Hangképzési zavarok

Hangképzési zavarok

Módosítva: 2024.02.23 09:23

A hangképzési zavarok esetén a hangok megfelelő létrehozása kihívást jelent az illetőnek. A hangképzési zavarok befolyásolják az egyén természetes kifejezőkészségét és kommunikációs képességeit, szenvedést okozhatnak a mindennapokban. A hangképzési zavarok több betegséget is magába foglal, melyek között vannak átmenetiek és állandóak. Ezek tünetei is eltérőek lehetnek, ám a hangképzési zavarok jellemző tünete a rekedt hang.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban
Mit jelentenek a hangképzési zavarok?
Hogyan alakulnak ki a hangképzési zavarok?
Miről ismerhetőek fel a hangképzési zavarok?
Mik a hangképzési zavarok típusai?
Hogyan történik a hangképzési zavarok kivizsgálása?
Hogyan kezelhetőek a hangképzési zavarok?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Fül-Orr-Gége Központban:

Mit jelentenek a hangképzési zavarok?

A hangképzési zavarok a hangok létrehozásának zavarát jelentik. A hangképzési zavarok megértéséhez elsőként nézzük meg, hogyan is történik a normál hangképzés. A hangképzés helye a gégében található, a hangszalagok felelősek a hangok kialakításáért és továbbításáért. A hangszalagok valójában két nyálkahártya-redőt jelentenek, amely izmot és porcot borít. A hangszalagok belégzéskor kinyílnak, majd kilégzéskor összezáródnak, hogy együtt rezegve hangot hozzanak létre. Az emberi hangok a gégén átáramló levegő hatására képződnek, a kiáramló levegő megrezegteti a hangszalagokat, amelyek mozgását a belső gégeizmok irányítják. A hangot a későbbiekben a lágy szájpadlást, a nyelvet és az ajkakat irányító izmok formálják. Az ekkor keletkezett alaphang aztán a garat, a száj-és az orrüregben nyeri el az emberre jellemző végső formáját. Normális esetben a hangszalagok simán nyílnak és záródnak, mozgásukkal és rezgésükkel hangokat képeznek. Ha ez a folyamat valahol sérül, nem tudunk tisztán csengő hangot képezni, létrejönnek a hangképzési zavarok.

Amint látható, a hangképzési zavarok hátterében számos ok állhat. Bármely fent felsorolt szerv fejlődési rendellenessége, sérülése, betegsége, az idegi kapcsolat sérülése esetén létrejöhetnek a hangképzési zavarok. A hangképzési zavarok egy csoportja genetikai vagy anatómiai tényezők miatt alakulhat ki. Néhány esetben azonban a hangképzési zavarok megelőzhetőek lennének. Az egészséges hangképzés és beszédtechnikák kialakítása, a megfelelő légzéstechnika gyakorlása és a túlzott hangoskodás vagy helytelen éneklés elkerülése hozzájárulhatnak a hangképzési zavarok csökkentéséhez. A hangképzési zavarok felismerése és kezelése segíthet az egyén kommunikációs képességeinek javításában és az önbizalom növelésében. A megfelelő szakemberrel való együttműködés és a rendszeres terápia lehetővé teheti az érintettek számára, hogy hatékonyan kezeljék vagy leküzdjék a hangképzési kihívásokat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan alakulnak ki a hangképzési zavarok?

A hangképzési zavarok kialakulhatnak a hangképzésben részt vevő szervek fejlődési rendellenességei vagy betegségei miatt, illetve a helytelen hanghasználat miatt is. A hangképzési zavarok gyakrabban fordulnak elő olyanok körében, akik foglalkozásszerűen használják a hangjukat. Ilyenek lehetnek például az énekes vagy a tanárok. Az alábbiakban összegyűjtöttük a hangképzési zavarok gyakori, lehetséges okait:

 • Gége fejlődési rendellenessége
 • Daganat, mely kialakulhat például a hangszalagokon vagy a gégében
 • Hangszalagon létrejött csomó, ciszta vagy polip
 • Gégegyulladás
 • Trauma
 • Idegrendszert érintő betegségek (például Parkinson-kór, sclerosis multiplex, myasthenia gravis)Hangképzési zavarok - Fül-Orr-Gége Központ
 • Hangszalaggyulladás
 • Helytelen beszéd- vagy énektechnika
 • Hang túlerőltetése
 • Torokköszörülés

Miről ismerhetőek fel a hangképzési zavarok?

A hangképzési zavarok tünetei változatosak lehetnek, hiszen maguk a hangképzési zavarok is különbözőek. A hangképzési zavarok egyik leginkább jellegzetes tünete a rekedt hang. A hangképzési zavarok a következő tünetekkel jelentkezhetnek:

Mik a hangképzési zavarok típusai?

A hangképzési zavarok csoportosítása a kialakulási mechanizmusuk alapján történik. Ez alapján elkülöníthetőek az organikus és a funkcionális hangképzési zavarok. Mindegyik csoporton belül a hangképzési zavarok további típusai azonosíthatóak.

Az organikus hangképzési zavarok esetében mindig találunk valami szervi eltérést, ami okozza a hangképzési zavarok létrejöttét. Ahogy a bevezetőben ismertetettük, a normál hangképzéshez számos szerv megfelelő és összehangolt működése szükséges. Ha ezek bármelyikébe hiba csúszik, azzal már létre is jöhetnek a hangképzési zavarok. A hangképzési zavarok hátterében állhatnak például a hangszalagon képződött ciszta, csomó, polip, de akár daganat is. Ezeket a tüneteket produkálhatják a gége betegségei, tehát a gége fejlődési rendellenessége, hurutos megbetegedése, daganatos elváltozása és a gégetrauma is. Izomeredetű elváltozás is lehet a hangképzési zavarok oka, mely a gége vázán, a hangszalagokban és a nyálkahártya alatt elhelyezkedő izmokban alakulhat ki. Az idegrendszert érintő betegségek, mint például a Parkinson-kór, sclerosis multiplex és a myasthenia gravis is lehetnek a hangképzési zavarok okozói. A hangszalaggyulladás az átmeneti hangképzési zavarok gyakori oka, mely reflux, dohányzás, légúti betegségek miatt alakulhat ki. Erre a csoportra jellemző, hogy a szervi eltérések kezelésével várható, hogy a hangképzési zavarok is javulni fognak.

A hangképzési zavarok másik nagy típusa a funkcionális hangképzési zavarok. Ez azt jelenti, hogy alapos kivizsgálás során sem derül fény a hangképzési zavarok okára, nem látható a hangképzési zavarok mögött álló betegség, a hangszín és a hang dinamikájának megváltozása nem magyarázható szervi eltéréssel. A funkcionális hangképzési zavarok hátterében tehát nem szervi okok állnak, hanem pszichés eredetű faktorok, a helytelen hanghasználat. A funkcionális hangképzési zavarok kialakulhatnak például a helytelen beszédtechnika vagy énektechnika, a hang túlerőltetése, gyakori krákogás, torokköszörülés miatt is. A hang túlhasználása akkor fordulhat elő például, ha nem megfelelő hangosztályt használ valaki éneklésnél, vagy zajban történő beszéd, hurutos hanghasználat és nagyothallás során. Ilyenkor a panaszok fokozatosan alakulnak ki, jellemző a megváltozott, rekedt hang. A panaszok pihentetés után megszűnnek, de újra kialakulnak, ha továbbra is helytelen a hanghasználat. A funkcionális hangképzési zavarok esetén nem jelentenek megoldást a gyógyszerek vagy a műtét, ebben az esetben hangterápiára lehet szükség.

Hogyan történik a hangképzési zavarok kivizsgálása?

Sok ember érintett a hangképzési zavarok által, és mégis kevesen fordulnak vele orvoshoz. A hangképzési zavarok megnehezítik a beszédet, társas kapcsolódást, előadás tartást, munkahelyi nehézségeket is okozhatnak. A hangképzési zavarok esetében mindig azonosítani kell a kiváltó okot, ugyanis akár az is előfordulhat, hogy egy rosszindulatú daganatos betegség áll a hangképzési zavarok mögött. Az organikus hangképzési zavarok egy idő után funkcionálissá válhatnak. Ezek miatt a korai diagnózis szerepe kiemelt hangképzési zavarok esetén is. Így van a legjobb esély a teljes felépülésre.

A hangképzési zavarok kivizsgálása foniátriai rendelésen történik. Ennek során a szakorvos megtekinti a gégét a gégetükrözés révén, hogy azonosítsa a gége eltéréseit. A stroboszkópos vizsgálat során a hangszálak rendellenességei vizsgálhatóak. Az eredmények függvényében további, képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet, illetve, ha a kiváltó ok kapcsán felmerül egyéb betegségek szerepe, akkor a társközpontok orvosainak bevonására is szükség lehet.

Hogyan kezelhetőek a hangképzési zavarok?

A hangképzési zavarok kezelése változó a hangképzési zavarok típusától függően. A hangképzési zavarok kezelését mindig fül-orr-gégész szakorvosnak kell irányítania, hiszen a kivizsgálás után ő tudja kiválasztani a legjobb terápiát. A hangképzési zavarok kezelésében az alábbi lehetőségek vannak:

 • Logopédia vagy hangterápia: Egyes esetekben a logopédus segítségével végzett terápia hatékony lehet a hangképzési zavarok kezelésében. Ez magában foglalhatja a hangképzési technikák fejlesztését, az artikuláció javítását vagy a beszédritmus fejlesztését.
 • Fonátriai kezelések: A fonátriai terápia olyan gyakorlatokat foglal magában, amelyek segítenek az érintett egyénnek megérteni és kezelni a hangképzési problémáit. Ez a terápia segíthet az önbizalom növelésében és az egészséges hangtechnikák kialakításában.
 • Sebészi beavatkozás: Súlyos esetekben, például a hangszalagokban vagy a gégében található elváltozások esetén sebészi beavatkozásra is sor kerülhet.
 • Otthoni javaslatok: A fenti kezelések mellett mi magunk is bevethetünk pár dolgot otthon a hangképzési zavarok gyorsabb gyógyulása érdekében. Hangképzési zavarok – különösen a túlhasználatból eredőek – esetén mindenképp javasolt a hang kímélése, pihentetése. A suttogás még jobban megterheli a hangszalagokat, így ennek kerülése javasolt. Segíthet továbbá a hangképzési zavarok esetén a napi nagy mennyiségű, 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása, valamint a sós vízzel történő gargalizálás. Amennyiben egy másik betegség, például a reflux okozta a hangképzési zavarokat, érdemes azt kezelni. A reflux kezelése gasztroenterológus bevonásával történik, de javasolt továbbá a kávé, nikotin, alkohol és a csípős ételek mellőzése az étrendből.

  Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
   • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
   • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
   • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
   • hangképzési zavarok kezelése
   • rekedtség, hangszalag bénulás
   • középfül specialista

    

   További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

    

   Rendelés típusa:

   • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
   • kizárólag magyar nyelvű ellátás
   • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

   Rendelési információ:

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK