Gombócérzés

Gombócérzés

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.07 14:43

A fül-orr-gégészeti rendelésre érkező betegek egyik legjellemzőbb tünete a gombócérzés – hivatalos nevén a Globus pharyngeus. A betegség nem újkeletű, már 2500 éve is ismerték, elsőként Hippokratész írta le. A gombócérzés sokféleképpen jelentkezhet, időszakosan, vagy állandó jelleggel.

Tünetek:

A beteg egy duzzanatot, fájdalommal nem járó csomót érez a torkában, ami szorító, feszítő érzést okoz. Az érintettek beszéd közben gyakran köszörülik a torkukat, és nehezebben veszik a levegőt. Sokszor a zárt ruházat (nyakkendő, ing, garbó) viselése is problémát jelent a számukra.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás során a kezelőorvos megvizsgálja a gége, a garat, a hangszalagok, a mandulák és a nyaki nyirokcsomók állapotát.

Kiváltó okok:Gombócérzés, Fül-orr-gége központ

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a túlzott gyomorsav termelődés. A tüneteket okozhatja továbbá mandulagyulladás, arcüreggyulladás, és hátsó garatfali csorgás is. Ritkább esetben előfordulhat rosszindulatú daganat, de ilyenkor egyéb tünetek is fennállnak. ( Nehéz nyelés, félrenyelés, fogyás, véres köpet, rekedtség.)

Amennyiben fáradékonyság, testsúly csökkenés vagy gyarapodás, hajhullás és bőrszárazság kíséri a tünetet, érdemes endokrinológus segítségét kérni, hiszen a pajzsmirigybetegség tüneteként is jelentkezhet gombócérzés a torokban.

Amikor a nyelőcső záróizma nem működik megfelelően, a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe és gyulladást okoz. Ezt a köznyelvben refluxnak nevezzük, amely egy meglehetősen gyakori betegség. A refluxot gyakran kíséri gombócérzés, gyomorégés, nyelészavar és köhögés.

Stresszes mindennapok

Amennyiben a kivizsgálás nem mutat szervi elváltozást, érdemes a pszichológiai tényezőket is figyelembe venni. A pánik, a szorongás gyakori kiváltó ok a gombócérzés hátterében, ennek kezelésében pszichológus segítségét kérhetjük.

Kezelés

Amennyiben a tünetek folyamatosak, vagy folyton vissza-visszatérnek, érdemes fül-orr-gégész orvos segítségét kérni.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok