Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2024.01.05 16:39

Pedagógusok körében gyakran előforduló probléma a visszatérő rekedtség és torokfájás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi áll a tanárbetegségként is ismert tünetek hátterében.

Amikor a hang munkaeszköz

Bizonyos foglalkozási körökben dolgozók, így például a pedagógusok is az átlagosnál jóval többet használják a hangjukat, ezért számukra ez tulajdonképpen munkaeszköznek tekinthető. Az életminőségüket ebből adódóan jelentősen befolyásolja, ha a hangszálaikkal valamilyen probléma adódik: berekednek, a hangjuk fáradttá, erőtlenné, fátyolossá válik, vagy épp visszatérő torokfájástól szenvednek.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Súlyosabb esetben a gyakori hangszalagproblémák, a hang túlerőltetése miatt több napos némaságra is ítéltetnek, ami a munkából való kieséssel jár, vagy olyan elváltozás, például hangszalagcsomó alakul ki náluk, ami már csak műtéttel orvosolható.

Mitől alakul ki a tanárbetegség?

A visszatérő panaszok kiváltó oka nem önmagában az, hogy valaki sokat beszél. A gondot az okozza, hatanár betegség eközben nem megfelelően használja és emiatt rendszeresen túlerőlteti a hangját. Ha valaki a felsorolt tüneteket tapasztalja, visszatérő torok- vagy hangszalag panaszai jelentkeznek, akkor valószínű, hogy valamilyen hangképzési probléma áll fenn nála – magyarázza dr. Holpert Valéria.

Így lehet kezelni és megelőzni

A hangképzési zavarok okát foniátriai kivizsgálás során tudjuk felderíteni. A hang és hangképzés vizsgálata mellett gégészeti ellenőrzés is történik, ennek része az endoszkópos vizsgálat mellett a hangszalagok működési rendellenességeit pontosan mutató stroboszkópos vizsgálat is. A hangképzési zavart okozó betegségek kizárását követően megkezdődhet a hang- és beszédterápia, szükség szerint logopédus bevonásával.

A kezelés során a páciens megtanulja, hogyan lehet az optimális hangképzést előidézni, amivel a hangszalagok kevésbé fáradnak el. Ugyanolyan hangon, hangosan és sokáig tud majd beszélni, mint azelőtt, de már anélkül, hogy a hangja fátyolossá válna, berekedne vagy hangszalag problémái jelentkeznének.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Évek óta szenvedek amiatt, hogy a torkomban folyamatosan csorog a váladék. Jelenleg olyan állapotban vagyok, hogy aludni sem tudok, mert arra riadok, hogy nem kapok levegőt. Napi 3-4 óra az alvásidőm. Közel 3 éve kivették a garatmandulámat, mondván majd megszűnik a dolog, de csak rosszabbodott. Voltam immunológiai vizsgálaton, nyaki CT-n, arckoponya CT-n, röntgenen, volt torokváladék vétel, de semmi és a helyzetem egyre súlyosabb. Szeretném megkérdezni van-e remény ebben a vírusos időszakban vizsgálatra és van-e remény arra, hogy valaha is felépülök. 68 éves vagyok és van egy pitvar fibrillációm ami miatt 2 éve sor került egy műtétre. Ezt februárban meg kellene ismételni, de nem tudom bevállalható e részemről.
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm: Szucskó Jánosné

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szucskó Jánosné!

A vizsgálatokat folytatunk most is.
Nagyon szívesen átnézem a leleteit, mert az ön által leírtak alapján részletesen kivizsgálták, sajnos előfordulhat, hogy ezen a krónikus állapoton én sem tudok segíteni. Nem tudom volt-e gastroenterológiai vizsgálaton, mert gyakran a reflux betegség is tud hasonló tüneteket okozni.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, empatikus

"Rendkivül kedves, empatikus, mindamellett maximális profizmussal kezelte a problémámat."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK