Szédülés

Szédülés

Módosítva: 2023.11.20 13:43

A szédülés orvosi nevén vertigo, jelentősen kellemetlené tudja tenni a mindennapi életet, ugyanakkor igen gyakori tünet. Ez a meglehetősen frusztráló érzet, amelynek során az egyensúlyérzékelés szenved zavart. A szédülés hátterében szerteágazó ok állhat, többféle fül-orr-gégészeti problémák, de felmerülhetnek ortopédiai, neurológiai, pszichés, kardiológiai probléma, de akár cukorbetegség is.

Mi a szédülés

Szédülés fő fajtái

Fül-orr gégészeti hátterű szédülések

A szédülés kezelése

Szédülés

A szédülés ahogy fentebb is megemlítésre került a térérzékelés zavara, amely több szervrendszer, többek között a belsőfülből kiinduló egyensúlyrendszer működészavarának következtében jöhet létre.

Egyensúlyszervünk egy igen bonyolult, fizikai törvényszerűségeken alapuló, idegi áttevődésekkel működő rendszer. Ráadásul kétoldali. Így bármelyik részen zavar keletkezik, az kihatással van az egész rendszer működésére, ami szédülést, egyensúly zavart, fülzúgást okozhat. Egyensúlyszervünk felel az elesést megakadályozó összehangolt izomműködésért, a biztos látást lehetővé tevő összehangolt szemműködésért.

Az ebben szenvedők leggyakrabban a mozgás vagy forgás hamis érzetével, ájulásérzéssel, bizonytalanságérzéssel és bágyadtsággal, lebegő érzéssel írják le a jelenséget. Ezeket az érzéseket sokszor a séta, a felállás vagy a fej mozgatása váltja ki, illetve ezek súlyosbíthatják a már fennálló tüneteket. Sokféle érzettel bővülhet a vertigo, illetve sok féle képen is érzékelhetjük. Felléphet imbolygó szédülés, fülzúgásos szédülés, előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a szédülés olyan erős hányingerrel társul, hogy az érintett kénytelen leülni vagy lefeküdni. A szédülés és a társuló egyéb tünetek időtartama néhány másodperctől több óráig is terjedhet, gyakran mutat fluktuáló jelleget, amikor a panaszok hol megjelenek, hol eltűnnek, és ilyen hosszabb-rövidebb periódusok váltják egymást, illetve fokozódhatnak mindennapossá.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Szédülés fő fajtái

Vertigószedules:

A vertigó olyan szédülési forma, amikor az érintett egyén olyan érzést tapasztal, mintha minden körülötte forogna. Ennek a tünetnek a hátterében gyakran belső fül eredetű problémák állnak, ugyanakkor neurológiai rendellenességek és egyéb tényezők is okozhatják. A szédülés ezen fajtáját gyakran provokálja a fej pozíciójának változása, és már meglévő szédülést is fokozhat. Az érintettek gyakran írják le azt az érzést, mintha forogna a világ, imbolyogna, elvesztené az egyensúlyát, vagy egy bizonyos irányba húzná őket. A vertigóval járó szédülés gyakran társulhat hányingerhez, hányáshoz, szemmozgászavarhoz (nystagmus), fejfájáshoz, izzadáshoz, vagy fülzúgáshoz (tinnitus), illetve átmeneti hallásvesztéshez. Az ilyen tünetek hátterében különféle betegségek állhatnak, például jóindulatú helyzetfüggő szédülés (BPPV), Meniére-betegség, vestibuláris neuritisz vagy labirintitisz, ritkábban fej- vagy nyaki sérülések, agyi problémák (például stroke vagy daganat), bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, vagy akár migrénes fejfájás is lehet.

Presyncope

Az úgynevezett presyncope egy szédülési forma, ami gyakorlatilag az ájulás előtti állapotot jelenti. Ebben az állapotban hirtelen gyengeség érzése jelentkezik, de valódi eszméletvesztés nem következik be. Ennek a jelenségnek a hátterében leggyakrabban a vérnyomás hirtelen csökkenése áll, ami például hirtelen felálláskor is bekövetkezhet (ezt ortosztatikus hipotóniának nevezzük). Az okok közé tartozhatnak továbbá szív- vagy érrendszeri problémák, például szívritmuszavar, a nyaki ütőerek súlyos szűkülete, átmeneti agyi keringési zavar (TIA) vagy a szívizom megbetegedése.szédülés fajtái A presyncope-szel járhat hányinger, hirtelen elsápadás vagy akár hirtelen gyengeség is.

Egyensúlyvesztés

Az egyensúlyvesztéses szédülés azt jelenti, hogy az egyén járása bizonytalanná válik. Ennek a típusú szédülésnek a hátterében számos különböző korfolyamat állhat, nemcsak a belső fül betegségei, hanem ízületi és izombetegségek, valamint különböző gyógyszerek mellékhatásai és a látásromlás is szerepet játszhatnak kiváltó okként.

Bizonytalanságérzés

Bizonytalanságérzés esetén nem meghatározható irányú, bizonytalan jellegű szédülés jelentkezik az érintett személyekben, melynek során gyakran nehezítetté válik a járás egyenes vonal mentén, illetve ájulásérzés jelentkezik. Ezen tünetek mellett számos egyéb kísérő tünet is előfordulhat, például fejfájás, hányinger, hányás, fülzúgás vagy -csengés, gyengeség, halláscsökkenés, bizonytalan járás és koordinációvesztés, szemmozgászavarok (mint például nystagmus), homályos látás és koncentrációs nehézségek. Ennek a tünetnek a hátterében lehetnek belső fülbetegségek, pszichológiai okok (például szorongás), vas- vagy nátriumhiány, vagy akár agyi keringészavar is.

 

A szédülő beteg vizsgálata során az első és legfontosabb lépés azt eldönteni, hogy egyensúlyrendszeri betegség, vagy valamely egyéb betegség áll-e a panaszok hátterében. Ha nem az egyensúlyrendszer érintett, az okok közt felmerülhet szorongásos tünetegyüttesek, cukorbetegség, vérnyomás rendellenesség, szívritmuszavar, vérellátási zavar, vérképzőszervi betegség, szklerózis multiplex, vagy agydaganat gyanúja is, így minden esetben komplex kivizsgálásra van szükség.

Milyen egyéb problémák okozhatnak szédülést:

  • Egyéb neurológiai problémák, például a Parkinson-kór vagy a sclerosis multiplex is egyensúlyzavarhoz, így szédüléshez vezethet.
  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a szédülés (például antiepileptikumok, antidepresszánsok, nyugtatók, stb.).
  • Szorongásos zavarok.
  • Vashiányos vérszegénység (anémia).
  • Alacsony vércukorszint (hypoglycaemia).
  • Szén-monoxid-mérgezés.

 Fül-orr gégészeti hátterű szédülések

A Fülorrgége Központban a szédülés több fajtájának kivizsgálása és kezelése is zajlik, melyek közül a leggyakoribbak.

Jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV)

Jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV) Egy gyakori kórkép, mégis sokszor nagyon nehezen felismerhető. Ilyen esetben gyakran a problémát a belső fülben található kalcium-karbonát kristályok leszakadása okozzák. Ez a fajta szédülés, rövid, átmeneti forgó szédüléses rohamokkal jár. A szédülést a fej-, vagy a testhelyzet-változtatása váltja ki (például ágyban felülés, megfordulás).

Meniére-betegség

A vertigo okai lehet a belső fül gyulladása is, ilyenkor a panaszok igen hevesen és hirtelen jelentkeznek. Ha fülzúgás, halláscsökkenés is társul a szédülés mellé, akkor felmerül a Meniére-betegség gyanúja. A betegségre jellemzőek a rohamokban jelentkező szédüléses tünetek, jellemző a halláscsökkenés és fülzúgás, mint kísérőtünet is. A roham tartama maximum 2-3 órát tart, azonban nagyon intenzív, a beteg ilyenkor mozdulatlanul fekszik, hányingert érezhet, hányás kísérheti. A kiváltó ok pontosan nem ismert, a rohamok spontán, változó időközzel lépnek fel, átmeneti halláscsökkenés jellemző, évek alatt fokozatosan romolhat a hallás. A roham után napokig fáradtságot érezhet a beteg.

Vesztibuláris neuritisz

A betegség az egyensúlyszervet ellátó ideg gyulladása, mely néhány óra alatt kialakuló, heveny féloldali egyensúlyozó szerv elégtelenséget okoz. Tünetei között szerepel a hányás, a szédülés pedig a fej mozgására fokozódik. A tünetek általában 1 nap után mérséklődnek és egy hét alatt megszűnnek, de hetekig-hónapokig visszamaradhat még enyhébb szédülés.

Szédülés vizsgálatakor vizsgáljuk a szemmozgásokat, az egyenesen állás biztonságát, a célzott mozgások pontosságát is.

A szédülés kezelése

Az ilyen és ehhez hasonló heves szédüléses panaszokat okozó betegségek esetén, a tünetek váratlansága nagy pszichés terhet jelent a beteg számára, ezért a gyors diagnózis felállítása kulcsfontosságú. A szédülés típusától függően meg is kezdhetjük a szükséges gyógyszerelés beállítását, tornagyakorlatok betanítását és természetesen a beteg megnyugtatását betegsége lefolyásáról.

Torna

A BPPV kezelésére kidolgozott torna célja, hogy a leszakadt mészkristály kijusson az ívjáratokból, vagy feloldódjon és a szédülés megszűnjön. A gyakorlatok mellékhatása lehet a további erős szédülés is, amely azonban idővel enyhül, míg végül megszűnik és így a BPPV is elmúlik. A speciális mozgássort napi 4-5 alkalommal javasolt elvégezni, általában 3-4 hétig, míg a panaszok teljesen elmúlnak.szédülés tünetei

Étrend

A Meniére betegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, azonban különböző lehetőségek léteznek a tünetek kezelésére. Gyógyszerszedés mellett ritkulnak a rohamok, csökkenthető a forgó jellegű szédülés intenzitása. Vízhajtók szedésével is kedvezően lehet befolyásolni a betegséget. A vízvisszatartás elkerülése miatt javasolt a sószegény étrend. Ajánlott a nikotin, koffein, alkohol kiiktatása, a stressz kerülése, illetve különböző relaxációs módok elsajátítása.

Gyógyszeres és műtéti lehetőségek

A szédüléses tünetek a középfülbe juttatott injekcióval is csökkenhetnek, azonban ezt a hallóideget károsító kockázatok mérlegelésével lehet csak elvégezni. Hirtelen fennálló roham esetén a szteroidok adására is felmerülhet. Ennek kockázata, de hatékonysága is kisebb, mint az injekciós kezelésnek, de gyakorta alkalmazott metódus. Ha a beteg ezekre a kezelésekre nem reagál és a tünetek továbbra is fennállnak, súlyos esetben a műtét lehetősége pl. saccotomia is szóba jön.

Fül-orr-gégészeti vizsgálat feladata megállapítani, hogy az összetett rendszer mely részében következett be károsodás, hol van a probléma kiindulópontja, mi okozza pontosan a szédülést és megtalálni a megfelelő kezelést a betegségre!

Fül-orr-gégészeti vizsgálat előtt a következő tényezőket érdemes megfigyelni és feljegyezni:

Hol és milyen testhelyzetben jelentkezik a szédülés?

Milyen hosszú ideig jellemzőek a heves tünetek?

Van-e tünetmentes időszak?

Mi okozza a tünetek fokozódását?

Milyen egyéb tünetek jelentkeznek?

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértője

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK