Változatos okok a fülzúgás hátterében

Változatos okok a fülzúgás hátterében

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2017.05.11 Módosítva: 2023.11.22

Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás – ha tapasztalta már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenved. A hangok lehetnek enyhék, vagy hangosabbak, jelentkezhetnek egyik oldalon, vagy mindkét fülben is, folyamatosak, vagy pulzálóak – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. A páciensek egy részénél a tünetek idővel az életminőséget is jelentősen rontják, zavarják a nyugodt pihenést, tanulást, munkavégzést, jobb ezért mielőbb orvoshoz fordulni és kezeltetni.

 

A fülzúgást tartós zajterhelés – munkahelyen vagy szórakozóhelyen – de hirtelen hanghatás is kiválthatja, például egy hangos durranás. Sokszor egy felső légúti betegség, esetleg egy gyógyszer, vagy a közelmúltban elszenvedett baleset, fejet vagy nyakat ért ütés állhat a háttérben. Gyakran a kevés folyadékfogyasztás, vagy a sok stressz is közrejátszhat a megjelenésében. Emellett ritkán előfordulnak komoly, műtétet is igénylő okok, amelyek miatt fülzúgás kialakulhat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hallóideg daganat

Az akusztikus neurinóma a VIII-as agyidegen kialakuló, jóindulatú daganat, mely fokozatosan, évek alatt növekedve először kitölti a belső hallójáratot, az itt futó ereket és idegrostokat nyomhatja, majd a kisagy felé kezd türemkedni, mert abban az irányban van erre lehetősége. Idővel a környező ideggyökökre és agyterületekre is nyomást gyakorol, így előrehaladott esetben járásbizonytalanság, vagy nyelészavar jelenhet meg. Dr. Fülöp Györgyi szerint az érintettek többsége már a betegséget elsőként jelző tünetekkel – egyoldali fülzúgás és halláscsökkenés, szédülés - orvoshoz fordul, ezért ritkán jutnak el a késői stádiumig. Kisebb daganatok esetén, ill. ha a beteg általános állapota, kora miatt nem javasolt a műtét, akkor a tünetek megfigyelése és MR-el történő kontroll vizsgálatok is elegendőek lehetnek. Növekedést mutató daganat esetén a hagyományos idegsebészeti, ahol elérhető, ott sugársebészeti (gamma kés) beavatkozás elvégzése, vagy e kettő kombinációja javasolt.

Otoszklerózis

A betegség lényege, hogy a középfülben található, legbelső hallócsont, a kengyel talpa becsontosodik a csiga bejáratába, ami így a rezgéseket nem tudja megfelelően továbbítani a csiga folyadékterébe, emiatt halláscsökkenés jelentkezik, amihez társulhat fülzúgás is. A betegség első tünetei rendszFülzugás okaierint a hallás romlása, fülzúgás és esetenként szédülés. Akár egy, vagy kétoldali halláscsökkenés is jelentkezhet, mely mivel fokozatosan, évek alatt alakul ki, ezért nem feltétlenül tűnik fel rögtön a betegnek. Az otoszklerózis által okozott vezetéses halláscsökkenés műtéttel kezelhető. A finom mozdulatokat igénylő műtét során lehetőség van a rögzült kengyel eltávolítására és a hallócsont láncolat kiegészítésére protézissel. Így ismét helyreáll a hangvezető rendszer működése.

Fülzsírdugó

A fülzúgás hátterében megbúvó komolyabb betegségek mellett, egy viszonylag egyszerűen kezelhető probléma is okozhat ilyen panaszt: a fülzsírdugó. Alkati kérdés is lehet, van, akinél eleve több fülzsír termelődik, illetve számos egyéb tényező miatt is megnőhet a mennyisége. Emellett a helytelen fültisztítás miatt is lehet, hogy egyeseknél visszatérő panaszt okoz a fülzsír felhalmozódása, a fülzsírdugó kialakulása. Sokan erről már csak akkor szereznek tudomást, ha idővel felhalmozódik és kellemetlen viszketést, füldugulást, halláscsökkenést, hallójárati gyulladást, vagy fülzúgást okoz. Amennyiben pl. halláscsökkenést, füldugulást, fülzúgást tapasztal, ne próbálja meg egyedül, házi praktikával kezelni a problémát, mert gyakran az csak tetézi a problémát! Fül-orr-gégészeti rendelőben pár perces, fájdalommentes beavatkozással, szakember segítségével szabadulhat meg a fülzsírdugótól.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem, vagy Doktor Úr !
3 hete erős szédüléssel kórházba kerültem, ahol neurológiai vizsgálatokat végeztek. Minden neurológiai vizsgálat eredménye negatív lett. A kórházba szállításomkor a vérnyomásom 220/170 volt. Azóta sikerült stabilizálni a vérnyomásomat, de a szédülés időnként hirtelen jelentkezik. Tudomásomra jutott, hogy a belső fülben lévő kristályok elmozdulása is okozhat ilyen szédüléses tüneteket. Erről szeretnék Önöktől bővebb információt kérni. Választ várva - Köszönettel Varsányi Péterné Tata

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Varsányi Péterné!
Az Ön által említett kristályok leszakadása és elmozdulása kapcsán bizonyos testhelyzetben lép fel heves, de rövid, max. 2 perces szédülés. Ennek igazolására bizonyos provokációs teszteket kell végezni, melyeket a neurológus kolléga is elvégzett reményeim szerint.
Ha ez mégsem történt meg, akkor szédüléssel foglalkozó fül-orr-gégészt javasolnék felkeresni!

Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan ellátott

"Fülöp főorvosnő maximálisan ellátott, nagyon megértő volt, empatikus és kiemelkedően professzionális. Nagyon köszönöm a segítségét, fájdalmaim jelentősen csökkentek. Betegség esetén a következő alkalommal is a Főorvosnőhöz fogok fordulni, és kislányomat is szeretném Hozzá vinni. Külön szeretném megköszönni az asszisztensnő - sajnos a nevét nem tudom - segítőkészségét és hozzáértő asszisztenciáját a beavatkozás alatt. Nyugodt szívvel ajánlom a Prima Medica szakembereit."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok