Halláscsökkenés

Halláscsökkenés

Szerző: dr. Fülöp Györgyi | Módosítva: 2023.11.22 08:57

A hallás az egyik legfontosabb érzékszervünk. A hallás teszi lehetővé, hogy kommunikáljunk a környezetünkkel, élményeket éljünk át, és részt vegyünk a körülöttünk zajló világban. A hallás képességének fontosságát mindaddig nem vesszük észre, amíg valamilyen okból el nem veszítjük a hallásunkat vagy ki nem alakul a halláscsökkenés. Az alábbi cikkben a halláscsökkenés okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit mutatjuk be.

Halláscsökkenéssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban
Mit jelent a halláscsökkenés?
Mik a halláscsökkenés típusai?
Mik a halláscsökkenés jelei és tünetei?
Milyen szövődményekhez vezethet a halláscsökkenés?
Milyen okok vezethetnek a halláscsökkenés kialakulásához?
Hogyan vizsgálható a halláscsökkenés?
Hogyan kezelhető a halláscsökkenés?
Hogyan előzhető meg a halláscsökkenés?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Halláscsökkenéssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban

Mit jelent a halláscsökkenés?

A halláscsökkenés egy olyan probléma, amely sok ember életét érinti világszerte. A hallás fontos abban, hogy a külvilágot érzékelni tudjuk, hogy kapcsolatban álljunk vele, valamint véd a veszélyektől. Hallácsökkenés esetén ez a funkció sérül, ami nagymértékben ronthatja az életminőséget, a munkaképességet és a társas kapcsolatokat. A halláscsökkenés különböző mértékű lehet: a kisebb hallási zavaroktól a teljes süketségig terjedhet. A halláscsökkenés okai is rendkívül változatosak, és a halláscsökkenés különböző életkorokban jelentkezhet. A gyermekeknél számos ok miatt állhat fent vagy keletkezhet halláscsökkenés. A gyermekek halláscsökkenése beszéd- és nyelvi késedelemhez vezethet. Időben felismerve azonban kezelhető a halláscsökkenés, és ezáltal védhető a gyermekek normális fejlődése. A halláscsökkenés kialakulhat időskorban is, ezt időskori halláscsökkenésnek nevezzük. A hallójáratban és a belső fülben lévő struktúrák idővel veszítenek rugalmasságukból és funkciójukból, ami a hallácsökkenés leggyakoribb, időskori formájához vezet. A halláscsökkenés legtöbb esete visszafordíthatatlan, azonban bizonyos műtétekkel, cochleáris implantátumokkal és egyéb módszerekkel visszanyerhető a hallás.

Mik a halláscsökkenés típusai?

A halláscsökkenés típusai osztályozhatóak az alapján, hogy a halláscsökkenés melyik életkorban jelentkezik, ez alapján létezik a gyermekkori és időskori halláscsökkenés. A halláscsökkenés típusait leggyakrabban egy másik rendszer, a halláscsökkenés kialakulási helye szerint három csoportba soroljuk:

 • Vezetéses halláscsökkenés: Ez a halláscsökkenés azt jelenti, hogy valami megakadályozza, hogy a hang áthaladjon megfelelőképpen a hallójáraton vagy a középfülön, tehát a hang vezetése akadályozott.
 • Idegi (szenzoneurális) halláscsökkenés: Ez a halláscsökkenés akkor következik be, ha valami idővel károsítja a belső fület. A belső fül felelős azért, hogy a hanghullámokat idegi impulzusokká alakítsa át. Amennyiben ez az érzékelési, átalakító funkció károsodik, bekövetkezik a halláscsökkenés. Ritkán a szenzorineurális halláscsökkenés nagyon gyorsan következik be, ezt hirtelen szenzorineurális halláscsökkenésnek (SSHL), vagy hirtelen süketségnek nevezzük. Az SSHL történhet egyszerre vagy néhány nap alatt.
 • Vegyes halláscsökkenés: Ez a típusú halláscsökkenés akkor fordul elő, ha a középső vagy külső fülben (vezetéses halláscsökkenés) és a belső fülben (szenzorineurális halláscsökkenés) is problémák vannak.

A halláscsökkenés mértékétől függően elkülöníthető az enyhe, a közepes, a súlyos és a mély halláscsökkenés. Ha valaki gyakorlatilag minden hangot nem hall, azt mély süketségnek nevezik.

A halláscsökkenés további komponenseket is tartalmazhat. A halláscsökkenés a hangerő (decibelben mérve) és a hangmagasság vagy frekvencia (Hertzben mérve) csökkenésének kombinációja. Egyes emberek például nehezen hallják a magas hangokat, de a mély hangok hallása nem okoz gondot, ez az úgynevezett nagyfrekvenciás halláscsökkenés. Az, akinek a magas frekvenciákon közepes mértékű halláscsökkenése van, a legtöbb beszédet nem hallja helyesen, de egy helikoptert mérföldekről gond nélkül meghallhat. A halláscsökkenés tehát egyedi és nagyon változó, ezért rendkívül fontosak a személyre szabott hallókészülékek, mivel azokat a beteg halláscsökkenésének egyedi mintázatához lehet igazítani.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a halláscsökkenés jelei és tünetei?

A halláscsökkenés tünetei változhatnak a halláscsökkenés mértékétől és az okaitól függően. A halláscsökkenés néhány gyakori tünete közé tartozik:

 • Zavaros hangok észlelése: A hangok homályosak vagy nehezen érthetők lehetnek. Problémák merülhetnek fel az ábécé azon betűinek hallásával, amelyek nem magánhangzók.
 • Zavaró háttérzajok: A halláscsökkenéssel élők számára zavaróak lehetnek a háttérzajok, akadályozhatják a beszédértést.
 • Hangok csökkent hangereje: A hangok halkabbá válnak vagy tompának tűnhetnek, és nehéz lehet hallani őket.
 • Beszédértési nehézségek: A halláscsökkenés miatt a beszéd érthetősége csökkenhet, különösen zajos környezetben vagy tömegben.
 • Felhangosítás: A televízió vagy a rádió hangerejének felhangosítása, valamint halláscsökkenés esetén az érintettek gyakran kérik arra másokat, hogy lassabban, tisztábban és hangosabban beszéljenek.
 • Tinnitus: A fülcsengés vagy fülsüketítő hangok gyakoriak lehetnek a halláscsökkenéssel élők körében, ez az úgynevezett fülzúgás.
 • Társadalmi izoláció: A halláscsökkenés sokszor társadalmi visszahúzódáshoz vezethet, mivel az érintettek nehezen tudnak kommunikálni másokkal. Ez bizonyos társasági helyzetektől való távolmaradáshoz vezethet.

A gyermekek és csecsemők esetében nehezebb lehet észrevenni a halláscsökkenés tüneteit. A halláskárosodott csecsemők egyes hangokat hallanak, másokat viszont nem. Előfordulhat, hogy:

 • Nem ijednek meg a hangos zajokra.
 • 6 hónapos koruk után nem fordulnak a hangforrás felé.
 • 1 éves korukig nem mondanak olyan szavakat, mint "mama" vagy "papa".
 • Nem reagálnak, amikor kimondjuk a nevüket.

Idősebb halláskárosodott gyermekeknél előfordulhat, hogy:

Milyen szövődményekhez vezethet a halláscsökkenés?

A halláscsökkenés oda vezethet, hogy az illető kapcsolattartása sérül a környezettel. Ennek következtében frusztrált, ingerlékeny vagy dühös lehet. A súlyos halláscsökkenésben szenvedő emberek szorongóvá vagy depresszióssá válhatnak. A halláscsökkenés gyermekek esetében tanulási nehézségekhez vezethet az iskolában, és rossz jegyeket kaphatnak. Ez kihatással lehet a gyermekek önbizalmára, a későbbi karrier választásukra, a társas kapcsolataikra. Az idősebb felnőttek esetében a halláscsökkenés és a demencia között is összefüggést mutattak ki.

Milyen okok vezethetnek a halláscsökkenés kialakulásához?

A halláscsökkenés számos okra vezethető vissza, és a probléma lehet veleszületett vagy kialakulhat az élet során. A halláscsökkenés leggyakoribb okai közé tartoznak:

 • Öregedés: Az időskorral járó halláscsökkenés (presbycusis) az egyik leggyakoribb hallásprobléma. A hallójáratban és a belső fülben lévő struktúrák idővel veszítenek rugalmasságukból és funkciójukból.
 • Hangos zajok: Hosszan tartó vagy hirtelen, nagy zajszintű expozíció (például a munkahelyi zaj, koncertek vagy lőszerdörgés) is károsíthatja a hallást.
 • Betegségek: Bizonyos betegségek, mint például a Ménière-betegség vagy az agydaganatok, halláscsökkenés kialakulását okozhatják. Az olyan alapbetegségek, mint a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke vagy cukorbetegség is vezethet hosszútávon hallácsökkenés kialakulásához.
 • Fület érintő betegségek: A középfülgyulladás, az úszófül, a dobhártya megrepedése, a fülben felgyülemlett fülzsír, fül daganatai és a folyadék a középfülben megfázás vagy allergia miatt vezethetnek halláscsökkenéshez.
 • Génmutációk: Egyes genetikai faktorok is hozzájárulhatnak a halláscsökkenés létrejöttéhez.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai között is szerepelhet a halláscsökkenés.
 • Fejsérülések: Fejsérülések, például agyrázkódások, a hallás elvesztését okozhatják.
 • Veleszületett fertőzések: Például a citomegalovírus (CMV) szövődményeként létrejöhet halláscsökkenés.
 • Veleszületett állapotok: Bizonyos veleszületett állapotok következtében sérül a csecsemők középső vagy külső fülének kialakulása, amit halláscsökkenés követhet.

Hogyan vizsgálható a halláscsökkenés?

Halláscsökkenés kivizsgálása gyermekkorban - Fülorrgégeközpont

A halláscsökkenés kivizsgálása során fontos pontosan megismerni a tüneteit és fizikális vizsgálatot végeznie orvosának. Emellett ki kell zárni a fertőzést, vagy más olyan problémát, amely halláscsökkenés kialakulását okozza. Elvégezhet CT-vizsgálatot vagy MRI-vizsgálatot, ha megsérült a füle, vagy úgy gondolja, hogy daganata lehet. A halláscsökkenés kivizsgálásának talán a legfontosabb lépése egy audiológiai speciális hallásvizsgálat.

A gyakori hallásvizsgálatok közé tartoznak:

 • Tiszta hangvizsgálat: Ez a gyakori hallásvizsgálat megállapítja a legcsendesebb hangerőt, amelyet az egyes hangmagasságoknál hallhat. A csontvezetéses vizsgálathoz egy készüléket is visel a fején. A fejhallgatóval/füldugóval végzett vizsgálat és a csontvezetési vizsgálat kombinációja segít az audiológusának meghatározni, hogy milyen típusú halláskárosodása van.
 • Otoakusztikus emissziós vizsgálat (OAE): Az audiológusok ezt a vizsgálatot a belső fül működésének ellenőrzésére használják.
 • Tympanometria: Ez a vizsgálat azt ellenőrzi, hogy mennyire jól mozog a dobhártyája.

Hogyan kezelhető a halláscsökkenés?

A halláscsökkenés kezelése és megelőzése szempontjából számos intézkedés tehető:

 • Hallásvédő eszközök: Az értékes hallás megőrzése érdekében fontos megvédeni füleinket a hangos zajoktól, például füldugóval.
 • Korai felismerés: Ha halláscsökkenést gyanít, fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni, mert néhány esetben időben történő kezeléssel vissza lehet nyerni a hallás egy részét.
 • A fülzsír eltávolítása: A fülzsír eltömítődése a halláscsökkenés egyik könnyen orvosolható oka. Az orvos a fülzsírt szívással vagy egy kis hurokkal ellátott eszközzel távolíthatja el.
 • Gyógyszerek: A halláscsökkenés bizonyos típusai kezelhetőek antibiotikummal vagy szteroiddal.
 • Műtét: A halláscsökkenés egyes típusai műtéttel is kezelhetők. A fülben folyadékot okozó, ismétlődő fertőzések esetén az orvos kis csöveket helyezhet be, amelyek segítik a fül lefolyását. A dobhártya repedése is kezelhető műtéti úton.
 • Hagyományos hallókészülékek: Ezek az eszközök segítenek a halláscsökkenéssel élőknek jobban hallani. A hallókészülékek a hangokat erősítik, hogy a hallgató könnyebben érthessen.
 • Implantátumok: Bizonyos esetekben a halláscsökkenés súlyosabb formáinak kezelésére hallóimplantátumokat is alkalmaznak.
 • Beszédterápia: A beszédterápia segíthet a beszéd érthetőségének javításában és a kommunikációs képességek fejlesztésében.

Hogyan előzhető meg a halláscsökkenés?

A következő lépések segíthetnek megelőzni a hangos zajok okozta halláskárosodást, és megakadályozhatják az öregedés okozta halláscsökkenés súlyosbodását:

 • Védje a fülét. A legjobb védelmet a hangos zajoktól való távolmaradás jelenti. A munkahelyen a műanyag füldugók vagy a glicerinnel töltött fülvédő segíthet a hallás védelmében. Kerülje a hangos rockkoncerteket és halkítsa le a zenét zenehallgatás közben.
 • Vizsgáltassa meg a hallását. Ha sok zaj mellett dolgozik, gondoljon a rendszeres hallásvizsgálatra. Ha már elvesztette hallását, lépéseket tehet a további hallásvesztés megelőzésére.

  Téma szakértője

  • Dr. Kiss Sándor

  • Szakterületek:
   • Audiológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
   • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

   • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

   • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

   • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

   • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok