Gombócérzés

Gombócérzés

Szerző: Fül-orr-gége Központ | Módosítva: 2022.10.07 14:43

A fül-orr-gégészeti rendelésre érkező betegek egyik legjellemzőbb tünete a gombócérzés – hivatalos nevén a Globus pharyngeus. A betegség nem újkeletű, már 2500 éve is ismerték, elsőként Hippokratész írta le. A gombócérzés sokféleképpen jelentkezhet, időszakosan, vagy állandó jelleggel.

Tünetek:

A beteg egy duzzanatot, fájdalommal nem járó csomót érez a torkában, ami szorító, feszítő érzést okoz. Az érintettek beszéd közben gyakran köszörülik a torkukat, és nehezebben veszik a levegőt. Sokszor a zárt ruházat (nyakkendő, ing, garbó) viselése is problémát jelent a számukra.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás során a kezelőorvos megvizsgálja a gége, a garat, a hangszalagok, a mandulák és a nyaki nyirokcsomók állapotát.

Kiváltó okok:Gombócérzés, Fül-orr-gége központ

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a túlzott gyomorsav termelődés. A tüneteket okozhatja továbbá mandulagyulladás, arcüreggyulladás, és hátsó garatfali csorgás is. Ritkább esetben előfordulhat rosszindulatú daganat, de ilyenkor egyéb tünetek is fennállnak. ( Nehéz nyelés, félrenyelés, fogyás, véres köpet, rekedtség.)

Amennyiben fáradékonyság, testsúly csökkenés vagy gyarapodás, hajhullás és bőrszárazság kíséri a tünetet, érdemes endokrinológus segítségét kérni, hiszen a pajzsmirigybetegség tüneteként is jelentkezhet gombócérzés a torokban.

Amikor a nyelőcső záróizma nem működik megfelelően, a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe és gyulladást okoz. Ezt a köznyelvben refluxnak nevezzük, amely egy meglehetősen gyakori betegség. A refluxot gyakran kíséri gombócérzés, gyomorégés, nyelészavar és köhögés.

Stresszes mindennapok

Amennyiben a kivizsgálás nem mutat szervi elváltozást, érdemes a pszichológiai tényezőket is figyelembe venni. A pánik, a szorongás gyakori kiváltó ok a gombócérzés hátterében, ennek kezelésében pszichológus segítségét kérhetjük.

Kezelés

Amennyiben a tünetek folyamatosak, vagy folyton vissza-visszatérnek, érdemes fül-orr-gégész orvos segítségét kérni.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok