Figyelmetlen gyerek? Nem, csak rosszul hall!

Figyelmetlen gyerek? Nem, csak rosszul hall!

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.30 14:17

Ősszel és télen gyakran jelentkezik náthás betegség szövődményeként középfülgyulladás. Ennek egy speciális, főként gyermekeket érintő formája a fájdalom nélkül is hosszú ideig fennálló savós középfülgyulladás, melyre gyakran csak a hallás csökkenése hívja fel a figyelmet. Kivizsgálásáról és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa ad felvilágosítást.

Náthától a fülfájásig

Az orrüreget a füllel az Eustach-kürt köti össze. A fülkürt csatorna különösen kisgyermekeknél igen keskeny, a nyílása könnyen elzáródhat, például egy náthás betegség következtében az orrnyálkahártya és az orrmandula duzzanata miatt is kialakulhat ez az állapot. Ha elzáródik, a nyomás kiegyenlítés a fül és az orrüreg között nem tud megfelelően működni, emiatt a dobüregben negatív nyomás alakul ki.

„Ha a fülkürt hosszabb ideig nem tud megfelelően működni, a negatív nyomás miatt a fülkürt ereiből savó lép ki, ezért nevezzük ezt a betegséget savós, heveny középfülgyulladásnak.”

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A savós középfülgyulladás tünetei

A kezdetben fülfájással járó betegségnél a fájdalom rendszerint egyre csökken, ezzel együtt fokozódik a fül teltségérzete. A savós folyadék mennyisége egyre nő, míg végül az egész dobüreget kitölti. Előrehaladottabb állapotban a fül teltségérzete, a füldugulás érzése állandóvá válik. A halláscsökkenés folyamatosan következik be, kezdetben a beteg fejtartásától függően változhat, idővel azonban az érintett fülére a gyermek rosszabbul hall.

„Ősszel és télen sok gyermek megfordul a rendelőben ilyen panaszokkal. Az óvodában, iskolában figyelnek fel rá rendszerint. A gyermek szétszórt, késik a feladatokkal, vagy nem azt csinálja, amit a többiek, mert nem értette. Úgy tűnik, figyelmetlen, pedig valójában a hallásával van probléma. A középfülben lévő folyadék ugyanis a hangvezetést gátolja, emiatt rosszabb a gyermek hallása. Nem azért nem teljesíti és reagál az utasításokra, mert engedetlen vagy figyelmetlen, hanem nem érti tisztán azokat.”

A tympanometriás vizsgálat

A savós középfülgyulladás kivizsgálása során akár endoszkóppal is áttekintjük az orrüreget és mikroszkóppal fület. Így ki lehet zárni, hogy nincs-e esetleg olyan szervi elváltozás – például orrsövényferdülés vagy orrmandula nagyobbodás - amely a tartós fülkürt elzáródást fenntartaná.

Annak eldöntésére, hogy a dobüregben valóban negatív nyomás alakult-e ki, egy objektiv hallásvizsgálati diagnosztikát végzünk. A dobüregi nyomást a tympanometria mutatja meg. A vizsgálat fájdalmatlan, gyerekeknél is elvégezhető. A kapott eredményeket a gyermek tüneteinek függvényében a kezelőorvos kiértékeli.

A = normális, ép állású, rezgőképes, nem lyukas dobhártya B = folyadék a dobüregben, 25-30dB nagyothallás C = közel normális, behúzódott, de mozgó dobhártya, 5-10 dB, elhanyagolható nagyothallás.nagyothalló gyerek

A kiváltó ok kezelése

Ha a vizsgálatok alapján igazolódik, hogy a gyermek figyelmetlenségének a hátterében a savós középfülgyulladás miatti rossz hallás áll, akkor meg kell keresni, hogy mi az, ami ezt előidézte.

„A savós középfülgyulladás lehet nátha szövődménye is, ám egyéb elváltozás is állhat a háttérben, amit a gyógyulás érdekében először kezelnünk kell. Az orrnyálkahártya tartós gyulladását és a fülkürt elzáródását légúti allergia és reflux betegség is előidézheti. Orrsövényferdülés és orrmandula nagyobbodás is állhat a háttérben. Orrmandula nagyobbodás esetén felmerülhet a tejallergia szerepe is, ezt is érdemes vizsgálni, ilyen esetben étrendi változtatással akár elkerülhető a műtét is.”

A középfülben felgyülemlett savó eltávolítása

A kiváltó okok felderítése mellett mielőbbi tüneti kezelésre is feltétlenül szükség van, mert igen ritkán, de a középfülben lévő folyadék eltávolítása nélkül akár maradandó halláskárosodás is létrejöhet. A nemzetközi szakirodalom a savós fülgyulladás esetében a három hónapos tüneti kezelést és a várakozást javasolja, amennyiben ez nem vezet ered- ményre, akkor egy ventilációs tubus beültetésére van szükség, ami a teljes gyógyulásig biztosítja a középfül megfelelő szellőzését.

„A megfelelő terápiára azért is szükség van, mert a jó hallás nemcsak az óvodai és iskolai mindennapokat könnyíti meg a gyermek számára, de nélkülözhetetlen a megfelelő beszédhez is. A beszéd során a hallószervünk visszajelzéseit is figyeljük és ez alapján módosítjuk pl. a hang erejét. A rossz hallás tehát a beszédfunkcióra is hatással van, akár hangképzési zavar létrejöttében is szerepet játszhat.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt dr-nő! Szakmámból kifolyólag sokat beszélek, mivel bölcsődében dolgozom. Imádok énekelni és már 18 éve egy kis kórusban énekelek. Pár hónapja úgy érzem elfáradtak a hangszálaim, egyre nehezebben esik a beszéd és az ének. Ezzel voltam is orvosnál aki azt állapította meg hogy a hangszalag hátsó harmadában jelzett záródási defektus van. Erre nincs gyógyír, a hangterhelés mérséklését ajánlotta. A kérdésem az lenne, hogy ezt a problémámat hangképzésekkel lehet e gyógyítani.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Orosz Katalin !


Mindenképpen fontos a pihentetés majd utána lehetséges, hogy szükséges lenne egy foniátriai vizsgálat illetve logopédiai hanggyakorlat.



Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Egy jó élmény

"Kisfiammal voltunk fül-orr-gégészeti vizsgálaton. Nagyon pozitív volt, hogy volt idő felengedni, nem éreztem magam siettetve, volt idő minden kérdés átbeszélésére, a doktornő a kisfiamhoz is kedvesen közelített, mindent elmagyarázott. Mindent összegezve a kisfiam számára is jó élmény volt az orvosi vizsgálat. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK