Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2024.01.05 16:39

Pedagógusok körében gyakran előforduló probléma a visszatérő rekedtség és torokfájás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi áll a tanárbetegségként is ismert tünetek hátterében.

Amikor a hang munkaeszköz

Bizonyos foglalkozási körökben dolgozók, így például a pedagógusok is az átlagosnál jóval többet használják a hangjukat, ezért számukra ez tulajdonképpen munkaeszköznek tekinthető. Az életminőségüket ebből adódóan jelentősen befolyásolja, ha a hangszálaikkal valamilyen probléma adódik: berekednek, a hangjuk fáradttá, erőtlenné, fátyolossá válik, vagy épp visszatérő torokfájástól szenvednek.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Súlyosabb esetben a gyakori hangszalagproblémák, a hang túlerőltetése miatt több napos némaságra is ítéltetnek, ami a munkából való kieséssel jár, vagy olyan elváltozás, például hangszalagcsomó alakul ki náluk, ami már csak műtéttel orvosolható.

Mitől alakul ki a tanárbetegség?

A visszatérő panaszok kiváltó oka nem önmagában az, hogy valaki sokat beszél. A gondot az okozza, hatanár betegség eközben nem megfelelően használja és emiatt rendszeresen túlerőlteti a hangját. Ha valaki a felsorolt tüneteket tapasztalja, visszatérő torok- vagy hangszalag panaszai jelentkeznek, akkor valószínű, hogy valamilyen hangképzési probléma áll fenn nála – magyarázza dr. Holpert Valéria.

Így lehet kezelni és megelőzni

A hangképzési zavarok okát foniátriai kivizsgálás során tudjuk felderíteni. A hang és hangképzés vizsgálata mellett gégészeti ellenőrzés is történik, ennek része az endoszkópos vizsgálat mellett a hangszalagok működési rendellenességeit pontosan mutató stroboszkópos vizsgálat is. A hangképzési zavart okozó betegségek kizárását követően megkezdődhet a hang- és beszédterápia, szükség szerint logopédus bevonásával.

A kezelés során a páciens megtanulja, hogyan lehet az optimális hangképzést előidézni, amivel a hangszalagok kevésbé fáradnak el. Ugyanolyan hangon, hangosan és sokáig tud majd beszélni, mint azelőtt, de már anélkül, hogy a hangja fátyolossá válna, berekedne vagy hangszalag problémái jelentkeznének.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

3 hete esti fültisztítás következtében egy erős durranást éreztem a fülemben (már előtte is érzékeny volt, de belement a víz, és ahogy ki akartam az ujjammal folyatni belőle, vákuum képződött és egy durranás kíséretében erős fájdalmat éreztem). Sajnos csak elég későn, 1 hete mentem el szakorvoshoz, aki szerint nem durrant ki a dobhártyám. Átküldött audiológiára, ami szerint a bal fülemre 500 decibel feletti tartományban 30-40%-os halláscsökkenés volt tapasztalható a jobb fülemhez képest. Határozottan állíthatom, hogy sokkal rosszabbul hallok a bal fülemre. Az orvos azt tanácsolta, hogy próbáljam ki az Inaller antibiotikumot Nasonex orrspray-vel 3 hétig. Kizárt, hogy allergiás lennék bármire is, így ezt nem tartom megoldásnak.
Szükségem van a hallásomra, ugyanis nagy forgalmú étkezdében kasszázom. Tudna esetleg tanácsolni, javasolni nekem valami racionálisabb megoldást a fülemre?
Köszönettel: R. László

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt R. László !

Sajnos a leveléből nem derül ki, hogy ez a halláscsökkenés vezetéses vagy idegi jellegű halláscsökkenés. Ennek hiányában nem tudok mit tanácsolni mert más a teendő vezetéses halláscsökkenés esetén és egészen más a teendő idegi jellegű halláscsökkenés esetében is. Bár az elmondottak alapján inkább vezetéses csökkenésre tippelek.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Egy jó élmény

"Kisfiammal voltunk fül-orr-gégészeti vizsgálaton. Nagyon pozitív volt, hogy volt idő felengedni, nem éreztem magam siettetve, volt idő minden kérdés átbeszélésére, a doktornő a kisfiamhoz is kedvesen közelített, mindent elmagyarázott. Mindent összegezve a kisfiam számára is jó élmény volt az orvosi vizsgálat. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK