Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.04.08 Módosítva: 2021.04.08

A dobhártya szakadás, vagy orvosi nevén perforált dobhártya gyakori kiváltó okait vesszük sorra dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

A fülkürt nem megfelelő működése

A dobhártya egy vékony membrán, amely elválasztja a hallójáratot a középfültől. A középfülből indul a fülkürt (más néven Eustach-kürt) egy vékony cső, amely a középfület az orrüreg hátsó részével köti össze. A fülkürt funkciója a középfül szellőztetése és a középfülön belüli légnyomás kiegyenlítése.

 

A fülkürt nem megfelelő működésének több oka is lehet. Kialakulhat megfázás vagy allergia miatti orrnyálkahártya duzzanat következtében, de – elsősorban gyerekeknél – a megnagyobbodott orrmandulák is akadályozhatják az optimális szellőzést. Ha a fülkürt nem működik megfelelően, a középfül belsejében a nyomás nem kiegyenlített, ami a dobhártya behúzódását, savós váladékképződést, akár a dobhártya repedését is okozhatja.

Dobhártya szakadás okai

Fülfertőzések

Középfülgyulladás esetén a dobhártya mögötti területen folyadék és genny képződik, ez gyakran a dobhártya szakadásával távozik.

Barotrauma

A környezeti nyomás gyors változásai - például búvárkodás vagy repülés során – miatt is bekövetkezhet dobhártya szakadás. Fokozott a barotrauma kockázata, ha valakinél tartós fülkürt elzáródás áll fenn, például nem megfelelően kezelt szénanátha, tartós allergiás orrdugulás miatt.

Rendkívül erős zajok, például lövés vagy robbanás

Akusztikus trauma néven ismert jelenség. A zaj erősségétől és egyéntől függően tartós fülzúgás, átmeneti hallásvesztés, halláscsökkenés, de akár dobhártya szakadás is bekövetkezhet.

Idegen tárgyak

Egy óvatlan pillanat, és a „játéknak” vagy unaloműzőnek indult mozdulattal a gyerekek könnyen felsérthetik a hallójárat érzékeny bőrét, vagy akár a dobhártyát. Fültisztítás során is előfordulhat ilyen baleset, ezért is érdemes inkább mellőzni a fültisztító pálcika használatát.

Trauma

Baleset során, a fület vagy a koponyát ért ütés következtében is előfordulhat dobhártya szakadás.

A dobhártya szakadás tünetei

A dobhártya szakadás fájdalommal jár, emellett fülből kifolyó, gyakran véres váladék kíséri, hirtelen halláskárosodás jelentkezhet, fülcsengés és szédülés is kísérheti.

Fül-orr-gégészeti vizsgálat

Dobhártya szakadás kivizsgálása.A dobhártya szakadásának diagnosztizálása általában nem nehéz. Első lépésben orvosa kikérdezi a tüneteiről és az eset körülményeiről, ezután megvizsgálja a dobhártyáját. Ha a dobhártya megrepedt, akkor látható a dobhártya sérülése.

Kezelés

A sérülés mértékétől függően a dobhártya gyakran spontán záródik, ezt segítheti, ha már az első vizsgálatnál vékony szilikon lap fedés kerül a sérült területre. Arra kell vigyázni, hogy ne fertőződjön be, ne menjen víz a hallójáratba. Minden dobhártyasérülés esetén a teljes gyógyulásig szükséges a fül-orr-gégészeti ellenőrzés. Fülfertőzés gyanúja esetén, vagy ha tartós halláskárosodás áll fenn, további vizsgálatokra, vagy antibiotikum szedésére lehet szükség. Egyes esetekben a dobhártya szakadás helyreállításához műtétre lehet szükség.

Megelőzés - erre kell figyelni

Ha a dobhártya szakadást a fülkürt rendellenes működése idézte elő, akkor ennek okát ki kell vizsgáltatni és kezelni. A fülkürt elzáródhat – és így funkcióját sem tudja ellátni – többek közt kezeletlen szénanátha, tartós orrdugulás, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében is. Ezek kezelésével biztosítani lehet a fülkürt egészséges működését, a középfül szellőzését, a nyomás kiegyenlítését, vagyis meg lehet előzni az ez okból bekövetkező ismételt dobhártya szakadást.

Téma szakértői

Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

Mind a doktornő, mind a recepción dolgozók modora, kedvessége, kiegyensúlyozottsága, türelme, hozzáértése, figyelmessége.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK