomcsillapító gyógyszerrel vagy fülcseppel lehet enyhíteni a tüneteket. A fül felszúrása hólyagos dobhártyagyulladás esetén nem segít, genny kialakulásakor viszont gyors enyhülést hozhat a fájdalomra. Bizonyos esetekben pedig orrcsepp használatára is szükség lehet, hogy a fülkürt megfelelő szellőzését biztosítsuk. Az otthoni kezelés során száraz meleg borogatás is segíthet a fájdalmat enyhíteni.

 

Dr. Kiss Sándor azt tanácsolja, hogy erős fülfájás esetén ne halogassuk az orvos felkeresését. A dobhártyagyulladás legtöbbször egy héten belül elmúlik. Elhanyagolt esetekben azonban a gyulladás idültté válhat, mely a dobhártya megvastagodását és hallásromlást okozhat. Ilyenkor hallásjavító műtét segíthet.

Téma szakértője

  • Dr. Kiss Sándor

  • Szakterületek:
    • Audiológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

    • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

    • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

    • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

    • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK