Orrdugulás

Orrdugulás

fulorrgegekozpont.hu Létrehozva: 2015.06.22 Módosítva: 2015.06.22
Az orrdugulás gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előforduló gyakori és kellemetlen jelenség. Leggyakrabban az őszi-tavaszi időszakban jelentkezik az orrdugulás, a náthás megfázásos megbetegedések idején. Életkornak megfelelően változik az orrdugulás javasolt és alkalmazható kezelési módja. Krónikus, múlni nem akaró orrdugulás esetében, gondolni kell rá, hogy az orrdugulás hátterében más okok is állhatnak. Ilyenek az allergiás panaszok, meglévő orrpolip vagy orrmelléküreg-gyulladás.

Orrdugulás és lehetséges okainak kivizsgálása

Az orrdugulás gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előforduló gyakori és kellemetlen jelenség. Leggyakrabban az őszi-tavaszi időszakban jelentkezik az orrdugulás, a náthás megfázásos megbetegedések idején. 

Életkornak megfelelően változik az orrdugulás javasolt és alkalmazható kezelési módja. Krónikus, múlni nem akaró orrdugulás esetében, gondolni kell rá, hogy az orrdugulás hátterében más okok is állhatnak. Ilyenek az allergiás panaszok, meglévő orrpolip vagy  orrmelléküreg-gyulladás.

Az orrdugulás lehetséges okainak kivizsgálására modern diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre. Felnőtt- és gyermek fül-orr-gégészeti és tüdőgyógyászati magánrendelés keretében.  Az orrdugulás kezelése és kivizsgálása szakértőink által a Fülorrgége Központban időpontfoglalással, kellemes környezetben.

Az orrdugulás anatómiai okai

Az orrüreg falát borító nyálkahártya gyors és jelentős duzzadó készsége, valamint az orrüregben található anatómiai képletek állnak. Az orrüreg alapvető élettani feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása valamint tisztítása. Ehhez nagy, párásításra és melegítésre alkalmas nyálkahártya felületre van szükség. A melegítést és a párásítást is bő érhálózattal éri el a szervezet. Az erekben bővelkedő nyálkahártya az, ami a legkisebb gyulladásra is jelentős térfogat növekedéssel válaszol, ezzel elzárva a levegő útját.

Az orrdugulás okai lehetnek a nyálkahártya krónikus duzzanata, mint pl. az orrpolipok, vagy éppen a megvastagodott orrkagylók, az orrnyálkahártya allergiás irritációja, vagy akár anatómiai eltérések is.
Az orrdugulás okai kivizsgálhatóak fül-orr-gégészeti magánrendelésünk keretében, elismert szakorvosaink által.

Orrdugulás fül-orr-gégészeti kezelése

Az orrdugulás kezelése során alapvetően a kiváltó okot, leggyakrabban az orrnyálkahártya duzzanatot kell megszüntetni, kezelni. Általánosan rossz eljárás a patikákban recept nélkül kapható lohasztó szerek vég nélküli használata. A lohasztó szerek jók egy-két napig az akut szak gyors megoldására. De tartós használatuk hozzászokást, sőt paradox módon fokozott dugulást eredményez. Sajnos a gyors és látványos hatásuk miatt kedveltebbek a kelleténél, és a praxisban nagyon sok esetben látunk általuk tönkre tett, már orvos által is nehezen kezelhető nyálkahártyát.

Orrdugulás kezelése krónikus esetekben

Orrdugulás kezelése orrpolip esetében az orrpolipok eltávolításával történhet hatékonyan. Röntgen vagy CT vizsgálat segíthet a krónikus gyulladások kivizsgálásában. 
Az orrpolipok és megnagyobbodott orrkagylók okozta orrdugulás kezelésében a polipok eltávolítása, az orrkagyló kisebbítése jelent megoldást. Orrdugulás kezelése gyermekek és felnőttek részére neves fül-orr-gégész szakorvosaink által itt a Fülorrgége Központban.

Orrdugulás gyermekkorban

A gátolt orrlégzés, orrdugulás gyermekkorban gyakrabban fordul elő, mint a felnőttkorban. A megfázás és nátha napokon belül múlik, de a kezelésére érdemes figyelni, mert a lehetséges szövődmények a középfülgyulladás és az orr melléküreg-gyulladás.

Az orrdugulás gyermekkorban éjszakánként zavaróbb, mivel nehezítik a levegő beáramlást az orrlyukakon. A gyermek nyitott szájon át történő lélegzése nyugtalan alvást, izgatottságot okoz. Gyermekkori orrdugulás esetén is számos orrspray és orrcsepp van forgalomban, melyek használata segíti a levegővételt, de 2-3 napnál tartósabb használata, csak orvosi javaslatra esetén ajánlott. Gyermekkorban orrdugulás orrcseppel történő tartós kezelése akár orrnyálkahártya károsodást és helyi irritációt is okozhat.
4-5 éves gyermekkortól az inhalálás, illóolajok alkalmazása is segíthet, az orrjáratok tisztításában, a tünetek enyhítésében.
A lehetséges okok között gyermekkorban a megnagyobbodott orrmandula is lehet. Szinte kizárólag gyermekkorban az orrdugulás oka anatómiai eltérés is lehet. Az ilyen okokra nagyon hamar fény derül, mivel az orrdugulásos tünetek már újszülött korban jelentkezhetnek. Az egyértelmű jelek: ha a gyermeknek folyamatosan nyitott a szája, nehézség jelentkezik az evésben, illetve táplálkozási elégtelenség a gyermeknél.

Orrdugulás csecsemőkorban

Újszülöttek orrdugulása esetében hatékony segítség az orrszívó használata, amivel alaposan eltávolítható az orrjáratokban felgyülemlett váladék.

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok