Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.04.08 Módosítva: 2021.04.08

A dobhártya szakadás, vagy orvosi nevén perforált dobhártya gyakori kiváltó okait vesszük sorra dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

A fülkürt nem megfelelő működése

A dobhártya egy vékony membrán, amely elválasztja a hallójáratot a középfültől. A középfülből indul a fülkürt (más néven Eustach-kürt) egy vékony cső, amely a középfület az orrüreg hátsó részével köti össze. A fülkürt funkciója a középfül szellőztetése és a középfülön belüli légnyomás kiegyenlítése.

 

A fülkürt nem megfelelő működésének több oka is lehet. Kialakulhat megfázás vagy allergia miatti orrnyálkahártya duzzanat következtében, de – elsősorban gyerekeknél – a megnagyobbodott orrmandulák is akadályozhatják az optimális szellőzést. Ha a fülkürt nem működik megfelelően, a középfül belsejében a nyomás nem kiegyenlített, ami a dobhártya behúzódását, savós váladékképződést, akár a dobhártya repedését is okozhatja.

Dobhártya szakadás okai

Fülfertőzések

Középfülgyulladás esetén a dobhártya mögötti területen folyadék és genny képződik, ez gyakran a dobhártya szakadásával távozik.

Barotrauma

A környezeti nyomás gyors változásai - például búvárkodás vagy repülés során – miatt is bekövetkezhet dobhártya szakadás. Fokozott a barotrauma kockázata, ha valakinél tartós fülkürt elzáródás áll fenn, például nem megfelelően kezelt szénanátha, tartós allergiás orrdugulás miatt.

Rendkívül erős zajok, például lövés vagy robbanás

Akusztikus trauma néven ismert jelenség. A zaj erősségétől és egyéntől függően tartós fülzúgás, átmeneti hallásvesztés, halláscsökkenés, de akár dobhártya szakadás is bekövetkezhet.

Idegen tárgyak

Egy óvatlan pillanat, és a „játéknak” vagy unaloműzőnek indult mozdulattal a gyerekek könnyen felsérthetik a hallójárat érzékeny bőrét, vagy akár a dobhártyát. Fültisztítás során is előfordulhat ilyen baleset, ezért is érdemes inkább mellőzni a fültisztító pálcika használatát.

Trauma

Baleset során, a fület vagy a koponyát ért ütés következtében is előfordulhat dobhártya szakadás.

A dobhártya szakadás tünetei

A dobhártya szakadás fájdalommal jár, emellett fülből kifolyó, gyakran véres váladék kíséri, hirtelen halláskárosodás jelentkezhet, fülcsengés és szédülés is kísérheti.

Fül-orr-gégészeti vizsgálat

Dobhártya szakadás kivizsgálása.A dobhártya szakadásának diagnosztizálása általában nem nehéz. Első lépésben orvosa kikérdezi a tüneteiről és az eset körülményeiről, ezután megvizsgálja a dobhártyáját. Ha a dobhártya megrepedt, akkor látható a dobhártya sérülése.

Kezelés

A sérülés mértékétől függően a dobhártya gyakran spontán záródik, ezt segítheti, ha már az első vizsgálatnál vékony szilikon lap fedés kerül a sérült területre. Arra kell vigyázni, hogy ne fertőződjön be, ne menjen víz a hallójáratba. Minden dobhártyasérülés esetén a teljes gyógyulásig szükséges a fül-orr-gégészeti ellenőrzés. Fülfertőzés gyanúja esetén, vagy ha tartós halláskárosodás áll fenn, további vizsgálatokra, vagy antibiotikum szedésére lehet szükség. Egyes esetekben a dobhártya szakadás helyreállításához műtétre lehet szükség.

Megelőzés - erre kell figyelni

Ha a dobhártya szakadást a fülkürt rendellenes működése idézte elő, akkor ennek okát ki kell vizsgáltatni és kezelni. A fülkürt elzáródhat – és így funkcióját sem tudja ellátni – többek közt kezeletlen szénanátha, tartós orrdugulás, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében is. Ezek kezelésével biztosítani lehet a fülkürt egészséges működését, a középfül szellőzését, a nyomás kiegyenlítését, vagyis meg lehet előzni az ez okból bekövetkező ismételt dobhártya szakadást.

Téma szakértői

Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Abszolút elégedett

"Abszolút elégedett voltam: -gyors hatékony online bejelentkezés -rövid telefonos megerősítés, illetve sms értesítés az időponttal kapcsolatban -kedves recepciósok -kellemes váró -nagyon alapos és kedves doktornő."

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok