Néhány kérdésből megtudhatja, milyen típusú a szédülése

Néhány kérdésből megtudhatja, milyen típusú a szédülése

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2016.01.25 Módosítva: 2023.11.20

A szédülés gyakori tünet, sokszor mégis nehéz eldönteni, hogy neurológust, fül-orr-gégészt, kardiológust, esetleg szemészt, vagy pszichológust keressünk fel panaszainkkal. A következőkben a szédülés három típusát, a hirtelen, sok esetben ijesztő tünetekkel jelentkező, belső fül eredetű szédüléseket mutatjuk be dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

Szédülések okai

szédülés-vertigo-meniere-jóindulatú helyzeti szédülésSzédülő beteg vizsgálata során először el kell dönteni, hogy egyensúlyrendszeri betegség, vagy valamely más betegség áll-e a panaszok hátterében. Utóbbi esetben ugyanis kiváltó okként többek közt felmerülhet a szorongásos tünetegyüttes, cukorbetegség, vérnyomás rendellenesség, szívritmuszavar, vérellátási zavar, vérképzőszervi betegség, szklerózis multiplex, vagy agydaganat gyanúja is - magyarázza dr. Fülöp Györgyi. Ilyen esetekben komplex kivizsgálásra van szükség. A fül-orr-gégészeti kezelést igénylő, belső fül eredetű szédülések ezzel szemben önálló tünetként jelentkeznek és gyakran hirtelen, sokszor a beteg számára nem megmagyarázható okból. „Bár a panaszok teljes körű kivizsgálása igen hosszadalmas procedúra, van azonban néhány, szinte bárhol könnyen elvégezhető vizsgálat, jellegzetes tünet, melyek segítségével rövid idő alatt közelebb kerülhetünk a szédülés valódi okához.”

A belső fül eredetű szédülések tünetei

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során, néhány kérdés alapján már levonhatóak következtetések a szédülés típusára vonatkozóan. Vizsgálat előtt a következőket érdemes megfigyelni és feljegyezni: Hol, milyen testhelyzetben jelentkezett a szédülés? Mennyi ideig vannak jelen a heves tünetek? Van-e tünetmentes időszak? Mitől fokozódnak a tünetek? Milyen egyéb tünetek jelentkeztek?

  kezdet  lefolyás, időtartam mi fokozza, jellegzetes tünet
BPPV hirtelen forgó szédülés rövid rohamok fej helyzetváltoztatás 
 Vestibularis neuronitis rövid idő alatt folytonos forgó szédülés napokig fokozatos javulás hetek alatt
Meniére betegség  hirtelen 24 órán belül ismétlődő rohamok fülzúgás, halláspanasz kíséri 

Vesztibuláris neuritisz 
Az „egyensúlyszervet ellátó ideg gyulladása”

• órák alatt kialakuló, heveny féloldali egyensúlyozó szerv elégtelenség, hányás kísérheti, a tünetek a fej mozgására fokozódnak.
• hátterében gyakran a VIII. agyideg vírusos fertőzése, vagy vérellátási zavara áll
• lefolyás: 1 nap után mérséklődnek a tünetek, ált. egy hét alatt megszűnnek,de hetekig-hónapokig visszamarad még enyhébb szédülés. 

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Meniere betegség

• rohamokban jelentkező szédüléses tünetek, jellemzően halláscsökkenés és fülzúgás kíséri • roham tartama: max. 2-3 óra, a beteg ilyenkor általában mozdulatlanul fekszik, hányás kísérheti
• kiváltó ok pontosan nem ismert, a rohamok spontán, változó időközzel lépnek fel
• a roham időszakában a mély hangoknál átmenetileg halláscsökkenés jellemző, évek alatt fokozatosan romlik a hallás
• a roham lezajlása után napokig fáradt a beteg.

Jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV)

• gyakori kórkép, mégis sokszor nehezen ismerik fel
• az egyensúlyszerv folyadékterében szabadon elmozduló kristályok okozzák
• igen rövid, átmeneti forgó szédüléses rohamok
• a szédülést fej-, testhelyzet-változtatás váltja ki. (ágyban felülés, megfordulás)

A beteg érdekében jussunk mielőbb diagnózishoz!

Heves szédüléses panaszokat okozó betegségek esetén, a tünetek váratlan fellépte nagy pszichés terhet jelent a beteg számára, a gyors diagnózis felállítása e teher elviselésében nyújt segítséget – hangsúlyozza dr. Fülöp Györgyi. Ezért fontos, hogy gyorsan eljussunk a szédülés okának a meghatározásához. Ezt követően – a szédülés típusától függően – meg is kezdhetjük a szükséges gyógyszerek adását, tornagyakorlatok betanítását és nem utolsó sorban a beteg megnyugtatását betegsége mibenlétéről, annak lefolyásáról.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor űr egy éve zug a fülem ez már nagyon elviselhetetlen már kétszer voltam infuziós kezelésen de semmi javulást nem észlelek most a flemac 100mg filmtablettát szedem nem tudom hogy mit lehet tenni hogy ez az állapot megszűnjön válaszát várva tisztelettel Pankotai gyula

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Gyula!

Ha elhozza az eddigi leleteit (audiológia, labor legyen benne, ill. ha van koponya MR is), akkor készséggel átbeszélem magával a lehetőségeket, általános állapotát is figyelembe véve próbálok alternatív lehetőségeket is ajánlani a panaszai mérséklésére. Tudnia kell azonban, hogy ahogyan a gyógyszeres kezelésre, úgy az alternatív kezelésre sincs semmilyen garancia, hogy sikerrel jár, vagy megszűnteti a panaszait! Sokszor a tünetek mérséklése is sikerként könyvelhető el!

Üdvözlettel,

Fülöp Györgyi
ful-orr-gégész szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Igen elégedett

"Igen elégedett vagyok, mivel erősen izgultam és féltem is egy kissé, törődött azzal is , hogy megnyugtasson. Indokolatlan fájdalmat nem okozott a kezelés közben. Most mát nem érzem a gombás fertőzés lángoló égő fájdalmát. Az orrsövény műtétem helyén is lassú javulást érzek az ajánlott krém hatására. Nagyon szépen köszönöm a doktornőnek!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK