A szédülés lelkileg is megviseli a beteget

A szédülés lelkileg is megviseli a beteget

Dr. Fülöp Györgyi Módosítva: 2023.11.23 15:27

Heves szédüléses panaszokat okozó betegségek esetén, a tünetek váratlan megjelenése komoly pszichés terhet jelent a beteg számára. A diagnózis gyors felállítása ilyenkor nagy segítség, fontos, hogy mielőbb tisztázódjon a panasz háttere. A szédülés fül-orr-gégészeti vonatkozásáról dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa adott felvilágosítást.

Számtalan oka lehet

A szédülés gyakori tünet, sokszor mégis nehéz eldönteni, hogy neurológust, fül-orr-gégészt, kardiológust, esetleg szemészt, vagy pszichológust keressünk fel először panaszainkkal. Kiváltó okként többek közt felmerülhet pl. az elektrolitzavar, szorongásos tünetegyüttes, cukorbetegség, vérnyomás rendellenesség, szívritmuszavar, vérellátási zavar, vérképzőszervi betegség, hormonális eltérések, szklerózis multiplex, vagy agydaganat gyanúja is.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A fül-orr-gégész feladata szédülő beteg vizsgálata során, hogy véleményt adjon, hogy egyensúlyrendszeri rendellenesség, vagy bármi egyéb állhat-e a panaszok hátterében. Első lépés a szédülés1 körülményeinek pontos kikérdezése. Ez jó irányt ad a kivizsgálás célszerű sorrendjéhez is, ezért fül-orr-gégészhez elsők között érdemes menni.

Szédülésének körülményeit figyelje meg!

A belső fülnél elhelyezkedő egyensúlyszerv eredetű szédülések gyakran hirtelen, ijesztő lefolyással jelentkeznek, így érthető módon lelkileg is megviselik a beteget. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során, néhány célzott kérdés alapján már jól levonhatóak következtetések a szédülés típusára vonatkozóan. Vizsgálat előtt a diagnózis felállítását megkönnyíti, ha megfigyeljük, feljegyezzük a következőket:

  • Hol, milyen testhelyzetben jelentkezik a szédülés?
  • Mennyi ideig van jelen heves tünet, milyen azok lecsengése?
  • Mitől, milyen testhelyzetben fokozódnak a tünetek?
  • Milyen egyéb kísérő tünetek léptek fel?

Gyakran okoznak szédülést: A belső fül eredetű szédülés leggyakrabban három okból fordul elő.

A) Vesztibuláris neuritisz, az egyensúlyszervet ellátó ideg gyulladása. Jellegzetessége, hogy hirtelenszédülés lelki hatása alakul ki, hányás kísérheti, a tünetek a fej mozgására fokozódnak, ijesztő intenzitással.. Néhány nap után a tünetek rendszerint mérséklődnek, ált. egy hét alatt szűnnek, de hetekig-hónapokig visszamaradhat még enyhébb szédülés.

B): A jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV) igen rövid (sec.-ok), de heves, átmeneti forgó szédüléseket okoz, melyeket tipikusan a fej-, testhelyzet-változtatása (ágyban megfordulás, felülés) vált ki.

C) Meniére betegség során hirtelen kellemetlen, forgó szédüléses rohamok ismétlődnek változó gyakorisággal, de pár óra alatt szűnnek is. Gyakran hányás kíséri. Féloldali fokozatos hallóideg károsodás szokott kialakulni.

Az információ átadása is a kezelés része

A szédülés okainak feltárását követően – a szédülés típusától függően – meg is kezdhetjük a szükséges gyógyszerek adását, tornagyakorlatok betanítását. A terápia része, hogy a beteggel részletesen megismertetjük a betegségével kapcsolatos tudnivalókat – hangsúlyozza dr. Fülöp Györgyi. A betegség által okozott pszichés terhet nagy mértékben csökkenteni lehet, ha a beteg tisztában van rosszullétei kiváltó okával, azok kezelési lehetőségeivel.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696792/

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor Úr
Orrvèrzès miatt felszúrtàk a fülem.Azóta egyensúly problémám van.Jobb fulemmel nem hallok,àllando zugas jelentkezett.Kèszült agyi CT.Kis mèrteku agylagyulast diagnosztizàltak.A fulfelszuras előtt semmi problémám nem volt.Hova fordulhatok segítségért?Nem hiszem el hogy így kell èlnem.Vàlaszàt előre is köszönöm.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Szabó Úr!

Kicsit furcsállom, hogy az orrvérzése miatt szúrták fel a fülét! Ezért és az azóta fennálló halláspanasza, fülzúgása miatt is mindenképp a korábbi leleteit is át kéne nézni, ha rendelőnket választja!

Dobhártyái és a középfül állapotát ellenőrizni kéne, majd valószínűleg hallásvizsgálatra lesz szükség.

Az orrvérzése okát kiderítették? Mennyivel ezelőtt történt a felszúrás?

Számos hasonló kérdés merül fel, ezért mindenképp egy személyes vizsgálat kapcsán lehetne csak előre lépni.


Üdvözlettel

dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljeskörű tájékoztatás

A teljeskörü tajekoztatassal,és szakértelemmel ,valamint a doktornö kedvességével.Ritka még a magánrendeleseken is. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK