Barotrauma: hogyan kezelhető?

Barotrauma: hogyan kezelhető?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2020.08.10 Módosítva: 2023.12.11

A barotrauma a külső légtérrel közlekedő üreges szervekben alakulhat ki, ilyenek a középfül vagy az orrmelléküregek. A külső légnyomás megváltozása nem tud kiegyenlítődni az üregekben, ez okozza a panaszokat. A kellemetlen, fájdalommal, akár halláscsökkenéssel is járó jelenség okairól és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika allergológust, fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Mi a barotrauma?

A barotrauma kiváltó oka a fülkürt működészavara, amely miatt a középfülben lévő nyomás nem tudja követni a megváltozott külső nyomást. Általában a külső nyomás hirtelen növekedése pl. búvárkodás, repülőgép leszállása, magas hegyről hirtelen ereszkedés válthatja ki. Amint a nyomást sikerül kiegyenlíteni, a tünetek is megszűnnek

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A barotrauma okai

A dobüreget az orrgarattal a fülkürt, másnéven Eustach-kürt köti össze. Ezen keresztül tud szellőzni, így lesz a nyomás a dobhártya mindkét oldalán kiegyenlített. A fülkürt működése zavart szenvedhet egy egyszerű nátha, vagy allergiás szénanátha miatt is, de a tartós panasz hátterében egyéb, akár műtétet is igénylő fül-orr-gégészeti problémák is állhatnak.

A barotrauma tünetei

Általában a középfülben alakul ki, de a belső fülben is okozhat tüneteket. Kezdetben a fülben kialakuló kellemetlen nyomásérzéssel jár, ám ha az állapot tartósan fennáll, egyre erősödő panaszok jelentkeznek. Halláscsökkenés, szédülés, a fülben teltségérzet, fájdalom is előfordulhat.

A nem kellően és időben kiegyenlített nyomáskülönbség következtében szövődmények isfülfájás jelentkezhetnek. Ezt az állapotot fokozott fájdalom, a dobüreg bevérzése, a dobhártya szakadása folyadék szivárgás vagy vérzés a fülből és közepes vagy súlyos hallásvesztés, szédülés is jelezheti.

Amennyiben a kiegyenlítés nem sikerül, a tünetek továbbra is fennállnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A barotrauma kezelése

Az előzmények részletes tisztázása után fül-orr-gégészeti vizsgálat történik. A dobhártyán látható elváltozások már egyértelmű jelek. A dobüregi nyomás, a középfülben levő folyadék tympanometriával vizsgálható. Ezek alapján lehet meghatározni a személyre szabott, megfelelő kezelési tervet.

A barotrauma megelőzése

  • Hurutos vagy allergiás tünetek mellett kerüljük a hirtelen nyomásváltozást- repülést, búvárkodást.
  • Ásítással, vagy ha valamilyen italt kortyolgatunk, esetleg rágózunk, megelőzhetjük a kellemetlen tüneteket.
  • Ha repüléskor érezzük, hogy bedugul a fülünk, akkor füldugulás ellen alkalmazzuk a Valsalva-manővert. Az orr befogásával, összezárt szájjal óvatosan fújjuk ki a levegőt – mint orrfújásnál. Így kiegyenlíthető a nyomás és megszüntethető a füldugulás.
  • Ha nátha, szénanátha tüneteivel küzdünk és így kell repülőre ülnünk, egyeztessünk kezelőorvosunkkal, hogy a megfelelő kezeléssel csökkentsük a barotrauma kockázatát. Orrnyálkahártyát lelohasztó orrcsepp használata hasznos lehet.
  • Léteznek e célra kifejlesztett füldugók is, amelyek lassan egyenlítik ki a felemelkedéskor vagy leereszkedéskor a dobhártyára gyakorolt nyomást.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Az orvosok, recepciósok, asszisztens hölgyek nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Alapos magyarázatokat kaptam a kérdéseimre. Elégedett vagyok.

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok