Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.09.25 Módosítva: 2021.09.25

Pedagógusok körében gyakran előforduló probléma a visszatérő rekedtség és torokfájás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi áll a tanárbetegségként is ismert tünetek hátterében.

Amikor a hang munkaeszköz

Bizonyos foglalkozási körökben dolgozók, így például a pedagógusok is az átlagosnál jóval többet használják a hangjukat, ezért számukra ez tulajdonképpen munkaeszköznek tekinthető. Az életminőségüket ebből adódóan jelentősen befolyásolja, ha a hangszálaikkal valamilyen probléma adódik: berekednek, a hangjuk fáradttá, erőtlenné, fátyolossá válik, vagy épp visszatérő torokfájástól szenvednek.

 

Súlyosabb esetben a gyakori hangszalagproblémák, a hang túlerőltetése miatt több napos némaságra is ítéltetnek, ami a munkából való kieséssel jár, vagy olyan elváltozás, például hangszalagcsomó alakul ki náluk, ami már csak műtéttel orvosolható.

Mitől alakul ki a tanárbetegség?

Tanárbetegség a gyakori rekedtség, hangszál problémák.A visszatérő panaszok kiváltó oka nem önmagában az, hogy valaki sokat beszél. A gondot az okozza, ha eközben nem megfelelően használja és emiatt rendszeresen túlerőlteti a hangját. Ha valaki a felsorolt tüneteket tapasztalja, visszatérő torok- vagy hangszalag panaszai jelentkeznek, akkor valószínű, hogy valamilyen hangképzési probléma áll fenn nála – magyarázza dr. Holpert Valéria.

Így lehet kezelni és megelőzni

A hangképzési zavarok okát foniátriai kivizsgálás során tudjuk felderíteni. A hang és hangképzés vizsgálata mellett gégészeti ellenőrzés is történik, ennek része az endoszkópos vizsgálat mellett a hangszalagok működési rendellenességeit pontosan mutató stroboszkópos vizsgálat is. A hangképzési zavart okozó betegségek kizárását követően megkezdődhet a hang- és beszédterápia, szükség szerint logopédus bevonásával.

 

A kezelés során a páciens megtanulja, hogyan lehet az optimális hangképzést előidézni, amivel a hangszalagok kevésbé fáradnak el. Ugyanolyan hangon, hangosan és sokáig tud majd beszélni, mint azelőtt, de már anélkül, hogy a hangja fátyolossá válna, berekedne vagy hangszalag problémái jelentkeznének.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.nő!
Lányom 11 éves, az orra kb 1 hete be van dugulva, véres rózsaszínes a váladék. Izotóniás sprayt használok nála ca, és c vitamint adok neki, de a dugulás nem múlik, az alsó orrkagylója is gyakran meg van nagyobbodva ami miatt nem tud levegőt venni. Főleg éjjel jelentkezik. Mit tudok a gyógyulás érdekében tenni? köszönöm válaszát.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Katalin!

Javasolnék a sóoldat mellett éjszakára valamilyen vasoconstrictor orrsprayt / nasivin, otrivin... /4-5 napig. Amennyiben a panaszai nem enyhülnek mindenképpen vizsgálat lenne szükséges.


Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes

"Szeretném megköszönni a doktornőnek a figyelmességét, az alapos kivizsgálást és a részletes tanácsadást a terápiát illetően."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Gyermekkori hallásproblémák – jelek, amikre a szülőknek figyelni kell

Az ép hallás hiánya a gyermek beszédfejlődésében lemaradást okozhat, ezért is nagyon fontos mielőbb felismerni. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológiai szakasszisztense elmondta, hogy mikor javasolt szakemberhez fordulni.

További részletek
Tompa a hallásom – mit tegyek?

Tompa a hallásom – mit tegyek?

Úgy érzi, mintha egy vattacsomó lenne a fülében? Kicsit koncentrálni, erőltetni kell, hogy minden hangot tisztán halljon? A tompa hallás okairól és kezeléséről dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Csontritkulása van? Érdemes hallásvizsgálatra mennie!

Csontritkulása van? Érdemes hallásvizsgálatra mennie!

Egyre több kutatás talál összefüggést a csontsűrűség csökkenése és a hirtelen hallásvesztés között. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a két látszólag eltérő állapot hogyan függhet össze.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!