Mi használ füldugulás ellen?

Mi használ füldugulás ellen?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2020.06.22 Módosítva: 2023.12.11

A füldugulás az egyik leggyakoribb panasz, amivel fül-orr-gégészhez fordulunk. Különböző okokból, de a téli és a nyári időszakban egyaránt előfordulhat. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztünk, hogy mit tehetünk a füldugulás ellen.

Füldugulás ellen a kiváltó okot kell megszüntetni

A füldugulás érzését átélhetjük, ha alacsonyabbról magasabb helyre igyekszünk, például autóval haladunk felfelé a hegyen, vagy repülő felszállásakor. Ilyen esetben a füldugulás rövid időn belül megszűnik. De mit tegyünk, ha nem is sejtjük, hogy mi okozhatja és napok óta fennáll a kellemetlen panasz?

A füldugulás rendszerint rövid időn belül orvoshoz viszi a beteget. A kezdetben még elviselhető tünet idővel egyre zavaróbbá válik, halláscsökkenés is jelentkezhet.

„Füldugulás ellen sokan otthoni kezeléssel próbálkoznak, a fül melegítésével, rágózással, ivással, vagy az orr befogása mellett erőteljes orrfúvással igyekeznek megszüntetni a füldugulást. Attól függően, hogy mi áll a háttérben, sajnos ezzel akár komoly szövődményeket is okozhatnak. A gyorsabb és problémamentes gyógyulás érdekében jobb, ha a kiváltó ok keresését és annak függvényében a megfelelő kezelést szakemberre bízzák.”

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Füldugulás fülzsírdugó miatt

Alkati tulajdonság is, hogy kinél milyen mennyiségben termelődik fülzsír. Bizonyos betegségek – például pikkelysömör vagy ekcéma – esetén, vagy idősebb korban a fülzsír eltávolítása nehézkes lehet. Emiatt a fülben felhalmozódhat és fülzsírdugó formájában megrekedhet a külső hallójáratban. Nyáron még gyakoribb ez a jelenség, mivel a melegben fokozódik a fülzsír termelése. Gondot jelent a nem megfelelő fültisztítási technika is, ha a fülzsírt beljebb toljuk, fülzsírdugó kialakulásához vezethet.

Füldugulás ellen ilyen esetben a fülmosás segíthet. Rendelőben pár perc alatt elvégezhető művelet segít megszabadulni a füldugulást okozó fülzsírdugótól.

Felsőlégúti betegségek

A középfület az orral a fülkürt köti össze. Ha felső légúti betegség miatt az orr- és orrgarati nyálkahártya megduzzad, az elzárhatja a fülkürtöt, ezáltal a fül szellőzése, a középfülben a nyomás kiegyenlítése nem tud megvalósulni: füldugulás jelentkezik. A felső légúti betegségek szövődményeként vagy önálló kórképként is jelentkezhet középfülgyulladás, melynek egyik lehetséges tünete a füldugulás is.

Füldugulás ellen ilyenkor az alapbetegség kezelése jelenti a megoldást. Orrdugulásra orrspray, esetleg antihisztamin / allergia esetén/ szedése javasolt. A középfülgyulladás gyógyulása után a füldugulás még hosszabb ideig megmaradhat.

Savós középfülgyulladás

A fülgyulladásnak ez a típusa nem jár fájdalommal. A nyomáskülönbség miatt felszaporodó folyadék csendben kitölti a dobüreget. Gyakran csak a füldugulás figyelmeztet rá, vagy a halláscsökkenés miatt fordulnak orvoshoz a betegek. A savós középfülgyulladás gyerekeknél gyakori, általában orrmandula megnagyobbodás áll a háttérben, de allergia, reflux és a helytelen orrfújás is hozzásegíthet a kialakulásához.

Ha a füldugulást savós középfülgyulladás okozza, a füldugulás ellen mindenképp az azt kiváltó okot kell felismerni és kezelni.

Idegentest a fülbenFüldugulás

Kisgyerekeknél előfordulhat, hogy egy apróbb étel-, vagy játékdarabot az orrukba vagy a fülükbe dugnak. Ha a szülő épp azt a pillanatot nem kapja el, amikor ez történik, akkor idővel arra lehet figyelmes, hogy a gyermek a fülét piszkálja, nem hall jól, a fül váladékozhat.

Ilyen panaszok esetén mindenképp mutassuk meg fül-orr-gégésznek a gyermeket, aki alaposan átvizsgálja a fület és szakszerűen eltávolítja a bent rekedt darabot.

Füldugulás repülés vagy búvárkodás után

A légnyomásváltozás miatt is bedugulhat a fül. Ilyen esetben a nyomás kiegyenlítődése után a füldugulás rendszerint megszűnik. Bizonyos esetekben azonban tartóssá is válhat, különösen, ha valakinél a fülkürt működési zavara fennáll. Ez előfordulhat légúti allergiásoknál – az elhúzódó orrdugulás miatt -, vagy valamilyen fül-orr-gégészeti probléma, például orrpolip esetén.

A füldugulás megszüntetése ilyen esetben is a kiváltó ok kezelése révén lehetséges. Szakorvosi vizsgálat során ezt meg lehet állapítani és attól függően, hogy mi okozza a problémát gyógyszerrel, orrspray használatával vagy műtéttel kezelhetjük.

Füldugulás ellen – csak házilag ne?

Veszélyes lehet, ha az interneten olvasható praktikákkal próbáljuk meg orvosolni a panaszt. Füldugulás ellen nem szabad semmilyen folyadékot – például fülcseppet - a fülbe önteni, amíg fül-orr-gégész nem vizsgálta meg a dobhártya épségét. Ne próbáljuk meg házilag kipiszkálni, ha fülzsírdugóra gyanakszunk, mert szerencsétlen esetben még beljebb tolhatjuk, nehezebb lesz eltávolítani vagy akár sérülést is okozhatunk. Azért is fontos szakemberhez fordulni a probléma kezelésével, mert így fény derülhet a kiváltó okára is, aminek a megszüntetése elengedhetetlen a tartós kezeléshez.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Jónapot kivànok doktornő érdeklődni szeretnék hangszàl és gége bénulàsom van minden vizsgàlattot végigjàrtam minden eredményem jó nem derült ki hogy mi okoza most Nyiregyhàzàn a doktornő javasolta hogy keresek fel Pesten egy orvost aki ekvégzi a mütétet hangszàl kivaràs azt szeretném megkérdezni hogy allelgiàs is vagyok hogy ez okozhatja e a hangszàl bénulàst vagy önn mitt javasol

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Nagy Zoltánné!


Nem írta, hogy a hangszál bénulás egy vagy kétoldali. Hangszál kivarrást csak kétoldali bénulás esetén szoktak végezni, egyoldali bénulás esetén erre nincs szükség. Allergia nem okozhatja ezt a megbetegedést. Amennyiben a folyamat csak az egyik oldali gégefelet érinti általában az operatív beavatkozással 8 hónapot szoktak várni.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gondos és alapos

"Egy 14 évvel ezelőtti radikális fülműtét után folyamatos problémám - fülfájás, fülfolyás - voltak, szinte soha sem voltam tünetmentes, havonta jelentem meg , a szakrendeléseken, ami miatt a komfort érzetem a nullával volt egyenlő. 2014. októberében voltam Doktornőnél, ami után mostanáig tünetmentes voltam. Akkor is és most egy fájdalom mentes, nagyon gondos és alapos kezelést kaptam, maximális kedvességgel, empátiával. Rendkívül hálás vagyok Neki!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok