A fülzúgás okai

A fülzúgás okai

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.12.07 14:50

A fülzúgás (orvosi nevén tinnitus) egy tünetegyüttes, és nem betegség. A fülzúgás háttéren sokféle egészségügyi probléma állhat. A fülzúgás során a páciens búgó, csengő, sípoló, zakatoló, susogó hangot hall, külső hangforrás hiányában.

A zavaró hang előfordulhat az egyik, illetve mindkét fülben is. Beszámolók alapján sokan „középen” hallják a hangot.

A fülzúgás gyakori jelenség, az emberek egyharmada tapasztalta már az élete során. Tartósan pedig a népesség 10%-a küzd fülzúgással. Előfordulása idősebb korban, 60-70 év felett gyakoribb, de bármilyen életkorban megjelenhet.

Gyakran fülcsengésnek írjuk le a jelenséget, holott többféle hang is képződhet:

  • zümmögő
  • őrlő
  • sziszegő
  • fütyülő
  • csengő
  • sípoló
  • magas
  • mély
  • lüktető

Sokan a zenéhez, vagy énekhez hasonlítják a hangot, míg mások a pulzussal egy ütemben érzékelik. Ezt pulzáló fülzúgásnak nevezettük.

A fülzúgásnak két típusát ismerjük:

1.) Objektív fülzúgás:

Objektív fülzúgást nem csak a beteg, de az orvos is hallja. Hátterében az izmok ritmikus összehúzódása vagy a turbulens véráramlás állhat.

2.) Szubjektív fülzúgás:

A szubjektív fülzúgás gyakran jár együtt a nagyothallással. A szubjektív fülzúgás oka a fül legkülönfélébb területein, sőt az idegekben és az agyban is keresendő.

Kapcsolódó cikkünk

Mi okozza a fülzúgást?

A fülzúgás okai pontosan nem tisztázottak. Sok esetben a belsőfül károsodása, fertőzése, gyulladása van a háttérben. Ezzel szemben három emberből egynek semmilyen problémája nincs a fülével.

Belsőfül károsodás

A hangok a külső fülből a belső fülbe érkeznek, a csiga (cochlea) és a hallóideg (nervus cochlearis) érintésével. A csiga a belső fülben található szerv. Nevét a csigaházszerű formája adja. Központi részén található a Corti-féle szerv, amely a hangok érzékeléséért felelős. A hallóideg a hangra vonatkozó információkat szállítja a csiga corti szervéből az agy felé.

Amennyiben a csiga bármely része (általában a fülben lévő érzékelősejtek) károsodik, onnantól nem továbbítja az információkat tovább az agynak. Az érzékelősejtek károsodása véletlenszerű hangérzékelést eredményezhet, ami fülzúgást okoz.

Idősebb korban a csiga károsodása természetes folyamat. Fiataloknál a gyakori erős zajnak való kitettség eredménye lehet.

A fülzúgás egyéb okai

A belsőfül károsodásán kívül számos egyéb oka lehet a fúlzúgásnak:

A fülzúgás ritkább okai

Téma szakértői

Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Hírek

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Az orrdugulás kiváltó oka az őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett allergia is lehet, elhúzódó panaszok esetén azonban mégsem ez áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy krónikus tünetek kapcsán javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert ha túlzásba visszük az orrspray használatát, az csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

További részletek
Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

További részletek
Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok