Így előzheti meg a fülzsírdugó kialakulását!

Így előzheti meg a fülzsírdugó kialakulását!

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2017.01.12 Módosítva: 2023.11.22

A fülzsír nagyon fontos funkciót tölt be a fülben, ám nem megfelelő ápolás mellett mennyisége oly mértékben felhalmozódhat, hogy füldugulást, halláscsökkenést, fülzúgást is okozhat! Ha önnél is visszatérő panasz a fülzsírdugó kialakulása, akkor érdemes megfogadnia dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosának tanácsait a probléma megelőzéséhez.

Fülápolás és védelem

A fülzsírt a hallójáratban levő faggyúmirigyek termelik, védi és hidratálja a fület. Nélküle a fül érzékeny bőre kirepedne, ezáltal megnőne a fertőzések kockázata, hiszen a sérült bőrön a különböző kórokozók is könnyebben átjutnak. A fülzsír bizonyos értelemben tisztító funkciót is ellát. A hallójáratba bejutó apró szennyeződések, por, megtapad benne és a hallójáratból kifelé ürülő fülzsírral együtt távozik. Ahhoz, hogy szerepét el tudja látni, fontos a megfelelő fülápolás.

A fültisztítás veszélyei

Alkati kérdés is lehet, van, akinél eleve több fülzsír termelődik, illetve nyáron, a fokozott verejtékezés miatt is megnő a mennyisége. Emellett a helytelen fültisztítás miatt is lehet, hogy egyeseknél visszatérő panaszt okoz a fülzsír felhalmozódása, a fülzsírdugó kialakulása – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A legtöbben ma is fültisztító pálcikát használnak fültisztításhoz, ám ezzel gyakran épp ellenkező hatást érnek el: a fülzsírt nem kifelé, hanem befelé tolják, a dobhártya irányába, ahol fülzsírdugó formájában összegyűlik. Sokan erről már csak akkor szereznek tudomást, ha a fülzsír idővel itt felhalmozódik és kellemetlen viszketést, füldugulást, halláscsökkenést vagy fülzúgást okoz.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

5 tanács a helyes fülápoláshoz

  1. Ne tisztítsa túl gyakran! A túl gyakori – ez szintén alkati kérdés, függ a termelődő fülzsír mennyiségétől is, de naponta semmiképp sem szükséges – fültisztítás miatt a fül kiszáradhat, emiatt könnyen fel is sérthetjük a fültisztító pálcikával.
  2. Ne dugjon semmit a fülébe! Sokan megszokásból is babrálják a fülüket napközben, az éppen kezük ügyébe kerülő hajcsattal például, ezzel azonban még komolyabb sérüléseket okozhatnak a hallójáratban, vagy akár a dobhártyán.
  3. Hetente 1-2 alkalommal a hallójáratba cseppentett paraffin vagy olívaolaj használata megkönnyíti a fülzsír spontán távozását és kisebb az esélye, hogy a fülzsírdugó képezve összegyűlik a hallójárat mélyén.
  4. Panaszok esetén forduljon orvoshoz! Amennyiben halláscsökkenést, füldugulást, fülzúgást tapasztal, ne próbálja meg egyedül, házi praktikával kezelni a problémát! Fül-orr-gégészeti rendelőben pár perces, fájdalommentes beavatkozással, szakember segítségével szabadulhat meg a fülzsírdugótól.
  5. Megelőző fülápolás: akinél rendszeresen nagyobb mennyiségben termelődik fülzsír, mindenképpen érdemes a nyári fürdési szezon előtt, mielőtt még bármi panaszt okozna, hallójárat tisztításra jelentkezni fül-orr-gégésznél, így gyakran megelőzhető a fülzsírdugó kialakulása és a kellemetlen hallójárat gyulladás.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden tökéletes

"Minden tökéletes! Nagyon örülök, hogy Önöknél voltam, kifogástalan szervezés, profi vizsgálat, baráti hangnem."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK